В Училище „Европа”: Още 24 троянци проговориха езика на Шекспир

* Схемата „Аз мога” дава възможност за безплатно обучение на работници и служители * Ива Цакова: Курсистите получават Европейски езиков паспорт и сертификат, валидиран от ICC Europe

НА 13 И 19 АПРИЛ директорката на Училище „Европа” (Троян) Ива Цакова раздаде сертификати на две групи курсисти – общо 24 човека – преминали 10-месечен курс (300 учебни часа) по английски език. Обучението е по схемата „Аз мога” (на ОП „Развитие на човешките ресурси”), даваща възможност на работещи лица да преминат курсове по ключови компетентности и професионална квалификация, без да заплащат за това; финансирането става чрез ваучери, предоставени от Агенцията по заетостта.

ЗА ВСЯКО ОТ ПРЕМИНАТИТЕ ТРИ НИВА на обучение курсистите получиха сертификати заедно с Европейски езиков паспорт и сертификат на Европейски център за обучение и квалификация, валидиран от ICC Europe, обясни ни г-жа Цакова. Курсът приключил с нелек изпит за всяко от нивата, като били оценявани езиковите умения във всички направления – слушане, четене, писане и говорене на английски език. Доказани специалисти водили двете групи – Галя Панталеева и Полина Иванова.

СХЕМАТА „АЗ МОГА” се реализира от м. март 2010 г., като най-голям е интересът към обучението по английски език. Освен езика на Шекспир, предпочитани са и краткосрочни двумесечни обучения по ключови компетентности като „Работа с компютър”, „Графичен дизайн”. Досега по „Аз мога” в учебната база на Училище „Европа” (Троян) са се включили 46 курсисти по ключовите компетентност „Работа с компютър”, а към настоящия момент 55 човека – лекари, банкери, счетоводители, служители в частни фирми – се обучават по ключовата компетентност за общуване на английски език.

ПО ИНФОРМАЦИЯ на Агенция по заетостта през месец май 2011 ще започне реализацията на схема „Аз мога повече”, която ще е с бюджет 50 млн. лева и ще даде нова възможност на около 60 000 работещи в страната да се обучават безплатно. Бюрата по труда пък ще издават ваучери за езикови курсове и курсове по дигитална компетентност, както и за професионална квалификация.

„НА ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ обучаеми пожелавам упоритост и мотивация за придобиване на нови знания и умения, като изказвам своето уважение към екипа от квалифицирани преподаватели в Училище ”Европа” (Троян), благодарение на който повече троянци ще могат да кажат „Аз мога” да говоря английски език”, коментира г-жа Цакова.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Туй на снимките е бъдещето на България.

Анонимен каза...

Някои пак е гушнал мангизите по някоя програма.Хубавата страна е,че е пълно с гаджета на снимките.

Анонимен каза...

Ама че гаджета...

Анонимен каза...

Мчи брао на ората!
Полито е много пекана! Жива и здрава да е и да учи още хора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |