Последно сбогом на производителя на стругове „Машстрой” (Троян)

* На 28 юни Общото събрание на акционерите взе решение да прекрати завинаги производството на металорежещи стругове * „Машстрой” – ново начало или по пътя на „Елма”?

НА ПРОВЕЛОТО СЕ В КРАЯ НА МИНАЛИЯ МЕСЕЦ – 28 юни 2011 г., редовно Общо събрание на акционерите на „Машстрой” АД (Троян) е било взето едно предизвестено решение, научи Т21. По-точно едно решение, регистриращо обективния факт, че бившият производител на стругове и една от емблемите на промишлен Троян вече не съществува и с производството на стругове е приключено завинаги.

ЩЕ ЦИТИРАМЕ ДОСЛОВНО решението по точка 12 от дневния ред на споменатото Общо събрание на акционерите (протоколът от събранието е качен в сайта на Българската фондова борса – бел. Т21): „В резултат на проведеното гласуване Общото събрание на акционерите ЕДИНОДУШНО РЕШИ: Взема решение да бъде спряно производството на металорежещи стругове в „Машстрой” АД. Възлага на Съвета на директорите на Дружеството да предприеме необходимите действия по спиране на производството на металорежещи стругове. Възлага на Съвета на директорите на Дружеството да изработи и предложи за одобрение на Общото събрание на акционерите в срок до 3 месеца стратегия за бъдещата насока за развитие на стопанската дейност на Дружеството”. По точка 13 от дневния ред пък е било решено загубите на предприятието от минали години в размер на 2,619 млн. лв., както и загубите за 2010 г. в размер на 93 578 лв. да бъдат покрити от фонд „Общи резерви”, в който след разплащането ще останат 3,97 млн. лв.

НО ОТ СПОМЕНАТИТЕ РЕШЕНИЯ на Общото събрание на акционерите не става ясно в каква посока ще се търсят възможностите за развитие на дружеството. Според бивши работници обаче „Машстрой” неотклонно върви по пътя на съседното предприятие – производителя на електромотори ”Елма” АД, където машините и всичко останало се разпродава и реже за скрап. Припомняме – „Машстрой” АД (Троян) е в структурата на „ЗММ България холдинг”, който пък е част от групата „Индустриален холдинг България” (ИХБ), чийто председател на УС е Божидар Данев, председател и на Българската стопанска камара. Основен акционер в ИХБ е регистрираната в Кипър компания „Венсайд Ентерпрайсиз Лимитид”, притежаваща 31 % от капитала на холдинга.

И ОЩЕ ЕДНО ПРИПОМНЯНЕ – големият срив в „Машстрой” АД започна през втората половина на 2009 г., когато бе отчетен спад от 72% в сравнение с предходната година. Тогава почнаха и масовите съкращения, като за няколкото месеца до края на 2009 г. на работа в предприятието останаха 30-тина души (от общо около 400). През първата половина на 2010 г. проблесна надежда – за изпълнението на стара поръчка от 19 струга бе събран екип от работници, тръгна и слух, че това е началото на възраждане на производството, но всичко приключи с въпросните 19 струга. И както стана ясно от последните събития – завинаги.

Т21

38 коментара:

Анонимен каза...

Минко Акимов по това време разправяше, че ако спрем да говорим за кризата , тя ще отмине.
По ТВ 7 каза,че в Троян немец си проблемец!!!

Да заповядат Бонито и Самичката!

Анонимен каза...

Та тои Самичката отдавна реже в Машстрой . Така , че едва ли е останало много за рязане .

Анонимен каза...

Крадци и некадърници!Долна паплач,живееща на гърба на обикновените хора-КОМУНИСТИ!!!!!АНАТЕМА!!!!

Анонимен каза...

Мръсници!Уууууу!

Анонимен каза...

Да организираме протест....Във Фейсбук!

Анонимен каза...

Както се казва да си вземем сбогом, дали ще има развитие - бъдещето ще покаже, лично аз много се съмнявам. Но при положение, че ЕЛМА я няма, Лесопласт върви по същия път, за какво още съществува механото?

Анонимен каза...

Разсипаха ни градеца тотално....мъка, мъка...

Анонимен каза...

Минко Акимов по това време разправяше, че ако спрем да говорим за кризата , тя ще отмине.......To ako ги слушаш наш Миня и бат Бойко по добре от нас няма в Европа и сме цъфнали отвред остава само да вържем.Интересно е само до кога ще има глупаци да се вързват на тези приказки.

Анонимен каза...

Не се кахърете хора това е положението в момента както в България така в частност и в Троян и си оставаме малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, педераси, проститутки, найлонови торбички, улични кучета, цигани, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура!
ТАКА,ЧЕ АКО СТЕ МЛАДИ БЯГАЙТЕ ПО СКОРО!Атези които оставате не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!

Анонимен каза...

Ами в Ловеч пък се строят нови два завода на холандска фирма и на италианска. Иначе китайския завод на Гришата е готов и започва произвоство до два месеца. Там си имат и два мола, имат от Пикадили и Плюс до Пени и Билла, имат си стадион, имат газ, имат всичко, но най вече добър кмет.

Сега изберете пак Миню и повече не пълнете форума с вашите мрънкания.

Анонимен каза...

Мрън! Мрън! Миню на Трапето с овцете.

Анонимен каза...

Гласувайте за тези личности бъдещето е в тях:

Миню Трапчански
АНгел Толупа Балев
Бойко Пъдаря
Илиян Атакистски

Анонимен каза...

За съжаление 9 е прав.Всички говорят,че индустрията и селското стопанство са основата на една държаваи и разбира се нищо не правят. Всъщност не е нищо - каквото го е имало се разрушава и не се създава нищо ново.

Бай Кольо от Бонковския дол каза...

Добре казано 9ти и за жалост вярно:"От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, педераси, проститутки, найлонови торбички, улични кучета, цигани, фасове, мутри с джипове и дупки... На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост...."

Анонимен каза...

Вярно ли,че Валя Букарева съвместно с Минко Акимов,ще правят голф игрище в "Балканфарма"Троян?

Анонимен каза...

Когато кметът на един град /Минко Акимов/ заявява, че икономиката е частна работа и не го интересува действително идва Самичката.Точно обратното прави кметът на Ловеч - непрекъснат стремеж за нови и нови инвестиции. Затова там се стпоят завод след завод. А в Троян - масова миньовизация /разбирай разруха, безработица, безпътица/ Ето това е управлението на Минко Акимов - нима троянци ще се излъжат втори път.За нищо на света!

Анонимен каза...

15-ти, олигофрен!

Анонимен каза...

15ти,ще правят дви по-малки и кметът ще те покани да му държиш стика и топките

Анонимен каза...

15-ти, вярно ли майка ти съвместно с група цигани, е решила да постави световен рекорд?

Анонимен каза...

15-ти на майка ти пу..та ще е една от дупките на това игрище.

Анонимен каза...

От 17 до 20-очевидно сте от ръководството на Актавис,добра реклама си правите.Не може ли по цивилизовано да обясните,че това е само слух ами псувате и си показвате махленския манталитет?

Анонимен каза...

За пръв път в живота си гр.Троян изгуби в мен един гласоподавател, но в скоро време май и един жител / за съжаление /. Казвам го с голяма болка и против волята си, но ...

Анонимен каза...

До 21-ви олигофрен!

А ти защо не отрече слуха за майка ти?

Анонимен каза...

Ама този наистина е малоумен или го е напекло слънцето!

Кво ръководство, кви 5 лева?
Шчч алооуууу ,ходи се прегледай някъде бе олигофрен!

Анонимен каза...

Има много досегливи и груби тъпанари в този форум!Човека само си е задал въпроса а те ще го изядът.Може би са засегнати лично.

Анонимен каза...

Тъпите въпроси получават подигравки! Аман от комплексари в този форум!

Анонимен каза...

Г-н Маринов, там където сте спрели, това е забранено (първата снимка). Ако бяха минали от полицията щяхте да се оправдавате, нали? Ако беше някой друг щяхте да го направите на "5 стотинки".

Анонимен каза...

На тъп въпрос-такъв отговор!
А ако го попиташ тоя малоумник,колко усилие му е струвало да измъти тая глупост,едва ли ще ти каже!
Ало,Унуфрий,чустваш ли доволен от акото дето измъти?

Анонимен каза...

27-ми,олигофрен, застреляй се!

Анонимен каза...

Ей хора-това е беззаконие!Аз отрасднах в този завод!Баща ми-Стефан Пеловски-началник-Пласмент-обичаше и живееше за него!Но това което става в момента е-сметки на дребно-както и навсякъде в държавицата ни!Обвинявам всички ръководители на завода след "псевдодемокрацията" насам!Това е игра на интереси-нищо повече.Можеше да се преборят-но не пожелаха-ще ги съдят на друго място!Поклон на хората които направиха завода и осигуриха хляб за хората от Троян-другите да поговорят със съвестта си -ако имат такава!

Анонимен каза...

България я има, това са няколко града, примерно София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, останалото е пейзания и простотия (под 100000 жители, Плевен не прави изключение)

Троянец каза...

31 дрънкаш колкото лаф да става..Пейзанията и простотията няма връзка с големината на селищата,иначе Швейцария щеше да е най-пейзанската държава а не е,не мислиш ли????

Анонимен каза...

31-ви, а моя даде 37 години от живота си и за какво?
"АЛО АЛО УВОЛНЕНИ СТЕ"!!!
Всеки народ си залужава съдбата!

Анонимен каза...

32, прочети внимателно, конкретно се обсъжда БГ и точно тук има значение големината и вида на населеното място, има и северозападнала България, към която Троян съвсем скоро ще бъде присъединен.

Анонимен каза...

Много съжалявам, но това което чета, просто не може да бъде вярно. Преди години в Троян имаше Хари Велев, който вдигаше цял Троян на протест.Улиците бяха пълни.Голеемите, които сте тук, къде сте денем? Да чакаме ли да си пишем от чужбина за това как живеят там или да си чешем езиците кой е по-велик вечер тук. Веллики сте, макар и малко на брой.

Анонимен каза...

Хари го няма сега ,но пък имаме си Генади с неговия весник на гласноста което е по силно оръжие от митингите.Защото на властта на мутро-милиционерите може да се сложи край само чрез повече светлина. В България има твърде много натрупан боклук от мутри и милиционери, които демократично настроените хора трябва да изхвърлят от власт чрез мирни и законни протести. Всеки законен способ за премахването на личния режим на управление на Бойко Борисов и неговата клика е приемлив. Тези хора бягат като дявола от тамян пред свободното слово. Умните и почтени български граждани чуват. Те ежедневно се сблъскват с трудности в ежедневния си живот и сами могат да вземат решение какво да правят, независимо от манипулациите на властта и слугинажа на някои подкупни медии. Затова днес свободното слово е особено важен елемент в борбата срешу върхушката на мутро-милиционерите. Повече светлина в мрака на България!

Анонимен каза...

Такива като Хари Велев опорочиха Синята идея!!!Лошото е ,че след 20 год. "демокрация" няма на кого да се доверим и да гласуваяме за по-добро бъдеще!Всички партии преди избори обещават,а като дойдат на власт грабят и затриват България и българите!За ГЕРБ е ясно,то се знаеше и в самото начало,че са неуспели комунисти,които сега защитават интересите на ОЛИГАРСИТЕ!Сега ,обаче на кого ще ДАДЕМ правото да ни ГРАБИ,защото пак така ще стане!Жалко,много жалко за вековната ни държава и за нас ИЗЧЕЗВАЩИТЕ БЪЛГАРИ!!!Срам за продажните политици!

Анонимен каза...

Текущата пазарна капитализация на дружеството е 4,1 млн. лв., като последната сделка с акции е от 23 юни 2011 г. при 9,89 лв. за брой, а в последните 12 месеца са сключени 49 сделки.

През последните няколко месеца цената на акциите на Машстрой се е вдигнала в ПЪТИ , а и все пак е даден три месечен срок в който да се предложи нов план за действие който да бъде одобрен от акционерите.Аз съм акционер и искам да участвам,но не знам как и къде?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |