Що така бе, Роси?!

* Пернишката кметица: „Бях в Ловеч. В този град няма живот... Не може в този град да се живее по-добре, отколкото в Перник” * „Голф двойка”, скакаУец, Гюро Кюмюро, ПУТКА, Гоце…

КМЕТИЦАТА НА ПЕРНИК Росица Янакиева, ядосана от последното място на града си (27-мо от 27 участници) в класацията „Най-добрият град за живеене в България 2010” на радио „Дарик” и в-к „24 часа”, си го изкара на Ловеч, заел приличната 11-та позиция.

ИЗЦЕПКАТА на Първата на Перник пред „Дарик” звучеше така, цитирам дословно: „В интерес на коректността, не е добре да се сравняваме с други градове. Аз не знам Ловеч на коя позиция е. Бях в Ловеч. В този град няма живот. В нашия град кипи живот, на улицата непрекъснато има хора, които се движат забързани по работа. Дори и когато почиват и са седнали в кафенетата, това е живот. Времето беше великолепно, в Ловеч на улицата нямаше никой. Изглеждаше овехтял и забравен. Не може в този град да се живее по-добре, отколкото в Перник”.

ДОСТА КОМИЧНО ЗВУЧИ кметицата на Перник да се репчи срещу Ловеч. Точно на Перник. Същият Перник, дето като му се чуе името, изникват асоциации от типа на: „Голф двойка”, скакаУец (сещате се за оня пернишки галфон, станал за посмешище в едно телевизионно състезание със своя „скакаУец”, а после възпят в едноименната песничка на „Хиподил”), дразнещ диалект с лабиално „Л” (като в „скакаУец”), Гюро Кюмюро (от „Шоуто на Слави”), Гоце Първанов, Пернишки университет (някъде четох, че щял да се казва Пернишки университет по технологии, компютри и автоматика /ПУТКА/), гигантския паметник на Жоро Тарабата, който до скоро стърчеше на пернишкия площад, насмешливо-ироничните усмивки на софиянци, ебавките из цялата страна с пернишкия просперитет, интелигентност, красива градска среда, напредничави политически възгледи и т.н., и т.н…

РАЗБИРАМ НЕДОВОЛСТВОТО на г-жа Янакиева към класацията „Най-добрият град за живеене в България”. Че въпросната класация не е нищо друго освен евтин PR и не особено интелигентен опит на организаторите („Дарик”, „24 часа”) да си вдигат рейтинга – вярно е. Че никой не ти казва по каква точно методология журито прави оценките си, какво представлява това жури и защо читателско/слушателското гласуване по интернет прави една класация, а след миксирането й с класацията на журито нещата стават съвсем различни – и това е вярно. Че миналата година се натамани София да изпревари Варна, за да не се разсърди силният човек в държавата (Б.Б.) – също е вярно. И т.н., и т.н… Всичко това вече съм го казвал по повод на класацията за 2009 г., когато, кой знае защо (?!), сред участниците бе включен и… Троян. Но какво й е виновен Ловеч?!

Генадий Маринов

П.П. По-долу ви представяме писмото на областния управител на Ловеч Николай Нанков, изпратено до пернишката кметица Росица Янакиева по повод нейните антиловешки нападки и внушения.

*****

Звуците образуват мелодия

* „Ако не сте посещавали Ловеч скоро, заповядайте с вашия футболен отбор и бъдете гости на българския шампион по футбол – „Литекс”

Николай Нанков пише писмо на Росица Янакиева

УВАЖАЕМА Г-ЖО ЯНАКИЕВА, мъдрият Дао Де Цзин в „Канон за пътя и неговата сила” казва: „Дългото и късото се сравняват. Високото и ниското се съизмерват. Звуците образуват мелодия”. Чудесна новина е, че живеете в такъв развит и проспериращ град като Перник. Аз също работя и... вече почти живея в чудесен град – Ловеч, областният център на Ловешка област. Ловчалии обаче не се сравняват с никого, защото се уважават и знаят кои са. Градът има завидна история, смислено настояще, а бъдещето си твори днес.

ВЪВ ВАШ КОМЕНТАР, публикуван в „Дарик”, споделяте, че „в Ловеч няма живот, няма хора по улиците, докато в нашия град кипи живот. При последното ми посещение Ловеч ми изглеждаше овехтял и забравен. Не може в този град да се живее по-добре, отколкото в Перник”.

ДА, В ЛОВЕЧ ПРЕЗ ДЕНЯ няма много хора по улиците, защото малкото останали в града, в резултат на политиките на минали правителства, работят, и то за и в собствения си град. А когато почиват, не се шляят по улиците, а прекарват времето си в парка, водят децата си на извънкласни занимания, организирани от местни културни институции и неправителствени организации, или във втората по големина в България зоологическа градина, като ги учат да разбират и обичат природата (а при нас тя е чиста и красива), пият кафе или напитка в китните заведения в архитектурния резерват “Вароша”, разхождат се до крепостта “Хисаря”, под стените на която е подписан договорът за Втората Българска държава или по алея “Баш бунар”, виеща се покрай чистия и игрив Осъм. Да не пропусна да отбележа - ловчалии не ходят много по улиците, защото в момента се извършва ремонт на стойност 10 милиона лева и са решили да дадат време и възможност на строителите да си свършат работата бързо и качествено.

ТАКА ЖИВЕЯТ ЛОВЧАЛИИ, които след работа се връщат у дома при семействата си и намират дори време да седнат и пред компютрите, за да обсъдят помежду си проблеми и идеи, свързани с градското развитие и да бъдат обществен коректив на местната власт. А и властта вече ги чува. Предполагам, това за вас не е добър начин на живот, но тук на хората им харесва. Ако не сте посещавали Ловеч скоро, заповядайте с вашия футболен отбор и бъдете гости на българския шампион по футбол – „Литекс”.

ЕТО ТАКА ЖИВЕЕМ НИЕ в дълбоката провинция далеч от столицата, просто от звуците правим мелодия. И като областен управител на Ловеч не можех да остана безмълвен по въпроса. Да, Ловеч има своите проблеми, както всички градове в страната. Но, повярвайте ми, той не е нито овехтял, нито забравен. Защото има прекрасните си хора, които обичат града си и милеят за него! Желая ви достатъчно слънце, за да запазите мирогледа си светъл!

Николай Нанков, областен управител на Ловеч

28 коментара:

Пол..... каза...

Е,тук не мога да не поздравя Ники,за чудесния и достоен отговор:))))))

Генадий Маринов, Т21 каза...

И аз! И аз! Браво на областния, достойна позиция!

АРВи каза...

Да, права си Пол, за който и наш град от областта да се отнасяше, наистина достоен отговор! Прави му чест на г-н Нанков.

Пол..... каза...

АРВи,мило ми стана.Като четеш си представяш все едно рисува всяка улица,всяка забележителност в града,надниква в обикновените семейства, в тяхното житие и битие,рисува крепостта,Вароша,Баш Бунар,представя всичко с гордост,дори и Литекс е вмъкнал и с право се гордее.По достойно не може да бъде.Каквото и да е сега положението рисува светло бъдеще.А там наистина си личи ,че се работи и то упорито.Поне сега съм през ден там.От все сърце го поздравявам и дано като го е чела,леля Роси да е онемяла:))))

Анонимен каза...

Нанков, нанков,къде отиваш бе апльооооо?
Ловеч и футбол!Това ли само роди главата ти проста?!?!?
В село Лович,дето ходят по 4-500 гълфона,да хвалиш футбола.Де квазимото от Микре им купи титлите,и преди 10 години и сега!Тия ли фламинги зе да хвалиш,де от мутренско време карат на инжекции!?
Тия ли марионетки в шоуто на джуджето,де цялата им публика е колкото хартисалите без билети пред "Георги Аспарухов"!?Тия ли котловинци,де пеят за балкана,а най-високата им планина е пресечената скала и лагера,в който са измрели толкова невинни Българи!?Тия ли сноби,станали на град заради Троян!?!?Милко Балев им бе дядо,Нора Ананиева майка!Пикьло вчерашен,ходи сега Гришата да ти даде петте лева и никога не стъпвай в Троян,защото тук пумияри не живеят!

Анонимен каза...

Мамаму стара, какви хора сте бе, човека застава зад нас и пак ви е кусорлия. Ей, няма угодия, защо сме така проклети бе хора. Е за това няма да ни има, да знаете.

Анонимен каза...

Браво на г-н Нанков!!!

Анонимен каза...

Браво 5-ти, прекрасен коментар. На колко ракии го писа или просто те е яд, че живееш във вече агонизиращ град? Гриша може и мутра да е, но Бойко Борисов сигурно е пчеличката Мая, а Минко в Троян сигурно е най-прекрасния и мил човечец. Честно казано, бих се радвал ако се строеше завод за коли в Троян, вместо в Ловеч, но в Троян нямаме лидер а ПУТКИ в изобилие!

Анонимен каза...

Мило писмо на Нанков,но това не променя истината.Думите на пернишката кметица са истина.Просто и давамата гледат по различен начин на нещата,,от своята си камбанария"

Анонимен каза...

Тия де захвалят Априлския гей да се огледат в какво живеят.И не ги ли е срам ,да правят евала на някакъв посерко лижеш задника на чужди феодали.Де му приказките хвалебствени за Троян,а?
Нима кметицата на Перник е излъгала в думите си?
Нима е казала нещо невярно?

Пол..... каза...

До 5 и 10-вие изобщо разбрахте ли за какво става въпрос???

Анонимен каза...

Хей, човеци! Навсякъде в България живеят хора и повечето едва свързваме двата края - нисък стандарт, високи цени на храните и прочие до болка познати неща. Кому е потребен този негативизъм. Перничани живеят техния си живот, ловчанлии - също. Грее ни едно слънце, под едно небе сме, българи сме. Това, че пернишки сайт си отмъщава на кметицата, както личи по всичко и вероятно става дума за пари, не означава, че трябва да се противопоставят два областни града.
За съжаление някои се водят само по мириса на парите, както мухите - по лайната - БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ!
Можете да пратите този коментар на zapernik.com , откъдето се изля помията.

Анонимен каза...

А къде е Троян?
Нас изобщо ни няма в каквито и да е класирания!
Нас изобщо не ни броят за хора!
Е ,аз си обичам градът,и ми пука за него, наречете ме какъвто искате,но няма да позволя на някакъв пиклеж от село Априлци да дава за пример Ловеч,само защото има изгода!
А Вие се замислете,щом и Перник почна да настоява за уважение ,къде сме ние?!?!?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

И защо си мислите,че в Троян или Ловеч,голфовете са по-малко,че езика който се говори е по-правилен,и изобщо сме по-различни в положителния смисъл на думата?

Анонимен каза...

Убедена съм, че ако някой беше нападнал Троян, Нанков щеше да реагира по същия начин. Поне той е доказал, че не дели общините и градовете в областта. Отговорът му е достоен. И ае стига с квалификациите - със сигурност знам, че не е гей, а се съмнявам и да се напикава. Но ако ви помага да преживеете стреса и саморазочарованието си - давайте, дерзайте, плюйте - ще ви олекне.

Анонимен каза...

Тези перничани пък не се разбраха!
То не бяха оплаквания в шоуто на Слави, сега пък за кирливата им позиция им е запукало. Ами като има живот там - да си го живеят, какво пак се обаждат!
В Троян може да няма много живот и културни събития, но нищо не променя факта, че е един от най-красивите и природнобогати градове.

Анонимен каза...

Такааааа.Информирахме се за мненията и на двата лагера.Добре е ,че областният си защитава част от главния вилает.Ответното му писмо прилича на текст към рекламен туристически клип.Няма нищо лошо, но моля ви незабравяюте, че в Ловеч останаха само хората от държавните администрации, а те не са хич малко.Могат да се пресметнат всички институции централизирани на едно място -там. Тези сгради са пълни с народ - завеждащи, отвеждащи, началници, гл. специалисти - всички на народната трапеза.Половината в най-голямата къща на центъра немогат да кажат за какво са там и каква я вършат?Все още икономиката на областния град куца.Колкото да това, колко областните управници им пука за останалите градове в околията, то си личи.Мигар не са знаели от години каква я вършат собствениците на нашите водещи фирми.Защо водиха такава безлична политика.Да, вероятно на Велиева така са и наредили от горе - "пасувай си и нека взаимно да се разрушават българите.На нашите фирми да си помагаме".И резултатът е, че няма нито една фалирала турска фирма, даже и в родопския край.Не съм ходила в Перник, но да направи открито такова изявление кметицата му, вероятно не го е измислила.Може би почива на известни факти и доказателства.Катърите се ритат на най-високо ниво вече две години, а сега почнаха май и магаретата.Ще видим до къде ще я докарат.?!Леля Станка -баш Троянка

Анонимен каза...

Искам само да допълня, към горното писане, че перничани с меко или твърдо "Л" ходят на работа в София, където се печели добре, а парите си харчат повече в Перник.Това е животец в местната икономика, а ние я караме на мускул.

Detelin Markov каза...

Защо ли всички са "Анонимен каза..."... както и да е.
Хареса ми позицията на г-н Нанков! И бих добавил, че Троян е най-лошото място за живеене :) Едва ли има по-западнал град в момента... Но като гледам има заблудени жители, които си вярват колко е хубав градът, където няма място да си похарчиш парите, които и без това няма къде да се хванеш да работиш, за да ги изкараш...
Браво и на г-н Маринов за статията

Анонимен каза...

За такива препирни народът го е казал-"миши топурдии".За Перник-единственото,което ми е интересно в момента е защо беше нужно,при тази ситуация с БАН,СУ и въобще с вишето образование Гоце и Барабойко да направят и там нова печатница за дипломи,както бе наречен Пернишкийо Университет и в Парламента?А иначе Леля Станка е права! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

"С"-то съм го проуснал нарочно,да не ме почнете пак за правописа......АЙ с-с-с-с....

Dimitrov каза...

Чудесен отговор на господин Нанков.Напълно съгласен съм с коментарите на 16 и 17.За останалите, които плюят по областния да върват в ако искат в АБВ ако искат във ВГЗ!

Анонимен каза...

Моам ли и аз а ви набиам един капрос на сичките плачлювци?! Кат сте ги заоплаквали и перничани и фламингите що не одите кат перничани у ловеч на работа? нали ви е зор в труянът ами по цел ден киснете у фънтъзето на рилата?

Анонимен каза...

За съжаление г-н Маринов не е публикувал цялото писмо на момчето.По нататък в него се казва че в съседния на Ловеч-Троян,нещата са още по-добре.

Откирват се фабрики,наливат се инвестиции,чужестранни компании преговарят за откриване на филиали на Троянска територия.
Кметът работи денонощно и търчи по Европата за да привлича чуждестранни туристи,заради най-новия туристически продукт измислен главните специалисти в Общината.
Наблюдава се бум на пазаа на имоти,поради огромния наплив на гастарбайтери ,търсещи целогодишно квартири.
Обмисляло се покрай световното по мото крос,да се вземе дата в календара и за шосейно състезание по улиците на Троян,заради уникалното покритие по пътищата и сложността на завоите тип "Островчета".
Демографския бум се е разразил до невиждани висоти.Старо и младо се завръща по родните места,очаква се до 2020 Троян да е неизменен номер 1 в класацията "Най-добро място за живеене в България"!!!

един троянец каза...

Коментарът на 25 е много як:)

Анонимен каза...

Браво 25!!!!
АКИМОВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!

ДОЛУ АБВ!!!!!!!!!

troyan21 каза...

Според познатите правила на сайта - разкарах коментар 14 - на латиница!
админЪт

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |