Паметникът на Хаджийски пак забуксува

* Комисия начело с акад. Светлин Русев първо трябва да отпише партизанската грамада в центъра на Троян от списъка на паметниците на културата

НА ПОСЛЕДНАТА СИ за мандата пресконференция (13 септември) кметът Минко Акимов, попитан от Т21 предстои ли монтирането на новия паметник на Иван Хаджийски (предишните уверения бяха, че паметникът ще е готов в началото на м. октомври), най-неочаквано отговори отрицателно. Г-н Акимов обясни, че според подписания договор изпълнителите - художникът Борис Борисов и арх. Пламен Цанев от Велико Търново, вече са готови с монумента. Общината от своя страна има готовност да разчисти мястото, т.е. да демонтира остатъка от някогашния партизански паметник, стърчащ между двете музейни сгради в центъра на Троян. Но се явила неочаквана пречка.

ОКАЗАЛО СЕ, че въпросният остатък фигурира в някакъв списък на паметниците на културата, което било потвърдено от НИПК (Националния институт за паметниците на културата). А за да се зачеркне от списъка, трябвало решение на специална комисия към Министерството на културата, оглавявана от акад. Светлин Русев. Но пък тази комисия се събирала на шест месеца веднъж и трябвало да се чака. Кметът обаче изрази увереност, че споменатата пречка ще бъде преодоляна и паметникът най-после ще стане факт. Били проведени и нарочни срещи с културния министър Рашидов и заместника му Чобанов, които допълнително обнадеждавали.

КОГА ОБАЧЕ ИВАН ХАДЖИЙСКИ ще се появи на троянския площад – не стана съвсем ясно. Не стана ясно и защо досега този проблем не е бил решен и носи ли някой отговорност за забавянето. Останаха и известни подозрения, че цялата работа е не за друго, а да не се дразни преди изборите твърдият червен електорат, който силно тачи стърчащия партизански остатък и е срещу демонтирането му. (Позицията на бившия кмет Константин Фичев, по чието време - в началото на 90-те години, бе свален партизанският паметник, четете в броя на вестника ни в сряда, 28 септември.)

Т21

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

За да завършиш едно нещо до край се изисква и акъл. Само със Сталинистки методи не става. Мислех, че ще ни остане нещо за спомен от Аки-то ама няма ей на. Мина му котка път.

Анонимен каза...

Нищо не му е минало път човекът ще има още 4 години да го довърши този паметник,щото е безпорен фафорит и работата му е опечена.Ясно ние кмет си имаме!!!

Анонимен каза...

"Неочаквана пречка" - толкова ли е неочаквано да провериш дали трябва да направиш нещо? Аман от тъпи управленци, аман, но и аз за съжаление мисля, че Акимов ще бъде избран отново. Опекъл си е питката и още цигани засели.

Анонимен каза...

Цигани, и то май крадливи. От 15 години вилата ми не беше обирана, сега на два пъти в последните 15 дни.

Анонимен каза...

Хора ,вижте какво става в България!Хайде да се вдигнем и ние стига сме търпяли безобразия!Тези гербери са отвратителни-безкруполни и нагли,готови да ни унищожат само и само да могат да грабят.Уродливи комунисти!!!!

Анонимен каза...

Безскруполни-извинявам се за грешката!

Анонимен каза...

От написаното е ясно, че проблема е от времето на демонтирането на статуята. Бяха "революционни времена" и "демократизма" на някои хора се мереше в нещо да разрушим. Пропуснали са тази част от процедурата, но няма как да я припишат на друг.Като знам в последните години откъде особено пред избори се е захващал този спор, и кой го е превръщал в най-важния проблем на града.. Чудя се с какво ше ни занимават, когато проблема се реши. Очевидно е че тези изисквания е трябвало да бъдат спазени отдавна и за "партизанската грамада".

Анонимен каза...

В случаи,че някои не знае. Цветето "ГЕРБЕР" било
генно модифициран мак.

Анонимен каза...

Другари ,явно кумунистическия ешалон се е стяга за битка(обречена),600ромски гласа си довлякло:600+1500пенсионери=2100гласа да са им честити хахахахахааааа
Какво не сте доволни от ГЕРБ,а пък за паметника БРАВО,за какво да го сменя,цял свят си пази паметниците без значение за какво са....ние да ги сменяме
Честито МИНКО.....от 1ви тур

Анонимен каза...

Да бе № 9.
Минко ще спечели не от първи тур.
Мисля си,че ще яхне голям =ур.

Анонимен каза...

Това успя да свърши троянската седерастия за 22 г. Да бутне един паметник от епохата, в която Троян стана град. Никаква друга градивна идея за 22 г. Е, седерастите успяха. Троян вече отново е село, гордо управлявано от мутромилиционерите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |