Възстановяват Зелениковския манастир

* Управителят на комплекс „Азарея” инж. Светослав Вълчев и прочутият пътешественик Миро Нанков – сред главните инициатори; основен спонсор – шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев * Работата продължава напролет

ГРУПА ЕНТУСИАСТИ, влюбени в Троянския Балкан и в чудния Зелениковски манастир, този храм на красотата и духовността (над с. Черни Осъм), преди около година подеха инициатива за спасяване на манастирската църква, върху която преди доста време бе паднал голям бор и част от покрива стоеше разрушена, а атмосферните влияния вършеха своето и опасността от съсипване на сградата и дори от срутването й бе сериозна. От доста години за Зелениковския манастир се грижи обичаната от всички леля Дана, но тя сама не можеше да свърши работата. Новата управа на Троянския манастир (Зелениковският манастир /скит/ е прилежащ към Троянския – бел. Г.М.) и лично игуменът Григорий също не бяха безразлични, но и те нямаха възможност да се справят с проблема.

КОИ СА ХОРАТА, подали ръка и направили първата крачка към цялостния ремонт на разположения високо в планината манастир "Св. Йоан Кръстител", познат като Зелениковския манастир? Основните инициатори са трима, но единият от тях, земляк, авиатор, живеещ от доста време извън Троян, помоли да не му съобщаваме името. „Важно е, че работата потръгна”, сподели ни той. Другите двама са инж. Светослав Вълчев – управител на екоселището „Азарея” (с. Горно Трапе), и прочутият български пътешественик и наш земляк Миро Нанков.

ОСНОВЕН СПОНСОР на тази първа част от ремонта пък е един известен и родолюбив банкер, който не е тукашен, но редовно с приятеля си Миро Нанков гостува на Зелениковския манастир – шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Дарения правят и други, а инж. Вълчев, който е собственик на столичния таекуондо клуб „Таекион”, на 1 октомври т.г. организира в троянското читалище благотворителна демонстрация на бойни изкуства за събиране на средства. Своята лепта даде и един чуждоземец – австралиецът Жорж Халицки, миниджър логистика на австралийската авиокомпания „Бриджис” в Атина, също голям почитател на Зелениковския манастир и посещавал го неведнъж.

ТУК МУ Е МЯСТОТО да споменем имената на майсторите – главния Георги Иванов и помощника му Валентин Здравков, и двамата от Ботевград. Майстор Георги не е избран случайно – освен доказан професионалист, той е известен дарител за българската духовност и е работил на много църковни обекти из цялата страна; една година се труди напълно безвъзмездно и по възстановяването на къщата на Учителя Петър Дънов в с. Николаевка, Варненско. Незаменими помощници на майсторите са двама нашенци от с. Орешак – шофьорът виртуоз Георги Петелев-Шинго, когото не могат да уплашат никакви стръмнини и други препятствия, и универсалният специалист Ангел Петров-Ачо, отлял носещите ферми за ремонтирания участък от църковната сграда.

СТРОИТЕЛНАТА АКЦИЯ продължи от средата на м. септември до началото на м. октомври. „Бяха извършени неотложните животоспасяващи дейности”, обясни ни инж. Вълчев, строителен инженер по професия, поел и функциите на инвеститорски контрол на обекта. Равносметката е, че пробивите в южната фасада са ремонтирани и опасност за църковната сграда няма, а идеята е напролет да се довърши ремонтът на южната фасада, препокриване на част от покрива и външно боядисване. За да се случи всичко това обаче са нужни още средства и без допълнителна подкрепа не би могло. Затова хората, заели се да възстановят Зелениковския манастир, призовават всеки, който има възможност и желание, да помогне за доброто дело (телефоните за връзка са на разположение в редакцията на Т21).

Генадий Маринов

12 коментара:

Анонимен каза...

Чудесна новина!Нямам средства но с удоволствие ще помогна с труд.

Анонимен каза...

Нямам много,, но 100 лв. ще дам! Къде обаче?

Анонимен каза...

Браво на всички инициатори и спонсори!
Истински планинари и милеещи за българското!
Поклон!

Анонимен каза...

Едно голямо БРАВО на хората заели се с тази задача. страхотен пример за родолюбие, както се казва "по делата ще ги познаем "

Анонимен каза...

Едно голямо БРАВО на всички инициатори и спонсори!

Анонимен каза...

Похвално дело!
Адмирации!

Анонимен каза...

Браво, за бравото! Фту, да не урочасаме пишещите, и вярващите в начинанието! Браво, и от мен!Много браво и на леля Данка!Жената е на възраст, но струва за десет по на 35 години младежи! Да си жива и здрава, и все така силна духом!С общи усилия се постига непостижимото!

Анонимен каза...

Поздрави и от мен! Обаждайте се, когато ви трябва помощ.

Марин Сираков

Анонимен каза...

Браво и от мен!Браво на Миро,Ценко и на теб,Генади за това благородно дело.Браво и на другите инициатори.И аз нямам много,но бих дарила 100лв. за делото.Генади,дай банкова сметка.
ваша съучиничка от випуск 79

Анонимен каза...

Имало още истински българи!!!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №2, №9 (наборке, привет и целувки!) и до всички, които искат да помогнат: Благодарности за милите думи! И едно уточнение - аз нямам заслуга за това хубаво нещо, просто му дадох гласност, в основата са Ценко, Миро и човекът от "Азарея" (той се разплаща с майсторите). Но специална банкова сметка няма, оставиха си телефоните в редакцията, дай ми имейла си и ще ти ги пратя, за да уточните как да стане дарението.

Поздрав най-сърдечен: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Който няма средства може да помогне с труд,аз съм за..........и Браво на инициаторите,адмирации.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |