Троянец стана международен майстор по шахмат

* Симеон Винчев (ЕЛО 2400) е единственият носител на майсторското звание в областта * Капитанът на олимпийския ни отбор по кореспондентен шах води българите към финал за титлата

СЪГРАЖДАНИНЪТ НИ СИМЕОН ВИНЧЕВ (33 г.), едно от най-големите имена в кореспондентния шах* у нас, преди дни получи званието „Международен майстор по шахмат”. Това е второто по ранг шахматно звание (след гросмайсторското) и у нас го притежават едва десетина души, а троянецът е единственият му носител в областта.

В МОМЕНТА Симеон Винчев (ЕЛО 2400) жъне успехи като капитан на българския отбор в 19-тата Олимпиада по кореспондентен шах за мъже; нашите уверено продължават в полуфиналната фаза без загубена партия, а съгражданинът ни на 4-та дъска има 10,5 от 14 възможни точки, което е най-доброто постижение от български шахматист на олимпийска надпревара. Олимпиадите по кореспондентен шах са доста продължителни и настоящата, която стартира на 10 март 2011 г., се очаква да приключи в края на 2013 г. „Сигурен съм, че ще играем на финала и имаме шансове да спечелим титлата, нищо че ще се изправим срещу някоя от двете водещи сили в нашия спорт – Русия или Германия”, коментира г-н Винчев.

ЕДНОВРЕМЕННО с олимпийската битка Симеон и съпругата му Кремена Винчева (ЕЛО 2200), вицешампионка с българския отбор от 8-та женска Олимпиада по кореспондентен шах, участват в 13-тото отборно републиканско първенство. Двамата, заедно с „наемниците” от столицата Борислав Калчев и Никола Антонов, са в състава на троянския отбор, селектиран специално за състезанието. „Няма кой да ни спре по пътя към първото място, този тим ще печели много републикански титли”, сподели г-н Винчев. Отборът е към частния му клуб по шахмат „Кресим” (Троян), който през 2011 г. получи съдебна регистрация и нужното разрешително от Министерството на финансите. През лятото пък троянският международен майстор ще вземе участие в Световната клубна шампионска лига, където е нает да подсили отбор от Сърбия.

ПРЕЗ М. МАЙ МИНАЛАТА ГОДИНА г-н Винчев заяви пред Т21, че финансови проблеми „замразяват” дейността на клуба му („Кресим”) и че на този етап осигуряването на подобен шахматен проект тук, в Троян, е „мисия невъзможна”. Сега обаче е далеч по-голям оптимист, а обещаната подкрепа от страна на Общината, включително и за осигуряване на общинско помещение за дейността на „Кресим”, му дават допълнителна увереност. Най-важното обаче е, че много троянчета проявяват интерес към шахмата и искат да тренират този интелигентен спорт (записванията ще започнат след осигуряване на клубно помещение).

Т21

* Кореспондентният шах се различава от обичайния (практическия) шах по три неща: играе се по интернет (някога са се пращали картички по пощата); времето за мислене е по-голямо и състезанията са доста по-продължителни (по 5 дни за ход на Олимпиадата и продължителност от около две години); могат да се ползват всякакви източници и „подсказвачи”, включително необятните информационни масиви на компютърната памет (което прави партиите много по-прецизни; или както се изразява г-н Винчев - по-идеални).

9 коментара:

Анонимен каза...

ПЕТЪР ПОПОВ--Браво Монка и много бъдещи успехи!

Анонимен каза...

Винчев, Шах и Мат :)

Анонимен каза...

Браво Симионе!!! Гордеем се с теб!!!

Анонимен каза...

На финала, и първи!Фту, да не ви урочасаме!

Анонимен каза...

Поздравления и късмет!

Анонимен каза...

Покана до г-н С. Винчев за мач по дванадесет хиляди лева!

by atakurt on Sun Aug 12, 2012 6:35 pm

Уважаеми г-н Винчев,
Вие написахте публично думи, с които се поставяте над мен по сила в кореспондентния шахмат.
Аз съм посветил живота си на шахмата и за мен тайни в него няма. Затова Вашите думи ме предизвикаха.
Ето защо Ви изпращам публично покана за шахматен мач, в който да докажете твърденията си, защото аз пък смятам, че Вие сте много по-слаб от мен и Вашите "успехи" не се дължат на Вашата игра, а на подкрепата на много силния състезател г-н Д. Карапчански.

Предлагам следните условия:
Мач от 12 партии едновременно с разменени цветове (по 6 партии).
Играе се на сървъра на ИКЧФ! Аз лично ще заплатя таксата за сървъра и НЯМА да искам компенсация за това.
За всяка партия залагаме по хиляда български лева - победителят ги взима от победения, а за реми никой не дължи нищо никому. Ако сте по-добър, то ще вземете 12 000, което са около 6 хиляди евро - немалка сума за когото и да е било.
И двамата подписваме декларация, че няма да ползваме странична помощ от когото и да е било, а в случай на доказана такава помощ мачът се губи при резултат 0:12 от виновната страна.
По време на ОС на БФКШ ще отидем с двама свидетеля при нотариус, за да заверим договора в три екземпляра.

Очаквам Вашия отговор!

С Уважение!
Ат. Куртенков

П. П. ... и не ми бягай по тъча, шубе такова ...

Анонимен каза...

Не е добре да се играе от името на дами, а после да се хвалим колко сме напреднали с женския шахмат. Освен Светла и Маргарита, не са ми известни други реално силни КШ-играчки (моля за извинение, ако има такива и очаквам да се обадят тук). СРАМНО, МНОГО СРАМНО е да се гордеем с гросмайстор Карапчанска (хахахаххаха, а дали тя знае как се прави рокада? ...) или с успехите на Кремена Росенова Маринова (под чието име играе уважаваният г-н Симеон Винчев);
Б) Не е правилно да се регистрират и картотекират КШ-играчи, които не знаят, че играят, а и друг играе вместо тях.

Анонимен каза...

Г-н Винчев ,Вашата съпруга не познавам и ми е интересно в кои шахматни състезания на живо е играла?
В последното ДОП играе синът ми, който е с доста по-висок рейтинг на ФИДЕ от Вашия (а имате ли въобще рейтинг на ФИДЕ?).
Освен това, в ранглистата на БФШ не фигурирате нито Вие, нито съпругата Ви. Какво право имате тогава да съдите за шахматната сила на сина ми?

Предлагам Ви личните Ви нападки към сина ми да бъдат разрешени чрез един мач по шахмат на живо между вас двамата.
А на г-жа съпругата Ви ще играя БЛИНД.

Г-Н ВИНЧЕВ,
С ВАШЕТО ИЗКАЗВАНЕ САМО НАЛЯХТЕ МАСЛО В ОГЪНЯ.
ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ ВИЕ ИЗВЪРШВАТЕ МОШЕНИЧЕСТВО, КАТО ИГРАЕТЕ ПОД ИМЕТО НА СЪПРУГАТА СИ!
ИМАТЕ ПРАВО ДА МЕ ДАДЕТЕ ПОД СЪД, НА КОЙТО ЩЕ ПОИСКАМ ЕКСПЕРТИЗА И ЯВЯВАНЕ НА ПОЛИГРАФ!

Анонимен каза...

Уважаеми членове на УС на БФКШ,
Заявявам, че г-н Симеон Винчев използва името на Кремена Росенова Маринова и играе вместо нея в ДОП по кореспондентен шах. Едно е да се "помага" на ниско ниво, а друго - да се бориш за националната титла чрез мошеничества.
Това е измама и моля да бъде проверена от Вас, както и да вземете адекватни мерки.
Считам, че случаят накърнява имиджа на родния кореспондентен шахмат.
Моля Ви да не реагирате с решение от типа на "Нищо не знаем, нищо не можем да направим.", защото този факт е общоизвестен и лесно доказуем - чрез личен контакт с г-жа Кр. Р. Маринова от Вас или чрез полиграф от страна на Прокуратурата.
Евентуалното Ви бездействие би имало катастрофални последици за кореспондентния шах, защото ще се боря докрай за истината!

С Уважение!
Председател на ШК "СПАРТАК":
(Ат. Куртенков)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |