С малко средства (и повече акъл)

* Вероятно всички сте се възмущавали от околното пространство на трите обекта – чешмата „Еделевайс”, Карцовия бук и Арката на свободата на Беклемето
Читателите ни пишат

Поредното силно ангажирано и критично мнение в сайта на Т21, подписано с псевдонима „леля Станка”. Коментарът е към читателското писмо „Единствената по рода си в България” (автор Йордан Минков), сигнализиращо за небрежност на строителна фирма и опасността от съсипване на каменната чешма „Еделвайс” на Беклемето. Леля Станка също насочва вниманието към Беклемето - споменатата чешма „Едалвайс”, т.нар. Арка на свободата (позната и като Чорапогащника) и Карцовия бук, и трите обекта запуснати и със сериозни проблеми. Т21

*****

НЯМА СМИСЪЛ. Аз също се вълнувам много отдавна за състоянието на тази чешма („Еделвайс”) и най-вече за паметника, познат като Арка на свободата, и за Карцовия бук. Вероятно всички сте се възмущавали от околното пространство и на трите обекта.

ОКОЛО ЧЕШМАТА - мръсно, разхвърляни боклуци от опаковки, бутилки, хартии. До чешмата се е стройнал продавачът на екопродукти собствено производство. Няма общински контрол, няма ХЕИ… Да неговорим за естетичната му шперплатна рекламна табела, с която ни информира какво е спретнала неговата женица в бурканчетата, а той - в шишенцата с джанковицата, но с надпис „оригинална сливова”. Дотук за него е добре – че никой не го контролира. Този човечец стои там от сутрин до вечер, а колко изкарва, той си знае, но това, че стои вече години, означава, че има кяр. Същият поне да беше задължен да се грижи за чистота около чешмата, поне това. А можеше да изкара още някой лев, ако събираше пластмасовите бутилки, за да ги предаде после за вторични суровини.

ГОРЕ ПРИ АРКАТА - грозна картина. „Добри” хора са се постарали да „дооформят” пространството около паметника, а „велики” художници са изписали родните си места и световно известните си имена. И около двата обекта (чешмата и паметника над нея) могат да се направят места за почивка, но най-важното - информационни табели на съответните езици. Горе на паметника може да се сложат слънчеви батерии и да осигуряват осветлението му през нощта. Паметникът ще се вижда отдалече. Надявам се, че на фирмата, която ремонтира пътя на Беклемето, е хартисало някое и друго количество асфалт, че да се заринат двете големи дупки на пътя до Арката.

КАРЦОВИЯТ БУК почти е загинал (познатият и превърнал се в историческа забележителност вековен бук на Беклемето, за който се смята, че е белязан от сабята на руски войник от отряда на ген. Павел П. Карцов при зимния щурм на прохода по време на Руско-турската освободителна война, 1877/1878 г., и пред който всяка година в началото на м. януари се поднасят венци на признателност – бел. Т21). Оградата около него е ръждясала и смачкана. Няма кой да ореже изсъхналите клони на вековното дърво, да боядиса оградата, да поднови информационната табела; а навярно си спомняте, че там чрез лабораторни изследвания бе доказано, че е най-силното положително енергийно поле в Троянския Балкан (направи го през 2000 г. екип на руския учен проф. Александър Дубров – бел. Т21).

ДА, ИМАМЕ много места в планината, които с малко средства (и повече акъл – бел. Т21) могат да се превърнат в атрактивни за туризъм и почивка. А колко невероятно красива е нашата планина…
3 септември 2012

Ваша: леля Станка

34 коментара:

Даниел Сираков председател на ВМРО -ТРОЯН каза...

От доста време нечета коментари тук...сега обаче разбирам,че имало и "Зорки очи" ,да така може би е и редно да бъде...Да..от доста време,откакто съм в тази част на планината наблюдавам,процесите,които се случват...и какво биха казали много хора читейки това...Да но това се превърна в моя съдба...И заради това,казвам ,за пореден път,ако искате да се променят нещата,елате и заедно да почистваме,правим маркировки,да вършим с собствени усилия полезни неща...За да бъдем полезни на себе си и обществото...Няма как да не се случи...Това ще бъде повече от коментар за това,как изглежда паметника,чешмата ,Карцовия бук...Едно дърво,едно дете,един дом...а защо и нещо друго...

ПОСЛЕПИС... каза...

ГРЕШКИ:-СЪС :- И НЕ ....НО ТАКА НАЛИ И ВЪВ ФИЛМИТЕ ИМА ...

Анонимен каза...

За да си "велик" в България не е необходимо, и да си грамотен! Слава на неграмотните!

Рицар без доспехи каза...

Г-н Сираков, само не разбрах от цялото писане за какво се борите? И защо и кому беше нужно да пишете, че сте председател на ВМРО- ТРОЯН ? Че и с големи букви? След като сте част от власта или поне имате пряко наблюдение и контакти с нея, защо аджеба не сте го повдигнали на въпрос този наболял проблем след като имате мнение по въпроса? Нали затова са тези политически партии, да обединяват народа в една кауза! Или май греша?

чичо Гошо каза...

Цъкнете на снимката и погледенете неграмотната табела до бука на Карцов, простотията е лошо нещо мама му стара :D)

Даниел Сираков-председател на ВМРО-ТРОЯН каза...

Ако 4 си напишете името и ми дадете координати ще Ви поканя на една среща и ще обесня каква е моята кауза през годините.Съжалявам,че тук не сте разбрал/а за какво иде на реч...ВМРО-ТРОЯН,го пиша с главни букви,поради една единствена пречина,името си пиша и функцията,която изпълнявам в организацията поради една единствена пречина...Всичко това ще стане ясно,когато се срещнем...Моят телефон е 0886393987.Колкото до темата ,тя е обсъждана с войводите,колеги общински съветници и администрацията и се подгатвя предложение,което ще влезе за обсъждане и вземане на решение от Общински съвет през м. Октомври.Със пожелание за здраве и повече усмивки през този хубав слънчев ден...

Анонимен каза...

Единственият истински паметник,който може би ще остане за поколенията,е чешмата!Е,може би и простотията,неграмотността и нахалството на Даньо Сирака!

Анонимен каза...

Ето го потвърждението - "ТОЙ ще ви обЕсни каква е неговата кауза".Боже,боже,това е положението...

Анонимен каза...

Абе, пич си е Даньо Сирака и вие го знаете,ама нали?

Анонимен каза...

Не,не го знаем,9-ти,но,ако продължи да пише,ще разберат и останалите....Даньо,направи нещо наистина умно - спри да пишеш!Толкова ли нямате в това "вмро" някой,който да пише горе-долу грамотно на български?Мама му да коля,ке умрем од смех!

Станчо-бай каза...

Ей,брей, много моми и ергени ,абе вий освен за правописа по цял ден друга работа вършите ли,че то голям мурафет ли е туй бе,що ли?

Анонимен каза...

Хихи, мишките се разцъркаха здраво при проявата на Сираков. Не знам защо и как, но при при всяка негова поява настава паника у много хорица... Очакваме включване от атакисти откачени даскали, които да леят злоч по негов адрес.

Анонимен каза...

Мининка акимова речи, че правописна грешчица били допуснали, та 4 милиона ни глобили..

Анонимен каза...

Даньо, ако е родолюбец, да е събрал до сега хайванчетата си и да е свършил тази работа без много приказки, но ... това е той - лафаджия с правописни грешки.

Анонимен каза...

Извинявай,Станчо-бай,но аз отдавна не съм виждал такова неграмотно писане,като на Сирака!!!А стилът му издава претенции...
Прочети само първото му изречение или подобие на такова!Ужас!А има и други,от които разбираш,че....тоя човек просто се "вълнува",за "обществото",а пък и една недоизказаност - просто ум да ти зайде!
А тоя човек,поне на думи,не е кой да е - води партия!Както и Бойко Борисов,между впрочем....

Анонимен каза...

И това ще стане 14-ти. Има организирана група от хора, които обмислят действия за почистване на лайната с които е осрана Арката на свободата. Браво на Сираков, че повдигнал въпроса за Арката в общинския съвет и пред Донка Михайлова. Защото на селяндурите придошли в Троян,както и на цялата полендашка измет ,им е все тая .

Анонимен каза...

Г–н Сираков, в училище имах по–ниска оценка по български език и литература от вас, а не допускам толкова правописни грешки. Елит, както писа някой!
Аз обаче не бях от елитните ученици, и по тази причина може би пиша значително по–правилно от вас.

Пеню Кънев каза...

Опса,много се навързват на клончето,то съученици то не знам какви,то български език то литература,хей,абе човека ви го каза,като искате нещо да се случи влизайте в кухнята и вие,ама не, по добре в удаите до жените.Ха ,де!!!

ImGi каза...

Дами и господа, не желая да бъда опонент на никого, но е време да се научат някои хора, които изказват претенции тук, да се опитат наистина да пишат грамотно. Има правила за тази цел. Не съм културтрегер, но се засягам от неграмотните претенции на някои от вас, пишещи в сайта, а на всичкото отгоре и когато имат претенции за правопис и грамотност, които те самите, изобщо не демонстрират. Въпроса, дали ГРАЖДНИНА трябва да изказва мнение, не стои изобщо на дневен ред!? Да, трябва, но разбира се, когато го прави, да е грамотно изписано. Някак си, не е издържано да правиш забележки, а да не виждаш "гредата" на неграмотност в твоето писание, т.е. неграмотността си, която ни се навираш нагло в очите ни. Този факт в случая изобщо не е от значение за пишещия, но някои си позволяват нагло да изказват явни претенции, относно неграмотността на другите вземащи отношение по проблемите, а те самите са далеч от елементарните изисквания. Но, това не е големия проблем!
Г-н Сираков, ако това което е подписано от Вас е сътворено от Вашата особа, моите уважения, но по-добре се скийте и не се показвайте повече пред обществото в града ни.
С уважение към всички които четат тези мои претенции! Бъдете живи и здрави! Уверявам ви искам само да сме правдиви и лоялни, нищо повече!

Анонимен каза...

T-MARKET вече разполага и с трета обслужваща каса, за удобство на всички троянци !

Анонимен каза...

20ти остава T-MARKET да почне да разполага и с повече стоки,че асортиментът му е по-беден от на кварталното магазинче :(

Анонимен каза...

Та 19 "скийте " или скРийте,що ли не.........в

Анонимен каза...

Става адски смешна темата с грамотността. Даниел Сираков написал пост свързан с тоталното осиране на паметника на Беклемето, вярно с доста грешки, но явно за четящия ,не е важно същественото. Няколко пишещи се нахвърлят с тежки граматически обвинения, сякаш идва края на света, но и техните постове куцат от към граматика. По-лошото, е че изобщо дума не продумват по темата Еделвайс и Арката на Свободата. Г-н Сираков, моля, да ни информирате за предприетите действия (ако изобщо има такива), от страна на г-жа Михайлова, след внесеното от Вас предложение. Също така, може да пишете в страницата на Беклемето във Фейсбук, както и в личния Ви профил.

Анонимен каза...

"Арката на свободата"- твърде претенциозно заглавие!Народът го нарича Чорапогащника и той деиствително прилича на такъв.Издигнат е през 1978 година по случай 100 годишнината от Руско-турската война,но,всъщност,увековечава повторното "освобождение" от Съветския съюз през 1944!Който се съмнява в това,да види какво е изписано на паметника от южна страна.Това е чисто тоталитарен,комунистически паметник по замисъл,облик и изпълнение,същият,като Осмоъгълният Петох--ник пред Нац.дворец на Културата,с който бяха изградени,горе-долу, по едно и също време.И той трябва да бъде демонтиран,но това е много по-трудно,защото е излят от хиляди кубици бетон.Теренът трябва да се рекултивира и,може би,да се изгради един скромен,човешки паметник,на около 2 километра на юг,където действително е имало сражение.

Анонимен каза...

Честит 09.09 другари и другарки!
Нека посветим следобедната манифестация на градския площад в бастиона на комунизма Троян, в чест на онези които все още воюват срещу империализма и фашистката власт. Смърт на фашизма свобода на народа!

Антон Кутев каза...

На всички които сме болни от "червения СПИН" да ни е честита победата на Деветосептемврийската социалистическа революция!Ура,другарки и другари!Да живее комунизъмът!Смърт на империализъмът!

Комунист каза...

Ние никога не сме си тръгвали ,нито от Троян нито от властта! Ние сме на всеки километър!

Анонимен каза...

Навършват се 68 години от Деветосептемврийския преврат


На 9 септември 1944 г. военни части и партизански групи с помощта на Съветската окупационна армия свалят правителството на Константин Муравиев и установяват власт на Отечествения фронт

На 9 септември 1944 година военни части и партизански групи с помощта на Съветската окупационна армия свалят правителството на Константин Муравиев и установяват власт на Отечествения фронт.

Още в първите дни бойни групи на комунистическата партия започват саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията.

По неофициални данни без съд и присъда са избити между 20 000 и 40 000 души.

Незаконният Народен съд произнася 2618 смъртни присъди.



18|6544


Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България.

Народният съд произнася 1226 доживотни присъди. 946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите.

За сравнение на Нюрнбергския процес, който изправя пред съда ръководителите на нацистка Германия на смърт са осъдени 12 души, а трима са осъдени на доживотен затвор.

След деветосептемврийският преврат в България се установява сталинистки режим, който откъсва за 45 години страната от европейските демокрации. Тоталитарната власт изгражда десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща своите опоненти.

Близо 300 000 българи намират смъртта си по време режима, подчинил България на волята на Съветския съюз.

Анонимен каза...

Да де,драги ми копи-пейест, много от Вашите родители и деди се възползваха здраво от режима, та Вие сега да се радвате на ползите, нарекли се капиталисти. Сещаш ли се?

чичо Гошо каза...

Ние пак сме тук! Ние сме на всеки километър! И така до края на България!

Анонимен каза...

Добре е, че само "до края на България"!

Анонимен каза...

Девети септември ми купи палтенце
и каза: Честито, честито, момченце!
Девети септември ми купи сандалки.
- Да припкат - заръча - краченцата малки!
А после ми сложи в ръката геврече
- Хапни си! - Девети септември ми рече.
Накрая, дечица, каква изненада!
И знаменце даде ми той за парада.
Изтичах при баба, разказах й всичко.
А баба въздъхна: - Ех, внуче, добричко.
Такъв е, такъв ни е е празникът - харен.
И всеки го среща сега благодарен.
Той дава на всинца ни дрешки, закуски
и розово слага по детските бузки.
А старият дядо, засмян, се обади:
Девети септември и младост ни даде...

Сашо Пушкина каза...

А младата кака тъй едра отпред
допълни: "Девети септември завря ми го вред!"

Анонимен каза...

Здравейте,
Нека не коментираме г-н Сираков, а да се обеденим и подновим и запазим това което имаме, което другите общини го нямат и ние може да се гордеем.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |