Донка Михайлова: „Срам ме е от входовете на Троян”

* Вървят разговори за обходния път на Троян; рехабилитацията на двата входа на града – приоритет за общинското ръководство
* Томислав Дончев: „Ловеч и Троян – стягайте се и мислете
за нови проекти”


„СРАМ МЕ Е от входовете на Троян”. Това заяви и то на два пъти миналата седмица кметът на Троян Донка Михайлова – първо при дебатите в Общинския съвет (ОбС) по информацията за работата по реализация на алтернативно трасе на републиканския път II-35, т.е. на обходен път на Троян (26 юли); и после на съвместната пресконференция със зам.-областния управител Сашо Данков по темата за реализираните и реализиращите се европроекти в община Троян (27 юли). Не може да не се съгласим с г-жа Михайлова – входовете на Троян и от юг (Беклемето), и от север (Ловеч) не са приятна и цивилизована гледка, нито пък са нещо, което може да радва троянци, гостите ни и евентуалните инвеститори. Нещо повече – този троянски срам има дългогодишна история и неуспешните опити да се преодолее/подобри съществуващото положение го дозасилват. Дозасилва го и очертаващата се безперспективност около транспортната свързаност на Троян и общината като част от Ловешка област, която остава встрани от заложеното в националните стратегии ново трасе на магистрала „Хемус”, пренасочено край Плевен (а не между Ловеч и Троян), и от евентуалната транспортна връзка (тунел) под Балкана, ориентирана към Габрово.

В ПРЕДСТАВЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ в ОбС бяха очертани проблемите около обходния път на Троян през годините, както и действията в тази посока на сегашната кметска администрация. Накратко: със започването на реконструкцията на горния край на ул. „Ген. Карцов” – от Хлебозавода до края на града, през 2002 г. (между другото този ремонт си остава недовършен и последният слой асфалт не е положен – бел. Т21) започва обсъждането за прехвърляне на тежкото движение източно от р. Бели Осъм; през лятото на същата 2002 г.се взима решение за изграждане на мост в кв. „Велчевски”, правещ връзка между републиканските пътища II-35 и III-357 и изнасящ трафика през по-слабо натоварената промишлена зона (решението обаче си остава само на думи поради административните бъркотии в държавната Агенция „Пътна инфраструктура”, която отговаря за републиканските пътища, и неподсигуряването на финансови средства въпреки наличието на готови проекти); през 2006 г. със заповед на изпълнителния директор на АПИ алтернативното трасе през Троян е одобрено и са посочени 8-те етапа на реализацията му.

ЕТАПИТЕ СА: 1. Рехабилитация на входа на Троян откъм Ловеч; 2. Ново трасе по западния бряг на р. Осъм в кв. „Велчевски”; 3. Нов мост за връзка с източното трасе (III-357); 4. Жп надлез при Кози вир; 5. Рехабилитация и реконструкция на съществуващото трасе по източния бряг; 6. Ново трасе от Художествената гимназия до Топливо; 7. Рехабилитация на участъка от Топливо до Хлебозавода; 8. Реконструкция на входа на Троян откъм Беклемето. Изпълнението на отделните участъци е подредено етапно във връзка с тяхната готовност; но въпреки изработените проекти за някои от етапите и дори започнати строителни дейности (например по рехабилитацията на двата входа на града), изпълнението боксува и в крайна сметка е замразено. Основната причина е липсата на средства и неизпълнени финансови ангажименти на централно ниво.

ПРОЕКТЪТ за изграждане на обходен път на Троян заляга в управленската програма на новото общинско ръководство (след местните избори през 2011 г.), а към настоящия момент са предприети поредица от действия за включването на проекта в националните програмни документи за периода 2014-2020 г. През м. февруари 2012 г. кметът Донка Михайлова изпраща писмо до министъра на регионалното развитие и до АПИ за включване на проекта за обходния/алтернативния път на Троян за финансиране през новия програмен период (2014-2020 г.). Подчертано е, че обходният път на Троян е важен елемент от проблема за трасето, свързващо Централна Северна България и Централна Южна България. През м. юли 2012 г. г-жа Михайлова провежда среща с кметовете на Плевен и Ловеч – проф. Димитър Стойков и Минчо Казанджиев, с предложение за обединяване на трите общински ръководства в посока „развитие на идеята за транспортен коридор по линията Турно Мъгуреле (Румъния) – Плевен – Ловеч – Троян – Пловдив”; през м. август предстои нова среща на тримата кметове.

РЕЗУЛТАТИТЕ от тази активност на троянското ръководство са следните: трасето II-35 е включено в програмата на АПИ за новия програмен период 2014-2020 г.; получено е писмо от УС на АПИ относно алтернативния път на Троян и се приема идеята за съвместна среща, на която да се обсъдят всички проблеми; идеята на АПИ алтернативното трасе да е през града (а не по източния бряг) е отхвърлена; постигната е договореност с ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за участие в тристранна среща с ръководството на община Троян и АПИ по проблемите на трасето.

„ТРИ ОСНОВНИ са приоритетите на общинската администрация и моите лично през следващите няколко месеца”, заяви пред местния парламент Донка Михайлова. Първо – извоюване на добри позиции на Троян за финансиране през следващия програмен период. 86 са общините, определени за финансиране по първата приоритетна ос на ОП „Регионално развитие”, а в 36 вече се наливат пари и идеята е Троян да се присъедини към този списък. „Ловеч и Троян – стягайте се и мислете за нови проекти”, заявил миналата седмица на среща в Ловеч министърът на еврофондовете Томислав Дончев, което, по думите на кмета, е много добър знак и дава надежди. Следващият приоритет касае запазването (от одържавяване) на общинското водно дружество „ВиК – Стенето” ЕООД – „едно от трите най-добри ВиК дружества в България”, както го определи г-жа Михайлова. И третият приоритет – подобряване транспортната свързаност на Троян и района, като на първо място е рехабилитацията на двата входа на Троян. Важен момент тук е, че през следващия програмен период (2014-2020 г.) няма да се отпускат евросредства за пътища (единствено за магистрали по ОП „Транспорт”), което прави задължително включването на нашия проект в програмните документи на национално равнище и осигуряване на държавно или частно финансиране.

ЗАПОМНЯЩА СЕ ПРЕПОРЪКА в тази посока даде общинският съветник Даниел Сираков (ВМРО-БНД) – че големите проблеми се решават единствено с осигуряването на сериозно политическо лоби и трябва да насочим много усилия към това.

Т21
Още по темата:

39 коментара:

Анонимен каза...

Десети месец четем по вестниците какво мислела да направи кметицата. Тунел, летище, и други подобни.... Как красиво изпълнила проект на предишното ръководство. Как похарчила пари за нещо, което не личи да е правено, или по някоя "мека мярка". Искам да прочета какво е свършено реално - да може да се види и пипне. Освен назначаването на един куп Кольокацаровци. И извън протежирането на верните на партията хора.

Анонимен каза...

И нас ни е срам от Вас троянски управници-от 1995 год. насам нито един троянски "господ" наречен кмет не направи нищо.
Ясно е ,че сме генно обременени да търпим.

Анонимен каза...

Освен входовете към Троян, всички ние, а и Михайлова, трябва да се срамуваме и от състоянието на входовете на жилищните кооперации! Има закон за това, но само на книга! Помислете, че децата ни се възпитават в неподходяща среда–свикват с мизерията и ще си останат мизерници до края на живота си!
Шокират и облепените с некролози къщи и входни врати. Това прави впечатление на влезлия в Троян чужденец, и вместо да се разсее, се натоварва, особено ако види възрастта на починалия. Нека да се уважаваме докато сме живи, да се намери друг начин,за уважение на мъртвите, за да е добър и климата по улиците за нашите гости, а и за нас самите.
Искам да подчертая и още нещо – по–внимателно с парите от ЕС, защото лихвите са "солени". Никой не дава даром, като имам в предвид и икономиката на града.

Анонимен каза...

№2, бъди по-точен - не след 1995, а след 1989г нито един кмет не направи НИЩО. Обратното - градът беше унищожен в икономическо, инфраструктурно, образователно и всяко отношение.У-НИ-ЩО-ЖЕН!В основата на това унищожение стои образът на Дилян Енкин, който през всичките тези години, бидейки на различни длъжности, фактически определяше общинската политика за "развитие" /разбирай застой и разруха/ И днес този ненаситник мести пионката наречена Донка Михаилова.

Анонимен каза...

3-ти, общините не взимат заеми от ЕС та да плащат лихви. Финансирането е безвъзмездно.Санкциите които налага управляващия орган са-друга бира. Вземи прочети нещо или питай-не е срамно. Относно ЗУЕС/закон за управление на етажната собственост/, вземи го прочети и ще разбереш, че за общите части на сграда в режим на етажна собственост се грижат.....собствениците. Какви задължения вменяваш на кмета за неподходяща среда когато не е негова работа.По-темата: От досегашното управление на г-жа Михайлова за мен остава извода, че тя е слаб ръководител, липсва и коража и политическа воля да "откъсне опашката на гущера",да изчисти администрацията от всичко негодно. Затова и резултатите и в края на мандата ще са плачевни.Томислав Дончев хвърля прах в очите и на без това ослепелите троянци. АПИ няма да даде пари за обходен път, тъй като той е нерентабилен-прохода не работи целогодишно. Тунел Троян ще види през крив макарон. Ако в близките 20 години има тунел, то той ще е под прохода " Шипка".Така, че външни инвестиции да не очакваме като мана небесна, а Кмета да вземе да стегне и почисти града.Шадравана да вземат да го пуснат, че лятото мина.Ще има нещо свежо на центъра, в което да се плацикат мангалчетата.Кмета да внесе ред в паркирането на МПС. Това може да направи без харчове.Да се изчистят паркове и градинки, да се боядисат пейки, да личи, че нашия град се управлява от жена, която в дома си внася ред, чистота, уют и спокойствие. А дано, ама нада ли, рекло Айшето когато Асан го води в спалнята и я пита девствена ли е.Това са и моите очаквания от управлението и администрацията.

Анонимен каза...

Поздравления,5-ти,реално и точно!Опасявам се,че няма да те разберат - нито кмета,нито "гражданите".Но - това е положението!Втресло я сланина - Дочо да са върне!Това също е чисто троянска поговорка,за сведение на Велизар Владовски.

BOND каза...

Като се срамува от входовете на града, поне да се беше разпоредила да се окоси и изчисти пространството между двете платна на входа от Ловеч и банкетите от двете страни, че и нас ще ни дават като Монтана по тв, как не трябва да се прави!
На приказки го докарва, но за съжаление нищо реално! Жалко! Много жалко!

Анонимен каза...

И аз се срамувам кмете като гледам улица " Симеон Велики в участъка си след детската градина на първото кръстовище. Тъкмо я позакърпиха, зарадвахме се и на малкото което се направи и ВиК то разкопа кръстовището и го заряза 20 дена с огромен трап без да положи минерал поне на нивото на асфалта! За асфалт да не говорим!Безобразие! Вик Троян копае и не възстановява. Защо? Улиците са ни разбити, няма маркировка, мръсни платна, дупки, некачествени ремонти, тревясали тротоари, парковете и зелените площи не се поддържат. Речното корито?Уличното осветление е отпреди 40 години-енергонеефективно и на принципа тука има тука нема.Мангали с каруци/нерегистрирани/ обикалят града ни и селата, ровят по кофи, просят и гледат къде няма хора за да се върнат през ноща. В четвъртък си правят градски кушии с каруците, бира и кебапчета под погледа на дремещи полицаи.На кой му пука, че на пътя за Балабанското/също изход и вход кметицо на Троян/ са се самонастанили мангали на общински терен, че там е пълна свинщина, коптор, води фекални текат по пътя, мизерия и зарази.И мене ме е срам но от безхаберието и управлението на града ни!

Анонимен каза...

Цитат: „ВиК – Стенето” ЕООД – „едно от трите най-добри ВиК дружества в България”.
Това е най-новия хит!
Г-жо Михайлова, с този лаф станахте за смях!

Анонимен каза...

Кметицата неможе с магическа пръчка да нареди нещата в Троян за 10 месеца, при условие , че преди това 20 години е имало безхаберие от управляващите, виждам че се опитва, но финансовите корекции от 4 милиона лева, няма как да не се отразят на нейната дейност, допуснати от предишното велико управление на ГЕРБ.
Нужно е да бъде по дейна в областта на стопнаския живот, да се привлекат инвеститори , от там големи вериги магазини, да се преструкторират губещите общински дружеств, там където е необходимо да се сменят упправители, да се прсдприеме действия по възстановяване икономиката на Троян от там ще дойдат нещата, за да жиевеем по добре.

Анонимен каза...

А с какво пък толкова блести ВиК-то че даже било най добро ? Нали се крепи най вече на Лесопласт и по точно на рекета с цените. ВиК-то е колус на глинени крака и ако го няма Лесопласт и с ВИК-то е свършено. А пък ВиК-то трябвало да се запази от "одържавяване" според кмета. Защо ли? За да се приватизира... Всички знаем, кой си точи зъбите за него.

Анонимен каза...

БРАВО- за новите фитнес уреди. само дето сте ги скрили от хората. Да ги бяхте натоварили на един сал, и да ги пуснете в реката ;). така щяха повече хора да ги забележат. Всичко в този град се прави само да се спомене че е направено. Яд ме е че природата и града са уникално красиви, а дишаме нафта и изпарения на колите -особенно на малкото пазарче.

Анонимен каза...

Толкова ли е трудно в почивните и празнични дни когато идват туристи и гости на града да се спира движението по търговската улица с магазините -от моста на пазара до моста на Елпром. Грозно е да хвърчат мотори и коли, а да не може да се премина на отсрения тротоар 20 минути.

Анонимен каза...

И мен ме е срам. Работех като ексурзовод и водех групи из града ни и околията, но вече ме е срам. Дар словото ми не работи. Все пак хората виждат всичко. Досега не съм имала групи от слепи туристи. Е, ами преди 3 (три) години се отказах!!!

Анонимен каза...

Да благодарим на кметицата за новия супермаркет,но да и пжелаем да отвори и други такива,защото в конкуренцията се "ражда истината"!!!А относно нещата ,които се коментират под статита искам да кажа ,че в Общината има човек,който отговаря за тези неща.По европейските програми се отпускат пари за тях Илияна се казва ,човекът,който нито има нужното образование ,нито има разбиране и можене по въпроса!!!Назначена с връзки,тя темерутства на гърба на целия град!До кога такива хора ще заемат длъжности,които не им се полагат?Как Троян ще добие друг облик,приятен за хората ,които живеят тука .Много път има да извървим,докато станем гражданско общество......

Анонимен каза...

И има защо, видяхте ли входа на Плевен как са го направили, да ти е кеф да караш там, а тука ще ми изпадат бъбреците и ще ми се завие свят да обикалям дупките и пак в дупки влизаме

Анонимен каза...

Точен анализ на кмета. Ясно дефинира проблемите и търси решения на забатачени в годините проблеми.

Анонимен каза...

Силна седмица за общинското ръководство. В една седмица се случи това, което хората чакат с години - верига на хипермаркет и на бензиностанция. Браво!

Анонимен каза...

Фиотнесът е супер! само да засеят дървета за малко сянка.

Анонимен каза...

Хайде да се зарадваме на новите придобивки на Троян и да спрем да плюем - Т Маркет, бензиностанция на "Лукойл", финтес на открито. Браво на Михайлова!

Анонимен каза...

Утре ще си откривам двора на вилата. Инвестирал съм доста. Много хубаво се получи. Що не дойде кметицата, да го открие? До сега нали така прави. Открива де що има направено от някой друг, без тя да си е мръднала пръста и без да е инвестирала НАШИТЕ пари, на троянци! Щото няма как да изкрънка за ордата си политически назначения от някъде другаде. Единствено може да вземе народната пара и да я раздаде под формата на официални заплати на клатеняците, дето ги назначава. А актив да трупа отърквайки се о някой, който с пот е спечелил парите си.... Иначе добре стои на снимка. Уви, това е крайно недостатъчно за да се отправи града ни към някакво приемливо бъдеще!

Анонимен каза...

Михайлова има защо да се срамува:
1. Не знае изобщо как да промени Троян. Няма ясна програма какво ще направи по години и това до какви ползи ще доведе.
2. Издъни се със снегопочистването, издъни се с пролетните кръпки по улиците, издъни се с измиването на града.
3. Цялостната поддръжка на общинските площи е никаква. Състоянието на уличната мрежа също. Не се коси и почиства редовно, не се справи с паркирането, бездомните кучета и котки, циганските катуни и безразборно цвъкащите цигански каруци.
4. Няма нещо видимо свършено за 9 месеца управление. То затова няма и отчет от нейна страна.
5. Не излезе с ясно становище какво заварва в общината, какви стъпки ще предпиеме за оздравяването й и какви кадрови промени.
6. Не се справя с ефективното управление на общинската собственост, с проблемите в образованието.
7. Назначените от нея зам.кметове не изпълняват функциите си, а в същото време си взимат заплатите редовно. Това е нейна неспособност да сформира екип.
И още много други неща....

Анонимен каза...

Стига сте е корили Донка,тя е тук за да е енкин пак на власт и щото са им обещали по един апартамент на дъщерите за мандата така ,че няма думата.

Анонимен каза...

Тя е тук и си получава всеки месец заплатата за нищоправенето, нали така? Тази заплата, както и тези на замовете й откъде идват? Защо трябва да си мълча?
Няма повече да мълча!

Анонимен каза...

Трябва да се замислят нашите управници,не знам как става но като отидеш в някой град все се вижда някаква промяна за 1година ,а тук за последните 5 положиха малко асфалт когато дойде Бойко,иииииииииии ддддруго НЕМА.Шипково,Чифлика и Беклемето се посещават от доста туристи ,а и преминаващи и какво да видят все едно че сме в северозападнала българия,дупки,кръпки,по големи дупки и нищоооооооооо,не обвинявам г-жа Михайлова ,просто посока за оставащите 3години

Анонимен каза...

Лукойл още не отворил- и затвори. Две сервизни коли имаше до колонките. Защо ли не съм много изненадана!

Анонимен каза...

"Вървят разговори за..." тъй се почна, тъй продължава, тъй ще си и довърши мандата. В разговори. Поне улиците да бяха измили!

Анонимен каза...

Освен входовете към Троян, всички ние, а и Михайлова, трябва да се срамуваме и от състоянието на входовете на жилищните кооперации! Има закон за това, но само на книга! Помислете, че децата ни се възпитават в неподходяща среда–свикват с мизерията и ще си останат мизерници до края на живота си!
Шокират и облепените с некролози къщи и входни врати. Това прави впечатление на влезлия в Троян чужденец, и вместо да се разсее, се натоварва, особено ако види възрастта на починалия. Нека да се уважаваме докато сме живи, да се намери друг начин,за уважение на мъртвите, за да е добър и климата по улиците за нашите гости, а и за нас самите.
Искам да подчертая и още нещо – по–внимателно с парите от ЕС, защото лихвите са "солени". Никой не дава даром, като имам в предвид и икономиката на града.

Анонимен каза...

Скъпи 5–ти, въпреки напъните да изглеждате по–умен, не се получи. Относно вида на входовете, причината се крие и в липсата на средства у хората, а така и за безотговорността и непукизма на много от собствениците, които в много случаи са ги изоставили и живеят на село. Как да накараш такъв човек да се почувства отговорен, ако не със силата, а и изпълнението на закон? В други случаи средства има, но отново бизнесмените са много "заети" тъй–като трябва да си направят и разходките. Пълна незаинтересованост за вида на общите части! Вътре лъснати, отвън блъснати! Това ни е манталитета, и сме надути и със огромно самочувствие.
Относно европейските "дарения", ще говорим след няколко години, 5 или 10. Ще плащат и твоите правнуци и отново ще дължим! Да сме живи и здрави да гледаме!

Анонимен каза...

" №2, бъди по-точен - не след 1995, а след 1989г нито един кмет не направи НИЩО. Обратното - градът беше унищожен в икономическо, инфраструктурно, образователно и всяко отношение.У-НИ-ЩО-ЖЕН!В основата на това унищожение стои образът на Дилян Енкин, който през всичките тези години, бидейки на различни длъжности, фактически определяше общинската политика за "развитие" /разбирай застой и разруха/ И днес този ненаситник мести пионката наречена Донка Михаилова."
Много точен коментар.. едва ли в троянската история има друг, който да е направил толкова за съсипването на града.

Анонимен каза...

Така ще бъде, като троянци си избираме селяндури да ни управляват!Политическите партии и твсички останали се примиряваме пред нахалството и кариеризма на разни момченца и момиченца от село,които си мислят,че от тях по-умни и способни няма.Да не говорим за полендашката инвазия в Троян.Тя също обезличи града,но ние пак сме си виновни.Има и друга причина:никой млад и способен човек не иска да живее в един умиращ град.Тук вече си е народопсихология на съвременния българин,моделирана от дългите години комунистическо управление.Всички в града и ако може по-голям да е.Е,това се получи накрая......

Анонимен каза...

31 май е прав!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Извинете, какъв точно е приноса на кмета ( който и да е ) за отварянето на бензиностанция ЛУКОЙЛ - отишъл е при В. Златев и му казал : Абе, пич, вземи отвори една бензиностанция и в Троянът, че ще ми изядат главата !
И В. Зл. отговорил : Верно бе, как не съм се сетил ?! Ей сега...

Анонимен каза...

След като ВиК -то е най-доброто ,някой направи ли си труда да назначи проверка отговарят ли на истината твърденията , че част от населението плаща такса пречистване, а всъщност водата не се пречиства, отива направо в реката?

Анонимен каза...

Не ви ли е срам комсомолчета да парадирате с "новия супермаркет"!Бензиностанцията даже не ми се и коментира.Нищо чудно и тя да иде при ЧСИ като хотелите.

Анонимен каза...

8. Анонимен каза... Мангали с каруци/нерегистрирани/ обикалят града ни и селата, ровят по кофи, просят и гледат къде няма хора за да се върнат през ноща. В четвъртък си правят градски кушии с каруците, бира и кебапчета под погледа на дремещи полицаи.На кой му пука, че на пътя за Балабанското/също изход и вход кметицо на Троян/ са се самонастанили мангали на общински терен, че там е пълна свинщина, коптор, води фекални текат по пътя, мизерия и зарази.И мене ме е срам но от безхаберието и управлението на града ни!

Тия направо ги палете!

Анонимен каза...

срам ме е от троянските управници:дребни душици с великански мераци.
прочем-всеки изказал се е прав за нещо,но какво от това!!!

Анонимен каза...

И да добавя към коментара на 36,на същото това място тази пролет липите бяха окастрени като тояги.Цветът продаден за чай от същите "бледолики братя",пред "погледа" на монтираната камера.От Балабанският завой сигурно е много лечебен,този цвят?Кой ще следи за тези неща,полицията ли,еколожката ли,кметовете ли?Или всичко е добре оформени щатове и заплати,удобно недоразумяващи ситуацията,защото идват избори и не са нужни социални безредици.....

Анонимен каза...

Всичко ми изглежда като един театър! Градските управници подпомогнати от областните играят един театър или по–точно една пародия.
Ние сме се сдобили/по собствено желание/ с достатъчно скъпи билети, и сме насядали в една не добра обстановка при летни горещини, граничещи със загрята фурна, и гледаме. Артистите са неподходящи, ролите им не прилягат, играта е неестествена. Те се "напъват" да изглеждат добри, загрижени, действени, обичливи, според действието, но не им се получава, защото мислят само за парите. Какво да направят? Ако загубят и това място, какво ще правят после? Играят, напъват се, мимиките са неестествени и неприлягащи!
Ние отдоло гледаме, слушаме, чудим се, маем се, възмущаваме се, напрежението расте! В един момент един, който повече не издържа започва да вика"У–у–ууууууууу", а след него и всички останали. Прави са хората, платили са си за нещо по–добро, с надеждата наистина да го видят и усетят, но...уви! Артистите от своя страна са "притиснати" от безсилието си, и от мисълта за парите, и играят ли играят, нито чуват, нито виждат, нито им дреме за недоволството отдоло.
Как ще завърши тая пародия ли, и аз не знам. Не знам също дали и вие знаете!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |