Да живей 1 юни!

* Циглета се плацикат в градския шадраван, цигари димят
в училищния двор * Глоби ли - дръжки

Отзвуци

1 ЮНИ (2012 Г.) бе интересен ден, събрал по формулата „2 в 1” две знакови събития. Едното традиционно – Световният ден на детето, който води началото си още от 1925 г. (родното му място е Женева, Швейцария), а у нас тръгва след 1949 г., когато Москва обявява, че „1 юни се приема за Международен ден за защита на децата” (Уикипедия).

ДРУГОТО съвсем ново, прощапулник – ден първи от влизането в сила на новия Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето (ДВ, бр. 40 от 29.05.2012 г.). Иначе казано – пълната забрана на тютюнопушенето в „закритите обществени места”, в „помещенията с обособени работни места, където се полага труд” (§1), както и на „прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца”, „площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици” и „спортните обекти, летните кина и театри – по време на спортни и културни прояви“ (§2); плюс драстичното завишаване на глобите за пушачите нарушители - от 300 до 500 лв. за първо нарушение и от 500 до 1000 лв. за рецидив (§12, т.1).

КАКВИ БЯХА скромните ми наблюдения в този троянски 1 юни; и между другото – на гледките, за които ще говоря, се натъкнах съвсем случайно.

ПЪРВА ГЛЕДКА. В градския шадраван – който, както си е тукашната дълговечна традиция (още от кметуването на инж. Дилян Енкин), се пълни и пуска само по големите празници, а идеята да се ремонтира, цивилизова и заработи постоянно е като „Елма” и „Хемус” да възстановят производството си – се… къпеха няколко ухилени до ушите и ужасно щастливи циганета. С дрехите. И за забава на аверите си плонжираха майсторски в зеленясалия и окъпан от крехкото юнско слънце градски водоем. Бях учуден и леко гневен (не на веселите циглета, а на милата ни троянска действителност и управия), както и повечето нашенци, свидетели на 1-юнската къпалня на открито. Но някой подхвърли закачливо: „Сигурно им е първото къпане за годината”; и ми стана весело. Да им е честита банята!

ВТОРА ГЛЕДКА. Наложи се да спра за десетина минути със служебната „Джета” до едното от големите троянски СОУ-та, кварталното. Уцелих междучасието. И тумбата момчурляци от горния курс, захапали цигарите на самия училищен вход, си бяха пак там. Както и преди 1 юни. Там си бяха и преминаващите учители и друг персонал, на които не им дремеше – ни че ученици пушат, ни че пушат в училищния двор и то на най-видното място, ни че вече има законова забрана за това. Мислех да отида и до другото голямо троянско СОУ, централното, и да видя дали обичайната ученическа пушалня в школския двор (до лавката и стълбичките към „Шато”-то) работи; не успях, но съм сигурен, че и там е било същото – ученици с цигари и безхаберни даскали. Глоби ли – дръжки.

ТОЛКОЗ. Да живей 1 юни!

Генадий Маринов

45 коментара:

Анонимен каза...

Ето затвърждава се извода , който отдавна съм стигнал до него - закони си имаме , но контролните държавни органи - бездействат ... Но дори и да действат ... , няма ли силно гражданско общество , което да се възмущава и корегира несъвестните граждани , които нарушават - законите , пак ще има пробоини в законо - изпълнението . И в крайна сметка - РЕЗУЛТАТИ ЩЕ ИМА - ПРИ ОБИДИНЕНИТЕ УСИЛИЯ МЕЖДУ КОНТРОЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ И СИЛНО - БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО .

Анонимен каза...

циганите в шадравана , боклука в реката и т'ва е ....

Анонимен каза...

1-ви, Върви в 1-ви клас.

Анонимен каза...

Големия проблем не е в това, че децата/не циганетата/ са се изкъпали в шадравана, а това, че е зеленясал и работи само по празници. В горещите дни, такова къпане може да се види навсякъде по света.
Както в реката, така и в зеленясалия шадраван е рисковано да се изкъпеш, защото са мръсни и опасни за здравето. Реката е мястото за къпане, но при изтичането на толкова тоалетни и мръсна вода, просто и ловенето и яденето на риба, е рисковано!
Относно пушенето от учениците, как да си покажат бабаитлъка по друг начин, някои, не всички.
Стресирани, отчаяни хора, притиснати толкова години от проблемите, деца, завършващи и без ясно бъдеще, какво да направят–пият и пушат. Закони против тютюнопушенето се измислят, но начини за премахване на проблемите не се намират, а те са в основата на този лош навик. Отново впрягаме коня след каруцата. Браво на "умните" управници, браво!

Анонимен каза...

Няма да го бъде с тия управници, драги съграждани. Млади и будни хора ви трябват, а не крадливи стари чанти и куфари, които хич не им дреме за хорското страдание. Толкова слепи са станали, че не виждат дупките по пътя, циганското нашествие и хорските физиономии. Аз щастлив човек в Троян рядко виждам, не знам за вас :)

Анонимен каза...

3-ТИ тук 1-ви , от третокласник - двойкаджия съвети неприемам . Ходил ли си някога по европата - батко ... , или от повтаряния не ти остава време да споделиш малко челен опит .

Анонимен каза...

Дръжте се, китайците идват! Догодина шадравана ще е пълен с китайчета.
Малка забежка от проблемите, но дано стане нещо, защото народа ще издивее от безработица, безпаричие, и накрая от безхаберие на правителства и градски управи, мислещи само за сухото в джобовете, ала в собствените!!!

Анонимен каза...

Само с ходене не става, иска и мозък! Колко ни е повредила бедността и ограничеността!

Анонимен каза...

3-ти до 1-ви. Поздрави от Европата, корЕгирай обИдинените си УСИЛИЯ да пишеш грамотно.

Анонимен каза...

Децата се запознават с цигарите ,първо в къщи ,после в училище!Не учителите дават пари за цигари на учениците и няма как да контролират за какво ги харчат!!!!Иначе, в училищните закони и правилници е посочено,че е забранено употребата на алкохол и цигари в пределите на учебните заведения!!!Родителите,обаче разрешават на голяма част от поромството си да пуши!!!

Анонимен каза...

3-ти тук 1-ви Я - запетайкаджията от форумите се появи отново ... По скоро ставаш за даскал , отколкото да взимаш отношение по обществено значими теми и въпроси ... Но и за даскал явно неставаш , защото децата сега си комуникират на български , но с латиница - благодарение на такива , като тебе - 3АПЕТАЙКАДЖИЙ , но всъщност се разбират - нали ... Ето ти тема за размисъл от доказан професор за нашата писменност - http://www.frognews.bg/news_45244/Prof_N_Georgiev_Barkotiiata_okolo_balgarskata_pismenost_e_goliama/ . Прочети , помисли и тогава пиши . . .

Анонимен каза...

1. За съжаление на теб не ти липсва само грамотността,но и акъла.

Анонимен каза...

3. Оценките ти въобще не ме интерисуват . Доказал съм се там където трябва ... А ти човече явно си за психиатрия ...

Анонимен каза...

Управниците - това сме ние ... Разберето го веднъж за винаги това . И какво става тогава - ми като - ВОЛА , върху гърба си ... ДЕЛА ТРЯБВАТ , А НЕ ДУМИ - е казал В.Левски - от всички ни ... Просто всеки - там където се намира в своята област трябва да работи за това .

Анонимен каза...

1. и 3., явно правите опити да си мерите пишките, но и при двамата липсват или по-точно не личат такива, та няма какво да мерите.
Хайде, спрете вече с взаимното нескопосано оплюване!

Анонимен каза...

E - явно - ГОДИНКИТЕ си оказват влияние . Да идват - МЛАДИТЕ . . .

Анонимен каза...

"...След края на работния ден днес(1.06) от пресцентъра на здравното министерство обявиха временни резултатите от проверките. Здравните инспектори в София, Видин, Шумен, Хасково, Пазарджик, Кюстендил, Ямбол и Кърджали са извършили 890 проверки, съставени са 12 акта, издадени са 34 предписания. В столицата са извършени 325 проверки и са издадени 6 акта.

Проверявани са следните видове обекти: лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, детски и учебни заведения, заведения за хранене и развлечения, аптеки, басейни, фризьорски салони, магазини за битова химия, пощенски клонове, клон на НАП, банки, общински администрации, библиотека, пенсионерски клуб. При проверките са констатирани нарушения, свързани с тютюнопушене в двора и в учителските кабинети на училищата, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене в лечебно заведение.

При проверките здравните инспектори са съставили констативни протоколи и са дали указания на собствениците на заведения за хранене и развлечения и директорите на учебни заведения за прилагане изискванията на закона.

Сигнали за нарушения могат да се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор."

Анонимен каза...

Сигнали за нарушения могат да се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор

Анонимен каза...

E - това вече е сериозна информация . Браво на - 17-ти .

Анонимен каза...

И на - 18-ти...

Анонимен каза...

Има и телефони за сигнали против корупцията, и то много-отдавна. Тях защо не ги използвате? :):):)
Или светата инквизиция срещу пушачите е от първостепенно национално значение и по-важни проблеми в държавата няма ?

Анонимен каза...

Има нещо сбъркано в ситуацията/държавата/ в която сме. От една страна на всички е ясно, че тютюнопушенето сериозно уврежда здравето и почти няма пушач който да не иска да ги откаже. Почти всички знаят какви средства се дават за болниците които лекуват последствията от тютюнопушенето-бронхити, пневмонии, рак. В същото време е почти невъзможно да откажеш цигарите и те могат да се закупят отвсякъде. Не сработи и решението на държавата да ги направи по-скъпи. Веднага се намеси контрабандата/кой и как я покровителства и на какво ниво е съвсем друга бира/ и сега мога да си купя цигари на половин цена, но без бандерол, от което е ощетена държавата която дава пари за здравеопазване. След като се продават навсякъде, държавата започва да ни гони като престъпници. И...се въртим в омагьосан кръг.Ние си пушим щото сме зависими, държавата ни глобява. Дотук констатирам, решение не предлагам защото такова при сегашните условия-НЯМА! Ако увеличиш цигарите идва контрабандата, ако ги ограничиш-никой не спазва. То и навремето Брежнев забрани водката, но ефекта бе нулев за държавата. Има нещо сбъркано и едва ли ще се оправи.Това е като, незнам кой си закон в който е забранено притежанието употребата на дрога, в същото време е допустимо наличието на минимална доза у гражданина.Е как така? Има забрана, но и има разрешение-лична доза.Омагьосан кръг Генадий и затова ще виждаш пушещи деца в училището, щото няма как да видиш пушещи депутати в парламента/отдето се вмирисва рибата/. Както е казал народа-всяко чуда за 3 дни, дето е текло пак ще тече и т.н.Така, че свиквай.

Анонимен каза...

Ганджата трябва да се легализира,както е в Холандия и Швейцария!

Анонимен каза...

В конституцията на нашата Република България пише че всички се раждат равни и остават такива.Смятам че така се нарушават пправата на човека.Не може така пък и държавата ще загуби доста от загубите от акциза на тютюна.Аз не съм пушач,но не смятам че това е честно спрямо пушачите

Анонимен каза...

Да живей!
Европейските бюрократи стават все по-бюрократични, което задушава развитието в голяма степен. Загрижени как да направим кокошките щастливи, а нещастните да изколим, как на прасетата да осигурим душ и климатик, сякаш българите имат по няколко такива благини, колко дълга и права да е краставицата и т.н., и т.н. Сега се загрижили как да откажат хората от цигарите. Вместо да прокарват закони и забрани, нека законотворците ми кажат следните неща:
1. Има ли световна статистика, че именно цигарите причиняват изброените заболявания? Няма и няма човек, който да може да ми покаже такава.
2. Защо човешкият организъм е създаден с наличие на никотинова жлеза в гръбначния стълб? Защото никотинът стимулира дейността на мозъчните клетки. Вредни са катраните и е много по-лесно да накарат производителите да ги премахнат, отколкото да забраняват правото на човек свободно да избира какво да прави. Нали това всъщност е демокрацията!
Но бюрократите трябва да си оправдават заплатите и сега се чудя с каква поредна дивотия ще ни изненадат до края на годината.
Та така, Гена. Да живей.....който както си реши.
А за циглетата - друга дълга тема.
Пушач

Анонимен каза...

Извинявайте, но пропуснах - има статистика, че пушенето на десетина цигари дневно предпазва от Алцхаймер и Паркинсон, както и че пушачите много рядко страдат от тези заболявания /освен ако не са наследствени/.
Нещо да кажете?

Анонимен каза...

Генади, какво стана с китайците, дойдоха ли, има ли надежда? До къде я докарахме?

Анонимен каза...

Да напълно сте прав - 26-ти за предпазването на цигарите от тези две заболявания ... Но за наследственноста - не съм съгласен . Тя е - неясна ...

Анонимен каза...

Китайците дойдоха и си заминаха, 27-ми. Срещата беше голяма пародия.....Толкова и от новата троянска управа! Генади да ви даде подробности, бях там и видях.

Анонимен каза...

"Особено важна е ролята на държавата в осигуряване на равноправен достъп до свободния пазар за всеки производител.

Той посочва и опасността, която възниква при абдикация на държавата от нейните регулативни функции върху пазарния механизъм – така наречения "парадокс на свободата". Според него пазарът, оставен изцяло на самотек, ражда монополни образувания с криминален и спекулативен характер, които след завладяването му, постепенно ликвидират самия свободен пазар. Налагат се порядки, подобни на тези в централизираната, тоталитарна планова икономика, но вече под диктата на икономическите групировки, овладели държавата с помощта на политиците."

http://www.cao.bg/?article=2298072&pages=0&category=8

troyan21 каза...

До №27: Нямам никаква китайска информация, ще очаквам официалните прессъобщения (от Общината, от Областната управа) - дано нещичко да се е случило.

С уважение: Генадий М.

Анонимен каза...

Когато има информация, че ще се проведе среща с чужди, инвеститори, или проучващи за инвестиции, не трябва ли представители на пресата, евентуално след поискано разрешение, да са там, на събитието, и да го отразят, обективно, и независимо от прессъобщенията на общината, или областната управа. Те могат да отразят събитието, както на тях им е угодно, и нещата да не са такива, каквито са, още повече, когато получават заплати от посочените институции.
Журналистите трябва да са на първа линия, за да дават вярна, навременна, и независима информация, служеща на хората, обикновените.

Анонимен каза...

Абе, какъв контрол за пушещите пред училището ученици...........На матурите се преписва и подсказва, учителите ако не подсказват, си затварят очите, за да не се "изложи" училището, че не е научило децата. ТОВА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ И ДИРЕКТОРИ, даже в някои училища директорите са подсказвали, и Регионални инспекторати и министри..., и всички дружно плачем, че образованието е зле, че днешните младежи нямали ценности....къде е причината в нас, ние учим децата как да мамят.....

Иванко каза...

Хванете циганите да изчистят градския фонтан.
А ако някое цигане се удави или нещо повреди... Пак ние ще сме виновни, кметицата или... Мангалите имат ПРАВА а ние - задължения.Гнус ме е, и срам, и страх.

Анонимен каза...

ПАРТИЯ И РАБОТА (идеализъм и кариеризъм)

http://iliaganchev.blog.bg/zabavlenie/2012/05/31/partiia-i-rabota-idealizym-i-karierizym.961430

Анонимен каза...

Наистина 34-ти е прав че...Мангалите имат ПРАВА а ние - задължения.Затова е и казано че рома е за пиене, а мангала за биене!

Анонимен каза...

До 32-ри,който е абсолютно прав.Оше преди около месец написах подобен коментар със който "леко"разгневих човека във бронзовата"джета",а именно г-н Г.Маринов,т.е.можеш да очакваш след твоя коментар подобна реакция,от собственника на тази така наречена "троянска медия".И аз мисля,че обективния журналист НЕ ТРЯБВА да чака "прессъобщения" от каквато и да било то институция(община,областна управа,ловешки полицейски бюлетин и т.н. и т.н.), а ТРЯБВА винаги да е във точното време на точното място.И в заключение искам да попитам уважавания от мен г-н Маринов(без да го приема за заяждане):ако някоя от горе посочените от мен институции излязат със съобщение,че р,Осъм е тръгнала срещу собственното си течение по посока Тракия,пак ли ще го побликува като "вярно" или ще провери на място......?????????????????????????/

Анонимен каза...

37-ми, чета и ум не ми го побира колко си неграмотен (:

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №32 и №37:

Принципно сте прави, нищо не може да замени директния поглед, присъствието на мястото на събитието. Безспорен факт! Но, съгласете се, това е невъзможно, особено за една малка медия; въпреки всичко се опитваме да го правим според възможностите си.

За прессъобщенията обаче не сте прави - официалната гледна точка е много важен източник на информация, за медиите - също; включително и в аспекта да се чуе (и прецени) официалната позиция. Има и друго - при днешната лавина от информация във всички сфери прессъобщенията са неизбежен медиен инструмент.

И по конкретния въпрос - да, ако някоя институция излезе със съобщение, че р. Осъм е тръгнала срещу собственото си течение в посока Тракия, ще го публикувам, задължително. Разбира се, като обясня кой го твърди. Това не изключва да дам и моята различна гледна точка, още по-малко пък - да оспоря въпросното прессъобщение. Според мен, това е обективният подход.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Все пак благодаря на Гената за отговора който е дал,но имам едно питане към ГРАМОТНИЯ 38-ми,които видимо със голям зор е написал три думи :а изодзад можеш ли ми ГО побра целия,а изрод неграмотен...???????????????????????????????

Анонимен каза...

От такива като 38-мия педал сме на този хал,така,че не обръщайте внимание на такива дребни душици,той ЖИВОТА рано или късно ги поставя на мястото си ....!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Много сте прав - 41-ви . Това е така наречения - 3АПЕТАЙКАДЖИЯ от форумите . Такива хора - никога не са доволни от заобикалящия ги свят .Просто изпитват страх от всички и всякого , и цял живот бягат от неизвестното , към още по неизвестното ... А това е вече - диагноза . . .

Анонимен каза...

24,25,26 - Благодаря за смислените коментари. Никой не го е грижа за здравето на хората. Тези забрани са чисто на политическа и икономическа основа. Ако толкова ги е грижа за здравето ще се заемат със захарта, а не с тютюна. Захарта е много по-опасна от тютюна. Днес в училище не всички деца ще запалят цигара, но по-голямата част от тях ще си хапнат нещичко пълно с бялата отрова. Захарта предизвиква същите промени в мозъка както наркотиците, към нея има привикване. И се консумира от много по-голяма част от населението.

Анонимен каза...

В тоо тъп град нема други освен циклета

Анонимен каза...

Тъпанарите да си отиват - на полето с циклетата ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |