Три часа обсъждат Правилника

* Лалю Драголов предложи - съветниците без пари; инж. Дочков: „Напиши го – че троянските общински съветници час и половина си обсъждаха заплатите!” * Инж. Пеевски непоколебим – съдът ще отхвърли документа, незаконосъобразен е
В Общинския съвет

ПОСЛЕДНОТО ЗА ГОДИНАТА заседание на Общинския съвет в Троян бе до тъмно – от 13:30 до 19:00 ч. (редовното време бе удължено почти с два часа) и постави своеобразен рекорд по продължителност (22 декември, четвъртък).

ПРИЧИНАТА ПЪК БЕ Точка 1 в дневния ред – приемане на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Троян, която отне почти две трети от времето. (Протяжно-напоителният дебат по правилника, който на моменти отегчи и самите участници, какво да кажем за рехавата публика, ни наведе на две важни мисли; първата не е оригинална, което не означава, че не е абсолютно вярна – за малките неща се говори най-много и обратното; и втората, тук претендираме за авторство – че Троян може да кандидатства в Гинес и в изтънелия общински бюджет да влезе някой долар повече, тъй като правилникът на троянския Общински съвет бе приет за по-дълго време отколкото новата българска Конституция от Великото Народно събрание - бел. Т21***)

ЗАЩО ТРОЯНСКИЯТ местнопарламентарен проектоправилник бе обсъждан тъй дълго, къде бе проблемът? Основното го казахме – за малките неща най-много се приказва. Другото е в някои тънки и не толкова маловажни моменти, които могат да повлияят върху бъдещата работа на основния орган на местното самоуправление в Троян и/или да имат други важни последици.

ДА ЗАПОЧНЕМ ОТТАМ, че според атакиста инж. Илиян Пеевски проектът за правилник, респективно приетият нов правилник, е незаконосъобразен; и той (Пеевски) ще го оспори в Административния съд в Ловеч, като неговата убеденост е, че съдебното касиране е неизбежно. Незаконосъобразността пък била в две посоки – в процедурата по приемането и по същество (т.е. текстове от правилника влизат в противоречие със законови текстове). Основният аргумент на инж. Пеевски за незаконосъобразност бе процедурен – че проектът на правилника не е минал през обществено обсъждане, каквото било изричното изискване (дали Пеевски е прав, ще видим, но той не обели дума какво се случи с предишното негово оспорване на процедурата във връзка с новия правилник на ОбС – че избраната на предишна сесия комисия за подготовка на правилника е от четен брой членове, 8, което било недопустимо; от наши източници разбрахме, че това оспорване е било отхвърлено на предсъдебна фаза – бел. Т21).

ИНЖ. ПЕЕВСКИ НАПРАВИ и редица оспорвания по същество, отрече и цялата Глава V, понеже с нея „въвеждаме партиен диктат, изменяйки на принципите на местното самоуправление” (въпросната Глава V е озаглавена „Групи общински съветници” и определя реда за създаване на съветнически групи по партиен или друг принцип – бел. Т21). Зад една от точките във въпросната глава пък се провидя намерение, че „иска да вкара Троян в Анадола”.

НО ВЪПРЕКИ ЧЕ инж. Пеевски тотално отрече новия проектоправилник за организацията и дейността на Общинския съвет, изразявайки и непоколебима увереност, че съдът ще отхвърли документа и въпреки че отказа да участва в гласуването, той направи някои интересни предложения по същество (например в раздела за международната дейност на ОбС – Троян и по-конкретно – че съветниците, влезли в делегация за чужбина, трябва да са с ясен мандат и след това веднага да дадат отчет за свършеното в странство). И (голям майтап – бел. Т21) тези предложения бяха приети, без вносителят им (Пеевски) да участва в гласуването; този нашенски местнопарламентарен парадокс бе забелязан от съветника от коалиция „Избор за Троян” Петър Яшев, той възнегодува от трибуната, от което обаче не последва нищо.

НО ГВОЗДЕЯТ В ДЕБАТА по правилника бе чл. 29, ал. 1 (от Глава IV, Раздел 1 „Пълномощия на общинския съветник”) и особено деликатната Точка 6, гласяща, че общинските съветници имат право „да получават възнаграждения за участието си в заседанията на Общинския съвет и комисиите, в които са избрани” (тази точка претърпя известна редакция – че съветническата плата се получава за цялостната дейност на съветника, която е далеч по-обхватна от участието в заседанията и комисиите - но по същество не бе променена; ние се сетихме и друго – че на предишната сесия председателят на ОбС Минко Акимов отрече съветниците да получават допълнителни възнаграждения за участието си в комисиите, но както и да е – бел. Т21).

ТУК ОБАЧЕ ИМАШЕ и една истинска „бомба” – съветникът от ГЕРБ Лалю Драголов предложи споменатата Точка 6 да отпадне, сиреч съветниците ни да работят занапред без възнаграждение. От разни посоки скочиха срещу предложението, чуха се обвинения в популизъм, изкараха се аргументи, че съветниците не получават заплата, а само средства да си вършат работата и че без тези средства няма как да стане (интересно ни е как става в Швейцария, примерно, а и на други места в бяла Европа?! – бел. Т21); шпикерът Акимов дори намекна, че предложението на г-н Драголов е несериозно и му подсказа да се откаже от него. В крайна сметка се стигна до гласуване и с 6 гласа „за”, 9 „против” и 10 „въздържали се” предложението бе отхвърлено и фамозната Точка 6 остана в правилника. („Напиши го – че троянските общински съветници час и половина си обсъждаха заплатите!”, обърна се към човека на Т21 в залата един от ключовите съветници от групата на ГЕРБ инж. Светослав Дочков; написахме го, разбира се – бел. Т21).

ОЩЕ ДВА ЩЕКОТЛИВИ ТЕКСТА от проектоправилника предизвикаха разгорещени дебати; и двата – ограничителни. Единият – че не бива да се допуска непрофесионално заснемане и изнасяне на видео/снимки (лично ние не разбрахме какво означава „непрофесионално заснемане” – дали че камерата ти е непрофесионална или че снимащият е непрофесионалист; и още – как така в най-публичния обществен орган ще се налага забрана срещу публичността?! – бел. Т21). Другият текст, него смело можем да го наречем „поправката анти Пеевски” (чл. 35, ал. 2) – че дисциплинарните наказания за провинили се съветници „отнемане на думата” и „отстраняване от заседанието” вече ще са придружени и с финансова глоба, съответно 60 лв. и една трета от месечното възнаграждение.

ОЩЕ МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ за новия правилник на Общинския съвет в Троян, но нека видим дали оспорването заради процесуалните нарушения няма да върне нещата в изходна точка.

Т21

*** Ако не е истина, не е и лъжа.

10 коментара:

Анонимен каза...

Кой ще работи без пари, Вие луди ли сте? Та те затова ли са се натискали– да работят, като родолюбци, и за благото на народа?

Анонимен каза...

какви родолюбци, те са толкова жалки - целта им е само паричките и да си осигурят впоследствие работно място, защото са толкова некадърни, че едва ли с качества биха могли да постигнат нещо

Анонимен каза...

Светославе,инженерино, плати ли заплатите на тираджиите ти,че само реват и се оплакват с колко си ги закърпил?

Анонимен каза...

той нали е ротарианец може и да не плаща.пък може и той да се мести някъде като радевски.

Анонимен каза...

Г-н Маринов,
и други присъствали / даже гласували/ на последната сесия на общинския съвет Троян. Бих попитал от къде се намериха лигитимни съветници? След като има влязло решение на АС Ловеч с което е отменено решението на ОИК-Троян за избор на общински съветници. Някой някъде да е виждал публикувано друго такова ново решение. Те гласувалите, ако имат удостоверения /"за вдигане на ръка"/ то ще да е възоснова на отмененото решение.Да не би да се окаже, че си оставяме със старата ставка/коефицент, а не процент Г-н Маринов и не кмета , а ОС решава независимо кой предлага/.

Анонимен каза...

Защо не пишете за гафовете на председателя Акимов който стана за смях с некадърното си водене и забърка допълнително работите:D

Анонимен каза...

Той да не обърка само хапчетата, че навместо оргазъм достигнал до инфаркт :)

Иванка Ц.

Анонимен каза...

Виждате ли, какво става, когато човек си вади оная работа, на работното място!

Анонимен каза...

Номер 5: Това, че не си правиш труда да четеш решенията на ОИК си е твой проблем. На 22.12, преди заседанието на ОС, ОИК е взела решение за замяна на един от общинските съветници, съгласно решението на съда в Ловеч. Ако обаче си направиш труда да прочетеш това решение, ще забележиш, че предишното решение на ОИК се отменя в частта, която е сгрешено, а не изцяло. Следователно, като всеки грамотен човек, би трябвало да ти е ясно, че заседанието е напълно легитимно, освен ако не си инж. Пеевеки, който напоследък май трябва да се прекръсти на адв. Пеевски, защото все дава предложения, които трябва да се разглеждат в съда. Само че на първото заседание, на което адв. Пеевски (пардон, инж. Пеевски) се изказа, че удостоверението му било нелегитимно, може лесно да се провери на сайта на ЦИК, където има образец за въпросното удостоверение и там изрично пише предсавител на ПП или независим, а не "общински съветник на жителите на Община Троян" или както там се изказа. Просто ми писна една от най-важните институции в Троян да е превърната в клоунада и санаториум, понеже някой не си е пил хапчетата. В Ловеч има заведение (както и в София на 4 километър), което да отговаря на изискванията.

Анонимен каза...

От 5 до 9( може и SED)-Надявам се да си разбирал, че съм си направил труда да разбера ,даже и да чета/ако е имало какво до днешна дата/. Няма как да съм нито адвокат, нито саратник на въпросния циркаджия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |