Как да поправим колата?

* „Защо очакваме благословени плодове, а навсякъде около нас разруха и проклетия?”
 
Българин да се наричам...

Авторът Мариян Данчев е троянец, корените му са от манастирското с. Орешак. Има успешен собствен бизнес. Непоправим родолюбец и непоправим оптимист, твърдо вярващ в жилавия български ген. Спомоществовател на редица добри каузи.

(продължение)

ИМЕННО на този въпрос искам да обърна най голямо внимание, защото той е най-важният. И ако всички ние не успеем да намерим отговора му и не положим всички усилия да постъпим според него, за да спасим „колата” си, то алтернативата е само една – все по дълбоко ще потъваме в обкръжаващия ни мрак, и в крайна сметка ще бъдем разкъсани от зверовете. Тук да вметна, че аз лично считам за недостоен варианта колата и воловете да бъдат оставени в гората, заради спасението само на собствената си кожа; както знаем в оригинала на приказката, такава мисъл даже наум не дохожда на някой от двамата синове.

ЗА ДА СИ ОТГОВОРИМ на въпроса как да спасим народа си, ще се наложи сериозно да помислим. Наистина някой ще каже, че сравнението между народ и волска кола е твърде неуместно - едното е много по-сложно и обхватно от другото; и това разбира се е вярно. Вярно е обаче и това, че логиката за решаване и при двата проблема е една и съща. Тук искам да поясня, че въобще не смятам за проста работа даването на изчерпателен и точен отговор на този важен и тежък въпрос – проблемът е изключително многообхватен и изисква интердисциплинарен подход при решаването му. Аз обаче от собствен опит съм разбрал, че човек не трябва да се плаши и от най-сложния проблем, защото и той се решава като се сведе до множество по-прости, ясни и по-лесно решими части.

И ТАКА, въпреки сложността все от някъде трябва да започнем. Опирайки се на логиката и на разума си, първо трябва да разберем какъв е проблемът и какви са причините довели до него, защото правилната диагностика е от решаващо значение. За да постигнем въобще някакъв резултат ще трябва да разберем, че колата представлява един механизъм, конструиран и подчиняващ се на законите на физиката, който за да функционира нормално, трябва да бъде поддържан и експлоатиран съобразно същите тези закони. И когато тези закони бъдат пренебрегнати, се явява проблемът. В приказката се казва, че колата била претоварена, спускала се много бързо по нанадолнище и претърпяла сблъсък. Т.е. счупването не било случайно, а си имало своите причини. Както казах, същата логика се отнася и до проблемите на народа ни.

ЕДИН НАРОД стига до положение като нашето неслучайно, а в резултат на дълго и безразсъдно пренебрегване и неспазване на такива закони, само че не физични, а духовни. Именно тези духовни закони заслужават да бъдат изследвани, защото, искаме или не, при „поправката” ще трябва да се съобразяваме с тях. Както във всяка физична система съответните закони са абсолютни и не могат да се пренебрегват, така и в духовния свят важат същите правила. И така кои са тези духовни закони, така важни за нас.

МЪДРИТЕ ХОРА във всички времена, винаги са търсели да ги опознаят и съобразявайки се с тях са получавали мирни и благодатни плодове и дни. Знанието за тях се е предавало от бащи на синове, още от времето на първия човек – Адам , записани са в книгите на мъдрите и в хрониките на древните. Разбира се, целта ми не е да търся изчерпателност по тази толкова обширна и дълбока тема, затова ще се спра само на три от основните духовни закони, имащи пряко отношение към нашата действителност. Това са:

* Законът за сеенето и жъненето;
* Законът за благословението;
* Законът за проклятието.

ПЪРВИЯТ ЗАКОН е може би най-известният, най-лесно разбираем и възприеман от повечето хора, защото той има съвсем точен аналог във физическия свят. И ако в днешно време техническият прогрес все повече измества и скрива истинския източник на ресурсите за човека, според което на въпроса „Откъде се снабдяваме с хляб и мляко?” отговорът е „От магазина до нас”, то за нашите деди нещата не са стояли така.

ИЗТОЧНИКЪТ на основните ресурси за живот за тях е била земята и те много добре са знаели, че реколта ще има, само ако преди това са посели семето, чийто плод очакват. Нещо съвсем естествено и разбираемо, и по негова аналогия те са разбирали, че същият закон важи и в невидимия (духовния) свят. Ако правиш добро – добро ще и да получиш, ако вършиш зло, не се чуди, когато те сполети то. Неща, пак ще кажа, прости и елементарни; защо обаче народът ни ги е забравил?!

ЧУДЯ СЕ как не се уморихме все да се надяваме, че нещата ще се оправят ей така, някак си от само себе си! Или някой отнякъде ще дойде да ни оправи проблемите, докато ние стоим пред телевизорите и си гледаме турските сериали. Ей така, събуждаме се сутрин и чуваме по радиото, че заплатите ни станали както европейските, а пенсиите ни като американските! Събудете се! Такива неща не стават даже и в приказките! Замислете се какво сме посели, какво посяха нашите бащи и нашите майки, защо очакваме благословени плодове, а навсякъде около нас разруха и проклетия?

(Следва)
Мариян Данчев

Още по темата:

21 коментара:

Анонимен каза...

И затова навярно сме виновни ние,а не изродите докопали власт ?За ниските заплати и пенсии, сме виновни пак ние,е не тези които ни ги плащат,изработени от нас с честен труд?
Абе ти на какви наркотици си бе човек?

Анонимен каза...

Къде бяхте, когато изнасяха парите с куфарите извън България?

Анонимен каза...

Куфарите с пари, не напуснаха България, а отидоха в ръцете на предварително посочени хора.И не разбирам към кого е насочено посланието на автора,сякаш обикновения човек има вина за случващото се у нас!?!?

Анонимен каза...

Ето част от вашите парички къде са и заради такива като този ,който е един явно от посочените хора ,вашите майки и бащи никога няма да имат американски пенсии и европейски заплати за разлика от неговите деца.

http://www.razkritia.com/184634/малката-дъщеря-на-иван-костов-се-оказа/

Анонимен каза...

Оноре дьо Балзак (Honoré de Balzac, 1799 - 1850) френски писател ...
Зад всяко голямо богатство се крие престъпление.

Анонимен каза...

Изнесоха се, изнесоха се! Мисля хванаха само един, разбира се за отчитане на дейност!

Анонимен каза...

Марияне, тези неща ги казвах много пъти, но винаги такива като 1-ви ме надкрещяваха.
Аз вече се отказах. Явно мизерията трябва да се задълбочи още.

Анонимен каза...

1 ви, изродите сме ние, че ги търпим и им позволяваме да се подиграват с нас. Вярно това не може да се случи като по чудо изведнъж. За да се случва това, което сте описли, сме виновни изключително само ние, всеки един от нас и никой друг.
Да, за ниските заплати и пенсии, сме виновни пак ние, а не тези които ни ги плащат, защото ние избираме тези които ни управляват, а после търпим и позволяваме да ни манипулират. Те от своя страна като ни видят, че сме овце, защо да не крадат и забогатяват на наш гръб. Къде сме ние след всяко заседание на ДКЕВР с поредното увеличение на стоки от първа необходимост. Ние приемаме безропотно техните решения, без дори да се обосноват подробно за неспирните увеличения. А само те ли са? Ами депутатите ни, ами правителството, ами местната власт, какво обосновано са направили всички те до сега? Работят всичките изключително за себе си! А ние от своя страна, овчедушно чакаме месия вместо да се вземем в ръце! Ами нека си блеем още и да чакаме и да се чудим после какво ни пиле окълва!!!

Анонимен каза...

Брех, още един да мисли като мен!

Анонимен каза...

Трябва да се промени системата.Това има цена,която ние не искаме да платим.

Анонимен каза...

Ще платим. Но колкото повече чакаме, толкова повече се вдига цената.

Анонимен каза...

Да-а-а, чакаме 68 години.

Анонимен каза...

Ще чакаме още 68. Страх, голям страх ни гони!

Анонимен каза...

Аз пък мисля, че чакаме вече цели 135 г. от 1877 г. насам. Така, че 13 ти Вие сте сте оптимист

Анонимен каза...

Пичове и пи... мадами,
Какво сте се заоплаквали? Нещата явно са на добре. От толкова години в Троян управлява само една върхушка. Имаше скоро избори... болшинството от хората си ги избраха пак. Значи: Нещата явно са на добре...

Анонимен каза...

Нашите бащи и майки посяха мълчание и послушание.Научиха ни да се съгласяваме,когато ни грабят и ни се надсмиват.Не знам от кога си знаем да" дърпаме надолу" всеки ,който вдигне поне малко глава.Ужас предизвиква всеки, който дръзне да се противопостави и понеже не ни стиска да се присъединим към него го отричаме.Когато учителите се вдигнаха по тях се изля толкова кал,дирижирано от послушните медии,че никой не разбра защо точно повече от месец децата не ходиха на училище.И така се "възпитава"поколение без авторитети и с фалшиви ценности,което оставя" колата в гората" и тръгва да си търси късмета на друго място.Комунизмът създаде безбожници и безродници ,неспособни да спасят собствения си кораб,дори и при най-малката буря.

Анонимен каза...

8-ми управниците ли ти плащат заплатата, или този за когото работиш?А осъзнайте се малко. Ако ще и долните гащи да ви вземат, пак ще си мълчите,сгушени и умрели от страх. А такива като този снимката, да не ме учат на акъл.

Анонимен каза...

17 ти, аз съм 8 ми, нещо неадекватен ми се виждаш. Прочети добре какво съм написал, ако нещо не разбираш, питай, но не ме обвинявай и не ме вкарвай в някакни схеми и машинации и криминални романи.
Никъде не съм казал да си мълчим, чети внимателно! Ти на своя страна нищо не предлагаш, а хулиш и то необосновано.
А колкото до акъла, той се дава наистина, но всеобща тайна е, че най-трудно е на някой нещо да дадеш, по-лесно е да му вземеш.
Е, това и правят нашите управници с вещина! А такива като теб им ръкопляскат, въпреки, че скърцат със зъби, което нищо не значи. За друго пиша, но явно не си ме разбрал. Но бъди жив и здрав!!!

Анонимен каза...

17-ти, ти управник ли си или работодател?
Ах ти мутро, лисица в кокошарник и мислиш, че не си личи? Марш от тука звер такъв!

Анонимен каза...

Тотално объркани сте последните двама. Продължавай да живееш в измисления си свят и да се бунтуваш из форуми. Живот на ужким!

18 каза...

Радвай се 20ти, ти нали си наред! К,во ти пука?
Ама и ти, нали пък реално си се забунтувал, че чак никой не те вижда! Ти за това пишеш във форума, та белким те забележим. Не ти личи брат. Приятен бунт приятелю, и гледай да не се объркаш като нас двамата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |