Браницки епископ Григорий е новият игумен

* 40-годишният избраник ще встъпи в длъжност на 1 март

НА СВОЕ ЗАСЕДАНИЕ ДНЕС (7 февруари) Св. Синод на Българската православна църква избра Браницкия епископ Григорий (Цветков) за игумен нна Троянския манастир, съобщи православният сайт www.dveri.bg. Новият началник на третия по големина православен храм у нас бе ръкоположен в епископски сан именно в Троянската света Обител на 29 октомври м.г.

ГРИГОРИЙ НАСЛЕДЯВА НА ПОСТА уволнения след серия издънки досегашен игумен – Деволски епископ Теодосий, който в края на миналата година се сдоби и с осъдителна санкция за дискриминация срещу инвалиди, наложена му от Комисията за защита от дискриминация. След това синодалните старци посочиха за игумен един от братята в манастира – архимандрит Григорий (Лозев), но бурните протести на монаси и миряни осуетиха въдворяването му. За поста се спрягаше и бившият ректор на Духовната семинария епископ Сионий, който преди време бе обвинен в педофилия.

НОВИЯТ ИГУМЕН Браницки епископ Григорий, до този момент втори викарий на патриарх Максим в Софийската митрополия, е роден през 1970 г. в Ботевград. На 16 години е подстриган за монах. Завършил е Духовната семинария в София, а през 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия”. Дядо Григорий ще бъде въдворен като игумен на 1 март. Любопитен факт е, че майката на новия троянски игумен от дълги години е монахиня във Врачешкия манастир край Ботевград.

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Правилно решение на Патриарха. Лобито на гейовете си помисли,че като отстрани архимандрит Григорий,ще успеят да сложат за игумен гей, НО НЕУСПЯХА. Поздрави за назначението на епископ Григорий с пожелание за успешно служение в Троянския манастир, а най вече да довърши започнатa реставрация на стенописите. Дай Боже новият игумен да увеличи братството на Троянския манастир с качествени - морални и образовани монаси.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:А дано, ама надали...казваше колега от форума, та... а дано има късмет манастира. Ако се спази числото 3 и че на третия път се случва нещо хубаво, то би следвало да имаме свестен игумет. За предишните двама калпазани не искам и да си спомням-то не бяха огради и стени, бутна първия параклиса, бдигна в пъти цени на свещи, цени на наеми, то не бе лакомия. За втория-наглост и простотия. Та..а дано има късмет манастира!

Анонимен каза...

Та си спомням за стария шеф на Панаира. Кмете ти нещо направили за неговите кражби, бе Ама то, нали знаеш

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |