„Най-после”: Беклемето - затворено

* Подобно нещо – проходът да е отворен до м. март, не се е случвало от десетилетия; неочакваната екстра ни бе подарена от безснежната зима * По римско време проходът е бил проходим по-дълго през зимата отколкото… днес?!

ОТ 7 МАРТ ТРОЯНСКИЯТ ПРОХОД (Беклемето, Троян - Кърнаре) е затворен за движение на всички видове МПС. Това научихме от официалния сайт на държавната Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). До този момент най-високият и невралгичен старопланински проход бе затворен единствено за камиони с ремаркета; като движението на всички останали видове превозни средства бе разрешено и възможно.

ПОДОБНО НЕЩО – до м. март Беклемето да не е затваряно и да е проходимо, не се е случвало от десетилетия, твърдят запознати. Но причината не е в някаква по-специална и качествено различна човешка грижа за прохода, представляващ най-пряката, удобна и евтина транспортна връзка на централна Северна България с Пловдивско и Тракия. Неочакваната екстра ни бе подарена от безснежната зима.

В ПРЕДИШНИ ГОДИНИ Троянският проход обикновено „хлопваше кепенците” още през м. ноември и нерядко отваряше чак през м. май. А пък многократните опити на местния бизнес (който най-силно страдаше от принудителното затваряне на най-изгодната откъм разстояние, време и разходи връзка с Южна България) и гражданството да провокират действия на национално ниво за решение на проблема (а решения има), оставаха глас в пустиня. И "казусът" за по-дълга проходимост на Беклемето и до днес е в божиите ръце.

НАСКОРО ИЗВЕСТНИЯТ АРХЕОЛОГ, зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) и наш земляк д-р Иван Христов, който от години работи по проучването на стария римски път през Беклемето, сподели куриозен факт. Че по римско време Троянският проход е бил проходим по-дълго отколкото… днес, в 21-ви век?! И не защото преди две хилядолетия зимите са били по-меки, нищо подобно. Просто древните римляни са се грижили по-адекватно и успешно за важната пътна артерия, свързваща Филипополис (Пловдив) със северните граници на империята. Днес тази пътна връзка е не по-малко важна, но…

Генадий Маринов

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Ей ша си отдъхне Дочков най-сетне...Тъй де кво сульо и пульо ще му минават през бащинията...

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Винаги когато преминавам през троянският проход и виждам изграденият лифт, който лифт преминава над второкласния държавен път ІІ-35 съм се питал:
1.Законно изграден ли е-има ли строително разрешение/от кого е издадено и проведена ли е процедурата съгласно ЗУТ/ и дали е съгласуван/тук се плащат яки такси на държавата при съгласуването на проекта/ с областно пътно управление-Ловеч, представляващо държавата и поддържащо второкласният държавен път, който се явява и част от републиканската пътна мрежа?
2. Дали № 1 не е прав и изкуствено прохода да се държи затворен заради икономически интерес в полза на собственика на лифта?
3. Нищо лично нямам против Дочков. Питането ми е щото плащам за винетка и не ми се заобикаля през друг проход.

Анонимен каза...

По-куцо изпълнение, писта да минава над път не бях виждал. Наистина ЕМ/СИ правилно задава въпроса защо заради интереса на един други да бъдат ощетени. Толкова ли няма място на Беклемето, че да се изгради читава писта със средна дължина, то е ясно че условията не са като в Рила или Пирин но все пак? И ако примерно има две добри писти и няколко хотела при затворен път как ще идват потенциални клиенти от южната страна?

Анонимен каза...

EM/SI,

Наистина всичко е законно. От пътното са изисквали да има височина над 4,2м и тя е спазена(защото е главен път II-35). Иначе и проектаната документация водена от арх.Атанасов и екипа му и разрешението за строеж всичко е точно.

Анонимен каза...

Аз пък си мислех, че именно благодарение на Дочков, пътят е чист.Изглежда съм голям наивник!

Генадий Маринов, Т21 каза...

Е да ги еба в мамата

Генадий Маринов, Т21 каза...

№6, кой си ти бе, 6ате, дето ебеш от мое име?!

Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Т.нар. лифт всъщност не е ли паничков, т.е. за да се качиш обратно минаваш през пътя, който случайно е затворен, поради неведоми причини не се почиства, ние сме чували за ротор. Неведоми са...

Анонимен каза...

Гена,може би ти е мераклия 6-ия,кой знае...

Анонимен каза...

EM/SI: Генадий Маринов, № 6 изби рибата! Искрено се смея! Голям майтап!

Анонимен каза...

Генади, когато ти предлагах да "чистиш" форума имах предвид подобни каруцарщини, а не цензура на различни мнения. Едно е цензура, друго е култура на речта и печатното слово.Става дума за култура на словото.Принуждаваш доста умни хора да "съжителстват" с простотията на други. Не бива.

Анонимен каза...

Чшшш 11-т чистител....Моем ли ти поеба женката,а?

Анонимен каза...

За всяка свиня има Коледа.

Анонимен каза...

11-ти Прост народ, слаба държава.

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Щом № 4 твърди, че лифта е законно построен-добре. Но № 4, виж кво пише № 8. Да, ще се качиш със ските с лифта, но как със ските ще се спуснеш през пътя, ако няма изградена рампа от сняг. Тя се и уплътнява впоследствие. Рампата е точно на платното на пътя и след якото уплътняване ще се стопи чак на пролет. А дотогава ще препятства свободното преминаване на МПС. Та тука ни стяга чипека. Ако собственика проектира и след строително разрешение изгради железобетонна рампа/като подлез/, отгоре си минават скиорите, отдолу ще могат да преминават МПС, това вече е друга бира и никой няма да си и помисли че има конфликт на интереси. Прав ли съм Генадий Маринов? За мен темата приключи.

Анонимен каза...

Въпроснитя господин е като Бей на Беклемето и го чуства като бащиния.
Успешно провалиха проекта и ми е мъка като глдам министър и правителство как започват да наливат пари в югозападна България с обещания да превърнат едни забравени от Бог места в курорти!
Горко ни!

Анонимен каза...

15 Това е абсолютнан истина и така се прави в нормалните страни където интересът на мнозинството е на първо място.Точно на споменатите места рампи минаващи през платното са нужни повече средства за разбиването им отколкото да се разчисти целия проход напролет.Но тук е анадола и важат законите на джунглата и на парите.Абсолютно своеволие е тази писта минаваща на две места през шосето и да се затваря заради нея такава важна пътна артерия.Хората във алпите на 3500м. потдържат сухи пътищата през зимата,тук на 1300м.било невъзможно егати майтапа.Но след като е подкрепено и узаконено от властимащите значи всичко е възможно,ако трябва и Осъма ще го накарат да потече нагоре стига да има келепир някои местен олигарх.

Анонимен каза...

към 16
Въпросния господин(другар), провали не само Беклемето, той провали и града, с опита си да се включи в газификацията. Това е човек, който се интересува единствено и само от собственото си благополучие, това на роднините си и това на баджанаците си от близкото минало и техните роднини!!!

Анонимен каза...

Много си прав 18-ти, този другар е големия боклук в троянската организация на ГЕРБ - това е комунистическо отроче, агент на държавна сигурност, който за съжаление през последните почти четири години определя съдбата на града. Той не може да оправи собственото си семейство, но иначе е велик бизнесмен!

Анонимен каза...

Явно проблемът около Троян е комплексен, от една страна продажни и некадърни местни политици и общинари, от друга псевдобизнесмени и мошенници. Много сложен казус, а?

Анонимен каза...

За съжаление още преди изборите, се заговори че щом Акимов оглави кметското място, започва раздаването на обещаните парчета от баницата на хората около него.За съжаление, факт...

Анонимен каза...

Дочакахме и видяхме че стана както каза 21-ви. А сега с какво ли ще ни ухажват, за да гласуваме за тях?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |