Когато чиновниците си чоплят носовете и гъзовете

* Закриват (ли) 16 троянски села или за селата призраци
в община Троян
Предизвикано
АДМИНИСТРАТИВНИТЕ идиотщини в милата ни татковина край нямат. Днес (29 август) из централните медии гръмна новината, че на свое заседание правителството предстои да гласува закриването на 16 села в… община Троян. Заглавията на вестта за троянския „апокалипсис” бяха направо страховити: „Държавата „закрива” 16 обезлюдени села в Троянско” (в. „Дневник”), „Правителството закрива 16 села в община Троян” (www.mediapool.bg) и други все в този тон.

БЯХМЕ, МЕКО КАЗАНО, изненадани. Че Троянско, както и Българско изобщо се обезлюдяват, е всеизвестен факт. Младите бягат навън да си търсят късмета далеч от унизителните 200-еврови български заплати, старите даянат колкото им стигат силите и мрат по природни и други причини. Истина е. Но пък наведнъж да закрият 16 села в една миниатюрна общинка с има-няма 40-хилядно население?! 16 от 21 - колкото са селата в община Троян според всички официални документи, избирателните списъци, при преброяванията, колкото са и в момента според официалния сайт на общинската администрация (www.troyan.bg). 16 от 21, т.е. 76% под ножа! Наистина апокалиптично.

ОКАЗА СЕ ОБАЧЕ, че истината е малко по-друга. През 1995 г. въпросните 16 „села” били с по-адекватния статут на махали, но с тогавашните изменения в Закона за административно-селищното устройство на Р България придобили статут на отделни села. Но понеже били маломерни и без самостоятелни землища, някак си „от самосебе си” (т.е. в нарушение на закона) били зачислени към другите, „действащите”, както находчиво ги определя в. „Дневник”, троянски села. И по тази причина ги няма нито в административните документи, нито в избирателните, преброителните и т.н. списъци.

С ЕДНА ДУМА – чисто нашенска (българска) ситуация. По закон нещо го има (16 троянски села), но де факто – не. Тук тълкованията може да са в две посоки: или сме свидетели на фрапиращо беззаконие, „зачеркнало” 16 селища; или законите ни са от типа „като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша”, измислени, фалшиви. Сигурно има и от двете. Но със страшна сила изниква и един друг въпрос – в тази наша многострадална държава има близо 800 000 чиновници, а излиза, че немалка част от тях вместо да се трудят, си чоплят носовете и гъзовете на работните места (сред тях броим и 240-те депутати, наричани още законотворци)?! Иначе няма логично обяснение почти 20 години 16 български села да съществуват по закон, а в официалните документи, съставяни на базата на същия този закон, да ги няма никакви. Села сенки, призраци, фантоми…

ВЪПРОСНИТЕ, подлежащи на закриване 16 „села” в община Троян, са следните: Баба Стана (чуднокрасивата „английска махала”, където влюбеният в Балкана и корените на троянските си деди лондонски топ адвокат Джон Бризби вдигна цял етнографски комплекс – бел. Т21) и Радоевското, които се присъединяват към с. Орешак; Долна Маргатина – към с. Белиш; Габърска – към с. Балабанско; Дрянска, Калчевска и Райковска – към Троян; Лъкарево и Селце – към с. Гумощник; Жеравица, Жидов дол, Иваншница, Лешко присое, Миленча, Стойновското и Стругът – към с. Черни Осъм.

ИЛИ ОБОБЩЕНО – няма закриване на троянски села, има корекция на едно нормативно-административно недомислие, просъществувало, вече казахме по какви причини, почти две десетилетия. С други думи, 16 махали - коя жива, коя на изживяване, водени „на книга” като села, пак си стават част от съседните по-големи селища. Каквото бе и желанието на общинското ръководство в Троян, санкционирано преди време със съответното решение на местния парламент.

Т21

19 коментара:

Анонимен каза...

Генадий,не премествай,моля те,Троянският манастир в Черни осъм!Мани ги софиянци,но ти трябва да знаеш,да не повтаряш техните глупости,защото така започва всичко.Махала Миленча е била,е и ще бъде в Орешак,а не в Черни осъм!И така нататък,но да не навлизаме в подробности,че бързам.Лошото е,че и в Общината толкова знаят,а и толкова ги интересува!

Анонимен каза...

Поредна безхаберна статия с доматено червен привкус! Да очакваме скорошно включване от г-н Хаджийски - известният "естет" и "родолюбец" борещ се за онеправданите безделници. Наболелите проблеми - като битова престъпност, липсата на каквато и да е стратегия за местно развитие се изместват от "жизнено важни теми". Следват обещания за големите вериги, молове и какво ли още не....изтъркан сценарий въртян многократно.

Анонимен каза...

Още малко ще кажете, че и Стойновското е към Орешак ...

Анонимен каза...

След някой друг месец същите тези медии да не "гръмнат" с новината, че предстои закриване на община Т**н в област Ловеч?!?

Запознат каза...

"Троян да премине към Община Ловеч предлага експертна група, която бе назначена от Комисията по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание. Причината са насоките от Брюксел за окрупняване на административните единици. Очаква се процесът на присъединяване на Троян към Ловеч да започне в края на 2014 г."

Из секретен доклад, изпратен на 27.08.2012 г. до ръководството на Народното събрание, парламентарните групи, правителството и президента на Република България от председателя на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски

Анонимен каза...

Джон Бризби, като е такъв патриот освен да изкупува земя, да вземе да инвистира в пътя до Баба Стана, че иначе чаовек остава с впечатление, че иска да изкупи земята с не особено благородни подбуди.

Анонимен каза...

О, той е капитализ, не си дава парите ей така.

Анонимен каза...

7 коментара, 6 тотални тъпотии...Що не се хванете за ръце и не скочите от Марковия мост,а?

Анонимен каза...

E, и ние имаме "принос". В тези 800 000 чиновници си имаме и наши.Кеф ти общинска администрация, кеф ти общински съветници, кеф ти сред тях и баш майстора Илиян Пеевски. Скоро четох някъде и бая се посмях с него. Гербаджиите се били наредили на принципа "роднина, милиционер, роднина, милиционер..." Любопитно е обаче, ако Пеевски трябва да седне в тази редица къде точно ще избере? При "роднините" (разбирай комунистите) или при "милиционерите". Защото ние, от по-старите ешалони, много добре му знаем семейната сага на Пеевски, не сме забравили и битието на другаря Бано Петров...
Та Илиянчо ще трябва да седне някъде между двата стола, или още по-зле - на двата едновременно.

Анонимен каза...

Аз пък знаете ли какво си мисля - такива места/като нашите махали/ не се откриват случайно,душата и сърцето те водят натам...
Лешко присое,какво име,а,напомня за нещо закътано,скрито,не за всеки!Спомням си как случайно го открих,как пътят от към махала Усойната превали една баирчинка и....ме остави без дъх!Направо краката ми се подкосиха и седнах!Една долинка нищо и никаква,а всичко си имаше - и овошки,и две-три къщурки,изпоядени от жълвите,и поточе се промъкваше тихо-тихо в единия край,а отсреща се възправяха и притулваха небето Амбарица,Купена,Кръстците и Саръкая строени като за парад!Истинска, неподправена красота!
Това беше преди близо 40 години.Преди няколко месеца умря и последният "мохикан",стар троянски шофьор,който оживяваше долинката и я свързваше по определен начин с Троян.Вече спокойно могат да я прехвърлят административно към Бог....
АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

8-ми,а ти днес вместо обяда,що ли не ядеш на Марко снаряда?

Анонимен каза...

"Момче, много бързаш, при мен ще дойдеш".
Така драги ми АЙ с-с-с-с, викаше дядо ти Мичо на момчето което му носеше провизии.Единствено само той се интересуваше от него и ходеше да го наглежда. Баджанак, вика ми, видя ли,че се вие дим от комина,знам че е наред дядката.Ако ли не,се провикне колко му държи гърло и заглъхваше в очакване на отговор.Тази зима, ни дим, ни отговор...Баджанакът звъннал на ПСС,другото го знаеш... Поздрав най- сърдечен -Тумбака

Анонимен каза...

Снимката към статията е от махала Ибовци......може ли някой да ми каже как се стига до там.

Анонимен каза...

Като стигнеш в Черни осъм завиваш наляво в първата уличка след центъра,минаваш през гърбавия мост над Осъма,след това- наляво и право в Иваншница след около 2-3 километра,а по-нагоре по същия дол е Ибовци.Можеш да продължищ и по-нататък,към Рътът,Коевци и Баба Стана или към Врабците и Каменно бърдо,но трябва аз да съм с теб!Приятно пътуване!

Анонимен каза...

Махала Габърска от 20 години се води към село Балабанско. Преди това беше квартал на Троян.

Анонимен каза...

Мерси 14, сега по празниците ще заведа жената там ;)

Анонимен каза...

№8 Ти отдавна си скочил от Марковския мост...........и не си излизъл от там.

Анонимен каза...

Всички вие, малограмотни драскачи, трябва да скочите от много високо и да пропаднете някъде много надълбоко, за да престанете да мърсите с писанията си малкото смислени неща, които се появяват все по-рядко.Явно нямате какво конструктивно да споделите.Неспособни ли се сте, недорасли ли сте, заблудени ли сте...Все едно. Умолявам ви - направете си Клуб на непоправимия глупак, затворете се в някое мази и там споделяйте тъпите си "мисли".

Анонимен каза...

Ако ще казваш нещо- казвай? Щото ако си мислиш, че си много умен или оригинален...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |