Кметове и полиция на бой срещу дървари и коняри

* Гл. инсп. Марин Ичев: „Максимално завишаване на минималния праг на глобите” * Селските кметове: Само на местно ниво няма да решим проблема, трябват законодателни промени

ВТОРА СРЕЩА (първата бе преди десетина дни, но не донесе резултати), посветена на един основен проблем – съсипването на общински и горски пътища и другите своеволия на дърводобивните фирми, работещи в района - се проведе миналата седмица в Община Троян. Срещата бе инициирана и ръководена от ресорния зам.-кмет Кольо Кацаров и в нея участваха всички кметове и кметски наместници на селата в Троянско, както и полицейският шеф главен инспектор Марин Ичев.

ОБЩАТА КОНСТАТАЦИЯ бе, че ако не се завишат финансовите отговорности на дърводобивните фирми, включително и рязко увеличение на санкциите им за подобни нарушения, те ще продължат да си развяват байряка и да съсипват с тежките си камиони общински и горски пътища в района; а конярите другоземци, които работят за тях, да безчинстват, пускайки животните си в чуждите ниви, градини и други имоти.

В ОБЩИНСКАТА Наредба №1 за обществения ред на територията на община Троян трябва да залегнат по-високи санкции за подобни нарушения, единодушни бяха всички. Адмирации получи предложението на г-н Ичев, че трябва да се върви към „максимално завишение на минималните прагове на глобите”. Имаше и становище, че трябва да се ползва опита на съседни общини, където вместо депозит, който не може да покрие евентуалните щети, дърводобивниците да плащат такса – така финансовите им ангажименти по възстановяването на пораженията върху пътища ще са по-адекватни.

ЗАСЕГНАТ БЕ И ДРУГ МОМЕНТ – че в кметствата няма информация кой и къде сече в техния район, оказа се, че подобна информация няма и в общинската администрация и така контролът е силно затруднен. Стана ясно обаче, че информацията може да се набави и вече е в ход подобен процес на „осветляване” – както за фирмите, добиващи дървесина в държавните и общински гори, така и за тези, работещи в частните гори.

МНОГО ГНЕВНИ ДУМИ се чуха и за конярите, наети от дърводобивните фирми, чиито животни съсипват продукцията на местните стопани, а виновниците се измъкват безнаказано. Стана ясно, че почти няма троянско село, което да не е засегнато от този проблем. И всички участници в срещата се обединиха около идеята, че трябва да се организират места, където да се запират животните нарушители и да се освобождават едва след като стопаните им си платят глобите.

СЕЛСКИТЕ КМЕТОВЕ И НАМЕСТНИЦИ, които са на челната линия в борбата с тези проблеми и са най-наясно, че битката с дърводобивниците нито е спечелена, нито може лесно да се спечели, бяха единодушни в оценката си. А тя е, че на местно ниво проблемът трудно ще се реши и трябва да се предизвикат законодателни промени и да се потърси среща с народните представители от нашия избирателен район.

ДЕКЛАРАЦИЯ от името на всички селски кметове и наместници прочете управникът на с. Врабево Радион Стратев, като в документа се казва: „Според нас най-ефективно разрешаване на проблема би било промяна в нормативната база на национално ниво, т.е. в промяна на Закона за горите, чрез която да се обвърже разрешителното за добив, издавано от упълномощените за това институции, с разрешителното за движение по селскостопанските пътища, издавано от органите за местно самоуправление”. „Не са губене на време тези срещи – с общи усилия кога-кога ще му намерим решението”, бе пък оценката на г-н Кацаров за настоящата среща, която, както се разбра, няма да е последна и на следващата ще бъдат поканени и шефовете на всички дърводобивни фирми в района.

Т21

Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Едва ли има някой, който да може да се справи с дървената мафия....Приказки, приказки, на които този подполковник (гл.инспектор) едва ли сам си вярва...

Анонимен каза...

чудно как кметствата нямат инфо каде се сече в техният раяон след като всеки частник или фирма подписва едно документче че няма да разрушава пътя в дадената местност и му дават основните документи от там, как все няма информация, ние сме винаги не информирани

Анонимен каза...

Най-подробна информация за това къде се сече,колко се сече и кой сече имат селските кметове и кметските наместници.Есенно време пред собствените им къши и тезина роднини и приятели можеш да видиш камари от дърва. Някой кметове имат запаси за мандат напред - като например кмета на Бели Осъм.

Ol` dirty bastard каза...

Кви глоби уа,оня от предната статия си надвишил правото на сеч,те го глобили с илядо лева!?! Боли го пикалото он. Че толко струват дваесе кубика дръва бря,мигар само с толко е надвишил?

Анонимен каза...

Ало 4-ти не е така. Глобен е за това, че преминава през общински път без издадено разрешително, а не че си е надвишил правото на сеч. Тези статии подвеждат гражданите!!!

Анонимен каза...

Какво искате вие бе?Ний работим за бъдещето на наще деца.Да имат, да са задоволени, да не странят от другите деца.Какво кът сме минавали с камионите там и е пропаднал пътя?Зависници!

Анонимен каза...

Все провече дървари,цигани и селски мутри образуват гражданския образ на Троян. Дебелаците изместиха интелигенцията, културният живот отдавна е сведен до клиенти с цървули в Синди, турци и псевдо бизнесмени в джамията и старци в общината, които нямали информация къде се сече. Как звучи само, а!!! Да отворят прозореца на вече и без друго порутената сграда на общината, резачките се чуват...
TA66666AKKKKKK

Анонимен каза...

Този побелелият, минал ли е проверка чрез дрегер.Май пак е пиян и има ли кой да го чеу?

Ol` dirty bastard каза...

5-ти аз съм в грешка,ама явно и ти също.Пише че е глобен щото си е прикрил разрешителното от общината за част от сечта която е извършил.

Анонимен каза...

А да управим другите проблеми на селото,па тогава горите...........по центъра глутници кучета,дупки по пътя и какво ли още не.
Кажете кое е наред в общината та горските пътища и влезлите коне на някакви тъпи пенсионери в градините на 1-5км на вътре в гората,прав е бат Бойко че не вдига пенсийте,вдига токове,води,горива и т.н -всичко в помощ на тия с проблемите(песионерите)
А като дойде есента всеки троянец търси дърва и не пита от каде,колко,как си ги докарал,къде си минал,,,,МИСЛЕТЕ преди да пишете

Анонимен каза...

Ако таксите са нормални и платими всеки ще си плати ,а по наредба са направени да не се плащат,защото са необосновано високи и лошо измислени.
1 таксата е за път-ами ако е разбит преди това,кой е виновен ?
2 ако работят 3 фирми-държавна,общинска и частна гора в един отдел,кой порази пътя ?
3 конете-глоба 300лв на брой за собственика на коня,взема при плащане на глобата
тогава да видим дали ще го уска безконтрол
фирмата го наема за дадена услуга и той си отговаря за действията
4 Помислете за такса на кубик по позволително
за сеч при местния кмет

Анонимен каза...

10-ти ти пиян ли си?

Анонимен каза...

Да,ама НЕ
написах го така за видите грозната действителност,затова че сме работили по 35години и вземаме 165 лева пенсия

Анонимен каза...

9-ти, ти може да си в грешка, но аз не съм защото знам точно случая. За това казах, че тези статии подвеждат хората

Анонимен каза...

Така,добре,и кой според теб е виновен за подвеждането на хората?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |