Баскетбол: Пак загуба

* Срещу „Овъргаз” нашите участваха в поредната „мисия невъзможна”

Рубриката се води от Цветослав Петров-Цяфа – един от най-големите играчи на „Чавдар” (Троян) от близкото минало, а сега член на Управителния съвет на клуба.

ПЪРВИЯТ домакински мач на „Чавдар” (Троян) от пролетния полусезон срещу „Овъргаз” (София) беше поредното разочарование за троянските приятели на баскетбола. Очакванията, че новите попълнения в състава ще донесат дълго желаната победа не се оправдаха.

НАЧАЛОТО НА СРЕЩАТА беше устремно за нашите. Пролича огромно желание за игра и победа. На два пъти бяха парирани атаките на противника и поведохме с 2:0. Но всичко свърши до тук. Младите състезатели на „Овъргаз” затегнаха защитата и принудиха момчетата ни да грешат в нападение. Отново проличаха старите слабости в личната защита на троянци – безотговорни действия, липса на взаимодействие срещу играта със заслони. Последва безответна серия на гостите от 13 точки и на всички присъстващи в зала „Чавдар” им стана ясно, че срещу младите, изключително атлетични и грамотни играчи на „Овъргаз” нашите ще участват в поредната „мисия невъзможна”. Първата част завърши при резултат 19:26 за гостите. И до края на срещата инициативата и водачеството в резултата бе в техните ръце – 19:26, 29:44, 55:65, 68:86.

БЕЗ ДА СЕ НАМЕСВАМ в работата на треньора и да му давам „акъл” бих желал да изразя скромното си мнение и да засегна някои моменти от тактическата постройка на играта на отбора. Стрелбата в коша е основният технически похват за постигане на главната цел – победата над противника. В срещата този елемент беше на ниско ниво; показаха се редица слабости – липса на техника при изпълнение на стрелбата, липса на увереност и съсредоточване. Повечето от неуспешните опити за стрелба бяха плод на скованост.

УСПЕШНАТА игра в нападение и защита зависи преди всичко от колективните усилия на целия отбор. За какви отборни тактически действия в нападение можем да говорим? По време на едноминутните прекъсвания треньорът даваше ясни и конкретни указания, но още в първите секунди от подновяване на играта ставаше ясно, че те няма да бъдат изпълнени. Използването на тактическите прийоми за водене на играта не вършеше работа.

ПОСТЕПЕННОТО нападение се характеризира с търпеливо разиграване и максимално владеене на топката, взаимодействия и пресечки около централния нападател - с цел създаване на позиция за стрелба или атака на коша. Изходната позиция на центъра може да бъде на наказателната линия или дълбоко под коша. Какво се получи в действителност? Централният нападател Балев излизаше на върха на атаката на мястото на плеймейкъра, тъй като под противниковия кош нямаше кой да му подаде, а трима защитници го загърбваха и не му позволяваха да се бори за отскочилите топки след неуспешните опити за стрелба на неговите съотборници. Следва въпросът: кой ще дирижира играта? Естествено никой. Тупането на топката и индивидуалните изпълнения не доведоха до промяна на негативния резултат.

ВЪЗЛАГАХМЕ ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ на „машината за точки” Балев. Но се оказа, че машината не функционира. Играчите на „Овъргаз” в защита не даваха възможност за успешна игра на топреализатора ни. Вина имат и съотборниците на центъра, които не успяха да намерят начин да му подават удобни пасове. Всички - треньорът, съотборниците и зрителите разчитаха на завърналия се Балев, но необичайно слабата му резултатност беше от решаващо значение за неосъществения обрат в играта на „Чавдар”.

Цветослав Петров

*****

12 коментара:

Анонимен каза...

абе тия управници защо не вземат дасе откажат както направиха Своге То насила работа не става В Троян да си останат биатлона и колоезденето Каквато ни е общинската управа такива са и футбола и баскетбола

Анонимен каза...

Не може да сърбат водка до 3-4 часа в дискотеката преди мача и да играят добре на същия ден. Не винете Балев-нашите не знаят как да играят с него,а и няма кои да ги научи.
Важно е,че има къде да се разтоварим от време
на време. Дано следващият път победим!!!

Анонимен каза...

А дано,ама надали:):)

Анонимен каза...

ВАНЬО МИЛИДЖИЙСКИ БЕ ЧАСТ ОТ РАЗВИТИЕТО НА БАСКЕТБОЛА В ТРОЯН. МИР НА ПРАХА МУ - МИНКО МИНКОВ

Анонимен каза...

За съжаление,не виждам победа до края.По жалки никога не сме били.Без Макариев сте за никъде,разберете го бе Пиронковци,Пешовци и Джинговци.Все по-лошо става.

Анонимен каза...

Атю,лека му пръст беще особняк,но голям работохолик,създаде поколения отлични баскетболисти. Отиде си оплют и унизен.Сегашните играчи и водачи са случайно попаднали в играта,не познаващи историята на тр.баскетбол,неуки и безидейни,затова и резултатите са плачевни.

Анонимен каза...

В един отбор ако нещо куца, а това се вижда вече от доста време, ''тРЕНЕРА''трябва да си ходи. Джинги съсипа всичко започнато от миналата и по-миналата години. Слепи ли сте?

Анонимен каза...

Треньора (даскала) Джинги е комедиен актьор, с този състав и Лимона ще вземе победа , да си гледа кръчмата и да не се занимава с баскетбол,разбраха го и слепите в Ливадето!!!

Анонимен каза...

Петров,това което пишеш го видяхме всички в залата.Пиши,какво прави Управителния съвет няма ли да вземе мерки.Миналата година Пиронков даваше интервю след всяка победа сега мълчи.Може и П.Лалев да обясни накъде отиваме.Що се касае до Джингис ,по-добро няма.Един добър треньор умря,друг на подсъдимата скамейка.

Анонимен каза...

Как да победят ,като тренират 2 пъти в седмицата и то по 3 4 човека :)

Анонимен каза...

В Шумен Чавдар бият с 25 точки 99-74

Анонимен каза...

Идва ред и на Дунав Русе.Хайде момчета победа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |