ФотоОко: Щъркел през зимата под Марагидик

СЕРИЯТА СНИМКИ, които ни изпрати нашият читател от гр. Априлци Христо Милев, не е пролетна, нито лятна. Направена е преди… броени дни, в края на м. януари 2011 г., в кв. „Видима” на курортното градче. Явно, както предполага и г-н Милев, птицата е изостанала от прелитащото ято и е била принудена да прекара зимата тук, в подножието на старопланинския красавец връх Марагидик.

И ВСИЧКИ СЕ НАДЯВАТ, че благодарение на грижите на хората от квартала самотното пернато ще продължи да се чувства все така добре; и въпреки минусовите температури в последните дни безпроблемно ще дочака края на зимата и пристигането на роднините си от юг.

Т21

П.П. Една добра и красива история, която ни подсказва кои са най-важните неща на този свят.

24 коментара:

Анонимен каза...

Само за сведение,че тази зима точно в началото на Троян около Кози вир,Димко6 и Ливадето,редовно си прелиташе щъркелче,навярно и то изостанало поради възраст от ятото.Впечатлени ми направи,че прелиташе и в най-големите студове,а може и да е същия.

Анонимен каза...

Защо понякога обичам птиците повече от хората? Или поне от някои хора?

Анонимен каза...

Колко ли такива хора се мотаят наоколо и търсят ятото и даже не са се учили да летят? АИст.....

Анонимен каза...

Аист всъщност на руски значи щъркел!След като го написах,осъзнах,че шегата ми е уместна при условие,че има хора,които разбират езика.Но това вече отдавна не е така,а и преди не беше така,всъщност.Тогава беше престижно да се преструваш,че знаеш руски,да пееш руски песни.Лично съм виждал партиен секретар на фабрика да припява "Постой паровоз,не стучите кольоса,кондуктор,нажми на тормоза" и т.н.,без да осъзнава,че тази песен беше абсолютно забранена в USSR и за нейното изпълнение се полагаше "посещение по Ленинските места в Сибир"!Интересно беше да се живее тогава,но имаше и странни хора като преподаватепката ми по История на БКП в Института Заркова,която,когато я потърсих за заверка на семестъра се оказа,че е отишла на екскурзия в Дания и...не се е върнала.Вероятно,както предположихме,е останала да опознава опита на Датската Компартия,което май прави и досега.Това породи у мен много въпроси,които продължават да ме терзаят...АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Все още има хора, които поназнайват - какъв хубав глагол! - руски, така че има смисъл и от подобни каламбури, АИст.

Анонимен каза...

Аист,а с чем ты прилетел и пошчечину хочеш? АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

В неделя щъркела кротко стоеше в една локва на пътя в Априлци ....

Анонимен каза...

Уважаеми АЙ-с-с, Едно малко уточнение: Споменатата песничка едва ли е била толкова абсолютно забранена,защото е от третата новела на култовата от 60-те години на миналия век комедия "Операция "IЬ"". Изпълнява я Юрий Никулин.
М.Б.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Подобна история за презимувало щъркелче, ми е разказва моя баща. Но... когато напролет дошло ятото го убило. Дано не се получи така и при него. Нека Админа направи справка с орнитолози и ако е така, да се хване щъркелчето и предостави на Ловешкия зоопарк. Там ще има относителна свобода, но ще е живо.

Ст.Борджуков - админ каза...

Що пък Админът?! Аз к'во общо имам с цялата работа?

Анонимен каза...

Към №8...Наистина незабравимият Юрий Никулин там изпълняваше първият куплет,който е безобиден.Ако искаш да чуеш цялата песен,има я в "Songs,banned in the USSR" или "Песни,запрешченные в СССР".А "по ленинските места в Сибир"-Шущенское,Колима,Магадан и др. се ходеше и по много по-безобидни поводи,които сега е трудно даже да обясниш,но това е друга тема.Юрий Никулин обаче си беше класика-"...Не очень плохо имет две жены,но очень плохо с другой стороны...".Това помниш ли го? АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Уважаеми Айс,с тези няколко реда на руски език ме връщаш към моите младежки години, когато цялата махала събрана пред единствения телевизор "Опера" на един от съседите ни, гледаше мач от световното по футбол в Англия 66г.В паузата дадоха реклама на лениградския диксилент,на който предстоеше гастрол в София.Аз тогава буйна и невъздържана и болезнено откровена се изцепих и на всеуслушание заявих " руска ли е музиката ,не ми я хвали".В стаята пълно мълчание.След това преди да започне мачът дадоха полицай от охраната на стадиона и аз пак заявих на висок глас"Гледай го този, толкова е чист и спретнат, сякаш от кутия е изваден" имайки предвид, че на някой от тогавашните милиционери по куртките им отпред личеше какво са готвили жените им.Пак мълчание от останалите в стаята.След като свърши мачът и започнахме да си излизаме, видях ,че баща ми и още два мъже стоят на улицата и си говореха.При появата ми, баща ми ме извика при тях, като ме попита познавам ли ги? На моя отговор "не", той ме запозна с тях и се оказа , че двамата другари са били Радко Мирчев и Христо Вълковски - местното ДС.Татко два пъти се препотявал от моите изявления и като се прибрахме вкъщи, още от врата такъв бой ми срина, че ме насини навсякъде.Като се умори да ме бие започна идеологически да ме обработва и да ми разказва за големия Съветски съюз.Тогава аз успях да му заявя, че за великите руски композитори той нищо незнае,а аз мога да му говоря до сутринта , но сега когато всички слушаме и на мода са битълсите, не може по никакъв начин да ме убеди, че лениградския диксиленд е най-добър.Така насинена и обезобразена сутринта ме прати при Радко Мирчев да му се извиня.Аз неразбирах защо трябва точно на него и за какво да се извинявам, но отидох.Два часа го разхождах из руските музикални класици, за някой от тях той въобще небеше чувал, но на края пак заявих, че на ленинградския диксилент музиката неструва и си излязох.Вероятно като е видял баща ми каква "идеологическа обработка ми е направил" е допуснал, че ме е вкарал в "правилния" път.По-късно, когато ме приеха да уча международен туризъм, в характеристиката ми от Троян/ досетих се от кого е/ имаше следното изречение:"Има правилно отношение към мероприятията на народната власт,слуша руска музика, но и опадъчна западна".Последните две думи можеха да ми отрежат главата,но след като се запознах по-късно с кадровика по идеологическите въпроси в интитута/ДС/, разбрах, че не е отдал значение на написаното, защото му се видяло несериозно.По-късно ,слушах изрази от рода" ТИ ИДУ, Я ДОДУ" и какъв ли не български с руски окончания в СССР, нали всички"говорехме" руски.М.Дуни

Анонимен каза...

Сигурно знаеш,мама Дуни ,класическите руски изрази,с които Финта омайвал полякините в хотела във Варшава-"Я живу ей там" и "Моя комната-двайсе и четвърта стая".Друго си е като поназнайваш езици-оправяш се!Ама тоя щъркел,тоя щъркел си ми е на гайле.Дано поне е донесъл някое и друго бебенце....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Щъркела,кротко си стоеше на един крак...в една локва...

Анонимен каза...

Ей, тоя щъркел голяма дискусия заформил! Де по темата, де не по нея, важното е троянци да се вълнуват от дребните неща.

Анонимен каза...

Или" Шеф сега идьот, а потом убегает".Знаех много, но съм ги забравила.На времето като се събирахме с приятели да си поговорим,да послушаме музика, се забавлявахме с тези умнотии, но тези срещи за съжаление останаха в миналото, там останаха и бисерите.Други неща се вместиха в живота ни - добри или лоши по някакъв начин те изместиха хубавите и весели спомени.Тъжно ми е като гледам в каква лоша посока се тласка младото ни поколение.Каква деградация на човешките ценности.Какво ниска култура се сипе от вестници,списания,телевизия и т.н С каква помия ни заливат от ранна сутрин до късна вечер.Само по програма"Хоризонт" и "Христо Ботев" и Канал 1 все още не псуват и не ръсят цинизми?До кога ли?Защото са с най-нисък брой слушатели и зрители и ако минат на собствена издръжка сигурно ще вкарат печелившия механизъм/ простотия/ в програмите си.
КОЛКОТО ДО ЩЪРКЕЛЧЕТО?.Ако има начин да се хване и държина затворено, че току виж от сега ще започне да носи бебетата в циганските катуни и на единадесет годишните циглета, на майките им, на бабите им.Тези студени нощи ще увеличат циганския прираст.После ще правим сълзливи предавания за дигане на рейтинга с апел да им осиновяваме изродите. На гърба на нашите деца и внуци ще легне храненето, отглеждането, лекуването, и т н.И те ли като нас, ще живеят с най-ниския стандарт в Европата?
МАМА ДУНИ апелира:Хванете щъркелчето- то ще ни заличи като български етнос.Хванете щъркелчето!!!

Анонимен каза...

ЕМ/SI: Е как тъй -"Що Админа"? Ами кой бе Стояне да я свърши таз работа освен теб? Разчитаме, че ще се заемеш щото си админ, виден демократ и даскал, а и няма кой друг.

Анонимен каза...

M/S Hmmer,малко прекаляваш , иронията ти не е уместна!
А и едва ли Стоян го вълнува особеко щръка и дълбочината на локвата.
Като ти е толкова интересно,ходи провери сам!

Анонимен каза...

Хайде Стояне, отиде ти математиката!Кога задачи ще решаваш,кога щъркели ще ловиш...

Бай Бочо каза...

Щърколовецът Стоян ходи весел и засмян!

Троянец каза...

МАМА ДУНИ (№16) е железна и никой не може да оспори истинността на казаното:

"КОЛКОТО ДО ЩЪРКЕЛЧЕТО?.Ако има начин да се хване и държина затворено, че току виж от сега ще започне да носи бебетата в циганските катуни и на единадесет годишните циглета, на майките им, на бабите им.Тези студени нощи ще увеличат циганския прираст.После ще правим сълзливи предавания за дигане на рейтинга с апел да им осиновяваме изродите. На гърба на нашите деца и внуци ще легне храненето, отглеждането, лекуването, и т н.И те ли като нас, ще живеят с най-ниския стандарт в Европата?
МАМА ДУНИ апелира:Хванете щъркелчето- то ще ни заличи като български етнос.Хванете щъркелчето!!!"

Н. Генкова каза...

Аз пък най-много се впечатлих от историята на EM/SI (№9). Когато напролет дошло ятото, убило презимувалото щъркелче. Доста поучително. Внимавайте, някой различен и изстрадал винаги може да попадне на ята убийци!

Пол..... каза...

Браво Нели,много точно казано.На мен също много ми допадна коментара на EM/SI.Но и Мама Дуни е невероятна.Поздравявам я,четох с голям интерес!

Админът каза...

Абе вий с тоз ЩЪРКЕЛ мъ накарахти да съ замисля... В тоз зоопарк дали няма някоя щъркелска докторка, дето да се зарадва на щърка... и на приносителя...
В мисъл мъ фърлихте... Ей го де го Ловичът...

То чиляк кату стани на гудини, изветряса, и оп - я прородолюбител, я еколог...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |