Опитен шофьор предотврати кървав инцидент над Троян

* Ненко Петров: „30 човека бяха вътре, а автобусът тръгна надолу по ледената пързалка, ако не бях го спрял по този начин, щяхме да се избием” * Пламен Данов: „Искам да знам платено ли е на фирмата за опесъчаване към Балабанско на 3 януари и кой е разписал?"
 
ПОНЕДЕЛНИК, 3 ЯНУАРИ, 18:45 Ч. ВЕЧЕРТА. Температурата е под нулата, прехвърча сняг и става все по-студено. Балабанският път над Троян, на около 500 м нагоре от т. нар. Цигански завой. В снежна пряспа край пътя се е забил автобус на тукашната фирма „Троян – Автотранспорт”, извършващ редовния курс Троян – с. Балабанско – Троян. Грамадното возило е със запалени светлини, двигателят работи. Край него се суети само шофьорът, пътниците ги няма. На пръв поглед нищо чак толкова необичайно - лек пътен инцидент през зимата. Но се оказа, че не е точно така. И е можело да стане нещо страшно.

ЗА ЗАКЪСАЛИЯ АВТОБУС НИ СЪОБЩИ известният троянски бизнесмен Пламен Данов, който живее в мах. Габърска и слизал с джипа си към града. Човекът беше бесен, защото, по неговите думи, пътят бил като стъкло и нямало грам опесъчаване. Т.е. – някой не си бил свършил работата. Не някой, а някои – както фирмата, отговаряща за снегопочистването на въпросния участък, на която се плаща с пари на троянските данъкоплатци, тъй и специалистите от общинската администрация, контролиращи изпълнението на споменатата дейност. „И аз, с джипа, трудно слязох по тази пързалка. Нали се сещаш какво можеше да се случи, ако рейсът не се бе спрял в канавката. Каква е тази безотговорност, какво е това чудо?! Искам да знам платено ли е на фирмата за опесъчаване към Балабанско на 3 януари и кой е разписал?”, заяви г-н Данов. Интересни въпроси, на които ще очакваме отговори.

ОТИДОХ НА МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА веднага и се уверих, че сигналът е достоверен. Стръмният път към Балабанско бе нещо средно между писта за ски спускане и улей за бобслей – новият сняг, покрил заледеното от предните дни, също бе стегнал и шосето лъщеше като огледало; а за опесъчаване или друга някаква антиледена интервенция и дума не можеше да става. Автобусът си стоеше в пряспата, шофьорът – и той. Запознахме се с водача – Ненко Петров, оказа се, че е зад волана почти 40 години (от 1973 г.). „Спасих хората! 30 човека бяха вътре, а автобусът тръгна надолу по ледената пързалка, ако не бях го спрял по този начин, щяхме да се избием. Добре че повечето от пътниците не разбраха какво можеше да стане”, бе лаконичният му коментар. Лаконичен и уплашен.

ШОФЬОРЪТ МИ ОБЯСНИ, че вече се е обадил на шефа на „Троян – Автотранспорт” г-н Цочев и той подал сигнал в Общината и на фирмите по снегопочистването. Оттам обещали да вземат мерки. Но вече над два часа автобусът и шофьорът стояха в пряспата над Троян, пътниците си бяха тръгнали пеша. Припомням – часът, когато пристигнах на мястото, бе 18:45, а автобусът бе тръгнал от Балабанско към Троян в 16:25 и към 16:40 е спрял в пряспата. С други думи – два часа никой не бе свършил нищо, въпреки уверенията. За всеки случай и аз звъннах на дежурния телефон в Община Троян: 6-80-50; оттам ми отговориха, че вече са получили сигнал за инцидента и са уведомили когото трябва.
(очаквайте допълнителна информация по случая)
Генадий Маринов

27 коментара:

Анонимен каза...

И предния път когато заваля сняг и днес също забелязах, че улиците не се чистят или поне не така както трябва да бъде в един нормален град. Сега някой ще каже, че Троян не е нормален град и може би ще има право. Доста хора ще си тръгнат от Троян, защото няма работа, но драги Троянски управници, ако ви е толкова пренаселен града, не е това начина да се убиваме по тези пътища.

Анонимен каза...

Трябваше да видите улиците Вежен и Пряспа снощи.
В продължение на 5-6 часа над 12 коли катастрофираха.Някои викаха полиция а някои просто си трагваха.

Анонимен каза...

Още ли ги търкалят тези чавдари? Аз като бях ученик с тях ходихме по уч.ескурзии!

Анонимен каза...

Еми "мъдрия" кмет-милиционер така ги разбира нещата! Предполагам, че на въпросите за снегопочистването ще започне да обяснява, в колко градове е по-зле от Троян!

Анонимен каза...

А сега стана интересно.
Щом Миня ядоса Палмен Данов,сега наистина стана интересно :)

Анонимен каза...

Браво на шофьора!
От друга страна кмета е прав. Що да харчим пари за опесъчаване и чистене на разни маловажни улички. Ми те къде са тръгнали хората... Я да поизчакат малко... Ми то ще пекне, пък и леда и снега ще се стопи, пък тогава да излизат хората. Къде са ръгнали сега по студа?!

Нека и Пламен, и другите по-заможни хора от града хубаво да се позамислят тази година в коя кандидатура ще инвестират, че да не се ядосват още 4 години след това.

Анонимен каза...

Важното е, че във фоайето на Община Троян има залепени "Проектите на Община Троян". Нали идват избори, нали трябва да покажем, че сме велики!?! Все едно не виждаме къде живеем?
Браво на шофьора и жалко за всички нас - троянци!

Анонимен каза...

През този сезон се пътува само и единствено до мазето с виното, никъде другаде! Това искат да ви кажат управляващите, разберете го и си седнете на задниците!

Анонимен каза...

Пламене,ама нали в двора на Булгарплод беше Миньовият щаб по време на изборите?
Ходи му дърпай сега ушите на тоя тумбак!
А и дали към хотела ти е поизчистил,дали гюмовете Ви се извозват редовно?
Все пак сте най-големият плащаш на туристическа такса от всички хотелиери...

Анонимен каза...

1. Автобуса е "КЕНТА", а не "Чавдар".
2. Колкото и модерен да е автобуса, той не може да асфалтира през лятото, а зимата да чисти снега. Или поне аз не знам за автобуси, които да имат такива екстри.
3. Щом Минюнка Акимова Долнотрапченска Тиквенова успя да ядоса г-н Данов, значи наистина го е загазил.

Младежа

Анонимен каза...

До 5 какво толкова интересно ще стане пък сега.Каквото е състоянието на улиците в целия град такова и на Дановата улица.Тоз помиар Данов ли трябва да е мерилото в този град какво трябва да се върши и кои трябва да е кмет,началник полиция и т.н.Ако е така найстина бог да го прости Троян на живо.Докато хората и кметовете се кланят и ги е страх от такива месни измислени перачи на червени пари по новому наричащи се "бизнесмени" само нещастия и затъване го чака този град.
Иначе на шофьора браво и още една заплата за геройската постъпка.

Анонимен каза...

И аз поздравявам шофьора. И ако не бонус, поне да го покажат по медиите да се разчуе за храбрата му постъпка. А пък за ПЕ ДЕ, тоест Пламен Данов не искам да коментирам. Такива като него не могат да са мерило, както казаха и преди мен. Ако не е бил той някой друг също е щял да се обади.

Анонимен каза...

Дали този който заслужава ще бъде наказан или..., пак тей.

Анонимен каза...

Браво на шофьора-отговорен и съобразителен!Не бива случаят да отмине без последствия за виновните.До гуша ни дойде от безхаберието на градската управа...

Анонимен каза...

Онзи бял кратунко/БАНКОВ/ в Общината да остави снегопочистващата фирма да си върши работата,както е по договор и всичко ще е наред.А на шофьора 6+

Анонимен каза...

Гледам го внимателно и все на Чавдар ми прилича, какъвто е риска от поледица/необработени пътища такъв и от возията в морги, сигурно е поне на 30 г., БГ иновация.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Пич така е, но и там в Германия не са перфектни сърбал съм и попарата. Да не бягаме в другата крайност, с природата трудно се бори но с малко повече желание доло горе става всичко. Тук не толкова до пари, това е до организация, проблема тук е че всички в общината са пред пенсия и си карат всичко като преди 20г.

Анонимен каза...

Пенциониран кмет, пенсионирана община, пенсионерски „град“/село/

Анонимен каза...

А дали ще доживеем улиците в Троян да се пръскат с химикали, а не със сол и пясък, които нанасят вреди и правят мръсния ни град още по-мръсен?

Ст. Борджуков каза...

Моля 17 и 18 да спазват Правилата!

Анонимен каза...

Да вземат хората от автобуса да си наемат адвокат и дружно да заведат едно леко дело срещу институциите в Община Троян.Ей така,лекичко...

АРВи каза...

И за какво ще ги осъдят ако смея да попитам? Срещу кои инстиуции ще го заведат? Общината най-вероятно е провела процедурата по ЗОП/Закона за обществени поръчки/ за почистване и опесъчаване на пътищата в общината, улиците в града и населените места. Тук виновник е фирмата спечелила конкурса по ЗОП в общината за снегопочистване. Търговете за снегопочистване вероятно са два - за зимно почистване и опесъчаване на града/евентуално и в селата/ и за почистване на общинска пътна мрежа. Именно в такъв случай тук и сега е ролята на общината да потърси отговорност за неизпълнение на договара. А къде е фирмата собственик на автобуса? Той не трябва ли да е оборудван с вериги, които да поставя на такива участъци, въпреки че тези участъци трудно се определят къде са? Тук могат да се задават много въпроси, но трудно се дават смислени отговори, нали?

Анонимен каза...

Браво на шофьора сега.Какво щеше да стане,ако не е могъл да спре автобуса?Вината щеше да е в него,нали?Като са знаели,че не е чистено по пътя,да не са пускали проклетия автобус и да застрашават живота на толкова народ.Ами ако се беше паднал шофьор с по малък опит?Затова се мисли по рано....докато не е станало късно...

Анонимен каза...

АРВи,чуваш ли за контрол по изпълнение на дадена процедура?
При положение че Общината плаща на външна или ккватои да е фирма,не би ли трябвало да следи нещата за които плаща?
А тоя след теб къде пише за веригите на "проклетия" автобус,какво да му кажа.Тотален безумник!!!
Най-ме е яд че за пореден път миньовата престъпност ще остане безнаказана,и нито една медия няма да отрази случилото се!

Анонимен каза...

За да няма такива изпълнения за в бъдеще, или поне да са в пъти по-малко, е редно на другите избори да отидете и (който има право) да гласувате за хора - личности, които могат да свършат поне малко нещо. Това, че Бойко Борисов застана зад тоя и общинските му съветници, далеч не означава, че той и всичките те са стока. Мислете, че както е тръгнало накрая Борисов ще номинира някое магаре и ще вземем да станем първият град в света с кмет - магаре. От друга страна обаче като се замисли човек, старите хора са казали - всеки народ си заслужава управниците. В този ред на мисли, явно троянци си ги заслужиха тези хубажци. А всичко това, описано в статията, е просто елемент от "заслугите". Опазил Бог, че няма пострадали!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |