Троянските мераци за власт не са от днес

* Димитър Гимиджийски: „От с. Терзийско ни съобщават, че там имало 48 кандидати за кметове и 20 кандидати за председатели на училищното настоятелство”

Авторката Пенка Петрова-Голийска
е дългогодишен уредник в
троянския Музей на занаятите,
автор е на множество краеведски
изследвания за Троянско.


ПОВОД ЗА ТОЗИ ТЕКСТ ми даде материалът „Кметска треска тресе 12 троянски села” в Т21, (в брой 48 от 14 декември 2011 г.), според който в с. Балабанско от 110 жители имало 12 кандидати за кметски наместници. Мераците за власт документално са засвидетелствани още от 20-те години на миналия век. За прикритото властническо самочувствие и огромния брой властнически амбиции пишат и двамата именити троянци Димитър Гимиджийски и д-р Найден Шейтанов, съвременници и изследователи на тези процеси; според тях властолюбието на троянци (пример са и изминалите избори – бел. П.Г.) се корени не толкова в икономическите и всякакъв вид кризи, а в народопсихологията на балканджиите.

НА 16 ФЕВРУАРИ 1930 Г. са проведени избори за общински съветници в тогавашната Троянска околия. Гласували са 10 149 избиратели. Изборите са спечелени от Демократическия сговор. Местният вестник „Хемус” – типичен представител на демократичния независим печат, редактиран от комитет, с главен редактор Димитър Гимиджийски, в своя брой 77 от 1 март 1930 г. помества официалните сведения за резултатите от изборите, заедно с един великолепен хумористичен журналистически текст, подписан от Т.М. Там четем:

„(...) ОТ С. ТЕРЗИЙСКО НИ СЪОБЩАВАТ, че там имало 48 кандидати за кметове и 20 кандидати за председатели на училищното настоятелство, но нито един кандидат за... министър. Досега Терзийско изнасяше грънци, сливи и керемиди. Занапред обаче ще изнася кандидати за кметове и за председатели на училищни настоятелства. Износът ще се прави в чужбина - предимно в Англия и Америка - понеже вътрешният пазар бил преситен с тоя скъп и доходен артикул. За да има успех новият бранш, ще трябва терзийчани овреме да дадат обяви в европейската преса.”

ИНИЦИАЛИТЕ Т.М. означават „Тъмен мрак” – псевдоним на големия журналист, писател и общественик Димитър Гимиджийски. Със същите инициали той се подписва и през 1928 г., когато пак на страниците на в. “Хемус” въвежда нова рубрика “Бележник (из) околията”, чрез която в същия хумористичен дух прави кратка и точна характеристика - етнографска, стопанска и обществена - на селата от Троянска околия, в това число и Балабанско и Терзийско. И до днес тя е един ценен документ за развитието на селищата в околията. Оставам без коментар написаното преди 80 години от Димитър Гимиджийски. То е актуално и днес. „Нищо ново под слънцето”, както е казано преди векове.

Пенка Петрова-Голийска, историк

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |