ВАС оправда дядо Теодосий

* Тричленен съдебен състав отмени решението на Комисията за защита от дискриминация от 2010 г. * Жалбата на Петър Кичашки срещу бившия игумен на Троянския манастир е неоснователна, постановиха магистратите

Тема с продължение

СЪС СВОЕ РЕШЕНИЕ №10762 от 26 юли т.г. тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Таня Вачева е признал за невинен бившия игумен на Троянския манастир - Деволски епископ Теодосий (със светското име Тодор Минчев Купичков), обвинен в дискриминация срещу хора с увреждания.

ПРИПОМНЯМЕ – през 2008 г. срещу дядо Теодосий бе образувано производство в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) по жалба на 19-годишния тогава студент по право Петър Кичашки, който е в инвалидна количка. Ищецът твърдеше, че епископ Теодосий се е държал изключително агресивно с група посетители на манастира – младежи с увреждания от България и Финландия; и не само ги е изгонил от обителта, но ги заплашил със саморазправа и засипал с обиди, свързани с инвалидното им положение. В жалбата имало и оплакване, че игуменът не е създал достъпна среда за хората с увреждания, посещаващи Троянския манастир, което също попадало под ударите на Закона за защита от дискриминация (ЗЗД).

ДВЕ ГОДИНИ ПО-КЪСНО, на 23 ноември 2010 г., КЗД постанови наказателна санкция срещу дядо Теодосий – глоба от 250 лв. плюс разпореждане да създаде в Троянския манастир среда, достъпна за хора с увреждания. След въпросното решение на комисията се вдигна голям шум – включително по националните медии (Т21 също огласи случилото се), а опозореният божи служител бе принуден от Светия синод да си подаде оставката и „доброволно” напусна игуменския пост. Сега, след още две години, ВАС е категоричен: отменя решението на КЗК, като осъжда комисията да заплати на Деволски епископ Теодосий направените деловодни разноски в размер на 100 лв. (решението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС). Разбира се, в случая важни са не парите, а моралната реабилитация по един случай, лепнал петно върху Българската православна църква и създал негативни настроения към цялото духовенство.

КАКВИ СА АРГУМЕНТИТЕ на върховните съдии за оправдателното решение? Според тях не може да става дума за упражнен тормоз и дискриминационен акт на дядо Теодосий срещу Кичашки и компания, тъй като подканата да напуснат манастира е била към цялата група, в която една част не са били хора с увреждания. А въпросната подкана не била предизвикана от дискриминационни подбуди, а за да се въдвори ред, тъй като групата вдигала много шум и нарушавала спокойствието в храма. Установено било също, че манастирската църква и дворът в Троянския манастир са достъпни за всички и обвинението в дискриминация към хората с увреждания не издържа и по този пункт.

Т21

11 коментара:

Иванко каза...

И защо беше цялата пушилка? Лепна се петно върху православната цъква. Не се ли намери още тогава някой журналист, който да обясни истината. Несправедливо обвинихме и Дядо игумен.

Бог не е в манастира! каза...

Спрях да го посещавам това място. Имам чувството, че не Бог, а сатаната е там. Исках кръщелното да ми преиздадат (мислех, че съм го загубил, а ми трябваше). Навикаха ме, направиха ме на две стотинки. Като се успокоиха ме накараха да напиша молба (това се прави само в един точно определен ден от седмицата) Чаках, чаках, чакам и до днес... После говорих с хора и те ме светнаха, че от време оно, когато съм кръщаван, тая сган в раса пропускали да запишат в книгите доста кръстени и познайте къде отиват кинтите... Много лоши хора видях там - кофти.

Анонимен каза...

Ах,недейте така 2-ри! Българинът стана един дълбоко религиозен и почна в църкви и манастири да ходи.Други дори параклиси строят. Едни големи свещи като запалят по Великден ония ми ти вярващи,едно тежко прекръстване като се започне...

2 за 3 каза...

За българина не зная. Аз съм възпитаван с християнските добродетели. Просто споделих случка. А дали ще деям или ще недеям така - си е моя работа. Тези с параклисите са ясни - някои си ги правят зад пет метровите стени на именията, а други, колкото да им пише името на табелката с дарителите. Поне да ги правят добре, че малко по-отдалечен като е човек, не може да разбере баничарница ли е това, що ли.

Анонимен каза...

През юни ,заедно с приятели ,посетихме Бачковски манастир.После през август ходихме във Варна и там бяхме в църквата на главната,търговска улица. И на двете места хората палят свещите вътре в храма, а ако желаят свещта да е пред някоя от иконите - няма проблем да стоят пред нея и да държат свещта в ръка.
Как е ситуацията тук...в Троянския манастир нямаш право да палиш свещ в храма ,а само извън него и то трябва да стоиш плътно до свещта,че тъкмо си я запалил и минава една жена и я гаси, следва прибиране на тези почти нови свещи. Ако желаеш да постоиш пред някоя от иконите със свещ в ръката, абсурд не може -може ,ама навън ...там пред адовите сцени от южната страна на църквата.
В троянската църква...същата работа.Можеш да запалиш свещ,ама трябва да я топнеш в едни застояли води в което има нещо като ковчег с комин. Абе троянска работа....пък после ревем,че няма туристи и хората не стъпвали в храма.

Анонимен каза...

Господарите дават Златен скункс на Теодосий. Сами преценете: http://vbox7.com/play:610e3724&al=2&vid=534903

Анонимен каза...

За мен истината е някъде по средата. Имат вина по случая и двете страни. Друг е въпроса какво е определил съда в своето решение. Благодарение на законодателя, законите ни са така списани, че многоуважаваният, честен ,некорумпиран, справедлив/ и още каквото се досетите в посока суперлативи/ български съд не може да осъди никого. То са вещи лица, то са петорни експертизи, СРС не се приемат за доказателства, то е театър, то е цирк. Да темида е сляпа, но защо при нас е и глуха.На практика решенията на българския съд, независимо коя инстанция представлява/районен, градски, ВАС/ постоянно се разминават с очакванията на обществото за справедливост, поради вече споменатата нормативна база. Ако все пак след 5-10г. проточване на дело някоя знакова фигура от подземния свят/пример братя Галеви/ попогрешка бъде осъдена и на последна инстанция, тя не отива в затвора, а офейква от България, пак поради законодателството ни.Съдиите са гладни и корумпирани/Мирослава Тодорова, Крънкова и т.н. които за своите решения и забава на дела дължат отчет само на Бога, поради независимата ни съдебна система и никой не може да им търси отговорност за нищо/защото не участваха в пладнешкия грабеж на държавата наречен приватизация. Голям е процента на юристите в Народното събрание, които изковаха такива лобистки закони/когато в Брюксел четат НК и НПК ахват и казват-тези закони са в интерес на мафията Ви/, че многоуважавания, честен и т.н. български съд не може да осъди никого.Не съм и очаквал друго решение на ВАС по казуса от многоуважаемия..... при тази нормативна уредба. Благодаря за търпението да ми изчетете глупостите.

Анонимен каза...

С тази ехидна усмивка наистина прилича на Дяволски епископ.

Анонимен каза...

Нито църквата ,нито съдилището са ни на ниво!Те затова се подкрепят,а българинът сам да си прави изводите....

Анонимен каза...

А на кого прилича жалващия се? Гледах го по телевизията тогава -достатъчно нагъл и арогантен. И съвсем откровено взех за себе си страната на игумена.

Анонимен каза...

И едните и другите са в топ 5 на мафиотските организации в БГ.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |