Обсъждаха се две идеи за троянски културни събития

* Фестивал на сливата или Фестивал на изкуствата? * Ще се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” * Минко Акимов: Общината мечтае за такъв проект от две години

В ПОНЕДЕЛНИК (24 ДЕКЕМВРИ) в залата на Общината се състоя обсъждане на идеи за иновативни културни събития в Троян. Става дума за проект, с който Община Троян да кандидатства за финансиране по схема „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” на Оперативна програма “Регионално развитие”. Срещата се водеше от Таня Марковска от общинската администрация, а Надежда Ботева от консултантската фирма „Ню Ай” представи идеите, оформени след проведено в Троян анкетно проучване. Кметът Минко Акимов пък заяви, че Общината мечтае за такъв проект от две години. Разяснения даде и ресорният зам.-кмет Мариян Балев.

КОНСУЛТАНТСКАТА ФИРМА ПРЕДЛОЖИ на троянци две идеи – за Фестивал на сливата и Фестивал на изкуствата. От последвалите изказвания стана ясно, че повечето от присъстващите в залата разпознават Фестивала на сливата като представително за Троян събитие, както и че не са безразлични към темата за местния културен живот и неговото качество. Думата взеха Нели Генкова (учител), Елеонора Спасова (директор на Музея на занаятите), Мирена Костова (хореограф), Красимира Коларова (журналист), Галя Лалева (учител и журналист), Донка Банковска (читалищен деятел), Мариела Шошкова (галерист), Илиян Илиев (директор на НГПИ „Проф. Венко Колев”), Камен Кръстев (председател на Регионална занаятчийска камара - Ловеч), Станка Марешка (секретар на НЧ „Наука” - Троян), Христо Белевски (председател на сдружение „Обществото на троянските шегаджии и чешити”), Лальо Пиронков (пенсионер).

НА БАЗАТА НА ПРЕДСТАВЕНОТО от „Ню Ай” се дадоха още идеи, сред които: музей на открито за сливата и сливовата, където да се случват различни събития; създаване на танцов спектакъл специално за фестивала; екоакция „Сливи за смет”; ново организиране на празничното пространство - не само около сцената; изработване на сувенири с логото на празника; осигуряване на по-добра озвучителна техника; повече възможности за изява на самодейците от селата; използване на творческия потенциал на учениците от НГПИ; използване и облагородяване на парка до НГПИ; обединение на някои предложения за двата фестивала в едно. Изказванията откроиха познати тукашни различия в разбирането за културните потребности и възможности на града ни.

Г-Н АКИМОВ ПОСОЧИ някои конкретни опасения, свързани със сроковете за кандидатстване и изпълнение, а Таня Марковска обясни, че се чакат още отговори и разяснения по проектните правила. Проектите по схема „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития” ще се изпълняват в рамките на 86 общини. Ако Община Троян е сред тях, ще трябва в продължение на две години да реализира два пъти своето културно събитие и да поеме част от финансирането. Краен срок за подаване на проектните предложения е 28 февруари 2011 г.

Т21

50 коментара:

Анонимен каза...

Мъка и Миньова немощ...
А Таня Марковска ,ако няма некое проектче от което да се папа,няма да я чуеш че е жива.
И като чета какви само деятели на културата с модерни виждания са присъствали ми става ясно за кво иде реч...
А това че няма кино в Троян,а това че бяхме част от Рок Маратона на българия допреди има няма 20 години....Или то това не е култура...Но виж ракията е култура,само дето този т.н. празник губи живот точно както и троянската слива умира....

Аман от комунистически прогнили мозъци,аман!
Махайте се и дайте път на младите хора които работят в Общината!

Анонимен каза...

Амин.

Анонимен каза...

Стига с тая слива и нейните празници! Празника на сливата, който се провежда в Троян от мисля 13-14 години е еманация на простотията, от която аз като гражданин на Троян се срамувам всяка година. Такъв цирк с казанка на площада и банда алкохолици или лелки като Донка Банковска, облечени в народни носии е срам за града. Не мога да се съглася, че Троян е известен само със СЛИВАТА си. Аз лично подкрепям другото предложение за фестивал на изкуствата.

Анонимен каза...

"използване на творческия потенциал на учениците от НГПИ; използване и облагородяване на парка до НГПИ" - това ми се струва истински добро и модерно + изложба-базар (вкл. сувенири) и всичко, на което могат да се сетят младите творци (без ограничение)- а после избрани творби биха могли да окрасяват градинки, кюшета и др. (след като се очистят пущинаците).

Бай Бочо каза...

Сливата си е простотия ама де ги изкуствата,щото читалищни баби да се дерат по площада не е изкуство...

Анонимен каза...

Финансиране ще получават само нови събития, евентуално и традиционни вече за града или региона, но представени по нов начин със средствата на съвременното изкуство. И все пак забележете, че става дума за иновативни събития тоест новаторски, оригинални. Което ще рече и създаване на нова (дай Боже) дори чуждестранна публика. И накрая общината трябва да е стабилна финансово, за да плаща за събитието (което ще трае поне една седмица). Апропо други общини си измислят фестове и фестивали за по един месец. Това е положението на състоянието (както казваше един мой командир на батальон).

Анонимен каза...

Да не се окаже, че и по тая програма пак ще плащаме данъкоплатците, както стана с ония 4 милиона.

Анонимен каза...

Нищо чудно...пък и какъв празник на сливата и сливовата ракия като ....казаните и варенето на ракия са забранени - все едно да направим фестивал на джебчията или нещо друго забранено.Тези фестивали са един път в годината - на Троян е нужно ежеседмично събитие най-елементарното е в затопления салон на читалището да се канят театрални групи....или рок,поп и т.н групи - пък ,ако и шадравана проработи...

Нели Генкова каза...

Поканиха ме на обсъждането и ще повторя това, което казах там: в Троян има повече сливи, отколкото изкуство. Малкият ни град е разпознаваем именно чрез традиционната си култура. Нека си знаем мястото и силните си страни, а не да сме като жабата, която видяла, че подковават коня и вдигнала крак. А ако закопнея за изкуство, знам къде какво да потърся. Много време е нужно едно събитие да се утвърди като традиционно. Мисля, че с празника на сливата това междувременно се случи. И в същото време този празник е безпомощен в своята повтаряемост и естетическа овехтялост. Но има потенциал и една модерна концепция може да го превърне наистина във фестивал, хепънинг, рекламен продукт. Кой ще я предложи? Не видях много иновативност в предоставените идеи. Ще поживеем, ще видим.

Анонимен каза...

Нели, ако празникът стане фест като Октобер фест, то сливите ще свършат много бързо. Няма да има дори и "за смет". LOL

Анонимен каза...

А не сте ли се замисляли, че Троян е по-известен с троянската шарка и троянската керамика и един фестивал, посветен на нея е по разпознаваем в България и света.И че троянската шарка може да бъде регистрирана като национално наследство и да носи ползи за града ни.

Анонимен каза...

А не могат ли да се съчетаят, троянска сливова и троянска керамика, два разпознаваеми и допълващи се троянски знака, две в едно?

Анонимен каза...

Някой ще излиза ли довечера на към Шоко?
Чалга парти,яко хаус,всички на мармалад!
Да живей културата и ний покрай нея!

А леле лееееееее....

Нели каза...

До 10: Октоберфест? Даваш ми чудесен жокер. Не вярвам някой немец да се срамува, че този фест го представя пред света като пияница, селянин и простак. Но ние - все с комплексите си напред. Ама има много вода (ракия) да изтече, докато направим истински фест. До 11 и 12: Троянската шарка? Гласувам с две ръце.

Марто каза...

Аз подкрепям еднакво и сливовата и троянската керамика.Мисля че и в допитването стана ясно че хората искат професионалисти да реализират събитието,а разбирам че ще има''повече възможности за изява на самодейците от селата''.Нямам против самодейците по селата,но мисля че по-добре е усилията да се насочат към даване на възможност за изява на децата от НГПИ и на млади автори.И съм на мнение че след като в Троян има такова училище,събития в сферата на изкуствата не биха били не на място или случайни,а биха подкрепили идеята за повишаване на интереса към един такъв празник.Още повече че биха могли да се канят известни творци всяка година,които също да вземат участие и които допълнително да популяризират събитието.Трябва и да има много сериозна рекламна кампания,за чието реализиране има достатъчно професионални фирми изготвящи рекламни стратегии - е не за 2 лв. и 50 ст.разбира се.Моето мнение е че за такава проява,рекламата е 30-40% от крайния успех на събитието.А той се изразява в посещаемоста,в приходите които остават в общината и в изграждането на нейния имидж като интересна дестинация.Обобщено мисля че трябва да се намери точния синтез между троянска сливова,традиционна троянска керамика,иновативно събитие свързано с изява на млади автори и утвърдени такива(професионалисти) и всичко това подкрепено от сериозна реклама.

Теди от "нормалния" свят каза...

А спомняте ли си навремето имаше конкурс за Мис Пролет провеждан на Капинчо?Защо не се организира нещо от сорта? Все пак това е възможност за много млади красиви троянки да бъдат забелязани и оценени. А защо не и конкурс за Мистър Троян? А може и някакъв хумористичен вариянт на гореспоменатите. Може да се направи състезание между училищата за най-добра училищна група, като участниците могат да бъдат и от други градове. Наградата за победителя може да е е безплатна нощувка в хотел в Троян. Е, ако пък това се рекламира по българската телевизия, и се подчертае че трябва предварително записване по телефона, и то да е безплатно, смятайте какъв купон ще се развихри, и колко нови лица сте се видят в добрият стар Троян. Ако пък има клубове по драма в училищата, може да се направи състезание за най-добър скеч/сценка на ракиена тема. Фестивала трябва да е възможност за колкото си може повече млади участници.Вместо да висят на комп*трите си в къщи, или по кръчми, ето възможност за младите да се проявят със свои идеи, или поне като публика. фестивала може да е възможност за всички клубове по танци от някакъв сорт, мажоретки, джудисти, каратисти и т.н. да се проявят способностите. Така и младите хора сте загреят най-накрая че има и други неща за правене в Троян освен да се напиеш. Това е и добра практика за младите да се отърсят от сценичната треска и комплексите за малоценност. Всеки иска да е част от нещо, и да има възможност да се общува с нови хора. Каква прекрасна възможносте да се вдигнат знамената и да се чуе Българският химн, какъв урок по патриотизъм за младите. Те ще го носят в сърцата си където и да отидат, и ще пазят Българскя дух, накадето и да ги повлече въртележката на живота, тъй както и аз го нося в себе си, а и хилядите български имигранти по света. Тук бой-скоутите на Америка, поставят знамена на всеки празник пред всеки магазин на търговската улица рано сутрин в 7, и ги махат вечерта преди да мръкне, за да не бъдат осквернени. Има си спецялни дупки в цимента, където се забиват. Разбира се родителите доброволци помагат с колите си. Знамената са тежки за носене, и са много. Излишно е да споменавам, че градът става мнго красив и празничен. Отряда на скаутите присъства на всяко събитие в което флаговете се издигат. А смоняте ли си навремето че всеки клас си имаше знаменосец? Може би е време в България да се възвърнат някои забравени традиции.
В Портланд се провежда Гръцки Фестивал на който се продават баклава, спаначена баница и шишчета. Дори не се предлага алкохол. Вода и безалкохолни. Но хората идват заради хубавото ядене. Православните монахини от манастира правят баклавата предварително, преставете за какви количества става въпрос. А хора доброволци я карат от манастира до фестивала. Монахините също правят сапунчета в които слагат листа от изсушена лавандула (има успокоителен, релаксиращ ефект)или трендафили. Сапуна се води за органичен, т.е. няма добавени химикали и се счита за нещо много култово, в добрия смисъл на думата. Танцуват гръцки народни танци в традиционни носий. И на всички много им харесва. Ако питате мен, е много пенсионерско, тъй като ние българите сме свикнали все нещо да става, все някой да се напие, да се излага, да се сбие, и изобщо коший от някакъв вид да стават. Защо не се направи също едно анонимно допитване до учениците в училищата в което всеки да даде идея, какво иска да види на фестивала. А той може да има няколко части,за всички възрасти по нещо.

Анонимен каза...

Теди всичко е много хубаво което си написала ,но според мен за всички такива мероприятия трябва да има деини и настроени позитивно най вече млади хора.Тук сега обаче нещата са много трагични и хората ги интересуват само как да преживеят до другия месец.За това според мен първо трябва спешно да се направи нещо по въпросът как да се повдигне жизненеия стандарт на хората което ще доведе и до задържане на младите хора тук.Които от своя страна са мотора на един град за всичко позитивно което може да се случи.Със смачкани от живота хора каквито са повечето вече в наше село нищо хубаво няма да се случи .А пък и без пари култура няма как да има само на доброволни начала ,а пари за култура също няма.

Анонимен каза...

Едно време на първи април имаше надлъгване на зевзеците. Последно се провеждаше на Коман.

Анонимен каза...

Теди,а знаеш ли кой го провеждаше този моден конкурс?Същият този който 7-8 години прави празника на Билката,Планината и Туризма в Троян.Същият този който преди 3 години направи така че Троян всеки ден да го дават в националните медии в централните емисии и то без пари,провеждайки едно екстремно състезание в планината презентиращо нов туристически продукт!
Същият този човек,за чието място се натиска и кака Петя и чичо Илиянчо,и какви ли не клакьорки го обвиняват в невъзможи прегрешения...

Анонимен каза...

Ако имаш пред вид Даниел Сираков разбирам,че подгатвя със свои приятели,нова изненада от този характер. Подкрепям напълно казаното от теб.

Анонимен каза...

Ами идеите ги има,трябва обаче да бъдат формулирани под едно наименование или да бъдат под името на един общ проект.Да го подкрепят и да са в някаква степен взаимно сързани.И най-важното е да са уникални,а не да ги има във всяко второ населено място,поне основните 2-3 събития.Защото концерти,конкурси''МИС'',изява на читалищни състави и т.н. ги има на доста празници в цялата страна,въпроса е с какво може да се отличава един празник в Троян,нещо което да се случва само тук,да бъде интересно и да привлича интерес и публика.Нещо което да излезе извън рамките на самия град,а защо да не е дори и с международно участие.

Теди от "нормалния" свят каза...

Знаеш ли номер 17? Вчера слушах речта на Американския президент и се заредих с толкова много оптимизъм и надежда, а понякога това е
единственото нещо, от което човек има нужда. Иска ми се да ви обясня колко много проблеми има Американското общество. И понеже знам че няма да ми повярвате, ми се иска ако можеще да я чуете тази вдъхновяваща реч. Живея повече от десетелетие тук, и много странни неща ми избождаха очите, но нито веднъж не чух Американец да се оплаква или да споделя трудностите в живота. (Знам, някой сте каже, та те затова са все по психятри и на дрога.) Всеки път когато сам се опитвала да отворя дума за прогниалта им образователна или здравна система съм срещала само мълчание, и са ме гледали с поглед в който се чете, ти коя си да ми кажваш какво не е наред? В семейството на моя мъж пък са ми отговаряли че сам негативна, неблагодарна за това което системата тук предлага, и че имам претенции и стандарти на милионер. чудила сам се много на подобни коментари и освен колко са тъпи и колко им е промит мозъка, друго обяснение не сам могла да намеря. Интересно бе сащо как президента искаше да им даде беплатна медицинска помощ, а те го нарекоха социалист, и рейтинга му падна.Какво искам да кажа? Тези хора така са дресирани да виждат всичко от позитивната му страна, че да им чепнеш главата, те ще си кажат: "Ами такмо няма да ме боли." А ние българите сме точно на обратното. Спонете си "По-добре недоволен човек, отколкото доволно прасе." И в най-идеялната организация ще намерим някакъв недостатък, а пък нали сме хора, идеялно няма, следователно няма смисъл да се прави, и изобщо да се започва нещо. И така в България, никой не иска да започне нищо, защото все ще се намери някой ще го опл*е. А понеже нищо не се случва, всеки има има време бол да критикува, но не градивно, а просто за спорта. Българина е префекционист, той затова достига високи професионални нива във всяка професия или кариера с която се захване, след като имигрира в чужбина, разбира се. Въпроса е защо не го прави в България? Причината вече я посочих по-горе. Тази имиграция трябва да спре. Хората в Америка не живеят по-добре от вас. На тях им е втълпено че това е така, докато вчера техният велик президент (единственото нещо което ми дава надежда за по-добър живот в САЩ)не им отвори очите и не им каза бруталната истина в очите, а именно че и в Китай са по-добре. Ако не бе вчерашната реч, американците щяха все още да си мислят че са номер 1 и никога нямаше да научат истината за "състоянието на положението". Вижте хора, че в България не отпускат кредити за жилища и че се блъскат 3 поколения в 4-стаен е вярно, но поне не можеш да го загубиш, освен ако не го проиграеш на комар. А тук хората си губят жилищата ежидневно и отиват на улицата, а децата им в домове. Днес имаш работа, утре нямаш. Днес си добре, но ако се разболеш, банкрутираш. За мен това е пълна идиотщина. Но аз го определям за тотална лудница,защото го сравнявам със времената, в който ние пораснахме. Вярно нямаше лукс тогава за обикновените хора, но минимума бе покрит и имаше сигурност за урешния ден. Е, това време няма да се върне, и всички ние трябва да си го избием от главите това минало в което образованието беше без пари, както и здравеопазването. Стигнахме ги Американците.

Теди от "нормалния" свят каза...

Сега вапроса е как да ги минем, как да направим живота в България по-добър, и какво от старата система може да се използва като модел, и кое от Западния свят. Вапроса е да спре това изтичане на качествени млади хора, все умни и образовани. Ние сме белите роби на Америка и на Европа. За Бога, братя, не пращайте децата си в чужбина за да робуват по увесилителни паркове за подслона и храната. Тоя минимум и в България го има. Разбира се, аз не говоря за хората които отиват там и почват от върха, защото имат подходящото образование за да успеят. Но повечето от нас започват от нулата, като чистачки, гледачки на деца, стари хора и кучета. В България има толкова неща които могат да се променят, но всеки гледа на баницата мекото, на работата лекото, а именно да избяга в чужбина. Оказа се обаче че чужбината е от трън,та на глог и съвсем не меко, и хич не леко.

Теди от "нормалния" свят каза...

Много се отнесох от темата, но ме подлудява това дранкане непрестанно-няма пари за култура. Едно време когато строяха комунизма, как е било. Да не е имало пари, всичко е било плод на интусиязма на доброволци-читалищни трупи, самодейци, самоуки учители. А сега в ерата на Интернета, всички пълни олигофрени. Учениците ни не знаят кога е основана България, но размерите на Десислава, или колко струва най-новата игра за Нинтедо или Wii не е проблем да се запомни. Трябва да се измислят възможности за младите ако не да работят през лятото, то поне да дават доброволен труд. Тук младежите са спасители по басейните, помагата на по-малки ученици да напреднат с четенето, по математика, посещават инвалиди по домовете, пазаруват им, четът им, разхождат ги, всичко това чрез организации на доброволци, за без пари. Каде са ни на нас тези организации в България? Няма я вече държавата да се грижи за болните, сакатите, бедните, вдовиците, алкохолиците, рецидивистите,сираците. Ами те съвсем естествено е че сте изперкат и че ще започнат да трепят хора. То няма никакви организации които да подават ръка на нуждаещите си. Това са жизненовазни структури, които трябва да се създадът от млади хора доброволци. Сте бъдете изненадани колко млади хора биха участвали в проекти от сорта. Ако не ми вярвате, направете допитване. Младите хора обичат да помагат, но някой трябва да им каже че има смисъл да се борят за доброто. Като отидеш в чужбина да би да почваш с чисто ново БМВ, или пък личен апартамент, или със служба която да е от 8 до 5, и почивни дни сабота и неделя, както си го помним в добрите стари времена. Сами си го правим в България, говорим глупости пред децата колко ни е шибана държавата, колко са ни тъпи полицаите, колко са ни корумпирани политиците, как всичко е безмислено. А какво овчо благоговение пред Запада на първа страница във вестника. И половината е през призмата на наивния поглед през розови очила на туриста, който разбира се няма представа, колко струва една бакалаварска степен, или лофт в центъра на Лондон, или Лос Анджелес. На българина му трябва да осъзнае че това което е на Запад, може да го има в България. Просто трябва да се изгради по сходен модел. Достатачно хора са излизали по Белия свят.Има информация на интернет за закони и т.н.Имате представители в парламента. Скачайте, викайте пред парламента, щом е толкова зле както казвате, то не е останало нищо за губене. Но не скачайте за пари, а за промени в законите, които ще променят днешния ден в по-добър. Култура не се създава с пари. Ако това е вярно, то рисунките на диваците нямаше да ги има. Направете си изводите. Парите са само извинение за мързеливите, депресираните, и алчните. Ходих на куклен тятър преди месец, ако знаете всички кукли бяха саморъчно изработени от рециклирани матеряли. Бяха супер грозни, но децата се радват. Затова и билетите бяха по-евтини. Направете си извода. Нали знаете приказката за 2 жаби които паднаи в кофа с мляко-едната се предала и се удавила, а другата пляскала докато млякото се превърнало в масло и оцеляла. Изберете Българското и спрете да се оплаквате като баби. Ако аз започна да ви се оплквам няма да ми стигнат дни да ви изброявам проблемите и недостатаците на тукашното общество. Нека превърнем стоицизма и мъжеството в Новата мода на България.

Анонимен каза...

Поздравления за двата коментара, Теди!!!!!!

Анонимен каза...

Извинявай - за трите коментара!!!!!

Анонимен каза...

Леле Теди, откъде толкова енергия? Въпреки, че имам дребни несъгласия ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ! Ех, да имаше време да поговорим... Най-вече съм съгласен, че никой не ни е виновен!

Анонимен каза...

Теди,трябва да разбереш и нещо друго...
Измежду нас пишещите има много кадърни хора,хора профеисоналисти,хора новатори със свежи идеи...
Но проблемът мила,е в тези които държат властта.
Сегашната управа е кошница от завяхнали нарциси,които са самовлюбени а кмета изкарва нещата така че откакто е на власт едва ли не съществува Троян.
Ето сама можеш да провериш прочитайки статията.Всичко навява мисълта за комунистическия модел на управление за отбиване на номера.А ти си тръгнала да говориш за Америка.На мен ми е приятно че намираш време да влизаш и че се интересуваш от проблемите тук.
Но разбери,че веднъж захапали кокала,тези хора нямат никакво намерения да го пускат и им е през онази работа за нас.
Опитват се точно по комунистичееско-репресивният модел да линчуват всеки дръзнал да възроптае срещу некъдарността им.
Наскоро чух че една дама заедно с един автомобилен инструктор са направили за смях цялата администрация отговорна за движението в Троян.Наглостта им е толкова голяма на управниците че унизени от случката няма да си признаят некъдарността а ще се опитат да печелят дивиденти,преписвайки си го на свой гръб.Смешното е че в точно тази комисия са същите хора гласували и одобрявали сегашният хаос по пътищата в Троян!
Разбираш ли за какъв ужас тава на въпрос?!?!?
Сега чета че кмета се бил срещал с министър Дянков и го бил питал за инвеститори??!?!?!?
Мръсна,гнусна наглост Теди!
Предишният кмет изгони всички мераклии да инвестират в Троян,този му продължи делото,а бил питал моля ти се за инвеститори!

Анонимен каза...

От всички тук милеещите за култура, може ли някой да ми каже - Какво стана с танцов ансанбъл "Здравец"

Анонимен каза...

Теди поздрави от 17 за това ,че след толкова години в САЩ си оставаш трезвомислеща.Напълно съм съгласен с теб за всичко казано защото и аз съм живял там около 6 години и нещата са ми напълно ясни за голямата Америка.Даже бих казала ,че доста ги ласкаеш.С моето семейство се изнесохме по времето на властването на предишния кмет поради причините които перфектно и точно в десятката описва номер 28 .И се върнахме по времето на сегашния с надежда ,че нещо ще се е променило .Но уви нещата са още по трагични и май пак започваме да гледаме към 2 ри терминал.Жалко за хубавият ни град ,че не можа толкова години да се отърве от хората от комунистическо-репресивният апарат управлявал Троян по време на комунизма и както е написал 28 продължаващ да е на власт и да прилага и днес стария модел на работа да линчуват всеки дръзнал да възроптае срещу некадърността им.Те просто не са учени и възпитавани по други начин да живеят и управляват.С тези хора нищо добро не ни чака.Поздрави още веднъж за коментар N:28!!!

Марто каза...

Не съм съгласен напълно че култура не се прави с пари.Не напълно това е ясно,но до голяма степен.Аз като човек който се занимава с изкуство мога да споделя,че реализацията на културни проекти е пряко свързана с тяхното финансиране.Тяхното качество зависи разбира се главно от добрата идея,но за създаването им е нужен финансов ресурс.Примерите ги има навсякъде - Ренесанса в Европа,Възраждането в България,ако щете Златният век са все процеси свързани със стабилноста на държавите и оттам с възможностите които се разкриват.Макар и да не съм фен на комунистите едно нещо не може да им се отрече.Че по това време когато културата беше приоритет за държвата се създадоха проекти с висока художествена стойност.Създадоха се и голям брой глупости но те не са важни от културна гледна точка.Просто през всичките тези периоди държавата е създавала предпоставки за развитие на културата.Хората които се занимават с изкуство са като семена и те трябва първо да бъдат поляти и след това да изникнат.Все се опитват да изникнат пък после ако завали добре.Да ама не е валяло кажи речи от 20 години и те все си исъхват.Или по-скоро е валяло само тук-там по няколко капки и тези които изникват са все или недоразвити или плододават през няколко години.

Анонимен каза...

Браво за смислената дискусия, с удоволствие четох коментарите!

Анонимен каза...

Какво да очакваме от власт имащите,когато най-нагло си приписват всевъзможни заслуги?
Ето един малък пример.Повече от 30 години в Троня се проведжа РАБОТНИЧЕСКИ АМАТЬОРСКИ ФУТБОЛЕН ТУРНИР.Откакто дойдоха троянските Гербери,турнира се казва "КУПАТА НА КМЕТА".Защо ли?Защото отговарящият за спорта в общината КОЛЬО СТОИМЕНОВ живял известно време в Испания и май единственият завърнал се по бързата процедура в Троян,се направил на хитряга.
Изплагиатствал от Испанците името "Купата на Краля",и облизвайки задните части на кмета я кръщава на негово име.Типично по комунистически ,издигане в култ на Първият!
До тук лошо няма,трябва да се лиже на този който дава!
Само че за провеждането ,се обикалят останалите живи фирми в Троян да дрънкат за пари.Участниците също заплащат за да играят на турнира!
За да влезеш в залата или на стадион "РУИНА" ти искат левче за вход?!?!??!?!
Като награден фонд раздават купи и плакети от всичко по лев,Кольо Стоименов,Александър Николов и някакъв с култовият прякор Диското разделят хонорар.
Разбира се накрая се кани и патрона на турнира ,все пак се играе за неговата купа!

Е драги,спокойно може да се сетите какви културни мероприятия ни готвят бившите комунистически ,по новому герберски дейци!
Вечеринки,четене на съветска литература ,посещения на паметника на Кино Кукувишки,Чалга до побъркване и предизборни концерти с участието на група СИГНАЛ!

Всичко в този град се прави да се отбие номера и да се издигне Първият в култ!

Анонимен каза...

ЧУДОТО СТАНА! Разхождаики се днес по центъра забелязах плакатите на 3 турбо чалга звезди гостуващи през следващите дни в мечтата на троянци - култовият, централният, най-престижният троянски ресторант „България” (Кооп”).Лее ли се повече чалга и повече алкохол, с правата, свободите и интеграцията всичко ще бъде наред. А звездите на поп фолка ще мятат гюбеци, приобщавайки младите към европейските ценности.И както каза собственика преди откриването..."" НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ, че не му е времето сега за такъв ресторант. Но аз мисля по друг начин – на Троян му трябва повече самочувствие, заслужава го. Троян е много специален град. И р-т „България” е крачка в тази посока"
И КАТО СЕ СЕТЯ ЗА НЯКОЛКОТО ВАЖНИ ЕКСТРИ. Сцена, оборудвана с нова озвучителна техника със сериозно качество с идея да се канят подбрани изпълнители и да звучи качествена музика „на живо”. През лятото на разположение ще е и просторната открита тераса от където ще се лее чалга до зори.Та ми идва да честитя на Троянци най култовият с много новости, но запазил някогашния си дух и аристократично великолепие, най-новия и най-престижният културен дом на Троян ресторант "ЧАЛГАРИЯ" извинете" България".Да ви е честит!!!!

Анонимен каза...

Градът е тъжен и мръсен ,а простотия и чалга дебне отвсякъде.Поредната чалгаджийница,
тъпооооооо,селянията ни завзе якооооо ,напред селски бекове!!!Жалко за Троян.
Някой да знае кога ще започне ловният сезон за чалгаджии?

Анонимен каза...

""Интелигентният човек не може да има нищо против чалгата. Това е като докторът да се опитва да оперира високата температура на болен човек. Чалгата не прави една нация да изглежда проста. Простата нация по естествен път ражда чалга. Чалгата е резултат, а не причина. Това е нашата страна. Тя си няма име, затова условно я наричам Чалгария. Да се излезе от нея е трудно, да останеш също не е лесно. Това е страната на белите мерцедеси, конските кебапчета и лошото образование; там Господ в голямата част от случаите се нарича Иисус Христос, но подопечните му най-често се гърчат под звуци, родени в бита и душевността на хора, които наричат своя Господ алла (не Пугачова). Чалгарите са невинни; те имат право на културен избор, защото възлизат на 93 процента от населението. Другите 7 процента също имат право на избор: като не им изнася, ако щат, да се изнасят.""
Мартин Карбовски

Анонимен каза...

Този спор е горе-долу като старият спор за яйцето и кокошката.Какво ни остава на такива като мен-май само ядове!И най ме е яд,че не обърнах хода на историята на чалгата,като не обърнах достатъчно внимание на майка ти,когато тя особено се нуждаеше от такова.В такъв смисъп съм грешен.

Анонимен каза...

Ами г-н Маринов да изпечата дискусията и да я прати на кмета,та дано да му стане ясно мнението на обществото

Анонимен каза...

Името ресторант "Чалгария" ми хареса.

Анонимен каза...

Когато свесен човек е тъжен, това е блус.
Когато кофти човек се весели, това е чалга.
Лошото е, че ако няма чалга, ресторанта ще е на загуба.

Анонимен каза...

Ае, сиганите шъ мойм ли влези, ако не друго поне един кичек да издрусами и малко арумат да остайм...?
Сако Сиганина

Анонимен каза...

Към41...Много ти благодаря,смях се от сърце на коментара:))))

Анонимен каза...

"Лошото е, че ако няма чалга, ресторанта ще е на загуба.".....
То това беше ясно още преди да го отворят.Само не ми е ясно кому бяха нужни изхвърляния от рода ..."Нека заедно да възродим една традиция!....."на Троян му трябва повече самочувствие, заслужава го.... Троян е много специален град. И р-т „България” е крачка в тази посока”..."идеята е да се канят подбрани изпълнители и да звучи качествена музика „на живо”....Не мога да повярвам как може да има толкова много заблудени хора в този град след като си спомням какви възхвали имаше относно наемателя и не прозират простички неща ,че Троянските бизнесмени предпочитат да взимат единствено за себе си и никои не го интересува развитието на градът.И както казваше Леля Станка баш Троянка... "Най-после един представителен ресторант за града ни различен от всички заведения за хранене в града ,а не ресторанти, защото освен да се наманджаш и да слушаш чалга, нищо друго няма да ти се случи в тях.Представяй града ни Иване и останалите кръчмари да се постреснат малко." :):):):):):):)Голем смях лельо Станке:):):):):)

Анонимен каза...

Песента се казва-УЖАААААААААААААААААААС!!!!

Анонимен каза...

Като стана дума за култовия ресторант на Троян"България" искам да припомня колко надежди имаше само преди месец,че наи -после ще се възроди една традиция и да изразя възмущението си от поредния измислен троянски"бизнесмен".

....."100% ще отида в новия ресторант като се прибера в Троян. Много се надявам и клиентите да са по като за ресторант, защото от чалга и пияни кретени ми е писнало по кръчмите""......
""Да ни е честито! И нека троянските зрелостници празнуват там.Стига сме плащали по 120 лв. за една вечеря в Плазата.""....
.... "Най-после нещо наистина добро. Дай-боже Всичко, да е наред и така да се каже," да повлече крак ", по отношение, развитието на града ни във всички сектори! Тук политика няма, има можещи или неможещи, когато човек знае, за какво става въпрос нещата са ясни. В случая имаме пример, че за да получиш, трябва да дадеш"".....
....."Най-после един представителен ресторант за града ни, възкръснал като птицата Феникс от пепелта.Надявам се, че обслужването и асортимента на кухнята ще бъде различен от всички заведения за хранене в града.Да заведения за хранене, а не ресторанти, защото освен да се наманджаш и да слушаш чалга, нищо друго няма да ти се случи в тях"...
... "Браво и от мен,накрая да има едно наистина сностно заведение в Троян!
А и останалите кръчмари да се постреснат малко "
...."Поздравления!Стъпка в правилна посока..."
..."Моето Уважение, но нека все пак правим разлика, между ресторант и чалгаджииница! Или сте забравили ( незнаете ), кое-какво е?!?..
..."Честито на г-н Найденов.Желая му ресторант пълен с изискани клиенти и цени достойни за народа,доста отдавна нямаше нещо ново и повечето искаха смяна на обстановката.""..
..."


господин Найденов „Ако мислех първо за печалбата, никога нямаше да направя всичко това. Тук става дума не само за бизнес, а и за идеята, една троянска идея”.
"Наистина дано да окряка дълго време,но ако цените в него са престъпно високи,скоро пак ще има катинар на вратата!!!....

...."3ащо мислите , че за да окряка един икономичеаки субект е нужно да работи само на печалба...Съществуват и други източници на финансиране - от всякакъв характер-а господин Найденов е доказан експерт в това отношение.

Господин Найденов след като сте такъв експерт и не ставало дума за бизнес защо предаде троянци и превърна най-престижния ресторант на Троян в долнопробна чалгатека и сцена на чалгазвезди от Ара поне да бяха от Пайнер.Мисля,че дължиш поне едно извенение към всички заблудени все още твои фенове за подигравката с тях и признание ,че и в гратска тоалетна може да го превърнеш само пари да падат.
ЖАЛКО ,че троянските "бизнесмени" които владеят парите и политиците в градът ни и можеики да го превърнат в нещо по добро място за живеене са толкова ЖАЛКИ ПЕЧЕЛБАРИ.

Анонимен каза...

Новият стар ресторант България,поздравява всички Троянци с хитът "Синя Прашка" на фамозната изпълнителка Пепа!

Анонимен каза...

Благодаря за поздрава 46 таз ми е любимата.Добре започва годината.И както се казва таз година Пепа догодина ЦЕЦА.Успех и да е на хаирлия на Троянци новият ресторант!!Определено стъпка в правилна посока!!На троянци отдавна им беше омръзнало чалгатека Синди…

И както знаем в Троян сме малко но от класа ,то нека не забравяме ,че чалгата е каймака на обществото...или както го беше казал Карбовски:
"Яж чалга, пий чалга, сънувай чалга, чукай чалга - бъди чалга! Чалга е! Дъвчи и си купи още една!!

Анонимен каза...

Като гледам какви културнни капацитети са присъствали на тази среща,какво да очакваме?
Елеонора от музея,Галя изкукуригалата даскалица,че и журналист,Мариян даскала Балев и прочие,Таня Проекта....Направо да ти се отще и от култура!

Анонимен каза...

Култура се иска за всичко,даже и за да понесеш непоносимото!Да продължиш напред,стоически изчаквайки момента,когато вихрите на времето ще отвеят плявата.И да слушаш,да слушаш,да слушаш....Сачмо.И кукувицата,разбира се.
Кой4о

Анонимен каза...

браво 49 много ми допадна:)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |