Писма от Америка: Нещата в Троян могат и ще се подобрят... (3)

* „Да не мислите, че япончетата спят до 10 ч. през лятото, после баба им прави закуска, и после на кафе с приятелчета, и после чалга до 12, и секс на 15 години, алкохол и цигари от 6. клас, каране на мотори без книжки и прочие”

„Горда съм, че съм българка, троянка…”

АВТОРКАТА НА ОБШИРНИЯ МАТЕРИАЛ, писан специално за Т21, който ще ви представим в няколко поредни броя – Теди (Tedyy Von burg, както самата тя се подписва), е троянка, но от десетина години живее в САЩ. И въпреки че е на хиляди километри от родния Троян и България, актуалните ни проблеми живо я вълнуват, нещо повече – не й дават мира, ядосват я, провокират я да търси решения. Тази нейна ангажираност обяснява и редовното й и много силно присъствие в коментарната част в сайта на Т21. Някои сигурно ще попитат – какво цели Теди с това си „ровене” в нашите троянско-български неразбории; ето обяснението й: „Винаги съм си мислила - не може ли да се изкопират някои готови модели и структури от по-успелите от нас нации. Някак си ми изглежда логично да се опита нещо ново и различно, щом очевидно начинът, по който я караме в България, не води до нищо продуктивно. Определението за лудост в Америка е когато някой прави нещо по един и същ начин много пъти, а очаква различен резултат”.

И ДВЕ ДУМИ ЗА САМАТА ТЕДИ, помолихме я да се самопредстави: „Моята биография е много скромна. Не мисля, че мога да впечатля някого, нито пък това е целта ми, затова не искам да говоря за себе си. Както се казва в една поговорка: „Няма пророци в собственото им село”. Мога да кажа само, че съм родена и отраснала в Троян, и съм горд носител на троянска диплома за средно образование. Мисля, че всичко това ми дава право да се нарека троянка. Повечето хора, когато емигрират, забравят откъде са тръгнали. Аз не мога, и не искам, или по-точно - не искам, следователно не мога. Горда съм, че съм българка, троянка, и съм дълбоко убедена, че наш дълг е да бъдем не по-добри от своите съграждани и братя, а да бъдем по-добри от самите себе си. Ето защо отделям от свободното си време да напиша тези неща - защото вярвам, че от многото идеи, които споделям, една да попадне на правилния човек и се реализира, българите ще имат по-добри дни. Днес прочетох, че сънародниците ни в Сиатъл са си организирали свой самодеен театър (вече от 3 години) с цел възраждането на българската култура и ценности. Защо българите в България да не могат да направят същото?”.
Т21
*****

НАЙ-ВАЖНОТО е децата да не са само по улиците и да се чудят с какви глупости да се занимават от скука, защото така дрогата си пробива път сред младите. При тази безперспективност, озлобени възрастни, и емигрирането на по-напористите, и ето ти я депресията на един цял народ. Да не мислите, че япончетата спят до 10 през лятото, после баба им прави закуска, и после на кафе с приятелчета, и после чалга до 12, и секс на 15 години, алкохол и цигари от 6 клас, каране на мотори без книжки и прочие. Няма такива филми. Ставане в 6 (както казва един наш все пак успял сънародник в САЩ: „Ставане в 6, независимо колко е часа”), тренировки, училище, подготовка за училище, помагане в къщи; и религиозни практики не само в неделя, медитации дневно, дни за постене, доброволен труд. Имат много строг режим. Ние, българите, нямаме дисциплина, а без дисциплина успех не може да има, независимо колко талант имаш.

ПРОЧЕТОХ НЯКЪДЕ, че се планира организирането на конференция или нещо от сорта, за да се обсъдят проблемите, с които се сблъскват инвеститорите от чужбина. Аз мога да ви кажа с няколко думи: 1. Вечното мрънкане как няма пари и как нищо няма да стане и нищо няма да се промени; 2. Изпускането на златни възможности заради тромавата ни законодателна система (законодателната система у нас „осира“ всичко, което е останало в държавата; трябват повече прависти в политиката - в САЩ това е неписано правило, а може и да е по закон, не съм сигурна); 3.Архаичното и политизирано мислене на властимащите. Всеки инвеститор първо изпраща екип от адвокати, който да проучи законите на съответната страна, за да може да се предвиди всяка възможна ситуация, минимални заплати, плащане за извънработно време, злополука или проблем, за да си преценят дали си струва да се инвестира. В България законите са толкова неясни и безпрецедентни, че нямам думи.

ИЛИ ПО-КОНКРЕТНО КАЗАНО. Няма място за мол на централно място в Троян, следователно мол няма да има. Трябва мислене извън кутията („out of the box”). Ами ето, аз виждам златна възможност за млади студенти по архитектура с отличен успех да се поканят да участват в конкурс или просто дипломната им работа да бъде построяването на мол над реката - между двата моста, олекотени метални конструкции, и много стъкло. Да включва ледена пързалка, 3D кино и, разбира се, магазинчета за дрехи, но и за сандвичи, пуканки и други глезотийки, типични за по-младите, а защо не и за по-старите. Ето го заданието! За символична сума или просто за чест и слава да сложат името си под проекта; всеки отличник ще се възползва от този шанс да започне кариерата си, да влезе в такъв екип и да стане известен, да натрупа малко опит, да се срещне с други млади професионалисти, вместо да сменя памперси на бебета и на баби в чужбина срещу подслон, храна и жълти стотинки. Е, това да им се каже на хората, и ще видим дали няма мислещи и амбициозни млади хора в България. Тия млади хора трябва има какво да правят. Канете им повече лектори за позитивно мислене. С тоя негативизъм ставаме бързо и със сигурност много неприятни на чужденците. Те обичат хора, които се усмихват и са им услужливи с информация.

ИНТЕРЕСНО Е докъде ги докараха нещата със слънчевата централа в Силистра, за която американският посланик говореше преди няколко месеца. Той каза тогава, че ако България не промени някакъв си закон за енергията, американците не можели да започнат да строят. Каза също, че и в Румъния свети слънце, та да побързаме. Не знам защо кметът не се напъне и не наблегне на такива проекти; такава слънчева централа би могло да се построи и в Троян, та да заговори светът за троянци. Но никой не поема рискове. Много ги е страх да не загубят нещо. А то не останало нищо за губене. Младите избягаха и станаха белите роби на Америка и Европа, а старите оплакват старините си в самота.

ИСКАХ ДА СПОМЕНА И ДРУГО - за американските библиотеки. Всеки ден има безплатни класове за майки/бащи с деца, които не ходят още на градина, защото родителят не работи по една или друга причина. Вместо да се събират по кръчми и кафета, в библиотеката си водят децата и библиотекарката им чете кратки книжки, за да се научат от малки да обичат да четат, пеят детски песнички, а майките се запознават с други майки и си говорят за неща от сорта къде ходят на йога или пилатес (популярен фитнес метод – бел. Т21), или на готварски курсове, испански, или къде да са доброволци, или къде има евтини разпродажби. А у нас, в България, младите майки се наливат с кафета по кръчмите (нали нещо трябва да се консумира), пушат, за да „отслабнат“ и всичкото отива в бебето, а после се чудят защо сме на 1-во място в света по рак и сърдечни заболявания. Никой не инвестира в просвещението на заспалия ни народ, който като че ли се пробужда само като попадне зад граница.

ТУК В ПОРТЛАНД (щата Орегон) се събираме около 30 българи в местната библиотека и една българка (учителка от България) чете на децата, учи ги правят сурвакници, мартеници, да драматизират приказки, разбира се - за без пари. А знаете ли аз от колко далече ходя там - 40 мили в едната посока. Чудя се, защо човек разбира какво е родината за него, когато я изгуби? Но нашата мила телевизия ни засипва с глупости ежедневно, които децата гледат - и пак отново това чудене ама защо децата се държат като дърти „к..ви“. Иска ми се да видя малко по-интелигентни предавания, които показват как хора купуват селски стари къщи и си правят красиви летни вили, където ходят с приятели, за да се насладят на слънчев български климат и на провинциалното спокойствие. Тук има много такива предавания, които действат просто вдъхновяващо. Като че ли само ние, българите, се срамуваме да кажем, че имаме къщи на село, и садим лук, пиперки и боб. А тук хората мило и драго дават за къща с дворче където, където да си насадят органични цветя и домати. Хората ядат бекон (пържена сланина) по ресторанти за закуска с 3-4 филии хляб, намазани с масло, пържени яйца, но никой не ги нарича селяни или фермери. Ами това са неща, които в извънучебни лекции могат да бъдат показани.

ТРОЯН ТРЯБВА ДА СИ ИМА ЗАЛА ЗА ГОСТИ - лектори, и учениците да се задължават да ходят. Темите могат да бъдат: маниери и добро поведение (ето работа за завършилите психология); облеклото, с което отиваш на интервю за работа; опазване на околната среда и т. н. Може да се направят класове на по-символични цени, като например: готварски класове за младоженци, или за студенти, или за вегетарианци. Хората ходят на такива класове не толкова да научат нещо, а да се социализират, да се срещат с други хора, двойки, за да срещнат партньори. В България нещата са като в евтин американски сериал. Напият се като казаци в дискотеката и на другата заран не могат да си спомнят името, да не говорим за човека, до когото са се събудили. И на тази основа се гради останалото. Никакви общи интереси и цели, защото в България от дете ти се повтаря, че нищо не е нормално в тази държава и освен времето нищо друго няма и бегъл шанс да се промени.

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБВИНЯВАТ младите хора, че не раждат. Много грозно започва животът на младия българин. Толкова ли няма някоя строителна фирма в Троян да построи за млади български семейства разни дървени колибки от американски тип в края на града, за да се научат младите сами да си поемат отговорностите. Троян има толкова потенциал да се разраства. И знам - сега ще започнат критиките и нападките върху моите писания, но трябва градивна критика, и конкретни въпроси към властта, прозрачност във всички действия на кмета и другите властимащи. Това са си граждански права, гарантирани дори и от нашата скромна конституция. Аз смятам, че нещата в Троян могат и ще се подобрят, но трябва повече хора да участват в тези граждански дискусии.

(край)

Теди (Teddy Von burg), САЩ

Още от същия автор:

26 коментара:

Анонимен каза...

А на мен ми писна емигранти да дават ъкъл как и какво да направим и още по-лошо да идват да ни оправят, визирам Миленчо, Николайчо и оня ловешки борсук.

Анонимен каза...

1 по принцип май си прав но това момиче казва хубави неща и няма лошо да се вслушаме поне малко в един поглед отвън,не видиш ли че тук разни местни тъпигьозници се правят на велики и съсипват всичко

Анонимен каза...

А ти кой искаш да ни оправи? Див селянин като теб, който не е виждал нормални човешки отношения и закони? Хайде само по-полека с изказванията, защото Теди е много права за повечето работи... Разбира се някои звучат по-скоро като приказки, но повечето идеи не са толкова лоши. Тук мога само да цитирам една песен - "Къде отидоха борбените българи?" ...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Коментари като на АНОНИМКО, показват, колко сме петемни да си останем злощастни нихилисти, за да ни съжаляват другите. И да има за какво да се оплакваме - то това е смисълът на живота ни.
На Иван Хаджийски трябва ЗЛАТЕН паметник да се направи, за да блести на хората в окаяното съзнание. Та белки нещо ни просветне!! Толкоз!!

Анонимен каза...

Това джуджето Хаяско ли е?

Анонимен каза...

Само трябва да обявим война на САЩ ,Германия и мн.други,да ни превземат ,да дойдат други ,да ни ...........и да започнем да спазваме законите

Бианка каза...

Анонимко,сега вече разбирам защо толкова се дразниш.Защото Теди ясно показа,че нещата са зле именно защото града ни,нацията ни е пълна с типове като теб.И като не сте съгласни с нея или с друг с подобно мнение,просто не го четете.Обиждате момичето,без да осъзнавате,че нещата ще се променят именно ако такива като нея се върнат и внесат малко от чуждата култура.Иначе Бай Ганьо ще си остане такъв какъвто Алеко Константинов го е описал и няма да мръднем ни на йота и през следващия 22 век.

Бианка каза...

И пропуснах да поздравя Теди.Браво и искам да и кажа,че с голямо удоволствие следя всичките и коментари.Те са изчерпателни и много точни и ми се иска много от нейните идеи да се осъществят и в Троян.И не на последно място те поздравявам че се гордееш,че си българка/троянка.Познавам хора,които са зад граница от доста време и се срамуват да кажат,че са от България.

Анонимен каза...

Чакаме я да посъбере капитал и да се върне в Троян с идеи и план за действие. Току-виж станало нещо от цялата работа :-)

Анонимен каза...

Да бе, стига с измишльотините на тая! Като и видя снимката и ми става зле. Мол над реката и 3Д кино, бла-бла, хората за хляб нямат, камо ли за кино и магазини за "дрешки и глезотийки".
Живей си там в щата и толкова, акъл от гъза си не щем! Ако беше загрижена и отговорна щеше да си останеш тук.

Анонимен каза...

Какъв е този песимизъм и злоба, бе хора? Какво ви е виновно момичето? Тя изказва мнение и вижда решение.Ако всеки се замисли като нея, ехее-е-е-е-е!!!!
Нашият проблем в Троян и България в основата си не идва само от робската ни психика затвърждавана и обработвана 700 години, а и от очакванията някой да дойде и да ни оправи. Ами те си ни оправят и сега, както виждате и чувствате, въпреки че не сте съгласни. Така и след освобождението в очакване някой друг, а не ние да си свършим работата си сме хукнали Цар да търсим.
Това идва и от липсата господарски гъ---е за ли--не. И сега продължаваме да ги търсим и чакаме месия на когото да ли--м за---ка.
Теди, написаното от теб е добро и следва на хората в града ни, да им светне лампичката-червена. Но знаеш ли мило момиче, къде е проблема? Нашата лампичка, на целокупният троянец, е развинтена и няма как да светне, освен когато той квичи като приклещен, когато нещо му се казва, той не го разбира или не иска да разбере, за това, че ти малкото момиче си се сетила и имаш достойна позиция, а той спи и като прочете нещо подобно, реве кански!
Скъпи пишещи по-горе, не чакайте Теди да ви оправя. Сламката за която трябва да се хванем за да не се удавим е у нас, просто трябва да я намерим в себе си, а не да мрънкаме, обиждаме и изразяваме на висок глас нашите недодялани и неприемливи брътвежи! Както се казва проблема на давещият се е в самият давещ се! Това е
Може още да се пише, но стига толкоз!!!

Анонимен каза...

А някой да ви е искал акъла? Някой да ви е молил за него? Хората нямат пари за леб,вие ще ми говорите за 3D кино,и за япончета някви,какво ми ги цитирате тези ненормалници бе,камикадзета и фанатици,живейте си вие като тях,и запазете съветите за себе си,никой не ви ги е искал.

Анонимен каза...

Боже Господи, колко мъка има по този свят. Та и Вашият акъл не виждам някой да го е приискал, но го навирате и Вие също така № 13. Та така, че нищо ново под слънцето, ЗА ЖАЛОСТ!!!

Анонимен каза...

Аз не съм почнал да давам акъл на някого как да живее в чужбина 14,така че не ми обяснявай аз кво навирам и кво не,айде гората с 2 думи!!!

Бианка каза...

Солидарна съм към N12 и 14.N11 и 15,засрами се.

Анонимен каза...

Наздраве пиянка!!!

Анонимен каза...

Опа,не съм догледал нещо .... отивам в ъгъла и почвам да се изчервявам ....

Анонимен каза...

Доста плоска статия, която май трябва да тежи на съвестта на "Троян 21". Нищо конкретно - цитирам например "някакъв енергиен закон". А пак коментара за социалния живот децата в Бг е меко казано тъп, защо не каже къде се събират да играят на свобода в свободна Америка децата - такова нещо просто няма. Не знам изобщо четем и коментираме такива писма. Ако е горда "троянка" да натрупа опит и пари, и после да ги раздвижи в Троян!

Анонимен каза...

Ще се върне в Троян когато цъфне копривата! А демокрацията в САЩ след 11-ти не е стандарт, към който да се стремим, те винаги са внимавали какво правят и говорят. Летенето в облаците не помага особено.

Анонимен каза...

А кой колко е успял навънка в т.ч. Америка е съмнителен въпрос, на приказки повечето го докарват, обаче истината е друга, макар че сравнено с моментното състояние в Троян...?!?

troyan21 каза...

Спазвайте правилата за коментарите!
Админът

Анонимен каза...

15, не забравяй, че тя е троянка! Какво като е в чужбина. Ти май се вживяваш като бат Бойко май, че без теб едва ли не в Троян няма да изгрее слънцето. Огледай се малко и бъди смирен към другите мнения различни от твоето. А, това че не даваш акъл на живеещите в чужбина е видно. А и как ли би могъл?
И последно, като не харесваш това или онова, ами стой си в къщи и не си отваряй(пускай) компютъра, като не търпиш чуждо мнение. Ако не ме разбереш нищо, проблема си изцяло твой.
Аз няма да те съдя. Но мнението ти не блести,поне според мен!

Анонимен каза...

23 то това се отнася и за хората дет са в чужбина и не им харесва това и онова тук,дето коментират кой до колко спи,колко яде или колко сере.А за чуждото мнение май и ти не го търпиш особено като гледам кво подскачаш.И не май не се изживявам като бат Бойко май,комай-май нещо се изживяваш ти,ама като какво май само ти си знаеш най,ай сполай през Май.

Анонимен каза...

24, че разбира се, не търпя откровенния ти негативизъм и желание на всяка цена да критикуваш, без да предлагаш друга гледна точка, но го приемам.
А, с бат Бойко нямам нищо общо.
Да повторил съм "май" и то поради това ,че съм бит много за конкретни изказвания, но какво от това? Ти литературен разбор ли ми правиш? Ами направи го, но както трябва.
Сполай ти и на теб. Не си ме разбрал много добре. Но нищо, имаш право на мнение и аз го зачитам.

Анонимен каза...

Скъпа ми Теди,
Преди време ти писах и сега пак ти повтарям: "Като ти остане малко време мини и насам да ни видиш и да си поприказваме за идеите ти". Не казвам че са лоши, но от такова разстояние звучат малко неестествени и концептуални. На нас ни трябва нещо прагматично и приложимо, което не видях до момента. Иначе с теорията ОК.

Поздрави

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |