В „Лесопласт” – ръст на производство и продажби за 2010 г.

* Увеличение на брутната заплата с 6%, средната достигнала 651 лв.
* Ръстът на разходите с 30% и обезценяване на инвестиция в Сърбия довело до годишна загуба от 1,77 млн. лв.

„ЛЕСОПЛАСТ” (ТРОЯН) и „Фазерлес” (Силистра) - двете ключови родни предприятия в дървопреработвателния бранш, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, бележат добър ръст на продажбите за миналата година, съобщи в-к „Дневник”. Троянският производител на шперплат и фазерни (дървесновлакнести) плоскости е повишил обема на продажбите си за 2010 г. до 39,1 млн. лв., което представлява ръст от цели 23%.

ОКОЛО 10% Е И РЪСТЪТ на производството, като общият обем на произведената продукция е 62 хил. куб. м (по-голям е ръстът в производството на шперплат в сравнение с фазерните плоскости). Данните сочат, че има увеличение на износа и делът му е достигнал 84% от общите продажби; вътрешният пазар обаче се е свил и тук продажбите са намалели.

НО НАРЕД С РЪСТА на производството и продажбите през годината е отбелязано и сериозно повишение на разходите - с цели 30%, до общ обем от 40 млн. лв. Увеличението е почти при всички пера – за материали, външни услуги, заплати (брутната заплата в голямото троянско предприятие се е увеличила с 6% и е достигнала 651 лв.). В крайна сметка за миналата година „Лесопласт” АД излиза на загуба от 1,77 млн. лв. (при 300 хил. лв. печалба за 2009 г.); от компанията обаче сочат като причина за негативния резултат обезценяването на инвестицията в сръбската фирма „Пилана” на стойност 3 млн. лв.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

"Фазерлес” (Силистра) било едно от ключовите родни предприятия в дървопреработвателния бранш. Алооо, автора на колко ракии е???? Хем Силистра, хем родно!? А стига сте писали глупости. Майче пишете без да мислите. :)

Т21 каза...

Силистра не е ли в България?!

Анонимен каза...

Сигурно имат предвид Силистра в Румъния.Лесопласт имат завод в Румъния в град със същото име...
Но имайки предвид,че България е там където минава Стара Планина,дори и БГ Силистра си е мамалигарска територия....

На 3 ракии Националист!

Т21 каза...

"Фазерлес" АД си е българско предприятие, намиращо се в нашата (българската) Силистра (виж www.fazerles.com). Може би №1 под "родно" разбира "троянско", а не "българско" и оттам идва разминаването.

Анонимен каза...

Към така нарасналите разходи на Лесопласт водят ли се и двете абсолютно нови служебни коли закупени в периода на драстично намаляне на работните заплати?И можете да попитате г-н Изпълнителния директор защо не опита да смени заплата си от 7000лв. с една нетна работна заплата от производството?Ще помоля господата администратори да не изтриват неудобните коментари!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |