За сливите и сметта

* Невероятно, но факт – с коне извозват сметта в брюкселския квартал Скаарбек * Отношението към собствения ни боклук говори много
за всичко останало
Европейци сме ний, ама…

Съгражданката ни Рада Ганкова (тя повечето време живее в Западна Европа, но, по нейните признания, си е и ще си остане троянка завинаги) е завършила тукашното СОУ „Св. Климент Охридски”, а след това – приложна лингвистика с квалификация „Преводач - испански и английски” във Великотърновския университет. Магистър е по специалността „Конферентен превод”. Специализирала е в Мадрид, Сантяго де Компостела, Лондон, Толедо, Белфаст и др. Започва кариерата си като университетски преподавател по испански език, а от м. март 2006 г. е конферентен преводач в европейските институции в Брюксел. Владее испански, английски, френски и португалски език.

НАЛИ СИ СПОМНЯТЕ народната приказка как разбрали коя мома е най-спретната и лична? Прилъгали девойките да донесат колкото смет имат в къщите си срещу обещанието, че за боклука ще получат същото количество сливи. Разшетали се жени, моми, баби и булки; „Пък смет дал Господ, колкото искаш“, се казва в приказката. „Една носи цял чувал, друга – крина, трета – пълна престилка. Носят и се хвалят“. Накрая дошло едно хубаво девойче, което носело само кърпа смет, и то от чужда къща. За това момиче чорбаджията оженил сина си, защото било чисто и работливо, най-добрата къщовница.

ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, когато се връщам в Троян, виждам, че вече по градските улици има няколко вида контейнери за смет с различни цветове. Питам се какво се променя в бита и манталитета ни, неизбежно сравнявам чуждите нрави и порядки с нашите. Очевидно и ние се опитваме да наложим практиката за разделно събиране на отпадъците. Отделни цветни контейнери за пластмаса, стъкло, хартия и битови отпадъци. Не съм виждала, обаче, граждани, които съвестно да си сортират боклуците и да ги изхвърлят на съответното място. Обяснението е, че после, в крайна сметка, минава един камион и събира всичко на едно място?!

ТОВА Е ОМАГЬОСАН КРЪГ, от който трудно може да се излезе: държавата/общината предлага половинчати решения за преработване на боклука и половинчати наказания за замърсяването, гражданите не ги приемат и сметта ни затрупва отвсякъде. Отношението към собствения ни боклук говори много за всичко останало, за цялостната среда, в която живеем.

РАБОТЯ В БРЮКСЕЛ и тук държавата ме задължава да нося отговорност за собствения си боклук. Първо, трябва да го сортирам. Слагам отпадъци на 5 различни места – пластмаса и алуминий на едно място, на друго - хартия и картон, на трето - битови отпадъци, на четвърто - стъкло (бяло и цветно), и на пето - събирам капачките от пластмасови бутилки, защото те не се рециклират с другата пластмаса (след като се съберат повечко, те се носят в една организация, която ги преработва и парите от материала се дават за обучение на кучета водачи за слепи хора). Всичко това, така подредено и надиплено в цветни чували, не го слагам в контейнери, а го държа вкъщи една седмица. Защото камионите за отделните видове боклук минават в определен ден в седмицата и в този ден, следобед, трябва да изхвърля съответния чувал. Боклукът трябва да е в чувал с точно определен цвят и вътре съдържанието да отговаря на онова, за което е предназначен. Например в жълтия чувал се слага само хартия. Ако вътре има други неща, работниците не само че не го вземат, ами и слагат глоба за адреса, от който се взема боклука (размерът на глобата е от 62,50 до 625 евро).

АКО СЕ НАЛОЖИ ДА ПЪТУВАМ и не мога сама да се справя, вечерта, преди да тръгна, се обаждам на съседите и ги моля да ми помогнат и на другия ден да изнесат моя боклук заедно с техния. Има още подробности, разбира се. Например, ако изхвърлям дрехи, стара техника или отпадъци от ремонт или от градината, трябва да вляза в сайта на общината в интернет и да видя какво точно е нужно да направя в този случай. Или друга мaлка заповед – когато се изнасят чувалчетата, не бива (забранено е!) да се облягат на дърветата по улицата.

ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА пък в един от брюкселските квартали (Скаарбек) въведоха нетрадиционен начин за извозване на сметта: работниците не идват с камион, а с коне! Двата коня живеят в отделено за тях пространство в парка и ги използват също да разхождат децата. Сега общината е обучила четирима служители как да работят с животните и конете извозват боклуците. Казват, че този проект се отличава с два основни приноса. Първо, че няма лошо екологично въздействие; и второ, че се генерира сериозна социална полза. Когато конете минават, хората се спират да гледат, децата искат да ги пипнат и да се снимат с тях. Според общинарите така работата на сметосъбирачите е много по-забележима и хората се научават да я ценят. Ето по този показател ние може директно да влезем в Европа – имаме си все още каруци (и в столицата дори), липсва ни само организация; пък и някак методът ни се струва нискотехнологичен, за разлика от западняците – за тях е високоефективен! Сливи за смет в наши дни.

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ какво изпитах, когато се запознах с холандската система. Тя е уникална и я дават по цял свят като модел за успешно справяне с боклуците. Там се преработва 64% от сметта, предимно се използва за добиване на енергия и много малка част отива в депа за отпадъци. Философията е да създаваш колкото се може по-малко отпадъци, а тези, които се събират, да се използват за възстановяване на ценните суровини. В Холандия тази система се казва „Стълбата на Лансинк” (по името на един депутат) и е залегнала в Европейската директива за отпадъците, защото Холандия е лидер в тази област. Навсякъде в холандските градове са изградени подземни контейнери. Жителите използват електронни карти за тях. На картата се отчитат килограмите боклук, което определя и таксата за смет.

РАЗКАЗВАМ ВСИЧКО ТОВА, за да илюстрирам колко са дисциплинирани гражданите и какво значи да носиш лична отговорност за чистотата на града, държавата, планетата... А също с надежда, че и ние можем да си измислим система, да се справим целесъобразно и ефективно с боклуците и да живеем в чистичко и китно местенце. Ако поуката от приказката сме я забравили, то държавата и обществото с малко натиск и добра воля могат да променят положението; пътят е - постоянно разясняване в медиите и по-строг контрол за благото на всички ни.
9 юни 2012 г., Брюксел

Рада Ганкова

26 коментара:

Анонимен каза...

Чудесно е, но ние нямаме традиции, нито възпитаваме подрастващите за тези неща. Мисля, че и финансовите възможности на общината, и хората не са на нивото, за да отговорят на такова мероприятие. Торбите от найлон са скъпи, и никой няма да ги купува, за да е най–малкото, прибран и затворен отпадъка. Битовите отпадъци се изхвърлят директно от кофа в гюма, а след това миризмата е ужасна, особено през лятото.
Чудесна е практиката в много държави с нормален доход на хората, но при нас няма да се случи и след много още години.
Чух тия дни, че се вдига цената на найлоновите торбички, с цел да не се ползват. Това ще доведе до още безработни, а не до правилни навици в хората.
Живея извън България, а в супера си пазарувам и си поставям покупките в екологична найлонова чанта, която след това ползвам за битовите отпадъци, останалите за преработка събирам отделно. Найлоновата екологична е безплатна за мен, а след около месец тя се разпада на прах, и така не замърсява околната среда.
Докато икономическото състояние на България, и доходите са на това ниво, нищо добро и цивилизовано не може да ни се случи. Само боклуци, неугледни гюмове, смрад, скръб, природа и валчести камъни. Средства, възпитание от детската ясла, съвестни граждани, и не на последно място работливи и честни правителства, и общински ръководства.

Анонимен каза...

Българският народ става богат...на сливи!

Анонимен каза...

Мисля, че авторката е права, че всичко е в наши ръце, защото дори и да сме бедни, може да сме спретнати и чисти. Едно време хората са имали пари за едно варосване на дуварите, но пак, който иска да го направи бяло и красиво, ще го направи.
Ако сме по-дружни и предприемчиви може да се подобрят нещата.
Поздравления за добре написания материал!

Милко Станчев каза...

Драги анонимни, заблуда е , че европейците са по-дисциплинирани от нас по принцип. Не ! Това е постигнато с принуда, ако разчитат на съзнание, разликата би била незначителна. Г-жа Ганкова сама е дала отговора - глоба от 62,5 до 625 евра. Този отговор ни дава и хубавата дописка от Калгари ( там примеа беше с една рибка ).
Всеки, който е живял в чужбина, знае как е постигната тази дисциплина. Разликата е , че там държавата си прибира глобите, а тук такива има само проформа. А глобите са високи, не за да осигурят бюджета на съответната община, а за да принудят гражданите на дисциплина, повтарям : ДА ПРИНУДЯТ !! Като заиграе тоягата, чевек може да стане много съзнателен и съвестен. Тук се крие тайната на 90% от западното съзнание, да речем, че другите 10% са наистина самосъзнание, но и тук има съзнателни поне 10% от нас !

Анонимен каза...

Представям си как е седнала пред група бонковци или буковци и им разяснява написаното...
Питам се колко ли време ще отнеме преди някой да стане,да й тегли една люта,да си замине и нарами боклука да го замерга по долищата...

Аз бих я попитал следното:

Драга ми госпожице,

Като си пообикаляла насам натам по европата,дали си видяла друго населено място,чиито идеален център да прилича на камбоджанска джунгла?
Говоря за онези тераси до реката,които се виждат от всеки човек стъпил в Троян.
Я вземи тоз хубав фооапарат и не ми снимай конете и каручките с чувалите за боклук,а се поразходи по мегданя и там къде има река минаваща през градовете.Направи няколко фотоса и ги изпрати на чичо ти Генадий.Аз ще снимам родният ти градец и ще съпоставим снимките.
След това ти предлагам да направим следното:
Свързваш се с някоя от медиите в мястото в което си отседнала.Пишеш им статия как го правим в България,и им прилагаме снимките от родния Троян.

Поздрав от слънчев Грънчестър, лято 2012!

Анонимен каза...

Или има закон, или има закон "мой човек". Двете неща са взаимно изключващи се. Освен това един закон трябва да има демократическа легитимация и да отразява желанието на по-голямата част на народа, а не на някакво минимално лоби или "елит". Тогава и гражданското общество ще следи за изпълнението на този закон, защото е в негова полза. А закон без контрол не струва и хартията на която е написан, и става само за лов на "дребни вещици".

Анонимен каза...

Когато човек си го няма, нищо не може да го направи цивилизован, или да изпълнява нормални разпоредби, или да е чист и спретнат.
По–голяма част от народа ни, си го няма, а останалите са с голямо самочувствие, и не може да се занимават с такива "подробности". Прави ми и друго впечатление, вътре домовете са добре,навън от прага не ни интересува–входове, стълбища, намятаното в много случаи "трагично" пране по терасите, изхвърлянето на боклуци и мръсна вода направо през терасите. Просто е извън нормалното състояние на човешките разбирания за ред и чистото. Напоследък, вследствие продажбите на изкуствените евтини китайски дрехи, автобуси и друг транспорт е с ужасен въздух. Положението с обувките и миризливите крака–също. Бог да ни е на помощ, за да се отървем от беднотията и мизерния живот.

Анонимен каза...

Когато едни си правят нерегламентирани сметища, и законът не ги касае, защото са над него, другите гледат и се учат, освен че на много им липсват първите седем...

Анонимен каза...

Хайде тук да “бъкнем” и народопсихологията на маминото синче.
Всеки го знае това, че от моето по-хубаво, по-кадърно и по-умно няма.
Едва ли е необходимо да ви обяснявам защо, това е даденост и универсална истина, дори и да не е точно така..., но то е НАШЕТО и всякакви реални оценки са табу. Нека поне то да не се мъчи, мама и тате са се мъчили достатъчно.

И така мама дава шоколадче на златото си, и отива да изхвърли хартийката,
а детето никога няма да научи за какво е кошчето, и че то не се самоизхвърля.

....И след 50 години мама продължава да изхвърля боклуците на “златото” си, а
самото “злато” е на мнение, че за тази дейност си има ДРУГИ хора, нали плаща данъци. И така по “нещастно стечение на обстоятелствата” самото злато се превърнало в боклук....

Анонимен каза...

Дааа, но да го видиш златото как знае всички марки скъпи автомобили,джиесеми,парфюми...Да го чуеш как "отива да се забавлява веее брааат", защото в Троян е бати селото и човек няма къде да се забавлява. Да го видиш как мощно маа ръце под турбо-фолк звуците на поредната силиконова шаврантия.Как вдига наздравици, как къса салфетки като ония в софийските заведения...Златото,никога няма да работи к'во да е,и за к'во да бачка за 4-500 лева,юе обикаля кафенетата по цял ден, в петък я шоко я новото.Защото златото иска да е мениджър ,защото мама и тати са му казали,че той е голяма работа,щото е нащо злато...

Анонимен каза...

И точно този "мениджър" докарва фабрики, индустрий, общини и цялата държава до фалит, защото думата КРИТЕРИЙ беше погребана преди 68г. и подменена с НАШЕТО.

Анонимен каза...

Нашето и наще...Да назначим едно наше момче/момиче...Едни наши хора...Е как бе,той е от наще...

Анонимен каза...

Абе момиче тук е БГ,нас ни имат все още за хуни,както китайската стена са я постройли да се пазят от прабългарите ,така сме и ние европейци,ние си останахме крадливо племе въпреки многото години робство.Нас ни приеха в ЕС за да вкарват стари и некачествени храни,просто не е.ат през гащите ама културно.
Ние за европейските държави сме като ромски квартал,нежелан но без него неможе.

Анонимен каза...

И си търпииииим, и си мълчиииим, и така без край.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

ЕС финансира и корупцията в БГ, парите се преобразуват в джипове, сарай, имоти, сиви икономики и черни акаунти. От кого? От другарите. С малкото останало се строи мизерна инфраструктура за замазване на очите. Така се стопанисват парите на западните данъкоплатци, и дано това ЕС скоро се разкапе. Амин! Всички постижения на западните страни, били те социални или икономически са от периода преди ЕС! Европа я е имало и без ЕС и Евро, и пак ще я има.

Анонимен каза...

Ето на това е приличал Берлин след войната:

http://www.youtube.com/watch?v=wP_PRwiRkmw&feature=related

Но г-н Ludwig Erhard e бил икономист, а не комунист, и е знаел какво и как да изгради.

Анонимен каза...

9–ти, имате някакво особено отношение към децата, клонящо към омраза. Не знам имате ли деца, или не, и ако имате как сте ги възпитавали, но за да пишете отново/и друг път сте изразявали по този начин за децата/ за малкото "злато", което се превръща в "боклук", си е за лекарски преглед. Никой не знае това ви отношение/омраза/ към децата от къде идва, и до къде може да стигне, и как да завърши.
Прекалените лишение на детето от някои дори елементарни неща, особеностите в неговия характер, могат да породят опасни реакции, и дано във вашия случай са само в мислите, изразени тук, и дано само тук. Също, противното, когато детето е прекалено задоволено, отново може да се "изкривят" неговите разсъждения и представи.
Противно на вашите виждания, съм на мнение, и от наблюдения, мога да кажа, че вече не съществуват родители, които да не се интересуват от правилното възпитание на децата, и да не прилагат наученото.
Ако нямате деца, ви пожелавам да имате, да разберете обичта на родителя, да научите за "дебелия" инат на 2–годишното дете, и това, че прави точно това, което не трябва. В края, да ги възпитате правилно, и да израснат добри граждани. Притесненията ви, че децата замърсяват улици и площади, ми се виждат малко пресилени.

Анонимен каза...

9-ти / 18. Детето ми е вече голямо и е на 18, но е възпитано като подобава и много добре знае кое е добро, кое лошо, и как да се държи. Знае - защото е научено, когато е трябвало.

Обобщенията ви са не само неверни, но вероятно породени от повърхностно четене и повърхностно анализиране на написаното. Златото си е злато, а "златото" е боклук - това за ваше улеснение.

"Противно на вашите виждания, съм на мнение, и от наблюдения, мога да кажа, че вече не съществуват родители, които да не се интересуват от правилното възпитание на децата, и да не прилагат наученото."

Вашите думи - на Господ в ушите!, но в момента картинката е друга и дано в бъдеще да има положителен ефект, резултат от правилно възпитание.

Анонимен каза...

Уважаеми № 18, аз подкрепям мнението на №9.Той е прав.Е, разбира се, всяко право си има и изключение, но и Вие сте от това поколение, което стана жертва на последните 22 години.Доста се промениха у вас критерийте за ценности, възпитание, интелект и т.н.Вие не сте виновни, израстнахте в много мръсно мреме за изграждане на ценостна система.Постоянно ни критикуват,че сме намръщени,отчаяни,пошлостта и простотията ни съпътства и подпира от всякъде.
Споделям моето мнение за някой черти във възпитанието на поколението от най-малки до 45 години.
1.В тази възрастова група като общо заключение е ,че незнаете да поздравявате като влезете във фирма, общинско и държавно учреждение.За усмивка и да погледнете човека в очите от който търсите услуга - изключено,освен ако не го познавате.
2.Да отстъпите място в транспортно средство или обществено място на възрастен човек, болен , сакат,бременна или майка с малко дете -
АБСУРТ.
3.Мнението на господина в по-горе писаното,/за което беше оплют,че мрази децата/че децата от малки не се учат да се трудят без значение какъв е социалният статус на родителите им. Да №19, тези "злата" на родителското тяло са възпитавани:
- непълнолетни да са собственици на коли,мощни мотори и др. гъдели за тяхното его.Карайки с бясна скорост по главната улица без да се съобразяват с другата категория хора на улицата.
- препоръчвам Ви да посетите баря в реката, за да се насладите на голямата естетика на обществен живот на младоците -радост за окото и ухото на родителските тела.
- тези родителски "злата", на които за първият учебен ден бяха с ранички и спортни екипи по 1000 лв и повече,чийто родители се надпреварваха да си покажат финасовите възможности пред учителките с леко намекване, кои сме ние.Отличен старт на техните "злата" в общественият живот,в който им престои да се представят.Преди два дни влязох в закусвалнята на хлебозавода.Вътре имаше 7-8 млади юнаци по 17-18 години.Такова хърене и глупости не бях чувал,а след като си изядоха закуските ,изхвърлиха хартииките и 2бр.пластмасови шишета от боза в декоративните храсти пред туристическото бюро,да покажат на чуждестраните и български гости на града какво висока хигиена култура имаме ние в Троян.Аз разбира се,отидох да взема отпадъците и ги сложих в кошчето предназначено за тях.Те отминаха
с безразличие от стореното.Аз твърдя, че тези млади хора са възприели действията и общественото възпитание на своите родители.Тях никой не ги е учил на такова от малки.

Анонимен каза...

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ №19 ,КАКВО Е ТОВА ДЕТЕ НА 18 години.Ако в негово лице виждате дете, много лошо.То подлежи на още много възпитание от Ваша страна.Да ви е живо и здраво.Като сте го възпитали според вас на добродетелност и добро поведение в обществото,значи то вече не е дете и на 18 години отговаря за действията си пред всички и носи в пълна сила наказателна отговорност за деянията си.

Анонимен каза...

Преди години,щом навършехме 18 постъпвахме в редиците на Българската Армия.А сега, само изпедерастени изродчета с обезкосмени крака,зализани прически и недъгави физики се маймунят по кафенетата и кръчмите...

Анонимен каза...

21 на мен ми мерак всички да сте мой деца ,па макар и да не съм ви помогнал в живота,то поне съм се потил върху майките ви,,,,,,майтап бе Уили
АЛФ

Анонимен каза...

Това с обезкосмяването верно е голяма тъпня и педерастия разни "мъжкарчета" лъснали като бебешки дупета и заприличали на путки отвсъкъде... баси унисекс изродите импотентни

Анонимен каза...

21. Аз в негово лице не виждам дете в този смисъл, който Вие влагате, казах вече че е на 18, така че предположенията Ви са необосновани.

Анонимен каза...

абе ало анонимния който е писал коментар в Четвъртък 21 Юни ... Малко се съобразявай какво приказваш плъошко защото първо незнаеш какво представлява това момиче и второ това което каза за бонковците изобщо незнаеш що за хора сме че да ги фърляш тия приказки дето се вика с лопатата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |