Изгониха игумена Теодосий

* Светият синод реши да отстрани от поста сприхавия епископ, осъден наскоро за дискриминация срещу инвалиди
* Мотивите: „подадени жалби и създаденото известно настроение против присъствието му в Троянския манастир” и „много затруднения, с които не се справя”

ВЪПРЕКИ КАТЕГОРИЧНОТО ЗАЯВЛЕНИЕ, че не смята да подава оставка заради разчулия се скандал с група инвалиди от 2008 г. и скорошната осъдителна санкция от Комисията за защита от дискриминация, игуменът на Троянския манастир Деволски епископ Теодосий бе отстранен от поста. Разправата със сприхавия игумен станала днес, 8 декември – на извънредно заседание на Светия синод на Българската православна църква, провело се в присъствието на Негово Светейшество патриарх Максим.

"ВНИМАТЕЛНО И ПОДРОБНО Светият синод изслуша това, което обясни епископ Теодосий, но поради насъбралите се подадени жалби и създаденото известно настроение против присъствието му в Троянския манастир, получихме неговата оставка, още днес той я написа”, разяснил мотивите за наказанието говорителят на Светия синод - Русенският митрополит Неофит. Била формулирана и друга сходна причина - „много затруднения, с които не се справя”, макар че говорителят не конкретизирал за какви „затруднения” става дума.

НАКАЗАНИЕТО НА ДЯДО ТЕОДОСИЙ обаче не е с онази строгост, с която би могло да бъде. На сериозно провинилия се висш духовник не били отнети епископският сан и правото да служи. Нещо повече – той ще остане начело на Троянската Света обител до догодина (след м. януари); причината за това забавяне пък била, че игуменът имал ангажименти по ремонтните дейности в манастира. Според тиражирана в централните медии информация на архиерейското събрание не били обсъждани кандидатури за наследник на поста на троянския игумен.

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

Дреме му на мекия!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Олеее чичо Иванчо,поздравления,много се радвам!

Анонимен каза...

Този неадекватен старец трябваше да си ходи.Но дали ще се намери читав игумен,изобщо някой знае ли що за чернокапци има зад манастирските стени,бели ли са,черни ли са, учени ли са,прости ли са.Ще ми кажете ли за някоя манастирска инициатива в полза на миряните или някоя запомняща се проповед на игумена,или някакво значимо действие в името на Бога и за полза на местните хора.А за някоя дарителска инициатива,манастирът да даде,а не да дебне от кого колко може да прилапа в полза на "вярата".Чернокапците не са ли станали някаква затворена общност,която мисли само за търбуха си,за имането си и кой кого да оножди.Срам!!!!!!!!!!Защото е имало и истински духовници в този манастир,и в другите...

Анонимен каза...

Истински духовници е имало,но доста отдавна.И не очаквайте проповед от игумена,след като не сте чули такава от Патриарха...Трудно е да се изберат свестни хора в едно общество,тотално проядено от липсата на морал и човешки ценности.Очаквам в най-скоро време Помпиера да съвмести и функциите на Патриарх,такива случаи историята помни.И оттук до Безпределното Щастие има само една крачка-ето вече разнасят мирО и манна небесна в буркани!А защо да не настаним Свещоливницата в празните халета на Елма???Тъкмо и Пожарната е наръки.Началник-цехът и работниците-китайци,партийният секретар и попът-от ГЕРБ,разбира се...Нали,г-н Генковски! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Малко му е на този дърт П---л /????

Анонимен каза...

Преди 25 години служих в Карлово с един мЕтъл. Веднъж го видях на една забава да се мята като дрогиран, питам другите какво му е, те викат – той си е такъв – чуе ли мЕтъл – изпада в амок и зацикля. Може да се мята дни наред. След няколко години го засякох 3-4 пъти по дискотеки в Троян. Пуснал дълга руса грива тип Тина Търнър, говори превъзнесено, мацките луди по него. Една позната каза, че бил поп в манастира и много иска да се запознае с него. Викам им – какъв поп бе, тоя е мЕтъл. Бутам го оня, о, зрасти, как си кво правиш и т. н. После взе да разправя, че учил за поп, ама нещо все го наказвали, сега го били преместили за наказание в Троянския манастир, през ден купони правят, ученичките от схупито били направили пътека до него, и т. н. и т. н. Моята позната гледа, мига, гледа, мига… Беше безкрайно възмутена. После засякох мЕтъла в автобуса за София – пак го били преместили… Виждал съм и наистина вярващи, интелигентни, състрадателни и обичащи хората попове. Има ги всякакви.

Анонимен каза...

6-ти,ти си пълен малоумник и тотален кретен!

Анонимен каза...

Защо?

Анонимен каза...

Малко му е наказанието за рекламата на Троян,която направи по вси4ки медий

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |