Високи гости на Состра

* Посрещнахме група чужди учени от Световния Лимес конгрес; книгата „Состра- римският град в полите на Хемус” на доц. д-р Иван Христов
се изкупи за минути

ВЪПРЕКИ ЧЕ гостите бяха около 60, а не няколкостотин, каквито анонси имаше в предварителните информации, миналия вторник (4 септември) на археологическия обект Состра – римската крепост, смятана за античния предшественик на днешен Троян – бе далеч по-тържествено и многолюдно от обичайното. И по-представително, тъй като групата бе от участници в Световния Лимес конгрес (лат. Limes – лимит, граница), чийто домакин тази година е България – т.е. чуждестранни учени, специалисти по римска история и археология, имащи по-специални интереси към граничните територии на някогашната Римска империя. Сред присъстващите бе и директорът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) – София доц. д-р Людмил Вагалински, организатор от българска страна на тазгодишния Световен Лимес конгрес.

НА СОСТРА високите гости бяха посрещнати от цялото общинско ръководство начело с кмета Донка Михайлова и екип от троянския Музей на занаятите, воден от директорката Елеонора Авджиева. Гостите изслушаха с внимание беседа за крепостта, подготвена от музейните специалисти Стилиян Иванов и Венета Керешка; а че казаното спечели интереса им си пролича от зададените немалко въпроси. Интерес предизвика и книгата „Состра – римският град в полите на Хемус” (автор доц. д-р Иван Христов) и подготвените бройки се разпродадоха за минути.

В ПРИВЕТСТВИЕТО СИ г-жа Михайлова изрази надежда, че учените ще отнесат хубави спомени от Троян и ще се върнат отново. Доц. Вагалински от своя страна благодари за доброто посрещане и даде някои препоръки за развитието на археологическия обект в посока на по-голяма привлекателност за туристите.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |