За втори път: Зимен празник за Купа „Беклеме”

* Общо 105 участници – 56 деца и 49 възрастни, демонстрираха скиорски умения * Елица Наумова пя за участници и публика
* Ненавършилият 4-години
Иван Гавазов и 76-годишният
Пенко Пеевски – май-малкият и най-възрастният

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА туристическият комплекс Беклемето бе домакин на Зимен празник за Купа „Беклеме” (14 януари, събота). Организатори на атрактивната спортна проява бяха Община Троян, сдружение „Ски-тенис клуб Троян” и хотел „Сима” със спонсорската подкрепа на Първа инвестиционна банка – клон Троян.

ПРАЗНИКЪТ БЕ ОТКРИТ от кмета Донка Михайлова, която поздрави многото участници и всички, ангажирани с нелеката организация на спортната проява; сред присъстващите бяха също председателят на Общинския съвет Минко Акимов и зам.-кметът Кольо Кацаров. Свой принос за празничното настроение имаше добилата популярност с успешното си участие в „Гласът на България” Елица Наумова, която зарадва публиката с няколко свои изпълнения, както и чаровната водеща Ралица Бенчева. Трябва да споменем и ефектната финална атракция - участници от малките възрастови групи се спуснаха по пистата с флаговете на страните членки на Европейския съюз.

ОБЩО 105 БЯХА УЧАСТНИЦИТЕ в стартовете за Купа „Беклеме” (2012 г.) – 56 деца и 49 възрастни. Победителите: при най-малките (до 7 г.) – Никол Йорданова и Боян Баев; до 10 г. – Мадлен Маркова и Никола Нешев; до 12 г. – Елена Цочева и Мартин Цочев; до 14 г. – Мария Стефанова и Иван Хитров; до 18 г. – Йоана Петрова (възпитаничка на Националната гимназия за планински водачи в с. Черни Осъм) и Кристиан Станчев. При жените златото грабна Цветелина Енчевска, а при мъжете – Васил Гавазов. При ветераните (над 50 г.) първи са Веса Главлешка и Павлин Хитров. Трябва да подчертаем, че повечето призьори, особено в 5-те малки възрастови групи, са възпитаници на „Ски-тенис клуб Троян”, чиято е инициативата за зимния празник; миналата година сдружението постави и началото на Празник на тениса в с. Орешак.

КАКТО СЕ ПОЛАГА, за най-добрите имаше награди - морални и материални (спортни принадлежности) плюс грамоти и медали; а за победителите при мъжете и жените банката спонсор осигури истинско злато – кюлчета-медальони (плочки). Награди получиха и двама специални участници - най-малкият, ненавършилият 4 години Иван Гавазов (станал втори в групата на батковците до 7 г.) и най-възрастният, 76-годишният Пенко Пеевски.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Това писта, туристическа пътека или какво е, че ми е трудно да си го представя?

Анонимен каза...

Ако ти е трудно да си го представиш,може да отидеш на място, за да добиеш по-добра представа!!

Анонимен каза...

Браво на организаторите и спонсорите!
Създали са условия за приятни емоции и смислено прекарване на почивния ден.

Анонимен каза...

Това се иска! Излезте навън, подишайте чист въздух, избягайте от проблемите, и ги забравете за един ден! Това е най–доброто за да оцелеем. Не се давайте на решилите да ни унищожат, и заличат от картата на Европа! Повече такива мероприятия!

Анонимен каза...

Г-н Маринов, за пореден път Ви моля да не изпадате в смешна ситуация ,пишейки като лаик!
Понятие в туризма като "туристически комплекс", означава сграда с прилежащата към нея материално-техническа база. Къде в случая виждаме подобни предпоставки?
Разбирам, че и вие нямате вина, защото дори и да използвате правилното понятие като "курортен комплекс", пак няма да е вярно, просто защото Беклемето е всичко друго но не и курорт!

Но моля ви, не изпадайте до нивото на Ралица Бенчева,Минко Акимов, Нико Зарачинов,Ангел Балев, Мариана Троанска и прочие...

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №5: Около Беклемето наистина има сериозна терминологична бъркотия, зад която се крият и по-дълбоки неща. Ето малко предистория.

На сесията на Общинския съвет в Троян на 29 октомври 2009 г. се внасят две независими едно от друго предложения за име и статут (това е много важно!) на Беклемето. Едното предложение е на Даниел Сираков - неговият вариант за наименование е Планински туристически комплекс "Беклемето" (именно г-н Сираков е човекът, който целенасочено през годините работи за избистряне на статута на Беклемето - бел. моя). Другото предложение е на тогавашния кмет Минко Акимов, според което името трябва да е Туристически комплекс "Беклемето". В хода на дебатите се появи и трето предложение, дошло от съветника Кольо Кацаров - Планински курорт "Беклемето". След много спорове и последвало гласуване се възприе предложението на Даниел Сираков, т.е. според решение на основния орган на местното самоуправление в община Троян наименованието на мини селището под билото на Троянския проход е ПЛАНИНСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ КОМПЛЕКС "БЕКЛЕМЕТО".

Сега за статута. На споменатата сесия на Общинския съвет на 29 октомври 2009 г. се взе решение да се предприемат необходимите действия Беклемето да получи национален статут (туристически комплекс с национално значение). Подобно предложение е внесено, какъвто е законовия ред, при тогавашния областен управител на Ловешка област Николай Нанков, който на 13 януари го придвижва нагоре, внасяйки го в МС чрез МРРБ. И да, ама не - от МС чрез МРРБ ни отрязват за националния статут, като зам.-министър Екатерина Захариева препоръчва на Община Троян да преосмисли решението си (с други думи – предупредиха ни да спрем с напъните Беклемето да бъде признато за национален курорт и да се задоволим да е с местно значение). Но тук не става дума за някаква наша троянска приумица – подобен национален статут би отворил възможности за държавна подкрепа, включително финансова, и би насърчил частните инвеститори; друг е въпросът дали някой (тук и другаде) има интерес Беклемето да не получи този национален статут.

На скорошната втора сесията (1 декември 2011 г.) на новоизбрания Общински съвет имаше идея, залегнала и в предложения проектоправилник на местния парламент, сред селищата в общината да се обозначи и "селищно образувание Беклемето". Предложението бе отхвърлено, не си спомням по каква формална причина; но се оказа, че има и друга причина по същество, а именно, че Беклемето няма статут на "селищно образувание", което си е вид регламентирана административна единица. И тъй, повтарям - единственото (според ОбС - Троян) легитимно наименование на онова селищно нещо (вили, хотелчета и прилежаща инфраструктура), сгушено в най-красивия и величествен старопланински проход - Троянския,е ПЛАНИНСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ КОМПЛЕКС "БЕКЛЕМЕТО". Поне засега.

С уважение: Генадий Маринов, Т21


Ето линковете към три статии по темата в Т21:

http://troyan21-statii.blogspot.com/2009/11/blog-post_5772.html

http://troyan21-statii.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html

http://troyan21-statii.blogspot.com/2010/04/blog-post_24.html

Анонимен каза...

Към 1-ви
ПРИЯТЕЛЮ КАКВИ ВАШИТЕ ПРЕДСТАВИ ЗА "СКИ ПИСТА" И КОМПЕТЕНЦИЙТЕ ВИ, ЗА ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ТОВА КОЕТО Е НАПРАВЕНО НА БЕКЛЕМЕТО ЗА ЗИМНИ СПОРТДОВЕ. НА БЕКЛЕМЕТО Е РАЗВИТА СКИ БАЗА СЪС ВСИЧКИ СЪВРЕМЕННИ ЕЛЕМЕНТИ - СКИ ВЛЕКОВЕ, СКИ ГАРДЕРОБИ, СНЕГООБРАБОТВАЩИ МАШИНИ И ДР. КАТО Е "ИЗВАДЕНО" МАКСИМАЛНОТО ОТ ТЕРЕННИТЕ КОНФИГУРАЦИЙ Е СЪЗДАДЕН ЕДИН СПОЛУЧЛИВ СКИ ЦЕНТЪР В КОИТО ВЛИЗАТ И ПИСТИТЕ ЗА СКИ БЯГАНЕ И БИАТЛОН. ПОХВАЛНА Е ИНИЦИАТИВАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ, РАЗВИТИЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ТОЯ ЦЕНТЪР. ТРОЯНЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ТОВА СЪВРЕМЕННО СЪОРЪЖЕНИЕ. ПОДОБНИ В СТАРА ПЛАНИНА ИМАТ БЕРКОВИЦА /КОМ/, ГАБРОВО /УЗАНА/, ЕЛЕНА - ТВЪРДИЦА /ЧУМЕРНА/ И ДР. ВСРЕД ВСИЧКИТЕ ТИЯ С НАЙ ДОБРИ УСЛОВИЯ Е НАШЕТО БЕКЛЕМЕ. ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДА НЯКОЛКО ДНИ НА БЕКЛЕМЕТО БЕЗ ПРОБЛЕМ С ПЪТЯ И В ДЕЛНИЧЕН ДЕН МЕ ВПЕЧАТЛИХА МНОГОТО АВТОМОБИЛИ ИЗДАВАЩИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА "СКИОРИ" ОТ ПЛЕВЕН, ЛОВЕЧ ...
ПОХВАЛА ЗА ИНИЦИАТОРИТЕ ЗА ЗИМНИЯТ ПРАЗНИК ОБЩИНАТА, СКИ ТЕНИС КЛУБА, ХОТЕЛ СИМА И СПОНСОРА ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА. ЗЛОБАТА И ЧЕРНОГЛЕДТВОТО СА ЛОШИ СЪВЕТНИЦИ, КАКТО И НЕКОМПЕТЕНТНОСТА.

Анонимен каза...

По-лошото 7-ми, е да лижеш гъзове, особено когато нямаш лична облага от това. Много е грозно да лижеш чужд задник, за да удовлетвориш нуждата да лижеш!
За компетенцията ти няма да говорим, стига ми че слагаш Беклемето пред Узана.
Навярно ще кажеш, че в Алпите са глупаци и некомпетентни щом си нямат трап пълен с вода,като онова чудо на хидро инжинерната мисъл!
А това, че Беклемето е всичко друго но не и курорт, такъв какъвто би носил приходи на общинската хазна, не те касе не те интересува?Нали,по-добре да олижеш задника на еди кой си!
А това, че достъпа до Беклемето през зимата е само от север, и евентуалните туристи от южна България отиват към други курорти, за теб не е проблем!
Беклемето няма никакъв устройствен план, никаква инфраструктура, да не говорим почистването през зимата в самото Беклеме как се прави, та в ниската част да е почти невъзможно да се стига...
Ама няма смисъл да ти обяснявам, просто защото ти искаш само да лижеш гъзове.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |