Д-р Ценка Пенчева-Мак: Ако е тъмно вътре в нас, ще бъде тъмно и вън

* Къде в Европа стоят без ток по 9-10 и повече дни поради „лошото време”? * Колко километра електропровод е обновен с големите пари, които даваме на ЧЕЗ? * Време е да се събудим и да действаме
 
"Читателите ни пишат"

Проблемите с електроснабдяването в Априлци, в курортното Априлци, наистина не са от вчера. Писали сме (виж бр. 1 на Т21 от м. януари 2009 г.) за драматичната ситуация, когато навръх Нова година (31 януари 2008 г.) в препълненото с гости селище токът спря за няколко часа – за „щастливците” в кв. „Центъра” светлото дойде след два часа, а на други места, включително и в някои от най-големите хотели в района, не се появи от 18:00 ч. до 02:00 ч. след полунощ. Местните, основно потърпевши хотелиери, вдигнаха шум, дори се заканиха да съдят електродоставчика ЧЕЗ, заради доказано нехайство, но всичко бързо-бързо утихна. Ние, от Т21, потърсихме обяснение от ЧЕЗ и информация за аварията, довела до тъмната априлска Нова година; на двата ни имейла от компанията отговориха благовъзпитано: „Благодарим Ви, че използвахте е-мейл zaklienta@cez.bg . Вашият сигнал е насочен към съответното звено, обслужващо Вашия регион. Веднага, след като проверката бъде извършена, ще получите отговор”. Отговорът още го чакаме.

При скорошната усложнена зимна ситуация (м. януари 2012 г.) на гърба си усетихме колко амортизирана е елeктропреносната мрежа в района на общините Троян и Априлци, т.е. колко не е инвестирано в нея от стопанина й „ЧЕЗ Електроразпределение България” АД. Има и още нещо, съобщи го на пресконференция троянският кмет Донка Михайлова - че аварийната група на ЧЕЗ, обслужваща двете общини, е редуцирана до… 6 души, явно за да се намалят „излишните” разходи на компанията и да се увеличат печалбите. Такива са нещата. По-долу ще прочетете гневното писмо на нашата читателка д-р Ценка Пенчева-Мак за поредното токово безобразие в Априлци. Писмо, подсказващо изхода. Прочетете го, заслужава си.
Т21

*****

МНОГО СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ останаха без ток в началото на новата 2012 г. Според информация в медиите всички възможни сили били мобилизирани, за да се възстанови увредената от снега електропреносна мрежа. Но дали това е истина? Каква е реалността при разрешаването на тежката кризисна ситуация и дали тя може да се обясни и извини само с лошото време и мокрия сняг?! Защото една кризисна ситуация често се дължи и на предварително съществуващи проблеми, които струват скъпо, когато подобна ситуация ги изобличи. И на безотговорно отношение на част от ангажираните в разрешаването на проблемите.

В СЛУЧАЯ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, че тежестта на кризата с тока от началото на годината се определи и от незавидното състояние на електропреносната мрежа преди тя да стане обект на въздействие от тежките метеорологични условия. В кв. „Острец” на гр. Априлци нямаше ток средно около 4-5 дни. За някои домове. За други, като например в моя дом - ток нямаше цели 9 (девет) дни. Причината? Съдете сами - всеки ден след като бе възстановен токът на всички домове наоколо, с изключение на нашата къща и на още 2-3 къщи в съседство, член на моето семейство и приятели се обаждаха на известния номер за сигнали, посочен от „ЧЕЗ Разпределение България” АД – тел. 070010010, и се свързваха с оператора, като го информираха, че нямаме ток, докато съседите наоколо имат. За последен път се обадих лично аз - на 9-ия ден, в неделя вечерта (15 януари). За моя изненада жената от ЧЕЗ, с която разговарях, ми заяви, че… никъде не е записано, че ние сме се обаждали и че нямаме ток от толкова време?! Невероятно, непрофесионално, ненормално, безотговорно отношение на компанията електродоставчик – да, но факт!

ПЕТ (5) ДНИ ежедневни телефонни обаждания, без от ЧЕЗ да са записали сигналите ни за аварията?! На жената, с която се свързах, й стана неловко и веднага се втурна да помага - взе телефонния ми номер и след около час с мен се свързаха от местната дежурна бригада на ЧЕЗ (в кв. „Ново село”) и до 30 минути за моя изненада в дома ми се появи ток!!! В неделя вечерта, по тъмно, в студа и при прехвърчащ сняг аз бях свързана с електрическата мрежа без никакъв проблем. Питам тогава – защо 5 дни домът ми бе без електричество, като за това не е имало реална причина; „проблемът” (според чутото по време на разговор) бил в изгорял бушон в трафопоста. 9 дни без ток заради един изгорял бушон, уникално?! Като се има предвид, че фризерите ми с храна се размразиха, че жилището ми е неотопляемо без електрически ток, тъй като парното работи само с помпа, че в този момент в дома ми имаше болен на легло човек, който не можеше да бъде преместен на друго място, че необходимостта наложи всеки ден да пътувам до Троян, където имаше къде да нощувам и т.н. - за какво говорим. Не само неудобство и стрес, но и материални щети.

ДНЕС (19 ЯНУАРИ) бях при познат от Априлци, Петко Петков, който също се оказа пострадал - не от реалния проблем, а от късно свършена работа; чак сега (19 януари) бе свързан скъсан кабел до дома му и електрозахранването бе възстановено. 13 дни след снеговалежа, причинил скъсването на кабела?! След аварията на 6 януари от ЧЕЗ идвали, но оставили една фаза невързана. Специалистите от аварийната група обяснили на г-н Петков, че има две фази и като я няма едната, ток ще има, може и без нея. Кабелите, свързващи дома на Петко Петков са стари, датират от началото на поставянето на електропровода - отпреди 60 години, късани са, снаждани многократно, а там където са снадките няма стабилна връзка и прехвърчат искри; проблеми с кабелите има и при силен вятър. Поглеждам една от сметките му за ток - 57.50 лв. за един месец (без ДДС), 17.33 лв. от тях са да покрият разходите за разпределението. Казано по-ясно – всички ние плащаме за електрическата мрежа, която трябва да бъде поддържана от компанията. Но къде отиват тези пари? Не плащаме ли за услуга, която не получаваме. Колко километра електропровод е обновен с големите пари, които даваме на ЧЕЗ?

ПРОБЛЕМИТЕ, свързани с електроснабдяването в дома на Петко, съществуват още преди спирането на тока на 6 януари. Човекът е писал до Агенцията за защита на потребителите. Идвали са в дома му да измерват напрежението, което непрекъснато варира и често пада до 150 волта. Казали му обаче, че това е в рамките на допустимото и толкова. В едни стаи от дома му има ток, в други няма; разбира се… в рамките на допустимото. Отнема се много повече време за готвене поради ниското напрежение. Известно е също, че електроуредите се повреждат и амортизират бързо от променливото напрежение. Сметките за ток са средно около 80-90 лева месечно - за хладилник, готварска печка, компютър, бойлер и фризер. Отоплението е на дърва.

НО ТОВА, КОЕТО Е ОБЕЗПОКОЯВАЩО за един здравомислещ човек, който не е живял дълго в района на Априлци, е отношението на местните хора, когато се заговори за проблемите с тока. Обичайно е да се чуе: „Ами, ние сме свикнали, токът често спира тук”. Затова някои хотели, а и частни домове са се снабдили със свои собствени генератори. Макар че „свикването” не помага във всички ситуации; например - имаше хора в района, които заклаха прасета само преди около 2 седмици и сложиха месото във фризерите си, а след това тичаха да заравят месото в снега. И това през 2012 г. Къде в Европа го има? Къде в Европа стоят без ток по 9-10 и повече дни поради „лошото време”? В Япония например токът не е спиран от Втората световна война до неотдавнашното земетресение.

ОЧЕВИДНО Е, че ние получаваме ниско качество на електрозахранването срещу високи цени, че на качеството на тази услуга не отговаря на цената, която плащаме за нея. Какво ще стане, ако човек не си плати сметката за ток 9-10 дни? Ще бъде отрязан и после ще си плаща допълнително за ново свързване. Убедена съм - не е редно да свикваме с нередностите. Не е редно да търпим нетърпимото. Не е редно да обръщаме гръб на проблемите. Ако ние не ги разрешим, няма кой да ги разреши за нас. Тук става дума не за еднократно възникнал проблем, а за една система, която изсмуква и ограбва хората финансово, енергийно, психически и която не бива да бъде приемана и толерирана. Но как проблемите да бъдат разрешени, ако не се мобилизираме да ни чуят. Време е да се събудим и да действаме. Живият човек за разлика от мъртвия е буден, активен. В движение.

ВСЯКА ЕДНА СИТУАЦИЯ ни дава възможност да избираме между живота и смъртта. Смъртта не е физически процес или състояние. Човек може да ходи по тази земя и всичко в него да е мъртво. Смъртта е резултат от нашето приятелство с инерцията. Когато в България е имало няколко милиона роби - това не е попречило на Апостола да бъде това, което е. Да бъде жив. Всеки момент ние може да изберем какво да бъдем. Ако е тъмно вътре в нас, ще бъде тъмно и вън. Светлината няма откъде да дойде, тя идва винаги само отвътре. Отвътре - навън.

19 януари 2012 г., гр. Априлци
Д-р Ценка Пенчева-Мак

Още по темата:

59 коментара:

Анонимен каза...

Докато шибаната държава е зад ЧЕЗ, НОЩО няма да се промени! Напротив - ще има нови увеличения на цената на тока, както предстоящото. А що не го направят така: цената на тока да е в зависимост с направените инвестиции!! Когато няма и лев вложен в мрежата НН, цената пада. Когато има качествена доставка на ток, без прекъсвания да се плаща и съответната цена. Също като в магазина. Калпавото сирене е евтино, качественото - скъпо. Ама за монополиста не важат пазарните принципи!

Анонимен каза...

Каквото и да кажем след написаното от госпожата ще е излищно.Това което е описала беше на много места в троянска община,като пример ще дам село Чифлик.В началото на селото 1 седмица нямаше ток,а от центъра нагоре включително и ХОТЕЛИТЕ го пуснаха на втория ден,като обясняваха как някъде се губела фаза, а през тази седмица уличното осветление светеше денонощно,и на края май се оказа,че сме стояли толкова време без ток заради изгорял бушон в близкия трафопост...,но докато не се научим да си търсим правата така ще е...!!!!

Анонимен каза...

Чета, и виждам как повече така не може. Време е вече наистина да се "събудим". Много години очаквахме да "стане" нещо, вярвахме, че хората, отговорни и получаващи заплати, са си на мястото, но...уви! Явно само си получават парите, от нашите разбора се, и гледат ден да мине, друг да дойде. Ние очакваме, те си траят, и така. Излъганите сме пак ние, простолюдието, което сме за тях, едно нищо, търпеливи и очакващи, както винаги. Как да заведеш дело срещу която и организация да било, подиграла се с тебе, като нямаш средства? На това разчитат, и затова държат народа с ниски доходи, а те трупат ли трупат. Положението на българина е трагично отвсякъде! Германия и Меркел не ги интересува нашето положение, нито Чехия, която много добре си и направила сметката, ще "дои, дои", и ще си отиде, а ние след това ще сме още по–зле, без ток, и без средства за обновяване. Не знам какво повече да кажа, всички знаят много добре как трябва да реагират хората, когато няма средства за дела и съдилища, но дълбоката депресия си е свършила работата–търпение, което е преминало в безразличие, към това какво става около нас!

Анонимен каза...

Безсмислен онлайн бунт и псевдо домашен национализъм!

Анонимен каза...

Моите съчувствия докторе. Моите родители в Орешак стояха без ток 5 дни.Това е така с тока както сте го описали и ще продължава да е така, докато търпим тези 240 хрантутника/огромни заплати на фона на мизерията в България, служебни апартаменти, автомобили, безотчетни 1500 лв. на месец, различни привилегии, целева държавна субсидия в размер на 17 000лв. на месец на калпак към политическата му партия и да не изброявам още/ от Парламента.Решението да се продадат ЕРП-тата е тяхно/на предните хрантутници/, но новите не предприемат нищо в посока разтрогване на договора.Виждам, че поне някакви усилия се предприемат от местната власт-Кмета на Троян, от местната държавна власт-Областен управител-срещи, поставяне на проблема, но те не могат да решат този проблем, не е в тяхната власт и възможности. Това може да направи законодателната власт-хрантутниците. Те обаче няма да го направят поради едни други причини/ да не се спирам на тях, че отиде 2 страници/, както и не искат да намалят броя си от 240 на 100 примерно. Ние-потърпевшите не смеем да излезем на улицата, защото сме толкова бедни, че ни е страх да не загубим и мизерната си заплатица, защото няма да имаме дори и хляб/не месо/ на масата за децата си. Та това е моето мнение по поставения въпрос докторе. Пациента е докаран почти до кома и трябва да се качи на операционната маса и да се реже тумора до здраво. Лошото е, че няма ток в операционната. С уважение М/SI.

Анонимен каза...

Всеки народ си заслужава съдбата,а българите най-много!

Анонимен каза...

ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ + СЪВЕТСКА ВЛАСТ = КОМУНИЗЪМ

Анонимен каза...

Комплексирани хора с битови амбиции !

Анонимен каза...

Вяра и търпение. Щом на Бог е било така угодно да нареди живота му, човек трябва да се съгласи и да живее в мир с тази мисъл. И да бъде търпелив за всичко. А загубата е изпитание за човека. И за неговата вяра.


Това ли е най-голямата добродетел – търпението?
Преди всичко човек трябва да е търпелив. И смирен. Да не роптае.


Усеща ли сам човек кога е готов за такъв подвиг – да се отдели от света?Може би трябва да се убеди, да почувства, че е готов на всичко за Бога. И пак повтарям, трябва да е смирен. Но Бог нарежда нещата, ние не можем да направим нищо от себе си, защото сме само прах и пепел.

Анонимен каза...

Трябва в Троянското енерго да се извьрщат големи кадрови промени и то веднага..........

Анонимен каза...

Уважаема г-жо Мак, написаното е много силно и смислено! Но ви моля, изпратете го на още места- в национални телевизии, вестници, комисии за защита на потребители, до "главния" шеф на ЧЕЗ, до омбудсмана...ако трябва до Бойко Борисов, до новия президент (дето обеща да станем повече европейци)...до Хелзинския комитет и т.н. и т.н.Защото вестникът на Генадий е страхотен, но се опасявам,че има ограничен кръг читатели. Защото със седмици по телевизиите раздухват глупости, а за проблемите ни в дните без ток съобщиха едни-два пъти в новините.

Анонимен каза...

Гледането на телевизия е нйа-сигурния начин за зомбиране на овчата маса. Колкото повече,толкова повече...

Анонимен каза...

8- наричаш ни комплексирани защото не си стоял без ток. Когато стоиш ти на тъмно и студено и станеш потърпевш сигурно ще запееш съвсем друга песен/та устата неможем ти затворим/, освен ако не си мазохист.Че си глупак това е ясно.

Анонимен каза...

да де 12-ти, но как да гледаме ние овцете телевизия когато няма ток, а юносчето където можеше да използва ток от акумолатор го няма вече? Нещо да предложиш на овчата маса?

Анонимен каза...

Когато мишките започнат да църкат, котараците се галят по тумбаците, и се хилят под мустак...

Анонимен каза...

Що само ревете, че сте бедни? И докога трябва все някой да се грижи за вас? Създайте си фирми срещу 2 лв, развивайте дейност, наемете хора и им плащайте заплати, па тогава пишете дали пак сте на този хал. Ама едно е да се мрънка в очакване някой нещо да ви даде, друго е как работите, какво можете и какво давате. Нали искахте капитализъм, ето ви го - в най-чист вид.
Оправяйте се сами!Писна ми от хленчещи!

Анонимен каза...

В Швейцария обсъждат минимална заплата от 3 300 евро

Дебатът за въвеждането на минимална заплата от 3 300 евро цели да се гарантира "достоен живот". Той отразява действителността в страната, където през последните десетилетия неравенството в заплащането се задълбочи, има директори, които печелят 1 000 пъти повече от служителите си, докато преди време разликата е била "едва" 30 пъти средната заплата.
Швейцарският синдикален съюз /ШСС/ е предложил конституцията да гарантира минимална заплата от 4 000 франка, около 3 300 евро, за да могат около 400 000 граждани да "живеят достойно". Според швейцарската преса, синдикатът е събрал 111 000 подписа в подкрепа на предложението си. Министърът на икономиката е потвърдил, че е възложил на администрацията да изготви проектозакон за минималната заплата. Според ръководители на ШСС, повече от половината наети работници не са защитени от колективен трудов договор.
Работодателите не са на същото мнение. Според тях национална минимална заплата е лошо решение, защото между различните кантони има разлика в заплащането и стандарта на живот. В някои части на страната 3 300 евро може да са достатъчни за достоен живот, но в Цюрих дори 4 100 евро не са достатъчни. Освен това, според тях синдикатите основават изчисленията си на модел за семейство, в което работи само един, докато в повечето семейства работят поне двама.

Анонимен каза...

Скъпи 11 ти всичките които си споменал ,национални телевизии, вестници, комисии за защита на потребители, "главния" шеф на ЧЕЗ, омбудсмана... Бойко Борисов, новия президент (дето обеща да станем повече европейци)... Хелзинския комитет и т.н.,трябва да знаеш им е през оная работа дали имат или нямат хората ток и изобщо как се оцелява с 120 евро минимална заплата при цени по-големи или равни на тези в страните където тази заплата е 1200 евро.Никои от споменатите няма интерес да се подобри живота на бедните Бългаари,защото тогава няма да има за тях,това трябва да си го набие всеки в главата.На тях им е напълно ясно ,че всичко в тази държава се крепи на далаверите,измамите,лъжата и които е по добър в занаята толкова по добре живее и повече ще богатее.Всички честни, работливи ,останали и решили да живеят тук ще духат супата всеки ден до последния си ден.Скоро токът ще е най малкия проблем защото горивата ще станат по 3-4 лева,за литър и не ми се мисли след това какво ще е.Тук всичко е обречено още в зародиш.Така ,че който има възможност да бяга колкото си може по далеч от споменатите от теб престъпници гробокопачи на БГ,защото запомнете,че 8 мил.души имат щастието да живеят в България!Всички други нямат това щастие,но имат всичко останало!

Анонимен каза...

Над Мордор пада черен мряяяяяяк...Роби уплашено свели глави чакат да им се даде парче хляб.Орки мазно се хилят и сочат с пръст роб паднал в калта...

Анонимен каза...

Стига анализи!Живеем си безгрижно и весело! Цветанов е самовлюбен тъпанар,а Примата е олигофрен с лампази!Пазете си децата!

Анонимен каза...

При капитализма, ток има и в най–големите катаклизми/може временно да спре за няколко часа и то веднъж на 50 години/. Не бъркайте истинския капитализъм с псевдо такъв в България. Псевдо ни е всичко, затова сме на тоя ред. Живея навън вече 15 години. За тези 15 години само веднъж имаше блак аут за 7 часа. Всички щети, нанесени на потребители на ел.енергия бяха заплатени на 100%. Това е истинския капитализъм. Истинския капитализъм е и това, че честно си заработил, и си създал собствен бизнес, а си плащал и данъците си, не можеш да изгониш от работа работник,без да му заплатиш солидно обезщетение, не можеш да не му създадеш нормални човешки условия за работа, не можеш да не му поемеш разходите за лечение на него и семейството му, ако работи само той, не можеш да не му заплатиш извънредния труд, както се полага. И много други неща. За тебе, мислещия се за "велик" работодател, български новозабогатял, и бързо забогатял, от неплащане на данъци, и мислещ се за капиталист. Чета, как се е изкупила България, и държавно имущество на безценица, чета за плановото унищожение на българския народ и държавата ни. Прочети, информирай се какво е капитализъм, и тогава се ядосвай на хората, които са и твои родители може би! Преди да плюеш помисли, дали си плащаш реално данъците, защото ако не, тогава е лесно да си български капиталист, и да знаеш много, и да се изживяваш като велик, защото това преминава в категорията на болните от шизофрения. При капитализма е много трудно да не си плащаш данъците, защото ако те хванат, дупе да ти е яко, а в България, това е често срещано явление при бизнесмени като тебе! Приятен обед! Всички различно мислещи от 16–ти да ме извинят за тона!

Анонимен каза...

Стига анализи!Живеем си безгрижно и весело! Цветанов е самовлюбен тъпанар,а Примата е олигофрен с лампази!Пазете си децата!

Анонимен каза...

Стига анализи!Живеем си безгрижно и весело! Цветанов е самовлюбен тъпанар,а Примата е олигофрен с лампази!Пазете си децата!

Анонимен каза...

Поздравления за д-р Ценка Пенчева! За гражданската реакция и позиция.
"Човек може да ходи по тази земя и всичко в него да е мъртво". Ужасно сте права, д-р Пенчева. Аз също често използвам подобна метафора за "ходещите мъртъвци". За робите също сте права. Само, ако позволите, да уточня - роб се става по собствено желание.
Нека си дадем сметка за едно нещо - ЧЕЗ и другите две ЕРП-та са дошли в България да печелят. Те не са дошли да развиват българската енергетика, а последна грижа им е кой къде и как страдал като последици от тяхната дейност.
Енергийната система в една държава, това е "кръвоносната система" на тази държава. Когато си дадеш под наем кръвоносната система - няма на кого да се сърдиш, че ти източват и "изпиват кръвчицата".
Кой и как взе решение за приватизиране на електроразпределението в България? Защо? За каква приватизация изобщо става дума, когато една държавна фирма /ЧЕЗ/ взема електроразпределението на друга държава. Това не е приватизация. Това е анексиране. Това е посегателство върху националната сигурност. Бъларските пенсионери, когато си плащат тока на ЧЕЗ, те плащат пенсиите на чешките пенсионери. Факт!!!
Наскоро едно от ЕРП-тата се отказа и си продаде акциите. БЕХ /българския енергиен холдинг/ се покри и не изкупи тези акции. Отказа да върне в български ръце част от ел.разпределението и да възстанови една част от криминалната приватизация в електроразпределението ни. Нещо повече - българската държава дори не желае да си прибере близо половин милиард, които тези ЕРП-та дължат на държавата ни.
Не го приемайте като политизиране или някаква ефтина политическа реклама, но единствено Атака от години се бори за реприватизация и тази "кръвоносна система" на България да се върне в български ръце. По изложените и много други причини.
В България се произвежда може би най-ефтината електроенергия от ядрените ни електроцентрали. Каква е цената на тока обаче, когато достигне до потребителите? А качеството на електроподаването и на самата ел.енергия? Защо мислите, че с по политически натиск, а не по технически причини бяха унищожени 4 от ядрените реактори на България? Отговорът се крие в раздадените "Орден на почетния легион", които получиха другарите М.Кунева, Сакскобурготски, М.Ковачев /мин.на енергетиката при Симеон/ и мисля С.Паси. Все хора, пряко отговорни за унищожаването на АЕЦ Козлудуй. Хора, извършили огромно нациионално предателство.
Май се отплеснах, но темата за /макар и частично/ все още българска енергетика е огромна. Огромна и с неясно бъдеще. Въпрос на време е от потенциален енергиен център на Балканите, да бъдем принудени да станем вносители на ел.енергия.
Едно е сигурно - потърпевш отново ще бъде българския народ, цената на тока ще продължава да расте, а качеството на ел.мрежа ще е такова, че ще се молим врабчета да не кацат по жиците за да не "спре токът".
А в някои държави питали - какво е това "спре токът". :)
ИП

Анонимен каза...

Илианка, минчо що та фаща за ревера?Оти му не отпери една плесница на тоя мискинин!

Анонимен каза...

Прав е 24ти много е прав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

" Непоправимото се случи: хората започнаха да си задават въпроси. А задаването на въпроси рано или късно ще ни върне изгубената памет.
Подменената памет. "

Анонимен каза...

Нали троянските депутати утре ще имат заседание. От сигурно място знам, че утре ще станем свидетели на най-голямата наглост. Ха, познайте от кого. Тоя - Минко Акимов, дето все още се вживява като кмет, е отправял люти закани ако не му гласуват заплата 100 процента от кметската. И помнете ми думата - ще го направят. Пак казвам, по-голяма наглост от тази , здраве му кажи.

Анонимен каза...

минко трапчанския циганин е тарикат, а за това че не го избрахме за нов мандат ще му ядем цеганската попара. Първата копаня е за 3 мил.лева. И така докато не го линчуваме на площада.

Анонимен каза...

Пьтното не чисти!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

28ми Ако тоя получи заплата 100% като на кмета това е супер нагло и гадно!!!!!!!!!!!Бати тъпото копеле!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Хъ-хъ, интернет негодуванието и национализма на маса, са сигурни признаци за секс с надуваема кукла (:

Анонимен каза...

32-ри е пълен с лафове като гоМно с витамини (подозирам че е род с Къци Вапцаров).

Анонимен каза...

Ако ти поискам ще ли ми дадещ???????????????

Анонимен каза...

снега започна и ще вали 30 часа без прекъсване. пак е мокър и пак ще стоим без ток. добре че ми е млада булката та като спре тока ще има да си приказваме

Анонимен каза...

Сто кила ракия давам, само да те притежавам...

Анонимен каза...

Извинявам се, че не е по темата, но Анонимен 28 поставя въпрос, на който съм длъжен да отговоря.
За утрешната сесия на ОбС Троян, в точка 20 от дневния ред има внесен проект за решение от общ.съветници Ангел Балев, Йордан Данков и Милко Станчев относно работното време и заплатата на председателя на ОбС Троян. Споменатите общ.съветници предлагат заплатата на М.Акимов да е равна на тази на Кмета г-жа Д.Михайлова.
В аванс ще ви информирам, че с ПК ще бъдем категорично против. Мотивите и аргументите ще можете да ги чуете на сесията. Те не са личностни, с изключение на процент от заплатата на председателя на ОбС, които средства смятам, че трябва да отиват за погасяване на онези 3 млн глоби по европроектите, с които сме наказани по времето на неговото управление като кмет. Така де, откъде накъде всички по равно ще плащаме нечий провал. Смятам също да предложа, на всички общински съветници от предишния мандат и които отново са общ.съветници /без ИП и ПК/, също да дават част от възнаграждението си, защото те имат косвена вина за тези глоби. С ПК 4 години се борихме за да не се стигне до днешния хал по европроектите. Смяха ни се, унижаваха ни, заплашваха ни. Сега да си плащат!
Жителите на общината какво са виновни?
Не са виновни, но сега ще бъдат наказани. В рамката на бюджета /3-та точка от дневния ред за утре/ за 2012 година са предвидени първите близо 800 000 лева за погасяване главницата по тези глоби.
ИП

Анонимен каза...

Респект към казаното от 23,НО никой които не е излизал и работил в бяла държава по света няма да те разбере.Тъпанарите които толкова години управляват България са наясно какъв е истинския капитализъм но не им изнася да го прилагат тук от което са потърпевши само обикновените хора.На всички които все още си мислят ,че България ще излезе някога от кризата трябва да им е ясно ,че България няма проблеми с кризата. България е като пета колона, тя е страничен елемент. Проблемът е в света, не е в България.Какви антикризисни мерки чакате от Боко,като то нищо не зависи от него и от България. В криза сме, защото светът е в криза. Те, всичките управници в България, са толкова смешни, че няма докъде. Чудят се как ще се борим с кризата… България с нищо не може да се бори, България е следствие. Не бива да се прави истерия за това защо толкова крадат политиците ,това е така защото те са наясно ,че само това е начинът за да могат да си вдигнат стандартът на живот на семействата.. От 20 години все сме в криза. Това, че през последните няколко години благодарение на световните икономически тенденции имаше малко възход, не означава, че не сме били в криза през тези 20 години.. Изходът от кризата е един – или във власта при парите или навън при белите хора където има правила ,които е описал 23.Всичко друго е ЗАБЛУДА!!!!

Анонимен каза...

В криза са едва няколко правителства на Европа, поради огромната си лакомия и мързел. В криза е и Америка, но там алчността е постоянна величина.
Та, в добрата стара Европа са парите . Но в най-заебаната от псевдо капиталисти и (не) комунисти опитали от онова ,което ревностно са забранявали 45 години, това на никого разбира се не е ясно. А и как да им е ясно, като са все едни тескогърди еснафи ,който по-далеч от носа си не могат да метнат. Но нека, , щото този път мизерията ще е равна за всички!

Анонимен каза...

И " белите държави " са ги направили хората там и техните политици !

Анонимен каза...

Когато осъзнаеш един проблем, а не правиш ништо по силите си да го отстраниш ти се превръщаш в част от проблема.

Анонимен каза...

Всеки се спасява по единично и мисли само за своя задник...Тук няма гражданско общество, просто защото простотията е доминираща черта в характера на местните....

Анонимен каза...

Всичко си е казано: "Къде в Европа стоят без ток по 9-10 и повече дни поради „лошото време”? * Колко километра електропровод е обновен с големите пари, които даваме на ЧЕЗ? * Време е да се събудим и да действаме "

Анонимен каза...

Предложете какво може да се направи, вие вътре, и ние навън. Време е! Ако са в икономическа криза някои споменавани държави, ние сме в жива кома, от която няма да излезем никога. Тяхната криза е с 600 евро минимална пенсия + добавки, и без съществена икономика, ние сме с 100 евро пенсии, и имаме икономика. Те ядат свинския врат 3.5 евро, а ние 4 евро, пилешкото е 2.5 евро и по–евтино, а ние, сега не зная, но мисля е по–скъпо. Не са прости хората, 42–ри, отчаяни са, и не вярват на никой и за нищо. След случилото се 44, 56, и 89 година, трудно ще повярват на който и да е! Ако се опише живота ни, доходите с които живеем, проблемите, които имаме, просто не знам кой ще ни повярва, или дали някой го интересува. Много са ми интересни "напъните" за влизането ни в ЕС, и еврото, като парична единица! Някои не бяха готови, излъгаха, приеха ги, и сега им сърбат попарата. Казват, че пари има, и те са в банките. Може и да е така, времето ще покаже, но то за България е спряло както разбирам!

Анонимен каза...

44. Например: всеки гражданин има в джоба си оште една избирателна бюлетина - парите, колкото и малко да са. Помисли не само за какво ги даваш, но и на КОГО ! Капка по капка вир прави.

Анонимен каза...

44. Банките не са ти приятел, те са " тарговци на пари. "

Анонимен каза...

44. Pischa ti go na latiniza poneje ot moja pc e problem kirilizata. Gledai da si maksimalno energiino nezavisim.Njama da ti navredi edna gazova lampa. Wseki v belite strani ja ima,nischto tsche za 15 godini gasjat toka 15 minuti. Pe4ka na darva na kojato moje i da se gotvi e dobra rabota. Makar tuk da ima kaschti koito ot 60 godini se grejat na tok ili gaz,ima zakon - njama kaschta bez komin. Te ne sa tapi, te sa predvidili tsche v edna kriza tova moje da stane neobhodimo. Pomisli kakvo mojesch sam da si proizvedesch, za da ne ti4asch za nego v magazina. Pomisli varhu alternativna energija talasch,biomasa.Ne hodi na 5 metra s kolata do magazina,ako ne si akzioner na Lukoil.Ne konsumirai tok koito ne ti e neobhodim ako ne si akzioner na 4EZ.Ne lapai za vsjaka glupost lekarstva - medizinata ja ima v prirodata.

Анонимен каза...

44. Napravi na njakoi neschto koeto mu trjabwa, i neka i toi napravi neschto za tebe,bez da si plaschtate.Taka petschelite i dvamata, i ne plaschtate danazi,zaschtoto towa e razmjana a ne targovija. Pomisli, 4e za parite ot rabotata njakade za 1 den ne mojesch da platisch na maistor i edin 4as ! 85 % sa iz4eznali...

Анонимен каза...

44.Ne katai beli pari za 4erni dni.Tezi pari ne sa beli- w tjach inflazijata e vgradena i otravka njama, poneje vsi4ki zentralni banki ja pravjat v momenta sinhronizirano.

Анонимен каза...

44. Ne kupuvai Koka Kola kogato nablizo imasch izvor s hubava voda ot prirodata, ako ne si akzioner na Koka Kola. Napravi si edna razhodka do tam. Njakolko kokoschki , zaizi , malko posaden kartof - pestisch si edna kofa himija ot magazina i pari . Edin tik ot "4i4ovzite" spomena - edin magazin v Troyan hranil i selata. Kade po sveta go ima tova grad selo da hrani....... ?

Анонимен каза...

44. Ne si misli 4e si mnogo hitar i kato stroisch sarai inflazijata schte te podmine. Darjavite znajat ne samo kakvo e inflazija ,a i kakvo e obligazija ! I osven towa v schweizarskite banki ima kam 450 miliona evro,sobstvenost na bulgari ????? Njakoga darjavata schte popita za tjach, germanzite po4vat we4e da pitat za technite si....

Анонимен каза...

Прав сте 47 до 51, всичко това го зная, и може би с написаното към мен, искахте да го прочетат другите. Всичко е много точно. Това вече се прави в друга държава, която има проблеми, от неправилно държавно управление, грешки на хората, и похвати на банките за икономическа зависимост на хората. С какво сме заслужили да живеем като първобитни хора, боравим с компютри и технологии, а стоим на тъмно. Противоречия, които объркват и децата ни, а това се отразява отрицателно на тяхното възпитание, и затова ще сме така още векове наред, мисля.

Анонимен каза...

Много черно мислиш.

Анонимен каза...

52. Da 44, napisach go zaschtoto iskam da go pro4etat i drugite i da znajat 4e tjachnata sadba zavisi i ot tjach samite, i neka imat nadejda v po-dobro badeschte i Gospod zdrave da dava. Krizata izpolzuvaite za da u4ite dezata si koe e pravo i koe ne, sega te vijdat posledizite ot dwete strani na medala. 4i4koto s djipowete i mnogoto sarai i firmi e tozi, zaradi kogoto njamat tok. Tezi deza njakoga schte stanat politizi, i schte si spomnjat kak sa stojali na tamno i kak sa mraznali, v momenta kogato njakoi ot konzern X reschi da gi podkupi.

Ценка каза...

До 11 - да, с Вас - единомислие, точно това мисля да направя. Ако някой в този форум има идеи и предложения - конкретни предавния,програми, вестници,които има вероятност да обърнат внимание на проблема, моля споделете тук или пишете до Троян21.Благодаря.

Анонимен каза...

Да се пише до пресата във всички държави от ЕС. Няма ли чужди кореспонденти в България. Или те знаят за положението, но не го интересува. Как ще влезем в Шенген, какво евро, какви 5 лева? Както пишеше някой, за да се изрази по този начин!

Анонимен каза...

http://europa.eu/

Анонимен каза...

http://ec.europa.eu/contact/guide_activity_bg.htm

Анонимен каза...

http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_bg.html

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |