Почти толкова паметни плочи, колкото и в гробищата

* „От орешачани съм чувал лафа, че „докъдето се чуе камбаната на манастиря, свестно нема”. Явно се чуе надалеко!”
"Читателите ни пишат"

Просто бяхме длъжни да публикуваме самостоятелно този коментар (към материала „Двама на ръба след свирепа катастрофа в Орешак” в сайта на Т21). И не защото е на Айса, нашия форумски любимец. А защото бърка в раната по една жестока в прекия и преносния смисъл тема – идиотщините и безподобните (и често безнаказани) беззакония, които се вършат по нашите пътища. Темата за войната по родните пътища.
Т21

*****

БОЖЕ, БОЖЕ, откъде се пръкнаха тоя род хора? Гошко, по-малкият от двамата, преди има-няма година време пред „Машстрой” откъсна с лека кола задния мост на „Прага” дърварка (става дума за 20-годишния Г.Н.Д. от Троян – едното от момчетата в „Ауди”-то, катастрофиралото на 5 януари в Орешак – бел. Т21)!!! И , слава Богу, оцеля!!! На никого на тоя свят не желая лошо, но...


В СЛУЧАЯ е било гонка с друга кола и тоя, вторият хубостник, се е обадил. Така разправят хората, а хората от години гледат посред бял ден кросови мотори с пияни дечурлига или поодъртяли пергиши да карат на задна гума по осовата линия между колите. Гледат хората, кръстят се и се чудят на кого да вярват, на кого да се молят, на кого да се надяват? На Господа ли, на кмета ли? С Бог отдавна вземане-даване нямат, а кмета (Христо Терзиев, кмета на с. Орешак – бел. Т21)

Е, КАК ДА МУ ВЯРВАТ на кмета, като гледат и неговият син, оплескан до ушите с кал, гаче ли е калял на дяда си мънките (биволиците), да пращи по Главната (ул. „Стара планина”) с някакво трактороподобно четириколесно и да замеря бабките по пейките с буци кал? Иззида кметът един дувар пред фасадата на Читалището, нарече го, ама съвсем условно, паметник, курдиса отнейде в драките една бракувана гаубица и... маневрите могат да започнат.

И ТЕ ЗАПОЧНАХА - по Главната! И непрекъснато, както си му е редът, има ранени и убити. Минете по ул. „Стара планина” в Орешака и бройте - по нея има почти толкова паметни плочи, колкото и в гробищата. Но тук са само на млади хора! От орешачани съм чувал лафа, че „докъдето се чуе камбаната на манастиря, свестно нема”. Явно се чуе надалеко! Дали пък не е верно?

Ай с-с-с-с, 8 януари 2011 г.
(коментар към материала „Двама на ръба след свирепа катастрофа в Орешак”)

*****

Бележка на редакцията

Трябва да напомним, че именно на кмета на Орешак Христо Терзиев се дължи поставянето на т. нар. „легнали полицаи” в най-невралгичната отсечка от споменатата ул. „Стара планина” – където автомобилно-моторджийските бабаитлъци бяха ежедневие и орешачани и гости на курортното селище бяха пропищели от тях. Мярка, която не получи общинска подкрепа, но въпреки това бе реализирана; и постигна целта си – успя да укроти „каскадьорските” изцепки. Което, повтаряме, си е лична заслуга на г-н Терзиев – един, по наше мнение, динамичен и успешен селски кмет.

Т21

57 коментара:

Анонимен каза...

Ха ха,тои го сложи там да не му вдигат шум пред "офиса" му.Тоз ако го пусна в реката, тя ще се върне в извора си.То че от всяко дърво свирка не става е ясно,ама от дърводялец(дървояд)как кмет стана е ясно.Както и от пожарникар премиер.Да вземат да почетат малко,да поучат че то утре и кака Минка кантонерката ще я направим областен-щото знае как да вдига слушалката.Сега е ред на МРРБ - то ще има филии.За кмета(Терзиев)даскала(Томов)и пооопа(Чакъров).И както се знае за вси светии Боико и светата троица.Това трябваше да е по телефона,ама е с шайба и е закодиран хаха.Бог да зарови България

Анонимен каза...

Ти пък си много отворен бе пич, какъв ти е зора от Х.Терзиев, и Чакъров. Не направиха ли много повече от прешествениците си, какви трябваше да са работили прети това, народни предтавители ли.
Точно такива хора трябват, не стари номенклатури. А пък от такъв човек като теб коментара не е определящ.
Мрънкалник.

Анонимен каза...

Като е динамичен и успешен кмета защо не си озапти синът първо,щото горното е истина.Сложил спящи полицаи.А къде са неспящите-кварталния.Те ги знаят всички келеши поименно,ама тоя син на кмета,оня син на Петелев,друг на Пурата и т.н.

Анонимен каза...

Всеки народ си заслужава съдбата!

Анонимен каза...

Не е истина,че инициативата за легналите полицаи е на Терзиев.Ние гражданите събрахме подписка в магазина на Орбови и на други места,поставихме въпроса на събрание пред Акимов и той беше твърдо против,но накрая ги поставиха.Ефектът е почти никакъв-използват ги за трамплин и за измиване на ръцете.Кмета и полицията да си вършат работата и народа да не си трае.Само това е изхода.

Анонимен каза...

Ааа моля моля!
Я най-добре всички да си траят,щото иначе кмета ще се кара,че може и да напляска някого.
Стойте си там на топло и си кротувайте за добро.
Ония форумците,откачалките ,те нали се пищовят против кметската гълвотия и простотия,скоро и те ще ядат бой.
Най-добре е всички да си траем,и да се молим да не ни сгазят и нас!

Г.И.

Анонимен каза...

Засрамете се,бе хора.Не всяка трагедия е повод за изливане на злоба.Огледайте се колко сме се объркали.Кой от вас се обади на компетентните органи,че по главната улица на Орешак фучат мотористи?Трагедиите са предизвестени.

Анонимен каза...

Не не говори така ти!
Нека да си траят,по-сигурно е ,те лудите нека те се обаждат.
А ти си стой на сигурно и се спотайвай,защото надигнеш ли глас ГЕРБ ще те удари по главата!
А това че шинговци,минговци,райковци,хубчевци и ред още малоумници си правят квото си искат ,си е ваш проблем!Да сте се сбрали в селото и да сте ги линчували!

Анонимен каза...

Саше, прекаляваш вече, приятелю.

Анонимен каза...

Сашо е циганина,който те е правил!
Дошъл пиян с едно балканче,бил майка ти и след 9 месеца,си се появил ти!

Анонимен каза...

Кметът е голем пич !!!

Анонимен каза...

До 7 като се обадиш и какво ще си изпочупят краката да ги хванат.Нали повечето са отрочета на бивши и настоящи кметове и месни бизнесмени коити си пият пиенето с началниците на полицията.Затова и катаджиичетата не си и правят труд да ги хващат щото след това само проблеми могат да си имат.Ефектът ще е нулев ,затова се и правят ,че не ги виждат.Имаше някакви акциики в началото на мандата на новия началник на полицията ,хванаха няколко кокошкара за парлама но истинските боклуци със сериозните бащи и пари зад тях са на шосето .Тях само госпот може да ги спре.

Анонимен каза...

Гошко вече го няма....Жалко ,че тоя млад,млад човек толкова нелепо си отиде.

Анонимен каза...

Съжалявам,излязох лош пророк-паметните плочи по главната на Орешака ще се увеличат с още една.Гоше,почивай в мир и бог да те прости!Въпросът,който сега виси със страшна сила е:"ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ ВОЛЯ,КОЯТО ДА СПРЕ БЕЗЗАКОНИЕТО,ЛУДОСТТА И КЪРВАВАТА ВАКХАНАЛИЯ?!???"Въпросът е към всички нас,разбира се,но,преди всичко е към хората,които за това сме избрали и за това им плащаме!И да се цупят и сърдят колкото си щат-властта е преди всичко отговорност. АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

""Кой от вас се обади на компетентните органи,"".....Съжалявам но явно бъркаш България с Германия.Там ако се обадиш за идиот на пътя до 5-10 минути нарушителя ще усети строгоста на закона.Тук тъй като си длъжен да си кажеш името най много да попаднеш на ченге приятел на пияния идиот да те предаде и да си имаш сериозни проблеми после ,че си се обадил.Това мога да го потвърдя от личен опит ,че е абсолютната истина и за двата примера.

Анонимен каза...

Напълно подкрепям всички,които не си затварят очите и устите,и са смели да го обявят публично.Аман от тая полицеиска държава ! Аман от малките пиклиовци дето ми бръмчат надоло нагоре с моторите.Ама кварталния какво да направи и тои човека като разни цигари,пурети и димилки го заплашват,че ще му истине поста.

Анонимен каза...

Да живее шуробаджанащината в Орешак.Кмета кръсник на тоя оня.Доцка в читалището,попчето в изложбата.Цялата работа в туи село е такава.И да незабравяме мазника Стоян Комсомолския,които по време на мандата си в изложбата след всеки панаир или кола си копува или сватби на синовете си прави пък и кордисал жена си на служебен пост в училището.

Анонимен каза...

Много му вдигате"акциите" на този селски кмет. Направете справка със закона за общините и ще разберете, че е "безгласна" буква кмета в което и да било село.Впрочем този закон си го прокараха комунистите, защото им трябват послушковци

Анонимен каза...

Едно време им викахме Ташак-Орешак,явно сега е същото!!

Анонимен каза...

Терзиев,кметъ-е безгласен по закон.Но я го виш как се пъчи по сбирки и семинари,на които има софра.И какво е направил за това китно селце.Нищо едно Голямоо нищо.Добре че са някои хора,които рискуват за да развиват нещо.А забравих, площада-оф тои от Инчово време остана.В изложбената ще потънат милиончета.Попчето-Чакъров ще си върнр изненадващо бързо заемите,те не са малко.Е ще има "паркчета-градинки"и ще е по хубаво.Орешак е люлка на занаятите и занаятчите.Не на лапачите и гъзолизци.Жалко за момчетата-добре че не са убили някои.

Анонимен каза...

Момчета,някой ви е заблудил,че кмета на населено място е безгласен по закон!Та той е директно избран от населението!Та той има директно гласувано ДОВЕРИЕ от по-голямата част от хората/ако не го е загубил набързо/,та той присъства в Общинския съвет и там също би могло да му се чуе гласът,та той има служебни телефони и автомобил,служебен указател с телефоните на полиция,пожарна,на Кмета на Общината,на Министъра,на Министър-председателя,та той може да даде пресконференция,да свика цялото село на събрание и т.н.,и т.н.
Но....при едно условие-ако му стиска и има какво да каже!Тоест-трябват акъл,уста и дУпе!Наесен идат избори-ей ви критериите.Едно от трите ако го няма......АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

До 20
Те момчетата нали за това сме ги избрали на тези постове.Ако няма лична далавера и келепир кои ще си зареже часния бизнес да ти работи за слава.Аз поне не познавам такива патриоти.А пък до наесен които надигне глава ще бъде смачкан или купен и пак ще е същата песен. Гаранция.

Анонимен каза...

Г-н Игнатовски, или както се наричаш "АЙ с-с-с-..." нали и ти беше във властта.Какво промени? Какво направи за това село, в което си дощъл да живееш от Северозападнала България?А ти не беше ли в консултативния съвет на кмета Терзиев, но май и твоите съпартийци нещо не те траят? Ако друго не можеш, освен да лаеш, то поне бъди мъж и не се крий зад псевдоиме

Анонимен каза...

Ау анонимен клакьор се опитва да провокира...джаф джаф и се скрива...Браво,мъж си,ама без ташаци както казва чичо Венци!

Анонимен каза...

А ти защо се криеш бе кмете, като си толкова мъж, подпиши написаното, не пиши като анонимко, какъвто всъщност ти си!

Анонимен каза...

Ау-у-у,Терзиев,човеко излезе прав-ни пИпе,ни дУпе.Сам се нахендри.

Анонимен каза...

Банда ,да взема да Ви покажа едно писмо собственоръчно написано от въпросният Терзиев.
Писмо от около има няма 20-тина реда,с около стотина правописни грешки!
Браво на Орешачани за проявената активност!
Троенци поучете се от виладжиите,как реагират срещу корпуцията,мърлявостта и безхаберието на държавните чиновници и олигофрените беснеещи по улиците на селото.
Впрочем дали Орешак е село или Троян,въпроса е доста спорен :)

Анонимен каза...

До 24,25,26,27 : Не ме бъркайте с кмета на Орешак моля, моля! Аз съм жена и съм с фамилия Василева. Не живея дори и в Орешак, но много анонимни ербапи се навъдиха във този форум. Та за това и аз реших да усетя това чувство, но вие станахте доста груби към човечица-кмет. Но иначе заставам зад всичко което написах аз - 23-ти

Анонимен каза...

А запитвала ли сте се госпожо защо не го траят?
Може би не им е удобен,и ги кара да се потят навярно?
Щото в ОБС Троян има един такъв,Сираков,и той е много неудобен?
Човек който не си мълчи и не си трайка,винаги е неудобен за някого.Питайте и форумците!

Анонимен каза...

Г-жо "Василева",я виж плува ли ми корабче в окото?Щото баба ми е мъжка,знайш.ЦелуФки и Збогом.

Анонимен каза...

Тая Василева не е кмета Терзиев а жена му щото той накомпютър не бара да не го удари ток.Като му го пуснат и реди пасианси.
Комшия

Анонимен каза...

Орешак е най-хубавото село в региона,богато,подредено...но защо е тази злоба ,вемете пример от Черни Осъм- те не злобеят така един срещу друг ,а се подкрепят...И аз не съм от Орешак и мога да си сложа какъвто си искам псевдоним,но това дали ще промени хората.

Анонимен каза...

Не мога да разбера какво общо има кмета с тази цялата история?Вие тук не сте добре,говорим за момчето което вече не е сред нас и другото момче което едвам оцеля,а вие спорите за кмета,оставете го какво говорите само за него си чешете езиците!Глупаци !!! Помислете малко реално какво е станало и тогава за вашите глупости.

Анонимен каза...

Така е, темата е за войната по пътищата, но тази тема провокира друга, много по- важна. А тя е за безхаберието, бездействието и бездушието на институциите, както и за липсата на гражданска съвет и отговорност на нас самите. Таке че,кмета Терзиев е слаб кмет - бездействен, които даже и не знае какво има право и може да направи. Жалко за момчетата.

АРВи каза...

До 33 и 34. Напълно сте прави, но крушката винаги си има опашка. Като я няма властта на място, всеки си прави каквото си ще. За това ще даваме още мноооого жертви, докато ни дойде акъла и проявим нужната нетърпимост към все по-вече самозабравящата се власт изразяваща се в най обикновенно бездействие и гьонсуратлък по отношение на всичко, което се случва около нас.

Анонимен каза...

Хм такааа.Вижте управата-такава е и държавата.Терзиев да си дялка там табли,и столчета.Да видим кои кого ще дялка на есен.Че не се научихте че които и да доиде все иска да ни....Заложете на старото и оцеляло във времето.А не РЗС,А-ТА-КА,ГЕРБ,АБВ.има и нова Я..ж,ми ....Даааа-като го избирахте Вие хора от Орешак,защо го направихте,.А да заради телефонните обаждания,още тогава ни знаеха номерата.И ми казаха,канала(мръсния)ще го оправим.А да улица "Хемус'То добре че имаше един изостанал проект.

Анонимен каза...

Едно време се пееше: Родени сме ние в земя на овчари, за да станеме после троянски тешкари. Да, ама мъртви!

Анонимен каза...

36-ти Извинявай, но какво имаш в предвид "старото и оцеляло"?Пак комунисти и т.н.?

Анонимен каза...

Ами Х.Терзиев на кого е син? Баща му беше член на БКП и поради тази причина кметува. Ама по тези времена му се викаше председател. Така че, те старите никога не да си ходили, само си сменят фустите. Но както казва народа, нов бардак не се гради със стари греди!

Анонимен каза...

Яд ме е,че от такава лоша новина това се превърна в Политически проблем,който има зор от кмет и управа да се заеме той,защото е много лесно от страни да се гледа и да се обвинява!

АРВи каза...

Аз продължавам да твърдя 40, че ставащото и управлението, макар и не само на последните управляващи, са взаимно свързани и неделими едно от друго събития. Ако всички институции, управляващи и ръководители си бяха на място и не допускаха подобни прояви предшестващи тази, това съм изцяло убеден, че нямаше да се случи.Случайността е винаги пресечна точка на най малко две закономерности. Сами можете да прецените, кои са те, колко много са и къде е пресечната им точка.

Анонимен каза...

Много бъзици и никакъв политически проблем,както пише 40.Но въпросите остават и то към тия,които ни управляват-кой е отговорен за това,което става по улиците и пътищата?И не само там.Явно този Терзиев няма никакви права,освен правото да получава заплата-тогава у кого остава Черния Петър?Може би у игумена,но и той е в оставка.

Анонимен каза...

Искам да ви кажа,че аз 40 съм момиче на 21 години и напълно разбирам Вас,по възрастните хора,но не можем да обвиняваме единствено този който е на пост а и самите родители на децата и на тези както Вие ги наричате келеши.Не е ли така?

Анонимен каза...

Момиче на 21,дай си фейсбука :)

Анонимен каза...

Едва ли има родител, които да е казал " Ето ти колата,тате, иди си пийни, а после направи една гонка с аврите си." Да, липсват ценности, но ако институциите си вършеха работата и не бяхме братовчедошуробаджанашка държава много човешки животи щяха да са запазени!

Анонимен каза...

Да има ценности, да си вършат работата институциите, да не сме братовчедошуробаджанашка държава и да се възпитават децата е едно и също. Не може едното да го има, другото да го няма. Все още няма нищо.

Анонимен каза...

До 45: Да няма такъв родител! Само, че моят баща казва: Като тръгнеш за центъра и ми се обаждат по телефона да ми кажат на коя пресечка си! И няма родител на който да не са му казали какви ги върши кретенът му с колата. Ако е моят син - колата на другата сутрин ще е продадена!
Родителите са виновни!

Анонимен каза...

Напълно съм съгласна с тебе 45!Всичко започва от родителите !!! Не ги упреквам,но е така.

Анонимен каза...

47 Това е абсолюютната истина.Всичко друго са празни приказки и бягане от отговорност.Всеки родител знае или най малкото е длъжен да намери начин да разбере какво прави детето му на пътя с колата която му е купил.Възпитанието на децата започва със раждането на родителите.

Анонимен каза...

Специално в Троян и околията много е трудно да разбереш кой какво прави. Тръгвайки сутринта от горния край и стигайки до дискотеката в Орешак вечерта почти сигурно ще знаеш кой кого оправя, и всякакви други пикантерии.

Анонимен каза...

Ако всеки си гледа само своята работа и я върши както трябва, 2/3 от по-горните коментари нямаше да са изписани. Преди да хулим някого, нека добре да се вгледаме в СЕБЕ СИ! НЕКА ВСЕКИ САМ СИ ДАДЕ СМЕТКА КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА СЕЛОТО И ЗА ОБЩЕСТВОТО НИ и тогава да хули. ВСИЧКИ ОТ ПО-ГОРНИТЕ КОМЕНТАРИ НЕ СТЕ СИ И МРЪДНАЛИ ПРЪСТА ЗА ДА ПРОБВАТЕ ПРАВОМОЩИЯТА СИ В ТОВА СЕЛО!!! Лесно е да стоиш скрит и да пръскаш отрова...А можем толкова много...заедно...

Анонимен каза...

Г-жо "Василева",това сте,разбира се вие или може би "на девер ми Петко зълвин син".Разбира се,че е добре да се вглеждаме в себе си,но не задължително само в неизследваните дълбини на пъпа си,както правят някои особено вглъбени индийски йоги.И те,доколкото знам,поне засега не се явяват на избори за кмет ,не лепят плакати "Заедно можем много" и в резултат не придобиват ПРАВОМОЩИЯТА СИ В ТОВА СЕЛО.
чл.46 ал.8 от ЗМСМА/Закон за местно самоуправление и местна администрация/ Кметът на Кметство :
-осигурява спазването на общественият ред.
Сега разбрахте ли за какво става дума?

Анонимен каза...

Много сте ми чудни,когато синът тича да бие баща си....кмета ли е виновен?Когато "навигаторът"дърпа ръчната спирачка по време на движение с цел колата да се завърти на 180градуса...пак кмета ли е виновен?

Анонимен каза...

Когато син бие баща си,обикновенно бащата сам си е виновен,а и майката.Но когато по главната улица на едно село се правят всекидневно "кушии",когато през 50 метра има паметни плочи на млади хора в разцвета на силите си-е,съгласи се,приятелю,че няма как Светия Синод да е виновен.Тогава става дума за нарушаване на общественият ред и Законът,не аз,ясно казва кой е отговорен-Кмета,в смисъл Властта.Щото иначе започва самоуправството,а това е нецивилизовано,недопустимо!Не мислиш ли? АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ай с-с-с-с, пишеш неща които са абсолютната истина,само дето четящите са от топът хора според които само сила свише може да промени нещо.
А това, че хората представляващи властта са освободени от каквато и да е мисловна,нормална мисловна дейност, е най-голямата трагедия.

Анонимен каза...

Абсолютната истина,приятелю/възможно е даже да се познаваме,без да знаем-ето ти един пример/ не съществува,даже оня сифилистик Владимир Илич го е прозрял или научил за 20-тина години в Швейцария и Германия.Засега истината е относителна-"я камилата,я камиларя".Между впрочем, знаеш ли откъде идва този популярен израз?
.....Имало едно време един султан.Трябва да е било някъде през зимата,студените черноморски ветрища премитали стамбулските сокаци,,подвявали под дрипите на многобройните бездомни клетници и ги стимулирали да мислят позитивно......Докладвали му,че из Стамбул се разкарва един голтак с дръгливата си камила и раазправя наляво и надясно,че тази камила говори с човешки глас!!!Наредил султанът да го доведат.
-Вярно ли имаш камила,която говори-попитал го?
-Вярно,вярно,ваше величество!
-Е,и като говори,какво казва?
-Ами,казва,че мъдър е нашият султан,справедлив е,велик е,слава на Аллаха!
-Я дайте я тука да я чуя-рекъл селтанът.
-Може,ваше величество,може,само че и тя си има кусур-говори веднъж на 5-6 години.
Заповядал султанът веднага да зачислят дръгливата камила към султанските атове,на същата разкладка и условия,а нейният стопанин да спи и се храни при султанските коняри докато камилата проговори.Минала зимата,дошла пролетта,камилата и нейния сайбия се изтягали на топло,позагладили косъма.Разбира се,конярите,които сега били длъжни да слугуват и на тях,не били особено доволни и от време на време подмятали на скитника:
-Леле-мале,като нищо ще минат петте годинки и тогава как сълтанът ще ти резне дзелката......
-Е,нека минат,отговарял старият камилар,не са малко.Пък дотогава-я камилата,я камиларят!
Някои хора и досега го правят.... АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Не се познаваме,а би било добре!
Всъщност може и да сме се засекли в залата на Общината,когато милиционера натресе 4-те милиона кредит на троянци,смотолявайки едно "ами станали са грешчици"...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |