15-годишната Кристина – „Най-добър млад готвач” на България за 2011 г.

* Троянската шампионка омаяла жури и публика в Златни пясъци с ефектно тристепенно меню, кръстено „Кулинарна импресия”

15-ГОДИШНАТА КРИСТИНА ЙОРДАНОВА
от отбора на троянското СОУ „Васил Левски” (специализираната паралелка по хотелиерство и ресторантьорство) стана №1 в категорията „Най-добър млад готвач” на традиционното годишно състезание, организирано от Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХБ). Миналата година домакин на вкусната надпревара бе хотел „Веника Палас” в с. Чифлик (Троянско), а този път – комплекс „Ибера Обзор бийч – Изгрев” в курорта Златни пясъци.

ПРИПОМНЯМЕ, че надпреварата е в 4 категории – за най-добър млад готвач, сервитьор-сомелиер, барман и сладкар; а журито, отделно за всяка от категориите, е максимално експертно и по правило е съставено от водещи специалисти в бранша на национално ниво (представители на съответните професионални асоциации).

ЛЮБОПИТНОТО – троянската шампионка при готвачите Кристина бе най-младият участник в своята категория, но както се видя, това не й попречи да омае журито и да грабне престижната титла „Най-добър млад готвач” на България за 2011 г. От ръководителките на нашата група – преподавателките инж. Иванка Църова и Милена Мартинова, научихме, че за да получи правото да представлява СОУ „Васил Левски”, Кристина преминала през тежък вътрешноучилищен кастинг и била избрана по комплексен критерий – вкусни ястия, бързина на приготвяне, презентация на български и английски език.

С КАКВИ БЛЮДА троянското момиче спечели кулинарната битка в Златни пясъци? Менюто й, както подхожда на професионалист със самочувствие, било тристепенно и носело романтичното име „Кулинарна импресия”: предястие - печено козе сирене с конфитюр от боровинки и чипс от пармезан; основно ястие - печено свинско контрафиле, шпековано с паста от чесън и пресни смокини, залято със сос от ягодов конфитюр, вино, ароматни корени и подправки, плюс три вида гарнитури; и десерт - шоколадови трюфели със сушени плодове, ядки, ром и джинджифил върху карпачо от пресни смокини и киви.

ВТОРИЯТ ТРОЯНСКИ УЧАСТНИК – сервитьор-сомелиерът Илиян Петракиев (11. клас), също се представил на ниво, като особено впечатление на жури и публика направила прекрасната му комуникация на английски език. „Илиян заслужаваше призово място, но много щеше да ни стане да отидем с двама участници и да им оберем медалите”, шеговито коментира г-жа Църова.

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Ръководител на отбора беше г-жа Мартинова.

Анонимен каза...

Браво на децата,да са живи и здрави.

Анонимен каза...

Браво на децата

Анонимен каза...

Браво на децата,те са нашето бъдеще.Да са живи и здрави те и техните ръководители и преподаватели.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |