Приеха бюджета, мина гладко

* Вносителят Донка Михайлова: „Един бюджет, който не е постна пица, но не е и торта „Гараш” * Инж. Марин Радевски (ГЕРБ): Заложените ниски приходи ще дадат „лош тон за песен да не се плащат данъци”

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ гласува с голямо мнозинство - 23 „за” и 6 „въздържали се”, без нито един „против”, проектобюджета на Община Троян за 2012 г., внесен от кмета Донка Михайлова (23 февруари). Което не означава, че мина съвсем гладко и без пререкания. Макар от самото начало да бе ясно, че общата воля за приемане на Бюджет 2012 е налице; обяснимо както с факта, че троянските бюджетни възможности са пределно ограничени и този е поредният бюджет на възможното, а не на желаното, така и с това, че кметският екип бе взел предвид много от предложенията и препоръките на политическите партньори и опоненти. Припомняме – бюджетната рамка на планираните приходи и разходи възлиза на 17 млн. и 402 хил. лв.

„БЮДЖЕТЪТ е числово изражение на политиката. Той е нещо като семейната касичка на общото ни (троянско) семейство – очакваме толкова много от нея, а можем да вземем само колкото сме сложили. Какъвто бюджет приемем, такава политика ще водим”, каза в краткото си встъпление вносителят г-жа Михайлова. Тя очерта и основните приоритети, от които са се ръководили при подготовката на Бюджет 2012; сред тези приоритети бяха посочени образователната инфраструктура, републиканският път ІІ-35, интегрираният проект за водния цикъл на Троян и др. Градоначалникът не премълча и трудностите пред новия троянски бюджет – реализацията му в условията на световна икономическа криза, проблеми със събираемостта на данъците и таксите, обедняващо местно население, сериозният размер на корекциите/санкциите по европроектите (съобщено бе и за получени две нови писма за санкции). Общата оценка на г-жа Михайлова обаче бе по-скоро оптимистична или по-точно умерено оптимистична: „Един бюджет, който не е постна пица, но не е и торта „Гараш”.

КАКВО СЕ ЧУ В ДЕБАТИТЕ? „Коалицията ни ще подкрепи бюджета. Не искаме да блокираме още първия бюджет на новите управляващи, за да могат да се разгърнат”, заяви Николай Тодоров („Избор за Троян”). Г-н Тодоров обаче не спести острите си критики във връзка със снегопочистването: „Гражданите така ли трябва да си плащат даниците, както ние почистихме улиците. Нека занапред не ги подлагаме на такъв тормоз”, призова съветникът.

ИНЖ. ИЛИЯН ПЕЕВСКИ („Атака”) заяви, че идеите на Донка Михайлова и БСП се разминават с неговите и на партията му; но подчерта, че не може да вини г-жа Михайлова. Г-н Пеевски предупреди, че ако този бюджет се реализира на 100%, за догодина ще останем без остатъка от 2,5 млн. лв. и ще се наложи да свием бюджетната рамка, което не е добре. „С този бюджет градът няма да мръдне наникъде, ще го изпълним, но ефектът ще е нулев и догодина ще е по-зле”, категоричен бе атакистът. Предложението му – да се търси революционно решение, което рязко до преобърне посоката и да даде шанс на троянци; примерно – вкарване на сериозни средства за превръщане на Беклемето в зимен курорт за цяла Северна България.

ДАНИЕЛ СИРАКОВ (ВМРО-БНД) обяви, че ще подкрепи бюджета. Но отправи предупреждение, че „гражданите на Троян са застрашени да обслужват кредити”. Препоръката му бе, че трябва да се заложи на стимулирането на малкия и средния бизнес, в това е спасението, като даде и конкретно предложение – занапред управляващите да се вслушат в идеята на ВМРО-БНД за намаляване на туристическия данък.

ЛАЛЮ ДРАГОЛОВ (ГЕРБ) призова управляващите към повече прагматизъм. Г-н Драголов обвини инж. Пеевски, че си противоречи, тъй като големият интегриран проект за водния цикъл на Троян, който е внесен и чака одобрение, е именно такова добро революционно решение (към каквото призовава г-н Пеевски), но той гласувал срещу него.

ИНЖ. МАРИН РАДЕВСКИ (ГЕРБ) за пореден път разви тезата си, че политиката на намаляване на данъците, възприета от кмета Донка Михайлова, е погрешен. Даден бе пример със сваленото ниво на данък МПС, което ще ощети бюджета с над 100 хил. лв. Подобен ход е демобилизиращ и ще даде „лош тон за песен да не се плащат данъци”, категоричен бе г-н Радевски, който обяви, че ще гласува „въздържал се” или „против”.

ИНЖ. ДИЛЯН ЕНКИН (БСП) заяви, че за пръв път при внасянето на троянски бюджет в ОбС се е получил „истински политически дебат”. Г-н Енкин определи Бюджет 2012 като „изключително балансиран”. А конкретното му предложение бе бюджетната актуализация да се извърши не по-рано от м. юли, когато ще сме наясно с приходите – текущата събираемост, размерът на финансовите корекции по проектите и т.н.

ЙОРДАН ДАНКОВ (ГЕРБ) сподели, че особено внимание трябва да се обърне на приходната част – постъпленията и събираемостта, където неизвестните са много. Председателят на Икономическата комисия в ОбС видя и презастраховане с оставянето на прекалено големи бюджетни буфери. Предупреждението му бе, че подобен ход не е полезен и че „ниският план не е добър стимул, защото се работи до изпълнението на цифрите, а не се използват реалните възможности”.

В КРАЯ Г-ЖА МИХАЙЛОВА изрази задоволството си от дебата, в който ясно се очертали политическите физиономии на различните партии – десните говорели като десни, левите като леви.

Т21

38 коментара:

Анонимен каза...

"сериозният размер на корекциите/санкциите по европроектите (съобщено бе и за получени две нови писма за санкции)"

Малоумието и кражбите на трапчанския не свършват с глобата(незнайно защо я наричат "корекция").
Г-н Маринов имате ли информация какъв е размера, и за какво са новите глоби получени в двете нови писма?

troyan21 каза...

До №1: Кметът Донка Михайлова спомена размера им, едната цифра бе 10 хил. лв., другата не се чу добре, струва ми се - 20 хил. лв. Не гарантирам за точността на тези данни, би трябвало администрацията да отговори.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Благодаря за информацията на г-н Маринов.
Предполагам, че калъфаджията от Калинел чете форума на Т21.
Да вземе да се пройзнесе по новата глоба.И понеже е уникален икономист, сам да сметне колко автомобилни данака са тези 10+20 хиляди лева глоби?

Анонимен каза...

Нови корекции са малко над 80 хиляди лева

Анонимен каза...

Браво!

Анонимен каза...

Стиснаха ръце и се прегърнахА....къде е съдебното преследване ,кой е виновен за тези санкций,кой е виновен за БОНУСИТЕ в общината,който ще бутнат и правителството па говорят за намалението на данъка щял да ощети общ.хазна.........
Много от нас са за промяната,но със стари курви нов бардак се не прави...старите омръзват ,знаем им програмите и т.н.
Дайте нещо ново
УСПЕХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ на кмета и екипа

Анонимен каза...

Промяна в Троян? Звучи някак си...Те я обиждаха грозно по време на изборите,тя му направи заплатата като неговата.Той призоваваше да се изгонят комунистите от Троян,тя предаде хората застанали зад нея в името на промяната...
Всеки народ си заслужава съдбата!

Анонимен каза...

Марин Радевски колко данаци е платил?
Иван Радевски колко данаци е платил?
И защо не се хванете за ръце и не скочите от моста, комунистически изчадия!!!!

Анонимен каза...

"Не трябвало да се намаляват данъците"-г-н Радевски ами вдигнете заплатите на своите служители за да плащат по-високи данъци.Това е едно добро решение на кмета, което троянци чакат отдавна.Старата слава за висок стандарт и ниска безработица в Троян отдавна е минало. На какво отгоре да плащаме по-високи данъци в сравнение с другите градове?

Анонимен каза...

Какво друго да очакваш от шивача на възглавки и завивки?Със сериозния му бизнес, с който конкурира Китай, какви разбирания да има?
Много ясно,че ще иска да изсмуква троянския данакоплатец,както изсмуква и робите в измислената му шивашка фабрика!
А за глобата от 3 милиона лева,наложена заради вече явно видното им много кадърно упрвление последните 4 години,нищо не казва.2 нови писма с глоби били дошли.Не го интересува,не го касае,натрисай на тоя глъв народ да плаща.
Кметицата и оня синковец на елка,гледат като купени кози на снимката и не смеят да гъкнат против велможите от новото добро утро.Иначе и тя ,Михайлова,голям го вадеше,промяна носеше,заедно управляваше.Да,ама промяна по върховете,за да урпавляват заедно.Пусто пак само ний не разбрахме тия тежки политически "слогани"...

Анонимен каза...

Трябва да променим исканията си – от искания за намаляване на цени и данъци, на искания за създаване на работни места. Това е и задължението на държавата и на градското ръководство. Те да ни създадат работа, достойно платена, а ние да си плащаме данъците. Отново крадат като за последно, а след това ще е виновна икономическата криза, която при нас не си е отивала.

Анонимен каза...

Първо "моделът БСП-ГЕРБ", след това "моделът ГЕРБ-БСП",после пак моделът "БСП-ГЕРБ"....

Двупартийната система, която в същност е ЕДНОПАРТИЙНА. Вечна слава на БКП.

Боже пази България!

Анонимен каза...

Има нещо, с което здаво се манипулират гражданите и се подменят реалностите по отношение кой в крайна сметка управлява Троян.
Абстрахирам се от законовите постановки в ЗМСМА, който закон ТОТАЛНО е суспендиран от ОбС Троян. Изводите са на база силово наложените политически реалности и отношения в Троян.
И така.
Г-н Тодоров от Избор за Троян укорява и предлага на кмета да правел такава или онакава политика и да управлявал еди как си /изгледайте записа от сесията, в статията не е упоменато/.
Г-н Радевски опонира за "политиката" възприета от кмета за данъците от МПС
Г-н Данков говори за политиката на кмета по изпълнение на цифри, а не на реални възможности.
Г-н Драголов призовава за повече прагматизъм /политически подход/. Смехотворните му обвинения към ИП за "противоречия" дори не се нуждаят от коментар.
В крайна сметка - представителите на Герб и Избор за Троян критикуват и дирят сметка на г-жа кметицата защо..... не правела ПОЛИТИКА и не вземала политически решения??????!!!!!!
Отговор - защото ТОВА НЕ Е РАБОТА НА ЕДИН КМЕТ!
Кмета представлява ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ и изпълнява политическите решения на ОбС, който е ПОЛИТИЧЕСКАТА власт в една община.
Ама Герб и Избор за Троян от къде да го знаят.
Не само трябва да прочетат ЗМСМА, а трябва и да го разберат.
Мнозинството в ОбС като ПОЛИТИЧЕСКИ орган е на Герб , Избор за Троян, ДСБ и РЗС. Те диктуват и определят политиката и на тях се "пада честта" да вземат политическите решения. Да, ама нито имат политика, нито вземат политически решения. Нямат, но искат от г-жа кметицата, на която това не и е работа, тя да вземала такива решения и после да си ги изпълнява.
Усещате ли демагогията и политическата троянска немощ и неадекватност?
Троян днес се "управлява" от Герб, Избор за Троян, ДСБ и РЗС. Те носят политическата отговорност! Каквато политика правят и каквито решения вземат - това ще изпълнява г-жа Кметицата и така ще живеем.
Да не се правят на тарикати и да прехвърлят своите отговорности на други. А ако са политически неграмотни и не разбират отговорностите си - това е една съвсем отделна тема.
ИП

Анонимен каза...

Боже съхрани България!

Анонимен каза...

Това ли е ебачът на Кметицата дето съпонисва цицата?

Анонимен каза...

Не можа да издържиш на напъна ?
Мъчи те откакто статията излезе в сайта.
Въртя се ,сука ,почесва се,и не издържа...Сега чустваш ли се по-добре,по-щастлив,по-умен и интелектуално богат?
Уникален си, но -най ми хареса как в една дума имаш 2 правописни грешки...Бягай сега при минак да ти даде 2 лева, и тичай при колю циганина за бело!

Анонимен каза...

"Има нещо, с което здаво се манипулират гражданите и се подменят реалностите по отношение кой в крайна сметка управлява"...

Номенклатурата управлява и манипулира.

Анонимен каза...

Комунистите Унищожиха Родината

Анонимен каза...

18-ти. Пий хапчета и се скривай

Анонимен каза...

„Един бюджет, който не е постна пица, но не е и торта „Гараш”

Нали има хора с "управленски майсторлък" които могат "постната пица" на данъкоплатеца - да я превърнат в лична торта „Гараш” ?

Анонимен каза...

Че Маринката не е ли по Червен бряг? Хапвай си от киселото зеЙе Маринка,и си пръцкай,хич да не ти е на патъка ...

Анонимен каза...

Хвърлил съм толкоз пари за кампанията на М.А., че ако не гласувате за МинАк ще затворя Калинел Ха Ха Ха.

Анонимен каза...

Ей маскари трябва ди си избия средствата инвестирани в кампанията някък

Анонимен каза...

Малко данъци за мен, мнооооооооого за народа. :)

Анонимен каза...

Ачът Балев е спокоен.

Анонимен каза...

Как да не е спокоен,нали гаджето му е до него,виж ги как се гледат като котаци в размножителен период.Ех таз любов мъжка,защо от църквата е забранена?Ама по ме тревожи поведението на Бойновски.Гледа на другата страна,кръстосал ръце,и определено май му е тегаво...

Анонимен каза...

Оооооо Господиии,прибери си вересийте
Амин
Искам името на честен управляващ политик ,
ИП -пий си хапчетата ,че пишеш статий по книга и ме мързи да ги дочитам
Атака се на акааааааа

Анонимен каза...

Абе не вярвам тоя цъкльо на снимката да е гадже на кметицата. Тя изглежда къде по-добре от този чукундур. Я го вижте все едно,че е правен по ръчен труд в някай колхоски кръжок от първолаци.
Боже прибери си вересийте....

Анонимен каза...

Темата "бонуси" е актуална в момента. Никой не пита какви бонуси са получили или не троянските служители в годините на прехода. Да ги попитаме ли?

Анонимен каза...

Я това перекенде Марин Радевски да вземе и каже от къде на къде троянската пожарна днес сутринта му издърпва закъсалите ТIR-ве по урвата към "Калинел".То и на Акима дорде бе кмет, пожарникарите оси от апартамента на сина му гониха...още малко и по една свирка да им врътнат!Кой плаща всичките тези разходи,като парите уж все не стигат!?Гювендията си е и си остава гювендия за цял живот,"драги" ми управници!

Анонимен каза...

Като видях листата на Герб само бизнесмени и ми стана лошо.Затова и не гласувах за тях.Докога бизнесмените ще влизат и в управлението.

Анонимен каза...

Интересно кого визираш като "бизнесмен",защото аз виждам една пълна пародия.Строителни гаранти, даващи перфектно качество с квалифицарана работна ръка от Галата,Български Извор,и все от сектор Газа....Или навярно шофьора към спортен клуб Машстрой, който май не обичал да плаща на тир-аджиите разкарващи автовозите му из Европа.
Или пък ,шивача на калъфки,завивки и прочие продукти от текстилната лека промишленост, конкурирайки успешно Китай с ПО-НИСКО платена работна ръка?

Анонимен каза...

До 32;БРАВО. Но" храбрия шивач "е лаком и ще лакомее още.

Анонимен каза...

Пожелавам на всички, които ламтят за пари,да имат повече и от най-богатия.Но спасение от трапа няма,колкото и пари да имаш.

Анонимен каза...

В Румъния е приет закон по който всички бивши членова на ком.партия, комсомолски секретари и т.н, нямат право да заемат ръководни постове в държавни, кметски и др възлови управленски места.

Анонимен каза...

Да, заплатите в Китай в момента са до 1000 евро, имате право. Влизат във фирмени магазини, и стоката се омита–кожени чанти, дрехи,обувки и др, ала говорим за фирми, където една дамска чанта е от 500 евро нагоре! Да спрем да сравняваме Китай с ниско платените работници в България.

Анонимен каза...

Към 28-ми: Като гледам какви ги пишеш си мисля, че много филми гледаш! Защо не си гледаш гаджето до теб...

Анонимен каза...

Повечето, които сте във форума не мислите за общината ни, а се занимавате с простотии...Кой на кого е гадже, кой как гледа другия...Явно сте хора без работа. На троянеца няма угаждане.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |