„Вампири” на тавана в Музея

* Или как съжителстват природното и културното богатство и защо Музеят на занаятите в Троян ще участва в Европейската нощ на прилепите

СИМПАТИЧНИ ПРИЛЕПИ от вида „подковоноси” (наричат се така заради странното образувание на „носовете” си, приличащо на подкова) са намерили от години убежище на тавана в централната сграда на Музея на занаятите в Троян. „Квартирантите”, на брой поне 5, са заели обичайната си поза надолу с главата в близост до вратата, отделяща малко фоайе от вътрешността на таванските помещения. Точно там ги изненада и обективът на музейния фотограф Цветан Тончев. Местообиталището им е в съседство с два от музейните фондове, в които се съхраняват културни ценности собственост на музея.

МУЗЕЙНИТЕ ХОРА СИ СПОМНЯТ няколко смешни и драматични ситуации, в които прилепите „нахлуват” в музейната експозиция, но водени от безпогрешното си чувство за ориентация, отново се връщат на тавана. Очевидно там си живеят доста уютно, ако съдим по увеличаване на числеността им. Снимки на прилепите бяха изпратени във фондация „Зелени Балкани”. Биологът от фондацията Елена Тилова призна, че обаждането е било едно от най-приятните, защото обикновено хората ужасени съобщават за съжителството си с летящите бозайници. Главната причина е незнанието им за тях (а може би и страхът, насаден от филми и предания за вампири, призраци и разни други нощни злодеи, неизменно свързвани със симпатичните и безобидни иначе хвъркати „мишки” – бел. Т21).

ПРИЛЕПИТЕ СА УДИВИТЕЛНИ БОЗАЙНИЦИ - единствените по рода си млекопитаещи, които могат да летят! Те са близо 1100 вида и са най-процъфтяващата група бозайници – близо 1/5 от всички видове от този клас. Но това, което е най-важното за нас е, че те имат изключителна роля в екосистемите и без тях не само животът на хората, но и планетата ни нямаше да са същите. Прилепите изпълняват незаменими функции. Те унищожават огромни количества насекоми (много от които вредители), осигуряват опрашването на цветовете и разпространението на семена на много видове. По този начин те „спестяват” на хората милиарди долари и осигуряват просъществуването на много видове и екосистеми.

ВСИЧКО ТОВА Е ПРИЧИНА 2011 ГОДИНА да бъде определена от Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и Споразумението за опазване популациите на eвропейските видове прилепи (EUROBATS) на ООН за Международна година на прилепите; официаленият сайт на кампанията е www.yearofthebat.org В рамките на Международната година на прилепите в България ще бъде отбелязана и Европейската нощ на прилепите. В нейното честване през миналата година са участвали 5 града и 7 организации, както и десетки граждани. Музеят на занаятите в Троян се присъединява към кампанията и ще направи специален информационен кът, посветен на музейните прилепи.

Музей на занаятите - Троян

8 коментара:

Анонимен каза...

Вампирите са в отсрещната сграда през площада.

Анонимен каза...

тия написаха платформата на отсрещния
http://forumat-troyan.blogspot.com/

Анонимен каза...

Е ква стана тя-прилепите по-полезни от общинарите,май?И не само не им плащаме,ами и през свободното си време ни опрашват растенията,че и маса други добрини правят.Например-гуано.А от общинар гуано да сте видели-не,не и не!Само дето и те са тихи като прилепите,даже понякога имам чувството,че и те си говорят с инфразвуци.Но не съм сто процента сигурен-може и да са утразвуци.Във всеки случай-не им се разбира.Освен преди избори....

Анонимен каза...

"Да изчезнеш за 180 секунди" - документален, от Антверп, Белгия "Олимпия - първа кръв" - екшън, Любляна, Словения "Олимпия се завръща" - екшън, втора част, Любляна, Словения "10 малки негърчета" - трилър, Беверен, Белгия "Публикувано" - документален, Целе, Словения "I got 5 on it" - музикален очерк, Барселона, Испания "17 мига от есента" - шпионски епос, сниман в Барселона, Лондон, Бремен и София "Финландски скиори" - хорър трилър, - Тампере, Финландия "Финландски скиори 2” Ние ми атакува" - хорър трилър, втора част, София, България “БАТЕ идва с трактор” - комедия (Беларус), реж. Бате Борисов “Кошерът” - хорър (Жилина, Словакия) “Кошерът 2: Пчелите атакуват!” - хорър, с елементи на трилър, реж. Адауто "Бира с 4 дебърцина" - унгарски аматьорски очерк от Октобер фест, реж. Боднар "От Търнава с любов" - словашки комедиен сериал, реж. Томашек "Ой ти Черно Море или 33 години по-късно" реж. Ермес Паломино

Анонимен каза...

4-ти,пи ли хапче или да се обадя на Калоян да ти счупи кратуната проста ,дееба и свинята ти умряла!
Научил се да копира и се насрал от кеф!

Анонимен каза...

как не се сетихте,че има и още един вампир-Елеонора:)

Анонимен каза...

5-ти, прочети поне една книга, напр. тази:

"Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е." ("Фермата", Джордж Оруел).

Анонимен каза...

Поздрави от Танасе,знаеш ли го?Едно хубаво църно румънско момче,дето снощи разплака майката свиня!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |