Нови удари под кръста срещу Станимир Беломъжев

* Големият шампион бе изигран от националния треньор на биатлонистите Николай Захаров * Беломъжев старши: „Задкулисните игри във федерацията ни по биатлон винаги са били фрапиращи” * Два златни медала от първенството на Австрия

ГОЛЯМАТА ЗВЕЗДА на българското ски ориентиране и двукратен световен шампион за младежи от 2008 г. – троянецът Станимир Беломъжев-Тачо, започна много силно и този сезон. На открития държавен шампионат на Австрия, който е и кръг от Европейската купа (16-18 декември), Тачо грабна два златни медала. В конкуренцията на бегачи от 7 страни нашето момче спечели спринта с 1 мин. и 3 сек. аванс пред втория, а в средната дистанция на следващия ден бе още по-убедителен – 3 мин. и 40 сек. преднина. И в двата старта след Тачо остана италианецът Габриеле Канела, възпитаник на 4-кратния световен шампион Николо Корадини.

ДОБРА НОВИНА Е И ТАЗИ, че Тачо и неговият баща и личен треньор Иван Беломъжев от миналата година са представители на световноизвестната френска фирма „Саломон” и шампионът няма никакви проблеми със ските и екипировката, осигурени му от французите.

НО ПРОБЛЕМИТЕ пред този изключителен спортист, който от години вече е в световния елит на ски ориентирането и е най-успелият български ориентировач за всички времена, не липсват. Проблеми от познатото нашенско естество – некоректност, задкулисни игри и липса на пари. Миналата година, пак по това време, писахме, че Тачо, завършил 2010 г. като №6 в световната ранглиста, бе отказан от участие в първите четири старта от Световната купа за сезон 2010/2011 г. заради орязани в последния момент средства и неизпълнени обещания от Българската федерация по ориентиране (БФО) - следствие в някаква степен, но само в някаква степен, от намалената като цяло държавна субсидия за федерацията.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ТОЗИ ПЪТ? Разказа ни го с много болка и гняв Беломъжев старши, също голямо име в българското ориентиране, бивш елитен състезател и бивш треньор на националния отбор, специалист, помагал и помагащ на всички най-добри състезатели в този спорт у нас. Грозната история започва на официалното закриване на сезона на троянските биатлонисти (Клуб по биатлон и стрелба „Аякс”) през м. май м.г. в Троян, на което присъства спортният министър Свилен Нейков, председателката на Българската федерация по биатлон Катя Дафовска и други важни фактори от ръководството на българския биатлон. Тогава новият треньор на българския национален отбор по биатлон Николай Захаров прави нарочна среща с Иван Беломъжев, ходи и на вилата на Беломъжеви в с. Патрешко, и убеждава баща и син, че ще е най-добре Станимир да се преориентира към олимпийския спорт биатлон, в който има повече възможности за изява.

ЗАХАРОВ ПОДЧЕРТАВА, че от доста време следи изявите на Тачо и е с отлични впечатления от него. Предложението е до края на лятото шампионът да се занимава единствено с ориентиране, а после да се присъедини към биатлонистите. Идеята е приета, като Беломъжев старши постига договорка с БФО Тачо две години да се състезава и в двата спорта (някакво нашенско правило забранява подобни неща, вероятно пак заради тънки финансови сметки и възможност за уреждане на свои хора в представителните отбори – бел. Т21). Оттук нататък обаче се разиграва един нашенски сценарий, зад който според Беломъжев старши прозира много мръсотия и поредната некоректност към фамилия Беломъжеви.

ВЕДНАГА СЛЕД участието си в Световното първенство по колоориентиране в Италия през м. август Тачо участва в Републиканското първенство по летен биатлон, но не се представя силно – умората си казва думата. След този старт, според уговорката с националния треньор Захаров, до м. октомври трябва да тренира самостоятелно и на собствени разноски, а в началото на м. ноември да се присъедини към тренировъчния лагер на биатлонистите в Рамзау (Австрия); и на 13-14 ноември да отпътува с националния отбор за Швеция и после за Италия и отново Австрия за стартове от Европейската купа по биатлон.

ВСИЧКО ВЪРВИ СПОРЕД УГОВОРКАТА – на 5 ноември Станимир и Беломъжев старши пристигат в Рамзау, правят първи тренировки, но два дни по-късно Захаров заявява, че троянецът няма да пътува с отбора. Аргументите на националния треньор са меко казано неубедителни – Станимир бил слаб бегач?! Да, ама се оказва, че ключът от бараката е другаде – на следващия ден към отбора се присъединяват трима юноши, и тримата от Банско и Чепеларе, като всеки от тях е роднина или близък на някой от Управителния съвет на Българската федерация по биатлон; единият, Васко, е племенник на Ирина Никулчина.

СЛЕД ТОЗИ УДАР ПОД КРЪСТА Беломъжеви трябва да продължат лагера в Рамзау на свои разноски; разбира се, не се предават, както не са се предавали никога досега – помага им техният личен приятел и собственик на хотел в Рамзау Герхард Кнаус и подготовката на Тачо не пострадва. „Задкулисните игри във федерацията ни по биатлон винаги са били фрапиращи, особено срещу нашето семейство. Преди години подобна ситуация имаше със Стефания (сестрата на Тачо) – тя постигна най-добри класирания от българките на Световното първенство по биатлон във Форнеаволти (Италия); месец по-късно обаче, пътувайки с троянския треньор Цветан Цочев-Куршума към София, за да си извади американска виза, катастрофира на входа на Троян (1998 г.). След инцидента никой от федерацията не се поинтересува какво става със Стефания; тя обаче се възстанови успешно, почна интензивни тренировки и през пролетта на 1999 г. вече бе в отлична форма, но не я включиха в отбора. Обидата стои, а много от хората в ръководството на българския биатлон са си същите и до днес, но въпреки това решихме да опитаме със Станимир. Още повече, че той винаги е бил не по-лош бегач от който и да е от българските национали по биатлон”, коментира пред Т21 Иван Беломъжев.

БЕЛОМЪЖЕВ СТАРШИ обаче не спря дотук: „Ние сме силни мъже и не се предаваме, а нали народът казва – всяко зло за добро. Решихме да продължим участието си само в ориентирането, където фамилията ни е уважавана от целия световен елит. По-добре на почетната стълбичка в неолимпийския спорт, отколкото 59-ти в спринта в биатлона, което ти дава единствено право да запишеш участие в преследването на следващия ден, нали?!”.

КАКВИ СА ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ на Станимир Беломъжев до края на сезона? Сега големият шампион е в Троян и тренира на пистата за ски бягане на Беклемето (една от най-добрите у нас). „Тачо е в отлична форма, моля се да няма болести. Благодаря на Светльо Дочков (собственика на хотел „Сима” на Беклемето) – за утъпкването на пистата и за всичко останало, включително за финансовата подкрепа”, сподели Иван Беломъжев. Треньорът използва повода да благодари и на другите местни помагачи, без които подготовката на Тачо би била силно затруднена – Марин Радевски („Калинел”), Владо Младенов („Копа Хидросистем”), Милен Лалев-Мената, Емил Чакалов и Община Троян, отпуснала целева субсидия за Станимир. Благодарности и към баба Стефанка – родната баба на Станимир, която изтеглила 2800 лв. от скромните си спестявания, за да подкрепи внука.

ПЪРВИЯТ ГОЛЯМ ПРЕДСТОЯЩ СТАРТ на Тачо е в средата на м. февруари, когато навършва 24 години (16 февруари) – Европейското първенство в Украйна, което е и 3-ти кръг от Световната купа по ски ориентиране (първите два кръга са в САЩ през януари, но участието там е невъзможно). Веднага след това е 4-ят кръг от Световната купа в Казахстан, а финалният 5-ти кръг е в края на м. март. Междувременно – на 9-14 февруари в местността Беглика над Батак Станимир ще участва в състезанието от Източноевропейския шампионат. От нас – успех, шампионе!

Т21

31 коментара:

Анонимен каза...

Сега я някой да ме светне и веднага ще дам компетентно мнение. Безспорно Беломъжев е голям човек за спорта в Троян. Въпроса ми е той има удари под кръста заради това, че не е като другия(Цветан Куршума от ГЕРБ) или поради друга причина?

Анонимен каза...

Много ми е мъчно в такива моменти за Тачката, безапелационно това момче дава всичко от себе си от началото на своя съзнателен живот в името на гр. Троян и на своята родина, но уви в България това не е достатъчно. Шурубаджанащина на всеки ъгъл.
Само едно леко отклонение от идеята: Г-н Иван Беломъжев кога ще кажете какво стана с троянския отбор по ски бягане, който не беше никак зле подготвен да кажем до преди 5-8 години и даваше всичко от себе си, спрямо мизерните възмжоности, които имаше, в това число смятам и Вие имате някаква вина, нали?
Гледам сега макар и със видими скромни възможности някой, се е захванал с ски- ориентирането с деца на стадиона, вижда се, че и децата имат желание и треньора им. Дано намерят поле за изява и дано някой не ги изпързаля. Спорта е в основата на всички добри дела, когато човек е здрав е отворлен към останалите, а за да е здрав човек трябва да спортува!

Тачка, успех и само напред, предполагам ти е много трудно, но знам, че ти си добро момче и ще успееш един ден!

Анонимен каза...

Иване, Беломъжев, ти обърка твоето момче! Кажи последно, станимир последно какво тренира? Защото ти го побърка! Накрая да не се окаже, че спортува билярд. Тачката е добър спортист, но ти го побъркваш и му пречиш. Остави момчето!

Анонимен каза...

Защо тази информация излиза сега чак като са толкова обидини??

Анонимен каза...

А бяха времена когато Иван Беломъжев стъпваше по стадиона като цар. Псуваше и риташе децата занимаващи се с друг спорт. Стадионът бил негов, сградата била негова ,всичко било негово. А бяха времена когато фабриките в Троян работеха. А сега реват като ощипани кокони. А тази позиция "Вижте ни, ний сме супер само ни дайте пари", извинявайте ама хич не е печеливша!Тачо да си намери работа и щом е такъв шампион да си намери спонсори извън умиращия Троян.
Извинявайте за негативизма, аз просто съм завистлив!

Анонимен каза...

5-ти ти си негативен педераст.

Анонимен каза...

Kva e tari Pedofilska snimka ne va e Sram.

Анонимен каза...

Какъв другия бе първи.Малоумен ли си?Непрочете ли "Благодаря на Светльо Дочков (собственика на хотел „Сима” на Беклемето) – за утъпкването на пистата и за всичко останало, включително за финансовата подкрепа”, сподели Иван Беломъжев."

Давай Тачо, с теб сме!!!

Анонимен каза...

Ей първи,ти явно нямаш никаква представа от спорта в град Троян!Моля те замълчи :) ХаХа или си някакъв партиец,който няма къде да каже лошо за ГЕРБ и дай тук на тази тема където няма нищо общо!

Анонимен каза...

1-ви такива като теб в Камбоджа,направо ги ....ме!

Анонимен каза...

Ех ако работеха Машстрой,Елма и Хемус...
Ех ако имаше външни инвеститори представени с пройзводствени бази в Троян, за които е нормално да спонсорират спортни прояви...

Анонимен каза...

Ех,ех ,ех....мечти-и-и-и-и-и-и-и!!!!
Чу ли,че в Сърбия се родило ВИОЛЕТОВО ТЕЛЕ????
За пръв път в света?Само че кой е бащата мълчат все още,гадовете,а????Щото още не се е върнал от Германия,понеже кацлерката не го пуска??????ТОЙ Е,разбира се,ТОЙ Е - големия,умния,потентния,който пука зората и кара да светлей хоризонта,който е сам като куче,който прегриза държавния кабел при мина Плачковци и спаси столицата от наводнение!!!!!
Бойко БорисOF-F-F-F-F......

Анонимен каза...

Съжалявам за сем. Беломъжеви и всичко това, но нека Беломъжев старши си сложи ръка на сърцето и каже, за какво използва детския отбор по ски бягане когато Тачо беше участник в него. Нямаше ли и там връзки и връзкари? Защо няма сега такъв отбор, защото няма средства или просто защото Тачо е вече мъж? И мен ме тормозят тези въпроси, и на мен ми беше криво когато детето ми беше пренебрегвано, най-вече за накърнената му гордост, но просто му казах истината за нашата държава. Така че Иване ако си истински мъж създай сега школа за деца и обори гадната федерация и такива лошо-мислещи като мен.

Анонимен каза...

ами добре не си го записал при куршума,че щте се мъчи дали на баскетбол или на биатлон да му показва каквото е видял

С.Д. каза...

Тази статия оставя горчив вкус, защото казва много истини, а знаем от истината доста често боли. За съжаление много по-горчив вкус оставят злобните и завистливи коментари на хора дребни и малодушни, които се крият зад анонимни коментари.

Анонимен каза...

Не знам някой дали се замисля над следното...да излезеш на международен форум и да се качиш на най-високото място на сълбичката за награждаване и да развееш Българското знаме...за мене лично означава победа в битката...
Друг е въпроса, че ние българите като племе умеем да печелим битки, но войни и каузи май не...
Станимир Беломъжев е доказан боец и печели битки ... и развява родния трибагреник по света.
Има една Американска държава, за която знамето е най-важно и всичко на света...
Няма да откриваме Америка тепърва,испанците го направиха 1492г. ,докато бяха 700г. под арабско владичество или присъствие преди това...а ние все още се оплакваме, че този или онзи ни пречи...
Катя Дафовска беше ски-ориентировачка преди да стане Олимпийска шампионка по Биатлон...
Немските биатлонисти карат последен модел AUDI...
На времето /преди 20г./ на пистата на Беклемето зимата тренирахме заедно Ориентировачи ,Скибегачи и Биатлонисти... конкуренция в реален мащаб между състезатели от различните спортове, които ги обединява едно ски бягането...ревност на тренъори кой има по-добър състезател...
Сега, състезателите май ги няма вече остана само ревността на тренъорите...
Станимир Беломъжев е световна класа състезател и боец...

Анонимен каза...

Най добре да се направи ски клуб,който да се занимава със всички ски спортове ,алпийски,ски бягане,ориентиране и ски ориентиране,биатлон.Има достатъчно квалифицирани треньори,стига от набедените специалисти да могат да се доберат, че ще има мой свой брат баджанак

Анонимен каза...

Стамат каза:Ей 1-ви,веднага ще те светна:ти или си олигофрен,или си полу-идиот,а най-вероятно си пълен идот за да ги пишеш тези дивотий.Какво общо има "куршума" а още повече ГЕРБ с момчето което прославя Троян и ШИБАНАТА ни държавица.От такива като теб,които могат само да плюят,завиждат,злобеят и не знаят изобщо какво говорят сме на този хал.Какъв ти е зора от Цветан-куршума,човек който е отдал целия си живот на спорта и на обучението на децата ни.Няма ли най-накрая да се научим да ценим доброто във хората,тези хора които учат нашите деца НЕ на дискотеки,дрога и алкохол а на СПОРТ,защото спорта е дисциплина и мъжество......УСПЕХ на всички троянски спортисти каквото и да тренират.

Анонимен каза...

Гена,мойте уважения към теб и Т 21,ама ще си позволя да ти задам един въпрос:може ли по всички национални телевизи да отразяват олимпиядата в Инсбрук,където има ТРОЯНСКО участие(БИАТЛОН),а ти до сега не си написал един ред за това,поинтересувай се ако обичаш и за напрред бъди по в час ??????!!!!! Ако искаш може и да ми одговориш на въпроса.С уважение, Иванов

Анонимен каза...

в статията пище,че сестрата на Станимир се е занимавала с Биатлон и по вина на куршума едва не е останала инвалид,а дали куршума се е заинтересувал какво е здравословното състояние и как се оприло момичето-то трябва от човешка гледна точка да се интерисуваш.Явно за "професиолистъъъъ"куршум е било да се оправи той колата и да не е виновен за ПТП-то.
Аколкото до Станимир ,тя крушата не пада по далеч от корена-с той го докзва,а и кака му го доказва явно генът им е от можещтите.

troyan21 каза...

До г-н Иванов: Всички троянски успехи трябва да се аплодират, в Т21 това е желязно правило. Знам, разбира се, за включването на Ради Пълевски в отбора ни по биатлон за Зимните младежка олимпиада в Инсбрук (13-22 януари), браво на нашето момче. Но засега нямам данни за представянето му (ако ти си по в час, казвай, ще публикувам) и като цяло за българското представяне.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

От Иванов,към Генадий Маринов,заповядай тези данни за представянето му :http://viasport.bg/news.php?id=4&s_id=20

Анонимен каза...

Innsbruck 2012 Winter Youth Olympic Games

Анонимен каза...

за №18 много силни думи,намесваш и хвалиш човек който на дали познаваш,но имаш време да го опознаеш

Анонимен каза...

25.Анонимен каза...Хора,не коментирайте неща които не зваете.Грозно е.Ако мислите,че на Иван Беломъжев ще му стане по-добре, плюйте още по Куршума.На Иван Беломъжев все някой му е виновен.Защо ли все той получава удари под кръста. На Тачо и Стефания пожелавам успех с каквото и да се занимават и се надявам да не приличат на баща си.

активен гражданин каза...

А така Ванка пари няма действайте с пари всеки може.

Анонимен каза...

Крушумът е пич ама се вози в кофти москвич!

Анонимен каза...

това ,че се пишат истини не е плюене-25ти

Анонимен каза...

Като гледам как 20-ти слага една след друга букви като Щ и Т,май ми става ясно гена му към кои спада ...

Анонимен каза...

Точно така 28-ми.Ти знаеш всичко.За всички неуспехи или удари под кръста на Иван и Тачо е виновен Куршума.Той ще бъде виновен и след сто години.Горките хора.Ако го нямаше Куршума щеше друг да е виновен.А може би това да си ти.

Анонимен каза...

Като пробва куршума сина си за състезател не стана нищо ,ама то не едо сфра или подмазване и надупване ,А Е ДО ГЕН.
куршума не е виновен за нищо,виновни са шараните дето му вярват и втори път не кълват

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |