Защо няма да чистя България за един ден

* Накратко – смятам, че не е правилно, иначе имам и по-дълъг вариант на списъка с причини
Взето назаем
Можеше и да не се спрем на тази различна гледна точка (на заем я взехме от www.paragr22.wordpress.com), противопоставяща се на, според нас нелошата, кампания "Да изчистим България за един ден". Но ни се стори, че както кампанията, така и тя (различната гледна точка) имат своите сериозни основания. Къде е истината - решете вие.

ПЪРВО – нямам никакво намерение да участвам в рекламни кампании, представени под формата на ленински съботници. Казвам ленински съботници не защото в събота ще се събират хора да чистят. А защото досущ като другарски съд ще ме порицаете, че аз няма да дойда. Активизмът не е лошо нещо. Но когато този активизъм придобие корпоративен или политически оттенък, работата много започва да ми мирише на Ленин… т.е. на развалено. Ако искате да ме оборите, намерете добро обяснение какво прави корпоративното лого на бТВ на емблемата на инициативата, защо тя е брандирана с цвета на бТВ и какво прави раздела „Нашите партньори” (чии партньори?) освен да рекламира.

ВТОРО – не съм я цапал аз. Вече 33-та година проявявам странна упоритост да живея според правилата и си изхвърлям боклуците в контейнерите. Дори въпреки обстоятелството, че принадлежа към презряното напоследък мнозинство на пушачите, си хвърлям фасовете в пепелника на колата, а не през прозореца. Нали не искате да ми кажете, че би трябвало да чистя мизериите, сътворени от съгражданина ми Х? Намерете го, глобете го, порицайте го публично, ако искате, но не ме занимавайте да чистя неговата мизерия! Общината има инспекторат и общинска полиция, държавата има полиция – да си следят кой цапа и да си го глобяват, а със събраните пари да изчистят. Може да не съм прав, но живея с дълбокото убеждение, че в тази държава е необходимо най-после всеки да започне да се занимава с това, което му е работа.

ТРЕТО – нямам никакво намерение да чистя паркове и градинки, за които вече съм платил някой друг да изчисти. Абсолютно никакво! Тази година данъкът и таксата смет за апартамента ми са в размер по-голям от една средна месечна заплата на висшист в България, а данъкът за колата ми е половин такава заплата. Тази година бюджетът на Столична община ще е над един милиард и триста милиона лева. И от общината в събота ще ми връчат чувалчета и ръкавици и ще ме гледат как сам върша, това, за което съм им платил. Сериозно ли? Бих се включил едва когато получа разумно обяснение защо всички собственици на фирми за почистване с предоставени от общината концесии внезапно се събуждат милионери.

ЧЕТВЪРТО – мотото на кампанията е безумно! „Да е чисто е модерно”. Наистина ли? И от кога? Да е чисто е здравословно, приятно и…нормално. „Модерно” е друго. Явно е модерно да ни третират като стадо идиоти. Но за това сме си виновни сами... Иначе на 12-ти май в събота и аз ще чистя. Разбрали сме се със съседите ми да направим пролетно почистване на блока, в който живеем, и на пространството около блока, което си е наше и за което отговаряме ние. Горещо ви препоръчвам да направите същото – изчистете вашето собствено място и оставете Общината, с медийната подкрепа на бТВ, да се погрижи за това, за което всички ние сме й платили. А и така в крайна сметка ще си проличи кой е небрежният стопанин.
(със съкращения)
Христо Панев, www.paragr22.wordpress.com

P.S. Авторът Христо Панев е на 33 г., от Бургас, но живее в София, юрист, работи като следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, от 2006 г. се занимава само с дела за стопански и финансови престъпления.

35 коментара:

Анонимен каза...

Много ми хареса тази статия! Евала на автора! Напълно съм съгласен.

Анонимен каза...

Четох я преди няколко дни,абсолютен факт е казаното от автора!

Анонимен каза...

почивай си!Гледай да не се преработиш......

Green Hell каза...

Save The Planet-Kill Your Self!

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Ми, така е! И аз няма да чистя, заради някои селяндури без възпитание, които пък изобщо не си и мислят да излязат в събота и да се включат. А от друга страна тая битивишка пропаганда ми е толкова противна, че не съм си и мислил да им играя по свирката! Всяка година на тая дата "Да изчистим България" - това е като някакъв кръговрат, който няма да има крайна точка никога. Да учат децата в градината и даскалото как да пазят чисто, да глобяват, а комунални услуги да си заслужат заплатите!

Анонимен каза...

Общината да хване мангалите дето ги хрантути и без това са достатъчно много. За един уикенд градът може да лъсне.

Анонимен каза...

Съгласна съм и аз. Нямам никакво намерение да се включа в тази измислена кампания. Нито една причина не виждам, за да го направя. И да отбележа, че не съм от тези, които все още си хвърлят боклука през прозореца, понеже съм била свидетел и на такива, за съжаление. Да отиват да чистят те... Само че се съмнявам твърде много в това, че който цапа и хвърля навсякъде, ще излезе да чисти.
Аз вкъщи и в двора съм си изчистила, данъците съм си платила, нямам от какво да се притеснявам, че няма да чистя и на мангалите мизериите и хич не ме е еня за това.

Анонимен каза...

Нека не просто: "Да изчистим България за един ден! "
Нека всички да пазим България чиста всеки ден!
И на това да научим децата си!

Анонимен каза...

С всичко съм съгласен,с изключение на онова за ленинските съботници!Нека не приписваме всичко на отдавна отминали времена..малко ме дразни!!

Анонимен каза...

Добра статия, браво 9–ти!
Всяка година си идвам, и започвам голямото чистене–бурени, прах, паяжини нависнали като завеси във входа на жилищна кооперация, в която сякаш не живее никой. А живеем! Живеем, все хора икономически долу–горе добре, образовани, с претенции, с автомобили не най–бракувани, дори нови, не сме и немощни. Не мога да разбера, когато влизат и излизат, не виждат ли мизерията, не се ли страхуват за здравето, тяхното и на децата си, а има и съвсем малки!? Имаме и котенца, големи и малки, на които се хвърля храна направо от терасите на някои етажи, и тротоара е станал като голямо омазнено "нещо".
Хубаво е да се грижим за уличните животни, но те не се нуждаят само от храна и вода, а и от други неща, които ще предпазят и тях, и нас от опасни заболявания, а и бълхите, които са напаст. Имахме и парна инсталация, има я и сега, но е обрана, и изоставена. Всеки се грижи колкото може за дома си, а от вратата навън–огън да го гори, и двора е ничии. Само от време на време, някой, който не може да "издържи", се втурва измита, и мие.
Покрива, не дай Боже да протече, не знам кой ще го поправи!? Къде са ни законите за етажната собственост, защо не се изпълняват, защо не се търси отговорност? Не можеш да говориш с никой, отговорите са, че няма пари, или че съкооператорите имат много работа, или, че съм "луда", да се занимавам с такива работи, или пък, че не могат!? В последно време, и аз се правя на много заета, на ядосана, на депресирна, на "немощна", на безпарична. Опитвам се да сложа "розовите очила", и да не ми прави впечатление, но нещо не ми се получава, и отново хващам метлата, но, жалко, че имам възможност само един, или два пъти в годината, но де да го правеха и другите!?
Жилищната кооперация е на 30 години, вратите на асансьора никога не са чистени, или боядисвани. Чудя се как още сме живи!?
Страхувам се за изправността на асансьора, в който влизат и децата ми. Дано техниците са достатъчно отговорни, и когато преценят, че е опасен за сигурността ни, да го спрат, и то ще е завинаги.
Вече си мисля, че след толкова години едни и същи проблеми, думи, обещания, мероприятия, почини, планове, светло бъдеще, и дрън–дрън, ние си стоим на едно място, дори се връщаме назад, просто причината си е във самите нас, къде? Да се замислим, и ако можем да се променим в името на децата си, най–милото, и скъпо, което имаме!
За да си преметеш двора, да си измиеш стълбището и прозорците, да си изчистиш входа, не са необходими пари, просто малко усилие от всички, и то редовно, не само един ден в годината! А след това става и една хубава обща трапеза, от всички, кой каквото има.

Анонимен каза...

Горният ферман май се отнася за курниците в гетото.Е ,сори,ама си ви е таман положението.Всякаква придошла сган от полендаци,циганори с претенция за гражданя (:

Анонимен каза...

12–ти, грешиш, в идеалния център сме, и все лични хора, ала явно без първите 7! Жалко за парите, изкарани и изплащани много години, от мен и моето семейство. Оставам с впечатление, че за тази безстопанственост и немърливост може да са виновни нечестно придобитите средства, или ако не е така, ние просто не ценим собствения си труд, и себе си, а искаме да ни уважават другите!?
Критикуваме циганите, а не поглеждаме себе си.

Славков каза...

След тази кампания, в скоро време очаквам да се появи нова кампания "Да си закърпим дупките по пътя за един ден" Я бързо някой да се замисли и д а я организира, че останахме без коли и пломби по зъбите!!!

Анонимен каза...

Ах тя в идеален център била.Ма много станахме в идеалния център бре,кой попиташ все в центъра,и в се в идеалния.А и коментарът ти е безсмислен.Има закон за етажната собственост,покрай онази клоака ,София,набързо се приеха закони за орките натикани в панелки и няма мърдане.Общо събрания,домоуправители и прочие...Не ми пиши глупости,моля (:

:)))))))))))) каза...

15. Анонимен каза...
"...покрай онази клоака ,София,набързо се приеха закони за орките натикани в панелки и няма мърдане..."

Май нещо ти е накривяло от ТроянЪТ, ама нали си много интелигентен, сигурно по-далече от Калейца и Бонковското не можеш да стигнеш без помощ. Люх!

Анонимен каза...

Веднъж до Априлци,ама беше отдавна.Брои ли се?

Анонимен каза...

Браво на автора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Това адвокатите са най-противната сган!!Ако не им се заплаща,нищо не вършат.А, даже и да им се заплаща само престъпления правят!Такива като тях пишат подобни статии,а разни простаци във форумите им пригласят.Така ще е вечно в Абсурдистан!!!

Анонимен каза...

А ти изчисти ли Троян за един ден бе животно ?

Анонимен каза...

Също подкрепям автора на статията.Не мисля че трябва да рина говната на мангасарските коне в парка дето се преви цирка само и само защото трябвало да се чисти.Смятам че е крайно време общината и полицията да вземат мерки и разтурят мангалските сбирки в четвъртъчен ден в споменатия парк.

Анонимен каза...

А кой ще чисти лайната на бонковци,кой ще чисти мизерията в гетото, кой ще спре превръщането на речното корито в огромна кофа за боклук?
За всичко ли са виновни мангалите ?
Айде по-сериозни да бъдем, и да не се крием зад други!

Анонимен каза...

А аз отсега заявявам,че съм против политизирането на и без това пошлата инициатива. До утре или понеделник най-късно,ще цъфне статия как герб младежи,девойки и т.н. са чистили.Снимка с познати грозни лица, и пошла статийка подписана от Ралица.

Анонимен каза...

Тъпи българи сме и ще си живеем в гетото,което сме си построили!

Анонимен каза...

15–ти, не пишете преди да сте прочели, и разбрали написаното! Глупостите явно са в главата ви, и това е причината за разсеяността.
Както разбирам, пишете от "курниците в гетото"/вие го казахте/, а определението "ферман", на написаното от мен, ми подсказа, че не можете да се концентрирате на повече от 5 думи. Като е така, поне не коментирайте "ферманите", просто ги отминавайте.
Тонът ви, относно идеалния център, ме навява на мисълта, че малко ми завиждате. Аз не се гордея с това, даже напротив, и затова в първия си коментар не съм писала къде е жилището ми, а за втория, просто вие ме предизвикахте.
Имайте повече самочувствие , и тогава ще дойде и концентрацията, и правилното разбиране на коментарите, а и доброто отношение, и уважение.
Мисля, че написаните от вас глупости, са повече от моите, а и не засягат актуални проблеми!

Анонимен каза...

Като стана въпрос за гетото Лъгът,да попитам дали знаете защо от няколко дена нямаме улично осветление там.Дедо Минко ни спря тока на 4 тата година чак ,кака Донка дали не почна много отрано икономиите.

Анонимен каза...

Много лесна си била.Написах ти 3 изречения и гледай каква ода на обяснението съчини.
Ако си толкова лъсна кога и мъже те дрънкат...Не,не, не искам да знам (:

Анонимен каза...

Не съм нито "лъсна", нито лесна, а по–нататък не те интересува. Липсват ви много неща от възпитанието, а и "срам" е непозната дума за вас. Нежеланието ви да се образовате е видно. Жалко!
Жалко и за мен, че влязох в диалог с един млад човек, който пише от нямане на работа. Спирам!

Анонимен каза...

Докато децата вървят по улиците и безотговорно късат и хвърлят хартийки и други боклуци смятайки го за гордост и начин да с докажат съучениците си......няма да има чистота, циганите от чистотата вместо да чистят си говорят на групички и няма никой който да ги наблюдава и да оценя работата им.... Изобщо по-добре родителите да научат децата да уважават труда на другите и да пазят чисто. Да не приемат всичко за даденост защото за да се случи нещо някой го е създал и е положил труд за това.....

Общината да сложи "супервайзери" на на всеки район който чистят и да има контрол....... и най вече да престанат троянци да живеят като индианци току що слезли от планината и да мислят че другите са длъжни да с съобразяват а те да карат както си решат.........

Анонимен каза...

Пичове и пи..., мадами,
Писна ми на оная работа разни адвокатчета да пишат глупости. Трябва да сме на ясно, че това е една гилдия на мързели, които не допринасят с нищо към обществото. Гласуват си едни закони, коитода могат да се тълкуват двуяко и после цицат от страната която дава повече пари. Могат за защитят и едната и другата страна, и в зависимост от заможността на клиента си да докарат делото както трябва. При това ако загубят пак си прибират хонорарите.
Ако някой богаташ си е направил нерегламентирано сметище и го глобят едно такова изчадие ще провали делото я на формално основание, я ще топа топката до изтичане на срока на давност. Колега на Панев преди време ни показа, че абсолютно незаконните катуни до София немогат да бъдат бутнати защото циганите имали права. И още много много такива примери.
И сега да го попитам другаря Панев, като е толкова отворен и толкова ги „разбира“ нещата защо не сезира органите, по проблемите на боклука ами е позволил да се стигне до тук??? Нали законите много ги разбира?!
Ако нищо не е разбрал от написаното до тук в резюме мога да кажа, че наистина той може да не е замърсявал, но с действията или бездействията си той и другите като него са допринесли за формирането на този боклук. Може би вместо да си намира формално основание да не чисти е по-добре да вземе ръкавиците и едно чувалче и да се потруди малко. Иначе съм съгласен, че кметицата трябва да се позамисли и да вземе да свъриши нещо на тази тема.

С уважение към всички които се включиха към инициативата.

Анонимен каза...

Прав си пич.
Все ми се върти идиотската мисъл,че отново ще станем пословични с мизерията. По цял свят знаят,че в една държава хората си честители банята.Та работата с тия фалшиви еко акции, ще стане пословична. В събота се чистим,в неделя се къпем (:

Анонимен каза...

Е,все от някъде трябва да започнем,пък може да ни стане навик?!Има и от къде да се научим,не като да трябва ние да го измислим.Това с мисленето не ни е най-силната страна,но и работата нещо не я тачим много.....

Анонимен каза...

Ей 20-ти, незнам какъв точно въпрос задаваш ама май си малко изкукал бе пич... всъщност ти си тъпото животно...

Анонимен каза...

Една група самозадоволяващи се пубертети са останали в този сайт, и си търсят публика за допълнителен ефект на деянието!

Анонимен каза...

Основен принцип на евросъюза в политиката му за управление на отпадъците е-замърсителят плаща. Не виждам по-голям замърсител на държавата от дейността на родните ни депутати.Замърсиха всички закони по такъв начин, че да са в ущърб на народа и държавата, в интерес на определени икономически кръгове. Но не плащат. Напротив ние им плащаме от данъците огромни заплати и ползат/защото са си го гласували/привилегии. Та ако трябва да изчистим наистина България за един ден, то според мен трябва да почнем от парламента. Тази възможност скоро ще ни се отдаде. Идват изборите. Проблема е, че боклуците са едни и същи и ни се налага да избираме между тях.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |