Проучиха светилище на тракийския Бог конник

* Намира се на 2 км източно от Состра, строено е по времето на император Антонин Пий в средата на 2. век и е просъществувало
до края на 4. век
Археологическо лято 2012

И ТАЗИ АРХЕОЛОГИЧЕСКА експедиция на римската крепост Состра до Троян - която приключи на 26 август и бе ръководена от доц. д-р Иван Христов от Националния исторически музей (НИМ) със заместници Биляна Иванова от Националния археологически институт с музей (НАИМ) и Стилиян Иванов от Музея на занаятите (МНХЗПИ), а участие взеха и студенти от столицата – има с какво да се похвали. Завърши цялостното проучване на голямо светилище на тракийския Бог конник, намиращо се недалеч от крепостта. Тракийското божество е наричано още Херос, Херой, Бог на лова, плодородието, живота и смъртта, Бог всезнаещ и всечуващ, Всебог; култът към него е широко разпространен през римската епоха.

СВЕТИЛИЩЕТО е разположено на 2 км източно от крепостните стени; състои се от храмова постройка и от прилежащи сгради на площ от 300 кв. м. и е било важен елемент от цялостния комплекс Состра, разположен на военния римски път, свързващ Дунава с Пловдив (ант. Филипополис). Светилището е построено при управлението на император Антонин Пий в средата на 2. век и е просъществувало до края на 4. век, когато привърженици на християнската религия го разрушават окончателно.

В БЛИЗОСТ ДО ОБЕКТА бяха открити основите на широка 8 метра дървена конструкция на мост над река Осъм, свързващ укрепения лагер (крепостта) с района на светилището, където преди години екипът на доц. Христов е локализирал занаятчийски квартал за производство на керамични съдове и голямо селище. Сега бе локализирано и култово пространство от над 400 кв. м, където поклонниците са поднасяли дарове.Успехът на експедицията се основава на факта, че това е едва четвъртият случай на цялостно проучване на светилище на тракийския конник в България. Събран е огромен археологически материал, който хвърля светлина върху обредните действия в светото място.

Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Гледай бе,Генадий,гледай какво си написал:"...Тракийското божество е наричано още Херос,Хорой,Бог на лова,плодородието,живота и смъртта,Бог всезнаещ и всечуващ,Всебог,култът към него е широко разпространен през римската епоха."
Само че информацията ти е неверна - култът към Божеството е жив и до сега,само името МУ е БОЙКО БОРИСОВ,поне така го славим ние,смирените мизийци,тракийци и македонци!Виж там,моля те,да се изправи ошибката немедленно.Щото ще дойде шибаняка Божо,на наш Иван началника и ще те обяви за вампир или нещо по-лошо.....
Anathema sit!!!!

Анонимен каза...

Добро преминаване от античността към съвремието. След много години, десетилетия, столетия и повече може би, ще ровят и в днешните творения, и какво ли ще казват?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |