Троянец грабна национален приз по риболов, слуката - на яз. "Сопот"

* Димчо Кюрекчиев спечели приза на в-к „Рибар” за уловен с въдица най-голям шаран – 20,9 кг и 106 см * Единственият проблем - намирането на удобна тава за печене и поне дамаджана бяло вино
* Яз. „Сопот” - пълни живарници и отлични условия за водни спортове

СЕДМИЧНИКЪТ В-К „РИБАР”, трибуна на българския риболовец, провежда ежегоден конкурс за уловена най-голяма риба. За изминалата 2010 г. в категорията „най-голям шаран”, уловен с рибарска въдица, първо място печели Димчо Кюрекчиев от Троян, собственик на крупната строителна компания „Димко-6 ”. Шаранът тежи цели 20 кг и 960 г и е с дължина 106 см, уловен е през м. септември на язовир „Сопот” (най-големия и атрактивен водоем в община Троян, недалеч от с. Голяма Желязна – бел. Т21). За слуката и майсторлъка си Димо е награден с грамота и подаръци от редакцията на в-к „Рибар”. Радостно е, че това легендарно събитие се случи в нашата Ловешка област и то на яз. „Сопот”, където през 2010 г. е поставен и втори рекорд - за „най голяма бяла риба”, цели 8,2 кг, уловена от Звезделин Вергилов.

ПРЕДИ 6-7 ГОДИНИ красивото изкуствено езеро се стопанисваше от трима арендатори, и в него останаха само жаби и водорасли. Благодарение на държавата, в лицето на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), статутът на язовира спешно беше променен само за любителски риболов и в момента стопанският риболов с мрежи е абсолютно забранен. През последните години държавната агенция, ловно-рибарското дружество в Троян и сдружение „Боби Фишер - Троян”, извършиха мащабно зарибяване с различни видове риби. Само за 2009 г. ИАРА изсипа 4 тона зарибител от шаран, амур, толстолоб, европейски сом, щука и др. Контролът е затегнат на максимум и резултатите не закъсняха – единствено яз. „Сопот” е с два трофейни улова за изминалата 2010 г.

СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ, че този водоем се превръща в туристическа забележителност, място предпочитано от хиляди местни и гости за отдих и риболовен туризъм. В полите на Васильовска планина, част от Старопланинската верига, яз. „Сопот” с кристалните си води освен пълните живарници с риба, предлага прекрасни условия за сърф, гребане, плуване и атрактивни водомоторни спортове; а през зимата е истински рай за любителите на подледния риболов с тлъстите костури и сребристи сулки. И тази награда на г-н Кюрекчиев е особено ценна за региона - каква по-добра реклама от нея за съживяване на туризма и икономиката на този живописен край?

НЕКА СИ ПРИПОМНИМ ПРЕЖИВЯНОТО ОТ ДИМЧО ОЩЕ ВЕДНЪЖ: „В 6:00 часа сутринта усетих, че нещо става с едната ми въдица. Затичах се бързо към нея и рязко засякох. В първия момент не знаех дали изобщо има риба, но само след секунди усетих тежестта и силата на противника, който мигновено пое към дълбините. Влакното се изпъна до краен предел и започна да свири на вятъра. От опит знам, че първите две-три минути са най-критични, тъй като за това време трябва да обърна шарко с главата към брега - в противен случай острият и назъбен като трион шип на гръбната перка ще пререже влакното. Добре че бях с добри приятели и опитни рибари. Пръв на помощ в неравната битка се притече изпълнителният директор на фирмата ми Стефан Христов и веднага си обещах, че ако вкараме в кепа този звяр, незабавно ще му повиша заплатата. Влакното беше само 0.25 и шансът да издържи бе много малък. Стефан предложи да се качим в лодката и с гребане доближихме рибата. Като я видях от близо, прималях. Огромно златистожълто чудовище! Аз навивам макарата, а водният исполин започна да ни влачи с лодката към дълбокото.След близо час и 50 минути силите започнаха да го напускат и Стефан с бързо и ловко движение го вкара в кепа. Така всичко завърши благополучно. Естествено - снимахме се за спомен със симпатичния рибешки дебелак. Тази историческа слука ми струва най малко около 200 кг царевица за подхранка, много търпение, защото този великанът освен силен и борбен е и много умен и предпазлив, плюс незабравими за цял живот емоции”.

ТОВА БЕ РАЗКАЗЪТ на г-н Кюркчиев, изказан на един дъх. Само за сведение ще ви кажа, че през 1998 г. в съседна Румъния е поставен световен рекорд за уловен най-голям шаран - с тегло 37,3 кг и дължина 115 см. Но рибата е уловена в арендуван водоем и е хранена със смески, докато тук става дума не за рибешки бройлер, а за риба, живяла на свобода. Много колеги рибари завистливо коментират, че такава риба не става за ядене. На тях им казвам – цяла беда за гигантския шаран е, че е изключително вкусен. Единственият проблем е намирането на удобна и с достатъчни размери тава за печене и поне дамаджана бяло вино.

януари 2011 г.
Д-р Йордан Найденов,
ръководител на сектор "Рибарство и контрол" към ИАРА - Ловеч

5 коментара:

И. Ц. страстен риболовец каза...

Според мен такова животно заслужава свободата си и е въпрос на чест и достойнство да го пуснеш да живее, а пък след време може и по-голям да стане и пак да го хванеш и да се радваш на невероятните емоции при изважадането на брега. Едва ли г-н Кюркчиев ще се наяде с тази риба, колкото и голяма да е тя, а пък и ако така е примрял за пресен шаран на доста места в града продават, нооооооо....такава си е нашата действителност ориенталска. Иначе не оспорвам ни най-малко уменията и тръпката при изваждането на рибата на брега, особено с тези такъми, макар и с помоща на лодка.

Анонимен каза...

На тези двамата рибата на на целия язовир няма да им стигне от ЛАКОМИЯ. Истинския вьдичар би пуснал такава риба.А да не говорим какви БРКОНЕРИ са.

Г-н всезнайко каза...

Ами те йа пуснали бре...Не сте разбрали . Един приятел ШАРАН ми каза ...Дааа Така е . :))))
Всезнайко

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Познавам лично и двамата. Риболовци за тръпката. Стефан даже риба не яде. Така че написаното от Анонимен, че са Бракониери е клевета. Но така е в Троян. Когато някой има успех макар и в риболова то той е оплют. Никой не каза-да умение е да се пребориш с такава голяма риба и да успееш да я извадиш от водата. Да я пуснат казват. Това решават те и имат такава възможност, за разлика от ловците например. Като убият сърне и то им дожалее и го пускат....

И. Ц. страстен риболовец каза...

EM/SI: Виж моя коментар и тогава казвай, че никой не е похвалил риболовните им умения. Въпросът е принципен, влез в някой риболовен форум на риболовните сайтове и виж как хората пускат далеч, далеч по-малки риби, за да могат след време като идат на същия водоем за риба и да имат пак приятни емоции, а ме да се чешат зад ушите и да викат кво става що няма риба. Аз не съм казвал, че са бракониери...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |