Всички строителни отпадъци са струпани в реката

* Става въпрос за 1500-1800 куб. м и повече твърди строителни отпадъци - скална маса, бетон, асфалт, пръст * Да дойдат и да видят как се изпълнява този мащабен инфраструктурен проект в с. Шипково

До:
Кмета на община Троян
Министерство на регионалното развитие и благоустройството
В-к „Троян 21”
БТВ („Бай Ганьо Европеец”)

Отворено писмо

ОТ 20 ГОДИНИ ПОСЕЩАВАМЕ курорта Шипковски минерални бани (с. Шипково, община Троян). Всяка година ходим на почивка там, защото не е много пренаселено и е по-спокойно отколкото в други национални курорти. През деня имаме много свободно време и можем да обикаляме навсякъде в района – на разходка до хижа „Васильов”, по реката за риба и т.н. При предишни наши посещения сме се разхождали по левия приток на реката, направихме го и сега, но останахме много разочаровани.

НА 700-800 МЕТРА след излизането от селото по левия приток на реката се натъкнахме на потресаваща гледка, следствие от извършваните строителни дейности по направата на канализационната система – всички строителни отпадъци са струпани в речното корито и са го свили неимоверно много. Коритото бе около 30 м широко и явно природата неслучайно го е разширила до това ниво, а сега е… едва около 5-6 м. Става въпрос за 1500-1800 куб. м и повече твърди строителни отпадъци - скална маса, бетон, асфалт, пръст, които след приключването на строителството по всяка вероятност така ще си останат. По-нагоре до моста се натъкнахме на много голяма дупка в речното корито, от която вероятно е вадена речна баластра с багерите, за да се използва в строителството.

НО НЕДАЙ СИ БОЖЕ при това изменение на климата да се излеят 100-120 л на кв. м за много кратко време – както се случи преди 43 години, когато от 7-те тогавашни моста оцеляха само два, а всички други бяха отнесени от придошлите води и влачените твърди отпадъци и после бяха строени наново. И какво можем да очакваме при подобно наводнение по поречието на реката до Троян и вливането й в р. Осъм?!

СИГУРНО ПАК ЩЕ ЛИПСВАТ виновни, но на този инфраструктурен обект е имало инвеститорски контрол и строителен надзор, който е подписвал, че отпадъците са извозвани в депото в Троян, а то… В Община Троян нали има и еколог, който взима заплата от нашите данъци, но май само си варди заплатата и не излиза от кабинета си да види как се изпълнява този мащабен инфраструктурен проект в с. Шипково и как се засипва коритото на реката. Не може да се унищожава природата и на никой да не му пука. А може поне в тези места, където няма бетон, да запазим природата, реката и рибата в нея. Би било добре съответните общински служители да си направят една разходка до това място и да видят що е „сътворил” от негово величество човекът на майката природа.
м. август 2012 г., с. Шипково
Иван Николов

*****
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА

Явно възмутеният, и с право, гражданин говори за нередности и замърсявания на реката в с. Шипково, които са резултат от дейностите по интегрирания проект за водния цикъл на селото, чиято първа копка направи сам земеделският министър Мирослав Найденов на 9 септември миналата година. Тогава г-н Найденов ентусиазирано заяви следното: „Нека след като приключи този проект, Шипково да стане по-удобно място за живот и младите хора да се завръщат тук. Пожелавам строителството да приключи качествено и в срок и заедно с кмета да прережем лентата догодина“. Дано хубавите министерски пожелания за качество не се окажат празни приказки и дано сигналът на нашия читател не остане глас в нищото!

Припомняме - проектът за водния цикъл на с. Шипково е на обща стойност 3,529 млн. лв. и се финансира по програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) на Държавен фонд „Земеделие”, подкрепена от Европейския фонд за развитие на селските райони. Предвижда се реконструкция на водопроводната мрежа в селото (2652 м), доизграждане на канализационна мрежа (2447 м) и изграждане на пречиствателно съоръжение (2 модула за по 500 еквивалент жители). Изпълнител на проекта е софийската фирма „Пътностроителна техника” АД и явно нейна е отговорността за посочените нередности.

Т21

30 коментара:

Анонимен каза...

Ха така,ами сега?Между другото,защо отпадъците да ги карат с камиони - като придойде реката тая или другата,подругата година пак ще ги донесе в Троян!Умно измислено!Казват,че Васил Божков имал невероятно весок кеофициент на интелигентност - към 160.....

Седларов каза...

Не само там е така..Много пъти съм наблюдавал различни работници по строежите, но много рядко съм виждал ръководител край тях. Така беше и когато обикновени работници асфалтираха улиците в дъжда. Във всяка свера на икономиката и въобще в държавата има ръководители и изпълнители. При строителните работници явно не е така. Виждал съм с очите си как еди такъв "бачкатор" изсипва строителни отпадъци от строяща се наблизо вила в река Жеравица, край Черни Осъм. Попитах го-чувал ли е за екология и опазване на природната среда. Изгледа ме сякаш съм му извадил зъб, но не ме разбра. Явно човекът беше неграмотен, но къде са грамотните ?

Анонимен каза...

Нали знаеш къде са грамотните...

Анонимен каза...

Ай, ай, ай ... моля вЕ. Пишете по-грамотно, бе хора. УжасТ. И как така "вЕсок"? Че то не може да се произнесе ... или пък 'сВера" ... с коя Вера? Пфууууу.
А на мен пък не ми стана ясно дали авторът на писмото ходи от 20 години на почивка в Шипково или пък е местен жител - понеже помни и някакво наводнение от преди 43 години, а също така знае, че заплатите на "строителния надзор" се плащат от "нашите данъци"?

Анонимен каза...

"Ако не можеш да пишеш правилно на български, значи си циганин;"

Анонимен каза...

И все пак,№ 4,гражданина е успял да напише писмото,да се възмути,а ние да го подкрепим!А ти продължавай да се чудиш колко е вЕсок коефициента и в коя сВера се намираш - на грамотността или на печатните грешки.
"O,cancta simplicitas!

Анонимен каза...

Моля, моля, но не става дума за печатни грешки, а за чисто правописни! ТРЯБВА да се пише правилно на родния ни език - каквото и да си говорите вие, 6-ти!!!!!!!!! Това е положението. Няма начин да се отрече това! Успял бил да си напише писмото... То това далеч не е достатъчно, освен ако не е от малцинствата, на които им е простено донякъде!

Рицар без доспехи каза...

7-ми ти като си такъв патриот на тема правопис, не че е лошо не ме разбирай погрешно, ама я ми кажи, защо аджеба на малцинствените групи е простено да са невежи, необразовани и да пишат или не както могат? Че кой им дава това право? Ти ли ,кой?

Анонимен каза...

Не обръщайте темата към правопис, а започнете да говорите за проблемите след строителството в нашата мила община...

Анонимен каза...

Точно така, 9-ти. Тук въпросът е друг. Не че и темата с правописа не е важна, но не е тук мястото.
Иначе е вярно, че е неприятно да се чете с грешки, де.
А на малцинствата не им е право да не могат да четат или пишат, затова казах "донякъде". Ако беше темата за правописа тук, щях да я доразвия, но приключих именно по тази причина!

Анонимен каза...

Та значи,не е важно,че фирмата е на Васил Божков-Черепа,не е важно,че е затрупала реката със строителни отпадъци,не е важно,че изпълнява общински проект и според него не може да е така,а е важно,че коефициента не е "вЕсок" а е "вИсок".Започвам да си мисля,че това не е случайно,с изключение на очевидната ТЕХНИЧЕСКА грешка,която допуснах от бързане....
Така стават манипулациите - почваш да сочиш и викаш "Я-а-а-а,глей,глей каква грешка!" и ....престъплението остава незабелязано.

Анонимен каза...

Нека Т21 да изиска конкретен отговор от Община Троян - кой е виновен за това; кой е провел контрола; какво точно ще бъде направено, кога и от кого ! И когато бъде направено да се види какво е сършено. А, този който е приел обекта от името на Общината - каква отговорност ще носи !

Анонимен каза...

Лошото е ,че все по-често изпълнителите,когато работят остават без ръководители.На тях ,нито им се работи,нито им се поемат отговорности.Появяват се в моментите,когато се раздават заплати,комисионни и все такива благинки!!!!

Анонимен каза...

Е, какво да искаш от маймуни?На втората снимка,ясно се открояват една лъжлива, и една крадлива маймуна!

Анонимен каза...

da se vzemat merki NEZABAVNO

Анонимен каза...

Много простичка е ситуацията с общинския контрол.Ако цялото извозване до определеното депо струва 100,000 лева,Другаря Банко Банков и
сие взима под масата 15-20 хилки.Така и вълчето е сито и агънцето е цяло.Фирмата спестява 80-85 бона,а Банко е вече пенсионер с бели парички за черни дни. А някъде ми разправяха,че нямало вече какво да се краде от държавата.

Анонимен каза...

Да-а-а,и в тази посока може да се помисли,№16-ти!Въобще,може да се мисли,мисли,мисли....Не може да се мисли,обаче,че Общината не знае,че Общината е невинна,че Общината "мисли за народа".А какво всъщност мисли Общината и дали въобще мисли?

Анонимен каза...

А,ко каза, ко?

Анонимен каза...

Общината е син вир без дъно,из който се плацикат общинските шарани,каракуди,мренки и кленчета,общо взето - балъците.На сянка,в дълбокото,са се кротнали два-три сома,охранени,тлъсти и ненаситни,които дават признаци за живот само като си мърдат мустаките.На брега,също на сянка,но и с чадър над главата,е Прокурорът - уж лови,ама даже и стръв на кукичката не е сложил!Освен всичко друго,той не е гладен - само мези....
Какво да се прави,като видрите са на изчезване.

чичо Гошо каза...

Блестящ коментар 19ти...изключително точно си ги казал нещата!!!!!!!!

Анонимен каза...

Аз съм за гейбраковете:)

Анонимен каза...

21ви, щом ти харесва можеш да си го завираш и без брак:)

Анонимен каза...

Предлагам да съберем ако трябва помощи и да построим или купим на кметицата Донка една виличка или хотелче в Шипково. след като бившите кметски величия се уредиха в Чифлик ,нека уредим и госпожата в родния курорт.
Хвърляли боклук - ако има кметска вила - няма да се хвърля. Хората идват на почивка и да се лекуват,но току виж си отишли я с хепатит ,я с дизентерия - ами няма питейна вода СРАМОТА. Не на последно място са и пътищата - знаете ли ,че покрай частните вили пътищата са черни - няма и сипица даже .Нека подпомогнем госпожата и и направим дарение иначе /тя е паралийка/ и ще си вземе нещо от Чифлик и пак ще си мизерстваме на Шипковсите бани

Анонимен каза...

Епител не ами с холерия можеш да си тръгнеш от шипково и баните !

Анонимен каза...

Тъпи и прости троянски барабои! Лика-прилика с местния пророк Илиян Пеевски!

Анонимен каза...

25-ти, що не ми извъртиш една свирка бе педал нещастен...

Анонимен каза...

ай-ай-ай, неква мъжка либов се завъртя тук. къде е ачо?

Анонимен каза...

Вариант № 1-възмутените граждани спират да ходят на бани в с. Шипково.
Вариант № 2-общината се самосезира от публикацията на Т 21 и разпорежда на строителя да премахне за собствена сметка неправомерно депонирани строителни отпадъци от речното корито. Строителя твърди че не той е осрал работата и...върви докажи.Преди това обаче РИОСВ друсва една глоба на общината, защото тя е възложител и тя контролира.Така работата ще се вговни още по-вече.
Вариант № 3-всяко чудо за 3 дни. Никой нищо не прави, възмутения си е възмутен, бития си бит, за другия-си знаете. Всичко тихо отминава.
А познайте кой вариант ще се случи? Приемам залагания, но не в пари, а в шишета боза по литър./Ех нямая онази боза на Драгньо от Черни осъм!/ Назначавам арбитър-уважаемия от мен Генадий Маринов/не че съм го питал де, но знам че ще е съгласен/. Нека залаганията започнат СЕГА!

Old троянец каза...

Участвам и залагам на Вариант № 3

Анонимен каза...

Десетачка на вариант 3.Коефицентът е най-висок за момента :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |