Ново компютърно оборудване в троянската библиотека

* Придобивката е по програмата „Глоб@лни библиотеки - България”, подпомагана от Бил и Мелинда Гейтс

БИБЛИОТЕКАТА ПРИ ТРОЯНСКОТО НЧ „НАУКА”, която де факто е градската библиотека на Троян, получи ново компютърно оборудване. Техниката – 13 настолни компютъра, лаптоп, мултифункционално устройство, цветен принтер, проектор и екран - вече е монтирана в залите на библиотеката и е достъпна за посетителите. Придобивката е по програмата „Глоб@лни библиотеки - България”, а община Троян бе една от петте общини у нас с най-много одобрени за включване в първата фаза на проекта обществени библиотеки (в Троян и в селата Борима, Дебнево, Черни Осъм и Шипково, където техниката ще пристигне до края на месеца).

„ИДЕЯТА НА „ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ” е да даде на читателите у нас по-широк достъп до информационното пространство, осигурявайки им модерна компютърна техника и безплатен достъп до интернет. Общият бюджет на програмата е 50 млн. щатски долара, като 15 млн. са осигурени от американската фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, а още 6 млн. – като дарение на софтуерни продукти от компанията на Бил Гейтс „Майкрософт”; останалите 29 млн. долара се набавят от републиканския бюджет и от местните бюджети на съответните общини.

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

В читалнята на библиотеката хора ходят най-вече с цел да стоят на топло. Не виждам смисъл от нови компютри, като дори и да иска някой да ги използва, ще му стане зле от миризмата на некъпани с месеци индивиди. Защо не се помисли за някаква такса, ако не е в противоречие с условията по проекта, което да реши проблема?

Анонимен каза...

До първия-замисли се малко,ако можеш,колко ти е некомпетентен коментара.

Анонимен каза...

Втория, обясни ми, ако можеш, кое е некомпетентното в коментара. Не претендирам да съм наясно с условията по проекта, което и написах. Знам само, че аз няма да ида да ползвам компютър там, ако на лаф са насядали хора с твърде съмнителна хигиена.

Анонимен каза...

Ами вземи и ги окъпи.Мислиш ли,че библиотекарките ще стоят на вратата,ще ги душкат и ще ги гонят заради липсата на хигиенни навици?Харесва ми,че и там има компютър вече,защото има хорица,които нямат възможност да си имат в къщи.И баня може да нямат,но никой нищо не може да направи.За малка библиотека като нашата,която не може да побере всякаква литература,това е чудесно.

Анонимен каза...

Да, много е чудесно и европейско. Браво на Бил Гейтс, че е помислил за троянските клошари, които може да нямат баня, но затова пък вещо работят с компютри.
И след няколко месеца, като ги почупят, защото никой от тия "хорица" не пази общото и безплатното, откъде ще се вземат пари за ремонт? От данъците ни.
Не сме дорасли още за нищо безплатно.

Анонимен каза...

А докато чакаме да дораснем,нищо да нямаме така ли?А как ще дораснем тогава.То като тебе бол,все недоволни.

Анонимен каза...

Ако само знаете колко къпани простаци съм виждал......А иначе хигиената си е част от културата-за туй спор няма.Общо-взето....браво. АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

6-ти, прочети пак първия коментар и дано го осмислиш.
На теб като пак ти вдигнат данъците, за да се издържат от тях цигани и безработни "хорица без баня", дали още ще си доволен?
Сега да викаме "ура", че една част от парите дошли от Бил Гейтс, а по-голямата част прочете ли откъде са? Каква възвръщаемост ще имат тези пари, като годишната такса за читател е 5 лв.?
Компютрите не са книга, която да вземеш, да си изсекнеш в нея носа и да си изтриеш мазните пръсти, защото аз съм редовен читател и редовно ми се случва да взимам книги, минали през такива хора. Същите хора, които не са дораснали за безплатни неща, ще ползват и компютрите. Твърде идеалистично мислене имаш, ако си въобразяваш, че с помощта на безплатните компютри, изведнъж ще им се отворят очите и ще станат културни.
Повечето българи, ако не си платят за нещо, не го ценят.

Анонимен каза...

Прав си,но нищо няма да промениш.Затова и заспорих с теб.Бъди здрав!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |