Баскетбол или ски - това е въпросът!

* „На ски, на село… само че на Олимпийското село, а на троянския баскетбол – пожелавам успешен пролетен сезон”

Канадските репортажи на Стефан


Здравейте, Т21! Исках по-рано да изпратя някой материал за вестника, но все се страхувах дали ще устискам до края на престоя си в Канада (нашият приятел, сътрудник и спортен коментатор Стефан Генков е при дъщеря си и нейното семейство, които от години живеят в САЩ – Чикаго, но в момента бизнесът им ги е отвел в Канада – Калгари; а канадската мисия на бившия баскетболен треньор е да се грижи известно време за двамата си внука – бел. Т21). Сега „да чукна на дърво” - мисля, че ще успея. За тези 56 дни откакто съм тук видях много нови неща, срещнах се с много наши сънародници, включително троянци. За техния живот в Калгари, за бъдещите им планове тук или в България събрах интересни мнения и оценки и бих желал да ги споделя с читателите на „Троян 21”. Първото си писмо, естествено, свързвам със започващия пролетен дял на баскетболното ни първенство (българското).

******

КОГАТО ПРЕДИ ТРИ МЕСЕЦА един бивш мой възпитаник, самообявил се за новия Месия на троянския баскетбол, ми рече да ходя да се пързалям на село, вместо да критикувам от страниците на троянските вестници неубедителното представяне на баскетболния ни отбор, аз се замислих. Всъщност, не беше ли прав? Какво от това, че не искат да ползват 24 годишния ми опит на професионален треньор, изградил отбор от местни кадри, произвел национални състезатели и в цялата си треньорска кариера рядко вкусвал от горчилката на загубата? Сега мъжкият ни „Чавдар” (Троян) губи наред в първенството на националната баскетболна А-група - и при домакинство, и при гостуване, а... искат само хвалби? Че мен ме е срам като срещна някой бивш баскетболист, деятел или приятел на спорта и ми каже: „Те ги убили от бой - ти пишеш, че добра игра дали?!”.

И ПОНЕЖЕ ВИЗАТА МИ ЗА КАНАДА отлежаваше в къщи от м. юли, в края на ноември най-после се запътих към летище София, метнах се на самолета и по маршрута София – Амстердам – Калгари ето ме в Канада. На ски, на село… само че на Олимпийското село, а на троянския баскетбол – пожелавам успешен пролетен сезон и достойно представяне на града ни!

КАКЪВ ГРАД Е КАЛГАРИ? Това е третият по големина град в Канада, наброяващ към момента около 1 милион и 300 хиляди жители.Разположен е на около 80 километра от Канадските скалисти планини, в провинция Албърта, с пъстро (многонационално) население. Преобладават представителите на различни етнически групи, местните хора са много малък процент, а китайците и емигрантите от Южна Азия стават все повече и повече. Списание „Форбс” признава Калгари за най-чистия и уреден град в света. И в едва двумесечния ми престой имах възможността да се уверя в това, макар някои наши сънародници тук да твърдят, че в последните години нещата се променят към по-лошо, т.е. градът става по-мръсен.

ОЩЕ НЯКОЛКО ДУМИ за Калгари. Разположен е на 1048 м надморска височина. Топлият и сух вятър Чинук не задържа за дълго ниските зимни температури. Средната януарска температура е около минус 9 градуса, средната юлска - около плюс 16. И нещо важно - Калгари се сочи като един от най-слънчевите градове в страната. Сега, когато пиша тези редове (20 януари), навън е минус 26, вътре е плюс 24, аз съм по къси гащета и тениска. Преди два дни се разхождах навън при минус 36, а Нова година срещнахме при плюс 6. Сега през уикенда се очакват отново положителни температури. И ето че отново възникна дилемата: „На ски или баскетбол?”.

НА СКИ ХОДИМ НА ОКОЛО 60 КМ - на Олимпийските писти (тук са се провели Зимните олимпийски игри през 1988 г.), както вече споменах, всяка събота и неделя. В нашето семейство всички карат ски, дори 2-годишният ми внук Дани направи първите си стъпки пред очите ми, а след десетина спускания по специалната детска писта можеше вече самостоятелно да кара 30-тина метра. Големият ми внук Алекс се спуска без притеснение и по най-опасните трасета. Дъщеря ми също. Само аз се любувам на ските все още отстрани, припомняйки си злополучното падане със счупване на ръката, което претърпях преди години, при следването ми в НСА - София. Но тук е престижно да се карат ски, да се говори за ски, така че и аз ще се кача да се попързалям някой ден, пък и било то, за да не скърша хатъра на моичкия по-горе споменат „приятел”.

А ЛЮБИМАТА МИ ИГРА БАСКЕТБОЛА - когато е хубаво времето, играем на открито, ходя във фитнес зала и играем с хора на моето спортно ниво, млади и възрастни. Съставил съм вече и отборче от 10 годишни българчета - момичета и момчета, но проблем са часовете и дните за тренировка с оглед голямата отдалеченост, както и това, че малчуганите учат в различни училища. Но се надявам до края на престоя си този проблем да се реши и посея семето на любимата ми игра и в далечна Канада. Засега толкова.

20 януари 2012 г., Калгари
С поздрав най-сърдечен:
Стефан Генков, треньор по баскетбол

29 коментара:

Анонимен каза...

Мааахни тоо п.ед.ал
-----И.Пие ски......

Дебнево каза...

Поздравления Лимоне!

Анонимен каза...

Добре е Т21,че да се похвалиш!

Анонимен каза...

Лимоне стига си го хвалел това Калгари,какво толкова,всичките тези неща и снега и студа и пистите на чичо Светльо ги има и в градът на маймуните.

Анонимен каза...

Само дето в Калгари ги правят нещата като хората,а тук един прави тотални селянотии.Ама го боли кура,нали папа парички,а това че Беклемето прилича на курник,няма никакво значение...
Някой ще ми отговори ли,как,кой,кога и срещу какво му дава право на тоя шофьор да се разпорежда с Беклемето,сякаш му е бащиния?

Анонимен каза...

до 5. Скоро научих колко е инвестирал С.Д. за оръдия, езерца за вода и други глупости....не съм му фен, но нямате право да говорите така, щом инвестира нека печели !
Гардероба нали и той пари струва...май само плюете ;)

Анонимен каза...

абсолютни селяни сте троянска завис защото чока направи нещо и сега защо той ами кой и друго да знаете той е инженер бивш заместник директор на машстрой така че глупако неграмотен като не знаеш замълчи помияр такъв

И.Ц. каза...

7-ми, недей да наричаш човека неграмотен, понеже самият ти се представяш като такъв.
Първо: Изреченията започват с главна буква!
Второ: Изреченията завършват с точка, има и други препинателни знаци!
Трето: "Завис" се пише "Завист"

И.Ц. каза...

Що се отнася до това да сравняваме Канада с БГ и Калгари с Троян мисля, че е смешно, за да не се изказвам по-крайно. Нямам нищо лично против въпросния човек Стефан Генков, нито го познавам, за да го хваля. Смятам, че се е опитал да представи действителността там коректно през призмата на това, което е видял.

Анонимен каза...

Като те е срам от отбора си стой на село.Стига си писал простотии.Обаче не те е срам да взимаш на благотворителния банкет ХОНОРАР за водещ и неказваш на никои!!!
Я сектир от такива сърцати любители на баскетбола.

Анонимен каза...

Пожелавам ти успех Стефане като ..... детегледачка. И спри моля те да се хвалиш! И аз съм тренирал при теб и ти беше една от причините да се откажа от баскетбола. Знаем се... Посочи ги по дяволите тези твои национали за да мога спокойно да ти се извиня. А колкото до журналистиката ти, простено ти е, все пак си завършил НСА и дори да спретнеш 2-3 изречения си е достойно за уважение в твоя случай.
Крокодил от Австралия

Анонимен каза...

Пожелавам ти успех Стефане като ..... детегледачка. И спри моля те да се хвалиш! И аз съм тренирал при теб и ти беше една от причините да се откажа от баскетбола. Знаем се... Посочи ги по дяволите тези твои национали за да мога спокойно да ти се извиня. А колкото до журналистиката ти, простено ти е, все пак си завършил НСА и дори да спретнеш 2-3 изречения си е достойно за уважение в твоя случай.
Крокодил от Австралия

Анонимен каза...

Към,11-12-ти,а какво като е завършил НСА,лошо ли е да завърши човек там ???????????

Анонимен каза...

А тениса? Как беше "Ски-тенис клуб", добавете и баскетбол за голям шлем, така нито едно от трите като хората. Извинявам се, от предната статия "като маймуните".

Анонимен каза...

Какъв е този клоун няма с какво да занимавате читателите,ами с този лимон.

Анонимен каза...

Най-страшното нещо в България, след простащината и незнанието, е подражанието.Такива утрепки като автора на коментар номер 6,разнасят болестта на простака по цялата земя...Абе гений, само на езерца и оръдия ще ми станеш ако те набарам.Инвестирал бил,направил бил...Миналата година когато се проведе за първи път оная пародия на ски състезание,тоя "инвеститор", прегради пътя,и нищо че нямаше сняг, не можеше да се минава през Беклемето.
С ония продажни съшества от централен балкан,оправи документите и ето ни чудо на хидро съоръженията-езеро!
Малко по-рано,година-две, същия този инвеститор ПРЕЕБА проекта за развитие на Беклемето, та да се превърне наистина в курорт, от който Община Троян ще взема дивиденти.Никаква инфраструктура,на много места няма дори асфалт.Под така наречената писта,някакви бетонни изчадия претендират за места за отдих.Къде ли човек може да направи пикник на открито,ако не е скиор,но обича зимата?Превърна го в губерния ,за да има само за него,и сегашната кметица му прави ихтибар.Но ще дойде ден,когато главите ви прости ще разберат най-накрая,тоя шофьор колко върна Троян назад.А за унищожаването на природата на Беклемето, ще отговаря пред други съдии.

Анонимен каза...

А преди години затваряше целия път(сякаш е негов),за да тренирал крум дончев моля ти се?!??!

Природозащитник каза...

До народът на ТРОЯН,ДВЕ НЕЩА:1.ПРАВИЛНИК ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПАРК "ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН"
2.КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,това са нещата ,които създават конфликт на интереси,така,че община Троян е институцията,която трябва да се самосезира,като представител на ДЪРЖАВАТА в тази част на Р.България

Анонимен каза...

Отде на къде, централата на Централен балкан, ще е в Габрово,като Централен Балкан е в наша територия?
Отде накъде продажните чиновници ,ще спират всичко свърано с Троян?
Койе е тоя Дочков, дето си мисли че Беклемето му е бащиния?

Анонимен каза...

Към 13-ти от 11-ти /крокодила/. Никак не е лошо, ама трябва да си човек, а точно човещината му липсва на Стефан. Само си задай въпроса защо отговаря сега от олимпийското село /Калгари/, а не от село /Дебнево/. Аа бих отговорил това прекрасно село Дебнево, а не от Канада, където съм благодарение на дъщеря си, а не защото съм възпитал толкова много национали.
крокодила от Австралия

Анонимен каза...

Към 19-ти, не в Габрово ами в Австралия ще отиде управлението. То си в беше в Троян, ама благодарение на вещото ръководство на някои сегашни "Атакисти" е вече в Габрово. Щом скръндзите от Габрово вземат по-малко "под масата" от Троян, лелеее на къде отива тази държава.
крокодила от AU

Анонимен каза...

Към Троян21 и Генади. Наистина съжалявам, не обичам да давам съвети за приятели и познати, но тук става въпрос за медия /ако все пак имате претенции за такава/. Просто вашите приятели - "нашият приятел, сътрудник и спортен коментатор Стефан Генков" говорят невероятно зле за вас. Ако искате да ме опровергаете, публикувайте аналагични снимки на тази светла личност от с. Дебнево. Какво всъщност искате да кажете с въпросната публикация?
крокодила от AU

Анонимен каза...

Бакетболния Чавдар пак утрепан в Троян.Що чинят братя Пирончови? Вече сме последни.Изявления няма ле да има по въпроса?

Анонимен каза...

Да "утрепен" от кой?ОВЕРГАЗ отбор-школа,половината от игарачите има са национали от всички младежки гарнитури.Не можем да сравняваме Чавдар с такъв отбор.
Какви изявления чакаш?
Всичко е достатъчно ясно ,само като се види срещу какви отбори се изправяме.
По достойно е да се пада от такъв отбор,отколкото футболистите на стадиона да бият Дерманци!!!

Анонимен каза...

Съгласен с 24-ти!Да се прехвърли всякаква финансова помощ към баскетбола,и да се спре най-накрая това недоразумение наречено "Троянски футбол в А Окръжна Аматьорска Футболна Лига".

Анонимен каза...

Пари Към баскетбола,но за троянските момчета,не за тези които гледах в неделя.Къде са юношите-Рекса и другите.Петър Лалев меката китка от Калинел ги изгони,за да гледаме него старата мома.А Никола Пиронков и Председател на клуба го направи.Само в троян това го има.Стефане,пожелаваш им успешен пролетен сезон,те няма кого да бият бе човеко.Стой си там и не помисляй за идване.Тук времето е спряло -не върви назад.Погледни в този сайт и ще видиш градския часовник.

Анонимен каза...

А бе Лимончо ти беше най слбия треньор в Троян.Точно по твое време баскетбола тръгна назад.И знай.Ски спорта е за интелегентни хора а за цървули.

Анонимен каза...

Genkov mnogo pozdravi,opitai na ski ,strahotno e.az hodia na Hinterstuder nai mi e bliso.PANCHO

Анонимен каза...

ei carvuli zlobni ...kakvo iskate ot 4oveka - Stefan Genkov - Limona moje da pi6e ot Kalgari i izpra6ta materiali .A vie sedite v Troian i zlobeete , a hodete i vie na nqkade da se razvivate i da pi6ete ...zlobari s zlobari i kompleksari.......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |