Общината обяви дарителска сметка за паметника на Хаджийски

* Нужни са 80 хил. лв., половината сума осигурява Общината * „Надяваме се останалите средства да бъдат събрани от дарения на родолюбиви българи”

Да докажем,
че заслужаваме Хаджийски

МИНАЛАТА СЕДМИЦА Община Троян обяви сметка за набиране на дарения за изграждането на паметник на съгражданина ни Иван Хаджийски – уникалния народопсихолог, основателя на социологията у нас, автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ” Иван Хаджийски (номера на дарителската сметка поместваме отделно). В обяснителната информация се съобщаваше, че изграждането на монумента ще е в рамките на заложените в конкурсните условия 80 хил. лв.; като повече от половината от тази сума е подсигурена и е заложена в общинския бюджет за 2011 г. „Надяваме се останалите средства да бъдат събрани от дарения на родолюбиви българи”, се казваше в обръщението на Общината.

ПРИПОМНЯМЕ – след многогодишно „офлянкване” и необяснима съпротива (основно от страна на левицата, но не само – бел. Т21) на 29 април 2010 г. Общинският съвет най-после се реши да се обяви конкурс за проект на паметник на най-големия троянец; в обявлението за конкурса бе посочено и мястото на монумента – на централния площад „Възраждане”, между двете музейни сгради (т.е. където в момента се намира остатъкът от някогашния партизански паметник, за който пък има неизпълнено решение за демонтиране – бел. Т21).

КОНКУРСЪТ ПРИКЛЮЧИ в края на 2010 г. и от общо 7-те проекта най-висока оценка на експертното жури получи предложението на авторския тандем от Велико Търново – скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цанев. Този проект – изобразяващ Хаджийски с колелото, с което е кръстосвал България, за да прави проучванията си – спечели всеобщо одобрение, включително и на възложителите (Общината). А кметът Минко Акимов на няколко пъти обяви, че ще се върви към окончателния етап – възлагане на изграждането.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ БЕ КАТЕГОРИЧЕН, че през 2011 г. паметникът на Иван Хаджийски ще стане факт. Подчертаваше се обаче, че цялата сума (г-н Акимов говореше за около 70 хил. лв.) не е по силите на общинския бюджет. В тази връзка на два пъти бе потърсено и съдействие от троянската общност в София, а сега се обявява дарителска сметка, което, по наше мнение, е един добър ход. Нека подкрепим кампанията – за да докажем, че заслужаваме Хаджийски!

Т21




Сметка за набиране на дарения
за паметника на Иван Хаджийски:
ОБЩИНСКА БАНКА АД
BIG: SOMBBGSF
IBAN: BG 16 SOMB 91308433730544
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100

12 коментара:

Анонимен каза...

Я сега да направим една много проста сметка.
В едно филмче в което Пол Пот чете хвалебствени слова колко развит туризъм имаме, се казва че за 2009-та през Троян са минали над 80 000 (осемдесет хиляди) туриста а туристическата такса е около 35 000 (тридесет и пет хиляди) лева?!??!Има няма разлика от над 40 00(четиридесет хиляди) лева се набива на око...
Преди известно време бе реконструирано едно хале на нещо като футболна зала,почти не посещаемо-12 000(дванадесет хиляди ) лева отидоха и там.
Един октопод смуче Общински пари повече от 10 години за да издържа частната си фирма наречена "(К)Тур Клуб Ремарк"...Заменете буквата Т с К и ще разберет каква е направил за Троян!
В период на световна криза ,кмета не само че не намали амдинистрацията но и назначи какви ли не пенсионери да папат, защото партията е вярна на единиците си!


Е как да има пари за Иван Хаджийски!

Тумбака

Анонимен каза...

При около 12 млн лева бюджет без целевите субсидии няма пари за паметник? Миньо, на две магарета сеното не можеш да разделиш, за какви спонсори ревеш сега като отблъсна повечето фирми? А имаш пари да плащаш по измислени проекти на твоите хора в общината! Срам и позор си за този град.

П.Р. каза...

Съгласен съм с паметниците ама я ми кажете тей ли няма с какво да помогне общината с тези 40 000 лв. ами иска от и без това огладнелите вече Троянци още 40 000. Това ако не е наглост какво е !!! То не стига че с нищо не помагат, крадат може би в тяхна полза ами и искат !!! ЕВАЛА на такива управници за това вземете гласувайте още веднъж за Минко Акимов, че да може да продължава да иска общината от нас. Нестига, плащаме данъците които никак не са малко ами и все нямали - ами къде са бе умници тея пари що не кажете как почти всеки на отговорно място в общината някой от семейството му има фирма която уж случайно спечелила некой търг. Я питайте кой внася в града ни метан или кой направи преди години кръстовищата ииии още много примери. Как общински съветници си направиха къщи из селата около Троян. Всички се един дол дренки ама то е защото всички мълчим. Видяхме колко дойдохте на протеста за горивата продължавайте да се криете тук в нета ама от тук нещата няма се оправят.

Анонимен каза...

"Кмете", съсипа ни града, бе човек. Оттегли се достойно и се покрий някъде. Най-добре ще е. Надявам се да си заделил достатъчно, че да си живуркаш без проблеми. Ай стига помиярски действия, че прокуди младите хора от града ни. Уредил си и цялото ти семейство - потомците ти. Стига вече. Даже малко си закъснял, ама..... нищо, ние сме свикнали да търпим. Само че прогледнахме и ... уви - видяхме, че не ставаш за нищо свястно. Не си за тази работа. Гледай си старините на спокойствие и не пречи!!! То че не свърши никаква работа, е ясно, ами поне да не пречиш - не е малко.....

Марто каза...

Значи за ремонт на градския фонтан има 250 000 лв.,а уважението към достойния българин Иван Хаджийски се равнява на 40 000 лв.''О,свещена простота''.....

Анонимен каза...

Какво стана с наема от къщата-музей дадена за кафене? Наемите там хич не са малки!

Анонимен каза...

Ееееее много елементарни сметки.
Преди време ви писах, че проблема не е само в кмета ами основно в тези дето са си го издигнали да ги слушка. Ако е само до кмета, за 4 години да пооткраднеш тово онова и за града да остане. Ами я погледнете тези около него - все мастити бизнесмени. Ами ако на един човек му стига да направи някоя далаверка за някой лев то поддръжниците са все хора с "мащабно мислене". Мислене как да се открадне мащабно.
Ама и те тикви. Като са толкова загрижени, че да вземат да си съберат джобните за месец два и да подарят паметника от името на кмета. Но не ние сме на власт само за да папкаме. И на есен ще ни покажат кой е следващият "избранник". За да продължат да папкат още 4 годинки.

Да не забравим да видим кандидатите наесен кой ги издига.

Айде и поздрави!

Анонимен каза...

Най итересното е,че преди време кмета писа някъде ,че ще трябват около 10000 лв.да се бутне останките от стария.Мислите ли,че това е реално.С едно хилти по здраво и 5 малгала мисле,че за два дена и за около 1000-1500 няма да има и помен от него.

Анонимен каза...

Кмета е комунист до дъното на душата си. Той просто не искаше да прави каквото и да било по отношение на паметника, защото не искаше той да се бута. Но понеже сега идват избори и той се надява отново да е кандидат на на същите тези чичковци, които нямат нищо общо с ГЕРБ, тъй като те са с "таз, която е на власт", започна процедурата за нов паметник. Но всъщност, тя сагата с паметника, отразява цялата му дейност!

Анонимен каза...

"Нужни са 80 хил. лв., половината сума осигурява Общината"...ами те нали и те са от нашите данъци. Много точен коментар на Марто - №5. Как е възможно за фонтана да са отделени 250 000!?!?! А за паметника на Хаджийски само 40 000?!?!?!?

Анонимен каза...

Само да доуточня коментара на Марто-250 ооо лв. са за РЕМОНТ на фонтата,не НОВ....за тези пари и къща в Троян ще си купя,а те ремонторат фонтан?!!?А за паметника с наша помощ...Предлагам на кмета с тези пари да направим паметника а за фонтанчето ние ще помогнем...

Анонимен каза...

Няма майтап,Дочо Булгуров вече го няма!От обяд не бях влизал в мрежата и сега разбрах.Много ме заболя,признавам си и затова си позволявам да го споделя.Всъщност,не съм сигурен дали това е точно споделяне или е като да извикаш нещо в дълбок кладенец и да се надяваш на някакъв отглас...И си спомних...Спомних си,че съм гледал този човек и ме е вълнувал и ме е възмущавал,идвало ми е да му прасна един.Беше велик актьор,предизвикваше ни да намразим това,което той играеше,но явно-недостатъчно!Спомних си и друго-аз го защитих,иначе щяха да го набият!Беше на сутринта след земетресението в началото на март 77-ма година.В залата на Централна поща в София беше стълпотворение-всеки искаше да се обади на близките си,дали са живи и здрави,особено в Северна България.Седях и аз на дървената пейка и чаках разговор, когато до мен седна той-Георги Русев.Също чакаше разговор,както и много други изнервени хора.Не щеш ли,него го извикаха много бързо в кабинката и един младеж,който явно беше гледал наскоро излезлият по кината "Селянинът с колелото" и оня прословут Дочо Булгуров реши,че тук има някаква далавера,връзки и т.н. и скочи на бой!Аз се намесих и до бой не се стигна,но,между нас казано,на тоя Булгур и аз бих му шибнал един...Голям гад!!!
И голям актьор!!!
Срещнах го след години в кръчмата на летовището "Георги Димитров"/така се казваше тогава,сега не знам/над родния му Костенец.Слизахме с приятепи от поход през Рила и хижа Белмекен/старата,още преди да изгори/ и когато го поздравих,той ме позна,говорихме си стандартните глупости и се черпихме,както му е редът....Оттогава не съм го виждал,нито той мен,но....може би някой ден....Знае ли човек?
АЙ с-с-с-с.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |