Те са тук, за да взимат гарантираната им от държавата печалба

* „На година ЧЕЗ печели 3 милиарда лева, които изнася в Чехия” * „На практика излиза, че бедните българи плащат част от пенсиите на чехите?! Дотам сме я докарали” * „Някой коментира ли въпроса за неустойки от страна на ЧЕЗ?
"Читателите ни пишат"

Горещ коментар (към материала „Областният управител размаха пръст на ЧЕЗ”) по най-горещата тема от последните дни, а и не само – и в Троянско, и на много други места в областта и страната, където хората пропищяха от честите и продължителни спирания на тока. Коментар, казващ болезнени истини за родните ЕРП-та (енергоразпределителни дружества), в частност за обслужващото ни държавно чешко ЧЕЗ - съмнителната им приватизация и още по-съмнителните същински цели. Емоционален – да, може ли да си спокоен по тази тема, но едновременно аналитичен и заслужаващ внимание. Авторът, подписал се като M/SI, е един от най-активните участници в коментарната част в сайта на Т21.

*****

ЕРП-ТАТА И ОСОБЕНО ЧЕЗ били си направили анализ и ще предприемат мерки ситуацията, в която населени места останаха без ток повече от 5 дни, да не се повтаря. Просълзих се и даже взех та им повярвах. Уважаеми съграждани, те нямат абсолютно никакво намерение да реконструират мрежата ниско напрежение (за това трябва огромен ресурс). Те са тук, за да взимат гарантираната им от държавата печалба от 12-15 %. Държавната ЧЕЗ (собственост на Чехия) отива в чужда страна и печели, а нашето бивше държавно Енерго - не можело да печели, било монопол и не знам какво си (според мотивите за продажбата, макар истината да е друга - тлъстата комисионна, която направи някои богати).

НА ГОДИНА ЧЕЗ ПЕЧЕЛИ 3 милиарда лева, които изнася в Чехия, защото по техния закон тези пари отиват в пенсионният фонд на Чехия. На практика излиза, че бедните българи плащат част от пенсиите на чехите?! Дотам сме я докарали. Министър Дянков търси пари за пенсии (ама нямало) - ами ето ти 3 милиарда, които изтичат от България, ето ти 3 милиарда за социални помощи, здраве, образование и др. Било заварено положение -ами променете го; намерете юристи, намерете причина, разтрогнете договора с ЕРП-тата. Ако трябва да се плати неустойката - платете я!

И САМО ТЕЗИ ЛИ ни бъркат в джоба? ВиК дружествата защо калкулират водозагубите по мрежата си в цената на водата? Че те колкото повече водозагуби имат, повече ще реват на ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) за повишение на цената на водата за потребителите и нямат абсолютно никаква изгода да ремонтират мрежата си (вероятно тук има тънка разлика между общински и държавни ВиК дружества; съдим по факта, че общинското троянско „ВиК – Стенето” от години и за собствена сметка реконструира по 500-600 м от троянската водопроводна мрежа годишно – бел. Т21). Поведението на шефа на ДКЕВР г-н Семерджиев изобщо не искам да коментирам.

СЕГА СЕ ЗАДАВА НОВО повишение на тока с 10 %. Мотиви? Нещо да се е повишило в доходите на този народ, тънещ в икономическа и финансова криза - пенсии, заплати? Само не искам да чувам мотиви, като тези, които Семерджиев оповести при искането на Булгаргаз за повишаване на цената на природния газ. Мотивите били: „За укрепване на фирмата”?! Каква наглост и безпардонност? Пълно безобразие!

ПИТАМ - като хората са си плащали консумирания ток и по независещи от тях причини стояха близо 5 дни без ток, някой коментира ли въпроса за неустойки от страна на ЧЕЗ за изтърпяното от клиентите на дружеството? Не, никой не повдига въпроса. Значи в България е така - тока си плащаш редовно, иначе ти го спираме. Плащаш и пари за прикачване, ако ти го спрат. А ако токът ти е калпав (под 220 волта) и ти изгорят електроуреди, проблемът си е твой, доставчикът (ЧЕЗ) не плаща ремонта. Ако пък при подобни обстоятелства като януарските в Троянско и на други места (снеговалеж) ти спират тока за дни, пак нищо не ти дължат. Е, тогава за какво говорим? Излиза някакъв си представител от ЧЕЗ и ни говори глупости и баламосва. Вие, уважаеми пишещи във форума на „Троян 21”, вярвате ли му? Аз - НЕ!

23 януари 2012 г.
M/SI

Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

Добър коментар но малко цифрите все едно са взети от справка на Яне Янев . Нищо лично към автора но все пак ако човек се разрови в нета излизат други числа :
http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/erp-tata-izlizat-na-borsata-sys-silno-vlosheni-rezultati-za-2010-g,121169/
Освен сумата от 3 милярда лева появила се незнаино от къде /или авторът е прекалил с гледане на телевизия Скат / намирам другите идеи в коментара за правилни .

Анонимен каза...

Какви са заплатите на хората от върха на администрацията на ЧЕЗ, та до последния служител. Ако някой ги знае, и ги напише, всички останали ще паднат в несвяст. Така мисля, защото положението при нас, не е по–различно от една държава, в която има проблеми, и някой обвиняваше, че били лакоми, и затова ЕС има проблеми. Смятам, че българската лакомия/на някой правоимащи/, не може да се сравни, дори с енергията на слънчевото греене, а не да говорим за някои други страни от ЕС.Нашата българска лакомия, на същите хора, правоимащите, се отприщи 89 година, и нищо не може да я спре, нищо! И така, и тук поискаха повишение на цената на ел.енергията, за подкрепа на тяхното ДЕИ /се казва/. Когато се установи, че неправилното управление, и прекалено високите заплати, са довели до искането за по–високи цени, се умълчаха. Заплатите са стигали до 10 000 евро на ранг началник, директорите– до 20 000 евро на месец. Затова и при нас е искането за увеличение на цената на тока, за по–високи заплати на високите етажи, а аварийните бригади, от по няколко човека, ще работят денонощно при извънредни ситуации, и ще получават "трохите". Нали трябва да се правят икономии, за да има печалба. А парите за ремонтите ще бъдат отново от нашия джоб, от поредното увеличение на цените, и дано не отидат за бонуси, или за плащания под масата!

Анонимен каза...

Не властохулствай, осъзнай се, смири се и прогони злобата от душата си.

Анонимен каза...

Ами коя нормална държава си продава правата за ел. консумация на друга държава...!(в случая Чехия) Ами както е тръгнало и водата ще ни продадат. Само наливаме пари в европейския съюз, оттам пък направо ни се смеят на глас и ни изкарват най-големите балъци, плащаме на военни българи, които са в Афганистан (какво правят там?), хората по контейнерите стават все повече... каквото и да си говорим приятели - картинката не е трагична а жалка.

Анонимен каза...

Абе прости селяни! Къде сте тръгнали бе?
СРЕЩУ ПАРИ НЕ СЕ РИТА!
Пуснахме Иван Костов да свърши каквото трябва и го смачкахме в ъгъла. Няма да го довършваме, защото така ни е удобен. Царя ви докарахме и гласувахте за него, Боко ви натресохме, като ви омръзне ще ви намерим друг спасител.
Имате телевизори, ракия и кисело зеле. Слушкайте, че ако изнесем парите ще изпукате като попови лъжички в пресъхнала локва. Ще ви дам една революция! Имате си тъпите сериали и игрите на късмета. НЕ СЕ ВРЕТЕ МЕЖДУ БАНКНОТИТЕ! СЯДАЙТЕ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРИТЕ И УМНАТА!

Анонимен каза...

"Абе прости селяни! Къде сте тръгнали бе?
СРЕЩУ ПАРИ НЕ СЕ РИТА!
Пуснахме Иван Костов да свърши каквото трябва и го смачкахме в ъгъла. Няма да го довършваме, защото така ни е удобен. Царя ви докарахме и гласувахте за него, Боко ви натресохме, като ви омръзне ще ви намерим друг спасител.
Имате телевизори, ракия и кисело зеле. Слушкайте, че ако изнесем парите ще изпукате като попови лъжички в пресъхнала локва. Ще ви дам една революция! Имате си тъпите сериали и игрите на късмета. НЕ СЕ ВРЕТЕ МЕЖДУ БАНКНОТИТЕ! СЯДАЙТЕ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРИТЕ И УМНАТА!"

no comment...

Анонимен каза...

Я имаме първи шизофренични изблици във форума.Някой се изживява на настойник и дава акъли,сякаш той определя движението на планетата...

Анонимен каза...

На всичкото отгоре Чехия преди да продадем ЕРП-тата, ни съветваха да не ги продаваме, защото те са допускали такава грешка. Като видяха, че сме балъци, по-точно продажници в лицето на нашите управляващи, дойдоха и купиха най-големия дял. Да им е честито!
Тази полемика е добра, но е нищо и е напразна, като се има в предвид, че ни позволяват тук, пишейки, единствено за да си освобождаваме напрежението...... и .....нищо!
Ние си лаем(джафкаме), а керванът си върви! Нещо да се променя? Аз поне виждам, че наистина се променя, но към по-лошо, като се отнемат много извоювани неща на редовите граждани, под предлог, че пари няма. А това, изобщо не е вярно!!!

Анонимен каза...

3.СИНОДЪТ, ВЛАДИЦИТЕ И МИРЯНИТЕ

Очакваната реакция на Светия синод след разкритието, че 11 от 15-те владици са били сътрудници на бившата ДС, вчера не се случи, пише "Труд". След двудневни скандали епископите се отказаха да излязат с позиция пред обществото доколко канонично е било едновременно да служат на Бога и атеистичния режим.

Анонимен каза...

Никой не може да се бори с черната наука.
Даже и вярата.

Анонимен каза...

Знаете ли, че ЧЕЗ използват услугите на частна фирма да спира и пуска тока на прегрешили граждани и пропуснали да си платят на време. И това и се счита за разход. Тогава и не се и чудим че за обикновено прикачване цената е 20 лв. , а за експресно - 40 лева. Що да се охарчват, когато ще си вземат процента, часника ще свърши работата им, ще си го отчетат като разход на фирмата, а народа ще плаща. Евала, ашколсун, машала, аферим на таз държавица!

Анонимен каза...

Развийте гайките,и си еВете майките ...

Анонимен каза...

12-ти. Ти първи и ако майка ти остане доволна я повтори.

Анонимен каза...

Ей 5 ти, излез от филма! 11 ти, хвани се гръмни а?

Анонимен каза...

11 ти, прощавай исках да кажа 12 - ти да се гръмне!

Анонимен каза...

Полека бе братчед, гледай как се обърка, направо се омота...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |