Иван Христов: „Терминът „културен туризъм” е само на книга”

* „Грижите и поддръжката на Состра ще е едно предизвикателство за тези, които ще управляват община Троян след изборите”

Землякът ни – археологът д-р Иван Христов от Националния исторически музей (НИМ), представител и на Института за научни изследвания, организация, управление и защита на културно-историческото наследство към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), е добре познат на троянци от вече десетилетната си работа (от 2002 г.) на римската крепост Состра, античния предшественик на днешен Троян. Поводът за разговора ни – започващите в края на м. септември, малко по-късно от обичайното, археологически разкопки на Состра за тази година.

*****

- Поредното горещо археологическо лято. Разкажи ни за твоята работа, знаем, че има с какво да се похвалиш?
- Това лято започна твърде рано, а сезонът ще продължи и през есента. Нещо не прецених броя на дните… Човек в днешно време трябва да се радва, че има работа, а що се отнася до нашата - наистина работихме на важни обекти. Причината чак сега да говорим за археологически проучвания на Состра е, че екипът на Националния исторически музей (НИМ) бе ангажиран с тракийската царска резиденция на връх Кози грамади цели три месеца. А от 1 септември започнахме подводна експедиция в акваторията на остров Св. Кирик и нос Скамни край Созопол (Аполония). В края на септември идва редът и на Состра. Отделно бях включен като консултант към европроект за Асенова крепост в Асеновград.

- Какво предстои да се случи през м. септември 2011 г. на Состра?
- Тук трябва да направя уточнение, че на Состра, от гледна точка на стопанисване на обекта, се работи още от началото на лятото. 1000 лв., събрани от ротарианците на Троян, се използваха за назначаването на екскурзовод и закупуване на материали за обезтревяване на големи площи от крепостта и раннохристиянскатата църква „Св. Георги” в съседство. Музеят на занаятите подготвя на 23 септември сред естествените декори на Состра поредния спектакъл „Искри от вечността”, който може да се смята за начало на археологическите разкопки 2011 г.; организатор на разкопките е Музеят на занаятите в партньорство с Община Троян и НИМ. Ако всичко приключи навреме в Аполония, от 26 септември ще започваме археологическите разкопки на Состра. Тази година в програмата на експедицията е предвидено да открием част от войнишките помещения на укрепения лагер. Ще продължим разкопаването на най-старите съоръжения на кастелите Состра от втората половина на 2. век. Казвам кастелите (крепостите) в множествено число, защото на нашата римска старина има натрупване едно върху друго на три укрепления с една и съща функция, строени в различни година от 2. до 4. век. Пропуснах да кажа, че вече се прави организация студенти от два университета да прекарват практиката си на Состра, ползвайки туристическата база в околностите.

- Неведнъж си казвал, че Состра има потенциал да се превърне в туристическа атракция от национален мащаб и че това е голямата цел – твоята и на институциите, ангажирани с каузата (Община Троян, Музеят на занаятите, Националния исторически музей). Направи ли се крачка напред в тази посока през 2011 г.?
- В България много трудно стават нещата от „национален мащаб”.Терминът „културен туризъм” е само на книга, а обектите, които имат добра визия, се броят на пръстите на едната ръка. Успокояващото е, че Состра е запазила своя потенциал от началото на мащабното разкопаване през 2002 г. насам и заслуга за това имат споменатите от теб институции. Изключително приятно ми стана тази пролет, когато директорът на Националния археологически институт доц. Людмил Вагалински се обади и каза, че включва крепостта Состра в туристическата програма на Международния лимес конгрес (форумът за границите на някогашната Римска империя /лат. Limes – лимит, граница/, обединяващ водещи специалисти по римска археология от целия свят – бел. Т21), който ще се проведе в България през 2012 г. Това означава, че прекрачваме българските мащаби. Нашата задача е да запазим крепоста в добър вид и занапред, защото причината 400 мастити учени от цял свят да разгледат старината е добрият й външен вид (консервирани и реставрирани части от крепосните стени и кулите, чистота и лесен достъп от главен път).

- Каква се пак беще конкретната ангажираност на троянските институции тази година? Често си бил критичен към общинската администрация.
- Първо, ангажираност имаха всички институции, свързани с проекта „Состра”. Общинският съвет в Троян гласува 10 000 лв. за разкопки. НИМ заяви 35 000 лв. пред Министерството на културата още през 2010 г. Преди да замина за Старосел ме извика зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, който ми каза, че е включил Состра в списъка на финансиране за тази година с около 25 000 лв. Сгреших, като побързах да се обадя на кмета на Троян Минко Акимов, надявайки се, че наистина ще имаме сериозно финансиране. В началото на летния археологически сезон г-н Чобанов се отметна, оправдавайки се, че Состра остава за втория транш на министерското финансиране. При една от последните ни срещи със зам.-министъра направо ми беше казано да говоря с вицепремиера Дянков, който давал парите.Така много бързо изтрезнях от мисълта, че ще работим с повече хора на Состра през този сезон. За спектакъла на 23 септември очаквам много гости и сериозно съдействие от отдел „Култура” в общинската администрация (нали има такъв – бел. Ив. Хр.) и дано този път национални медии да бъдат докарани на място, за да покажем, че сме прескочили нашенската летва на значимост. Трябва да спомена, че тази година кметът съдейства да се асфалтира навреме, преди началото на туристическия сезон, отбивката към Состра от главния път Ловеч - Троян. И още - г-н Акимов се разпореди хора от програмата за временна заетост да дойдат хора на археологическия обект, които да помагат в подръжката и почистването от трева и храсти през целия летен сезон.

- Застрашен ли е нашият най-значим археологически обект от иманяри и други посегателства? Тази тема не сме я коментирали отдавна?
- Причината да не говорим последните две години за иманярска интервенция на Состра е, че такава просто няма. Не че по съседните ниви не се разкарват хора с металотърсачи - но поне в пределите на крепостта не съм регистрирал незаконни изкопи. Радостен е фактът, че в специализираните структури на МВР в София работят отскоро много млади и напористи хора, които помагат по места в страната, за да се неутрализират иманярските групи. В поправка и измение на закона за културното наследство вече се изисква и целогодишна охрана на проучваните обекти с ясно финансиране за тази дейност. Разчитам на новото ръководство на троянската полиция да продължи традицията патрулиращите коли в общината да „хвърлят по едно око” и към крепостта. Но по-страшна от иманярските набези е опасността да спрем да подържаме обекта и тя не е нереална. Грижите и поддръжката на Состра ще е едно предизвикателство за тези, които ще управляват община Троян след изборите. А догодина, както казах, ще посрещаме гости от цял свят.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Много ми дреме за купчината камъни до Ломец,даже не са забележителност която би привлякла туристи,и по такъв начин да е полезна за града и жителите му.А като стана дума за града по-добре бъдещите управници да му обърнат на него внимание,че и той е станал като археологическа забележителност.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Аман от китуци, тъпанари и негативисти!

Анонимен каза...

И от комплексари!

Анонимен каза...

И от нихилистични идеалисти ...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Сине, колко пъти съм ти казвал сините хапчета,не от кафевите!!!?!?!?!?
Моля за извинение, малкият пишещ по-отгоре като обърка лекарствата и се мисли за велик.Извинете още веднъж...

Марто каза...

Повече книжки трябва да се четат,да се излезне от черупката на ежедневието и да се погледне малко в перспектива,пък ако щете и малко назад в историята.Той и Паисий надали е преяждал по светогорските манастири ама му е дошъл на акъла онзи гениален възглас.Няма да е лошо освен да пълним тумбаците си,да мислим дали има на трапезата ни и някаква духовна храна.

Лайногризец храбър каза...

Братко,Паисий едва ли е писал дълбокомислените си трудове след тежък работен ден,и отхвърляйки настрана въпроса "какво ме чака утре".Гладна мечка хоро не играе,на народа му трябва хляб и зрелища,или хляб и някакво забавление,ама познай без кое от двете може да мине.Щото аз още не съм чул за някой умрял от скука,в буквалния смисъл.

Анонимен каза...

Состра е икономика,в обекта има много пари от туризъм това ви казва археолога ама като няма кой да слуша:(

Анонимен каза...

Как не ви е срам, вие първите, които сте писали ! Нямате ли си друга работа?! Като не сте съгласни с нещо има 1001 начина да го кажете, но толкова брутално!? Във всичко си има граници. Плюете, че градът и държавата били такива и онакива. Ами заради такива като вас имаме такъв имидж!Избягайте в чужбина, ама освен за миячи на чинии за нищо друго няма да ви вземат!

Марто каза...

До 9-ти
Хляба е ясен,никой не отрича нуждата от него.Далеч съм обаче от мисълта,че народа е пред умиране от глад.Въпреки това подкрепям това,че човек трябва да се стреми да живее по-добре и да иска да хапва всеки ден мръвки,да пийва биричка и да гледа ''Гласът на България''.Мнението ми (личното) е че освен това би било добре да ни интересуват и други неща иначе е доста тъжно и още по-тъжно е ако не го осъзнаваме.

Анонимен каза...

Бедният е беден и простака е простак точно защото мисли единствено за тумбака си. За съжаление промяната няма да я дочакаме.

Анонимен каза...

Не я чакай,приятелю 13-ти,работи за нея,всеки ден променяй....себе си!Това е най - трудното.Въобще не съм сигурен,че ще успееш!Аз,засега,шестдесет и една година- не успявам.Но ако ми дари господ още 100 - 200 години живот-нищо чудно и да стане!
"Човек и гърне не се преправят" - народна супермъдрост!И въпреки това трябва да бъдем оптимисти,да искаме невъзможното!Иначе не е интересно. АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Уморени вода не сте пили още,видно е,хах!
Сит на гладен вяра няма ...

Анонимен каза...

11-ти,ти кво аджеба си направил за държавата или за градът? Или си поредния анонимен сюргуч?

Анонимен каза...

Обиколил съм страната ни надлъж и на шир,пеша,с колело ,лодка и кола-прекрасна е!Но напоследък ми прилича на красавица,застанала само по скъсан чорапогащник край пътя и надпис "FOR SALE"! И ме боли......АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

В България има много археологически обекти от изключителна историческа важност,хубаво е нещата да се степенуват по значение и по подобаващ начин да се финансират!!!Простете ме,но мен лично Состра не ме впечатли.Прекалено голяма е човешката намеса във всяка посока.....Иманярите отдавна са опорочили всякъква историческа достоверност.Освен това научните публикации по тази тема са доста преувеличени,особено по отношение на превода на думата"кастел"!Дано и царската резиденция в месността "Кози грамади" не е същото нещо!Плика,Преслав отчаяно чакат десетилетия подобаващо финансиране,за да ни разкрият още неща от Българската история!

Анонимен каза...

На тоя "отгоре" като му видиш претенциозното представяне и можеш да разбереш за какъв Нарцис става дума....

Анонимен каза...

За културен туризъм е нужна сериозна история. Като цяло България трудно се класира в тази сфера. С кой да се сравняваме, с Гърция, с Италия, че дори и с Турция? Несериозно. В национален мащаб, за съжалени, също е трудно да се каже, че Троян има някаква културна стойност в степен, специално да привлича туристи с културно-историческите си обекти. Когато говорим за културен туризъм, наличните обекти трябва да имат комерсиална визия, със съответната реклама. Освен ако не са с наистина висока стойност. Тук по-скоро трябва да се обърне внимание на музеите, на изложението в Орешак. Туристи с културни интереси не идват, само за да им изнасяш лекции. Ако се направи стройна организация, със ериозна реклама на града като цяло, с обезпечаване на транспорта и още много други неща, може и да живне културния туризъм, но като гледам, това не се очертава да стане. А иначе, може би состра си има своята научна стойност. За да се продава обекта като културен туризъм обаче, има още много работа да се свърши. Тук е ролята на общината. За съжаление в последните години не виждам да се прави никаква туристическа реклама на Троян.

Анонимен каза...

Ехо,20 ти имаш ли представа от историята на България?!!!!

Анонимен каза...

Да, имам представа от нашата история. Освен това съм родолюбец. Но тук не става въпрос за величието на нашата история, а за начини тя да бъде продадена под формата на достъпен продукт. За тази цел трябва да бъде предизвикан интерес в голяма група потребители. Инвестициите в такъв обект, за да бъде предоставен като туристически такъв, трябва да са аргументирани с евентуални бъдещи постъпления, които той може осигури.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |