Ицата: При мен всичко живо играеше баскетбол

* „Преди 50 години тренирахме по 3 пъти на ден, а сега по 3 пъти в седмицата!?”
* „Искам прошка от всички, които съм обидил!”

Навръх Сирни Заговезни в троянската зала нашият „Чавдар” посрещна в решителен мач за 9-тото място в ”А” РБГ отбора на „Спортист” (Своге). За да откликна на желанието на много хора за интервю с доайена на баскетбола в Троян Иван Христов-Ицата, използвах времето преди началото на срещата и му зададох няколко въпроса.

*****

- Ица, колко ги навъртя?
- Не са много... само 86 лазарника.

- Излиза, че повече от 60 години си свързан с баскетбола и спорта?
- Точно така. От тях като неплатен треньор над 30 години и после хоноруван, на мижав хонорар. Но помниш, бил си ми ученик и състезател, при мен всичко живо играеше баскетбол. В часовете по физическо, в междучасията, след обед тренировки. Какво излиза - преди 50 години тренирахме по 3 пъти на ден, а сега по 3 пъти в седмицата!?

- Да-а-а! За това резултатите са различни. Хубаво ли е, че пак имаме мъжки отбор?
- Прекрасно нещо е това. Тази велика игра, наречена БАСКЕТБОЛ, трябва да я гледа народът, да я играят децата и младежите. Браво за ентусиазма на момчетата и куража на братята Пиронкови (организаторите на мъжкия ни тим – бел. Т21). Вярно, повече падаме, но стават интересни игри, пък и не трябва да им се сърдим, та те са пълни аматьори.

- Според теб малко или много постигнаха до сега (4 победи, 11 загуби)?
- Малко е, можеше много повече...

- Къде виждаш причините?
- Сбъркахме с треньора. При наличието на онази върлина, как й беше името… Балев (Николай Балев, 209 см – бел. Т21), аз, че съм на толкова години, щях да взема всички домакински мачове.

- Може ли да се говори за троянска баскетболна школа в момента?
- Не я виждам. На книга може би? Кога ще се появят играчи като ония от миналото?

- Наскоро ти излезе с доста критичен материал в „Троян 21” по отношение работата на БК „Чавдар” и персонално на неговия председател Иван Макариев. Упрекна и мен, че не ги критикувам достатъчно.
- Да-а-а. Отново държа да кажа, че е куриозно толкова дълго време неподходящият човек Макариев да управлява клуба.

- Ами като няма желаещи да се кандидатират за този пост. А той човекът и от собствения си джоб вади за баскетбола.
- Не може да няма, трябват нови хора.

- Сега за днешния мач - с нов треньор, противникът е от нашата черга. Как мислиш?
- Бием!

- Прогнозен резултат?
- Не съм седнал на врач на коленете, но да кажем 86:74.

- Ица, изкушавам се да ти задам един по особен въпрос. Какво ще кажеш, дали би могъл днес, на връх Сирни Заговезни, в името на баскетбола и спорта в града ни да поискаш прошка от онези бивши спортни деятели и треньори, които си обидил по един или друг начин? Помисли, ще продължим разговора след края на мача.

*****

Все още превъзбуден от победата на нашите, с пресипнал глас и учестен пулс, довършвам интервюто с Ицата, който също сияе от радост.

- И така. Какво ще кажеш?
- Първо, браво на момчетата, изпотиха ни, но спечелиха. Още веднъж браво!

- А на въпроса за прошката?
- Виж какво, Стефчо, аз не съм религиозен и с теб сме се карали и спорили, но е било в името на баскетбола. Мислих целия мач върху въпроса ти. И ето, казвам го съвсем честно, не крия, че и ти ме предразположи: Искам прошка от всички, които съм обидил! Вярвам в прошката!

- Не, повече не! Благодаря ти, Ица. Това е отличен финал за тази прекрасна вечер. Надявам се много хора да разберат посланието ти! Още веднъж благодаря!

Интервю на Стефан Генков

13 коментара:

Анонимен каза...

1 БЕЦ=3 ИЦА

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Помня и Беца, помня и Ицата. Ицата ни преподаваше физическо в гимназията. Действително играехме баскетбол, но Ицата ни тормозеше като ни караше да бягаме по 1 обиколка през дола. За добро е било. Ица да си жив и здрав!

Анонимен каза...

Стига сте го вьздигали Инеца.Нее само той допринесал за баскетбола в Троян навремето.А знете ли как крадеше и ощетяваше дужеството и спортистите.

Анонимен каза...

браво номер 3 точна така беше на тренировка дойдат 10 той вземал купони за 15 и ги сменя за пари в рила , явор , ракета и други ами като ги оправяше на работа на някой им взимаше и половината заплата каде забравихте милиджията не само беца мелиджията е дал повече от даскала за баскетбола

Анонимен каза...

Ицата е боец,звяр такъв ни трябва и сега а не лабави женчовци

Анонимен каза...

Ами като нямаше какво друго да се прави

Анонимен каза...

Ицата не беше никакав треньор.А един смешник и селски хитрец.Милиджийски беше по добрия специалист и треньор.Ицата си е един Дльшковски цьрвул.

Анонимен каза...

Всичката Мара втасала,че до баскетбола и Ицата упряла.Поколения наред в града сме търпяли простотията и грубиянщината на този шоп.Забележете,че на Длъжковското е "присадена краставица на слива",така че няма защо да обиждате махалата ,заради него.Иначе нито е даскал ,нито е тренер в истинския смисъл на думата.Отдавна е време да замълчи и да не дразни с изказванията си!

Анонимен каза...

Сега се търпи простотията на 200кг "треньор" и "президент" на клуба Иван Макариев.Незнам как може той да заема този пост и как може да дава основата на децата????Той неможе да напише едно изречение камоли да бъде педагог,треньор и президент.

Анонимен каза...

Много си прав 8-ми.Махалата наистина е чудесна,но тоя самозванец Ицата който си преписва неща които нее свьршил той я грози.

фен на баскетбола от Троян каза...

Ицата не е самозванец троянската зала я има благодарение на него старата ни баскетболна слава пак той е в основата .....никой не е безгрешен естествено.

Анонимен каза...

Господин Христов, като чета някой от горните коментари и си мисля ,че "агента" който изпратихме на Вилма Русеф се е върнал и сега сте в Зона Цона:)))

Желая Ви здраве и дълголетие!

Анонимен каза...

Орел,орел,тук Цона:)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |