Загуба, победа и пак загуба

* „Чавдар” размаза „Видабаскет” (115:82), но бе прегазен тежко от пловдивския „Академик” (59:113), паднахме и от „Балкан 2” (89:113)

Рубриката се води от
Цветослав Петров-Цяфа – един от най-големите играчи на „Чавдар” (Троян) от близкото минало, сега член на Управителния съвет на клуба.


„ЧАВДАР” ЗАГУБИ В БОТЕВГРАД

НА 4 МАРТ „Чавдар” (Троян) гостува на „Балкан 2” в Ботевград. Домакините започнаха по-добре и в защита, и в нападение и завършиха първата част при резултат 23:19. През втората четвърт ботевградчани водеха в резултата, но 1:58 мин. преди края на полувремето, след отбелязана тройка от Павел Игнатовски, разликата беше сведена до 1 точка - 41:40. И вместо да заиграем разумно за забавяне на темпото и максимално използване на 24-те секунди в нападение, последваха нови грешки в защита и неуспешна стрелба. Полувремето завърши при резултат 51:44 за домакините.

В НАЧАЛОТО НА ТРЕТАТА ЧАСТ с резултатната игра Петър Христов и Калин Христов, намалихме разликата на 2 т., но силите не ни стигнаха за нещо повече. През останалата част на мача „Балкан 2” не допусна изненади, поведе с 11 точки - 78:67, за да се стигне до крайното 103:89. Поуката от този мач е, че за победата не са достатъчни само опит и рутина, необходими са воля и отборен дух.Липсата на тактически умения при развитие на играта в постепенно нападение, самоцелната индивидуалната игра и слабата защита бяха основните причини за тази загуба.

РАЗГРОМИХМЕ „ВИДАБАСКЕТ” У ДОМА

НА 11 МАРТ в троянската зала „Чавдар” се проведе срещата от ХVI кръг на мъжката „А” група (сезон 2011/2012) между „Чавдар” (Троян) и гостуващия „Видабаскет” (Видин). Троянци постигнаха петата си победа с впечатляващ трицифрен резултат - 115:82. Още във втората секунда след успешна борба за топката Николай Балев подаде на Калин Христов, който отбеляза първите 2 точки за нашите. Този устремен старт показа, че момчетата имат сериозни намерения да изиграят мача мобилизирано и отговорно. Със здрави атаки на всички от основната петица в шестата минута вече водехме с 19:9.Последваха поредица от грешни подавания, довели до отсъждане на 3 секунди, пропуски в стрелбата и ненужни лични нарушения; но след вземането на едноминутно прекъсване и направени смени, ситуацията беше овладяна и частта завърши с две точки преднина за „Чавдар” - 23:21.

ПРЕЗ ВТОРАТА ЧАСТ предимството ни нарасна с още 9 точки и полувремето завърши при 51:38 за „Чавдар”.Цифрите на таблото показваха една доста висока резултатност, но не предвещаваха разгромната победа. Силната игра в защита и атрактивните отигравания в нападение доведоха разликата в края на третата четвърт до 31 точки за „Чавдар” - 85:54 . Последната част протече при подчертано превъзходство на нашите момчета. Участие в мача, макар и късно, взеха и резервите; и тук трябва да посоча, че при толкова силно изразено игрово предимство беше редно да се даде възможност на тези местни момчета за повече игрово време.

ИЗРАЗИТЕЛНАТА ПОБЕДА беше резултат на колективната игра и максималната мобилизация на силите на всички момчета. С дабъл-дабъл се отличиха
Николай Балев (27 точки и 11 борби) и Калин Христов (31 т. и 10 асистенции). Отлично се представи Петър Христов (27 т., 7 борби и 6 асистенции), а особено ценен беше приносът на Венци Кукенски, който със сърцатата си и всеотдайна игра в защита (също с дабъл-дабъл - 13 т. и 12 борби), помогна много за пречупване на противника и за победата, която ще се помни дълго.

„АКАДЕМИК” НИ СМАЧКА В ПЛОВДИВ

НА 18 МАРТ в Пловдив се проведе срещата от предпоследния кръг на мъжката ни „А” група между отборите на „Чавдар” (Троян) и местния „Академик”. Изходните позиции на двата отбора бяха следните : „Академик” заемаше второ място с 11 спечелени мача и 5 загуби и победата му бе изключително необходима за крайното класиране; „Чавдар” пък бе непоклатим на осмото място с 5 победи и 11 загуби.

ОЧАКВАНО домакините взеха своето. Но неочаквана за феновете на „Чавдар” бе катастрофалната загуба с 54 точки разлика - 113:59. Ако към това прибавим и загубата с 42 точки през есенния полусезон като домакини, общият ни пасив от „Академик” (Пловдив) става точно минус 100 точки; припомняме, че треньор на пловдивчани е Петър Петров, който водеше нашия „Чавдар” през миналия сезон 2010/2011.

ВЗЕМАМЕ ПОД ВНИМАНИЕ и като известно оправдание и факта (според статистиката на мача), че „Чавдар” е бил в състав от минимално разрешените от правилника 8 състезатели: основна петица Балев, П. Христов, К. Христов, Игнатовски, Караджов и резерви Пиронков, Църов и Павлов. Тази селекция бе продиктувана от съображения за по-малко разходи и че е излишно да гоним невъзможна победа срещу по-класния „Академик”(Пловдив), а трябва да дадем шанс за изява на резервите. Като прибавим и личната амбиция на треньора на пловдивчани, нещата си идват на място.

МОЖЕ БИ ВЪВ ВСИЧКО посочено по-горе се крие отговорът на въпроса защо ни биха с такава голяма разлика (втора според статистиката за този сезон в „А” РБГ). Знае се, че отборът на „Чавдар” не може да провежда пълноценни тренировки (надяване се, че ръководството ще посочи причините за това състояние на нещата, ще ги обясни и анализира в отчета си след края на първенството). Затова би следвало да се съобразяваме със съществуващите условия в нашия клуб и да даваме обективни оценки за състезателните и треньорите, настоящи и бивши, на „Чавдар” (Троян).

*****

ПОСЛЕДНИЯТ МАЧ на „Чавдар” от първенството на мъжката „А” група е на 25 март от 18:00 ч. срещу отбора на „Евроинс Черно море 2”. От ръководството на клуба призовават привържениците на баскетбола в Троян да изпълнят зала „Чавдар” и да подкрепят максимално отборa ни в последния му мач за сезона. Айде наш`те!
18 март 2012 г.
Цветослав Петров


Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Аз смятам,че отбора се представи добре и този сезон!Разбира се,на нас ни се иска още,но такива са реалностите,толкова можем.Поздравявам преди всичко местните момчета,че играха без заплащане,че отделяха от времето си за почивка,че пътуваха с личните си коли до Варна и Благоевград,до Видин и Пловдив - всеки може да прецени това.Че дадоха пример и запалиха искрата у малчуганите,които виждам да пълнят трибуните - сполай ви!
В неделя - успех срещу Евроинс Черно море!!!
Там сме!!!

Рицар без доспехи каза...

Въпреки загубата в Пловидв, евала момчета! Браво! Винаги съм ви подкрепял и продължавам да го правя! Никога не спирайте да играете със сърцата си, сигурен съм, че благодарение на тях продължавате да играете за гр. Троян, един град колабирал от години, но благодарение на такива хора като Вас, все още има някаква надежда! Успех и носовете вирнати нагоре и напред към по- добри дни !

Анонимен каза...

В края на краищата - това е само игра. И задължително единият отбор губи, а другият печели. Важното е да не се превръща от игра във война, както във футбола... И най-важното е на всички да е приятно... и на играчите, и на зрителите... А както всички знаем - трудно от играта се прави бизнес, а и дали е необходимо...

Анонимен каза...

Фен на баскетбола: Бях на мача в Пловдив-резил,пълен резил,не посмях да се обадя,че съм от Троян.Разбрах че Н.Пиронков е новия президент на клуба,а не Макариев,няма ли нещо да се промени.Последния от миналото първенство сега е трети,а ние се предпоследни,всички в групата са аматьори с изключение на Берое,стига оправдания.

Анонимен каза...

До 4-ти коментар!
Явно си фен на краставиците,след като пишеш такива велики простотии!!
Резила е че ти си от Троян.

Анонимен каза...

Аз пък бях на мача с Видин и чух,че Макариев и Кардаша щяли да дават някакви пари ,ако бием. Бихме. Някой знае ли дали са дали пари и на кого, защото май троянците пак са духнали супата.

Анонимен каза...

Да казаха по микрофна пред всички.Дали са на Караджов и Балев,после на певенчаните,а нашите ПАК ДА ДУХАТ СУПАТА!!!
Евала

Анонимен каза...

Да го духат!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Караджов е от Троян :)))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |