Гореща тема: Разбирам притесненията на г-н Акимов

* С медийното огласяване на позицията лъсна нейната политическа недалновидност
 
ГОЛЯМ СКАНДАЛ СЕ РАЗРАЗИ от една кратка информация в бр. 32 на Т21 от 19 август 2010 г., препечатана и в сайта на вестника. Информацията бе озаглавена „Две троянски села остават без училищата си” и в нея бе огласена една „страшна” реплика на кмета Минко Акимов, изречена на пресконференция с представители на местните медии на 30 юли. Цитирам я точно така, както бе предадена във въпросната информация: „Училища с под 70 ученици са обречени, това заяви на пресконференция миналата седмица кметът на Троян Минко Акимов. А след доуточнението – „още повече пък такива, които освен че са с по 50-60 деца, са на 2-3 км едно от друго”, стана ясно, че г-н Акимов визира два конкретни случая в нашата община”.

РАЗБИРАМ ПРИТЕСНЕНИЕТО на пряко заинтересованите – педагозите и обществеността в споменатите села. Разбирам разтревожените им обаждания в редакцията на Т21 и на много други места. Донякъде разбирам и буквалното им възприемане на нещо, което бе очертано като тенденция, като евентуалност и без фиксиран срок („На страха очите са големи”, е казал народът – бел. Г.М.).

РАЗБИРАМ И ПРИТЕСНЕНИЯТА на г-н Акимов. Споделеното от него, по мое мнение, бе много точно и очертаваше възможните резултати от демографската криза в нашата община, липсата на достатъчно ученици и неизбежното продължаване на оптимизацията в образователната сфера (не само при нас). Бе една откровена и загрижена позиция на управленец. Дотук добре, и нашите адмирации. Ама с медийното огласяване на позицията лъсна нейната политическа недалновидност – защото да кажеш, месеци преди местните избори, че е възможно закриване на училища, си е абсолютен политически автогол.

СЛЕД КОЕТО ПОСЛЕДВА масирана кампания за замазване на гафа. Как? Първо зам.-кметицата Недка Топалова, говорейки пред един местен сайт за одобреното финансиране на стар образователен проект на Община Троян, обвини вестник „Троян 21”, че говори неистини. Последва отговор в сайта на Т21, че опровергавайки написаното от нас, г-жа Топалова всъщност опровергава казаното от своя началник (г-н Акимов); и призивът ни към Общината (общинското ръководство) да излезе с официално становище по горещата тема. Чест прави на Общината, че излезе с такова становище, което бе огласено и в сайта на Т21.

СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТОВА СТАНОВИЩЕ обаче издаваше крайна раздразнителност и паникьосване. А пък анонимният писач (официалното становище бе подписано с абстрактното „Община Троян” и авторът на текста си остава неизвестен – бел. Г.М.) се бе попрестарал в лакейниченето пред поръчителя. Каква е официалната теза? Накратко: кметът никога не е говорил за възможното закриване на две училища в община Троян, а само обратното – че няма да се закриват училища. А аз, гл. редактор на Т21 Генадий Маринов, съм излъгал, като цялата тази „неистина”, дето съм я написал, била защото съм нямал диктофон и не съм направил запис. В Общината обаче имали такъв запис и, както пише в становището, той можел да бъде прослушан от всеки (къде и как не става ясно – бел. Г.М.).

ЗА ДА НЕ ОСТАНЕ И ГРАМ СЪМНЕНИЕ в този „железен” аргумент, се предлага един внимателно подбран цитат, представляващ само част от казаното от г-н Акимов. Тоест – един точно толкова „лъжлив” цитат, колкото е и другият, в Т21. Разбира се, призивът ни записът от пресконференцията, но целият, без „изрязване” на неудобните пасажи, да бъде качен на официалния сайт на Общината, бе подминат с мълчание. Сещате се защо, нали?

Генадий Маринов

П.П. Може би трябва да се каже на всички заинтересовани, и особено на учителите, че през настоящата година никой няма да закрива училища в община Троян – за подобно нещо се изисква многомесечна подготовка, решение на Общинския съвет и т.н. Според мен подобно нещо едва ли ще се случи и догодина – защото в годината на местните и президентските избори никой няма да рискува да предприеме толкова непопулярни мерки, дори тези мерки да са наложителни. За по-нататък обаче всичко е възможно – точно такова бе и посланието в „страшната” кметска реплика.

21 коментара:

Анонимен каза...

Минц,не каза какво стана с оная папка дето даде на Дянков и в която уж имало искания?
Някога ей така ще осветлиш ли тоя шибан народ който те е избрал какво се случва в тази Община?
Разбери ме правилно,не те карам да работиш,ясно е че не можеш,поне да излъжеш нещо...

Анонимен каза...

Че как да те осветли какво прави и какво се случва като е едно голямо НИЩО

Анонимен каза...

Ех, Генади, стига сме дъфкали едно и също. Дай нещо ново.

Анонимен каза...

Е как да ти даде, като трябва нюх за новини.

Анонимен каза...

Училища се закриват в цяла България поради липса на деца, не на пари! Може и на даскалите да не им се иска, ама да са правили деца навремето, това е, Троян не е извън България и няма как да го подмине демографската криза. Е, вярно е, че на учителите им се иска да са на работа, да преподават на паралелки с по 8-10 деца и да вземат пак същите заплати, ама, мандалото хлопна, комунизмът/социализмът си отиде, а с тях и разточителната разсипия. Тъй че не искайте от Минко Акимов невъзможното! И защо го хулите? Защото ви е казал истината! На българина най му е драго да го излъжеш, та да има после повод да те ругае... Не кмета ви е виновен, ами вие, щото чаталът ви е хванал паяжина и не правите деца! Ако дядовците ви можеха да възкръснат, щяха с тоягите си да ви пребият. Щотото сте кежави и само хленчите! И все друг ви е и виновен!
Антим Никомидийски

Анонимен каза...

Много си прав Антим Никомидийски, но "кежавите" и "хленчещите", няма да те разберат, просто това е извън техните интелектуални възможности.


ICE

Анонимен каза...

Я мъжете в троянско да се самосезират! Правете деца, бре, стига само приказки и пиене! Стига висяхте по форумите!

Анонимен каза...

Гати му журналиста, едно и също.

Анонимен каза...

като не ти е арно що не влазяш у други сайтове,що не закупуваш топ медията Троенски глас,ами си се опулил като купена коза тук и ревеш като дърта коза за мляд пръч бре серсемино...

Анонимен каза...

Г-н Маринов, прекаляваш с тази тема. Започва да намирисва на тенденциозност.Или може би на журналистическа немощ.Не знам, но това не говори добре за вас и професионализма ви. Лалю Маринов

Анонимен каза...

айде петъчно се понапънете още 20 минутки ,че събота и неделя ви няма,пък в понеделник с оплезени езици при миня за кокалче и почесване между ушите...

Анонимен каза...

Ма то и понеделник е почивен ден, човече. Ще чакаме атаката във вторник, че хората немат компютри по къщите си....или не щат да си горят тока.

Анонимен каза...

Що се ежите бре,и за какви деца говорите.Дечкурци се правят с МЪЖЕ.Такива няма.Има някакви,прегърнали по масите любимата......бутилчица,не булчица....

Анонимен каза...

А тия дето пригласят тук какво получават, място за безплатна реклама във вестника ли? :D

Анонимен каза...

Стига вече с тези безмислени теми. Дайте нещо по....

АРВи каза...

Боже Господи, що за хора сме ний?????

Анонимен каза...

Дай му на българина форум и ....му виж акъла!!!!!

Анонимен каза...

Значи със Миню повече не искам да ме занимвате!

АРВи каза...

Не е във форума проблема, драги. И не наричайте така градоначалника ни "Миньо"! Та, Вие така най малко не уважавате себе си. Ако имате да кажете нещо, то така не се прави. Ние сме си го избрали все пак. А, ако някой не го е избирал, поне да уважава тези които са го избрали, след като са мнозинство. Това е демокрацията.

Анонимен каза...

когато тенаричат"лъжец","анонимко","некомпетентен" и прочие,не е убида така ли?

Анонимен каза...

Към кого са претенциите Ви, моля уточнете? Така никак не еясно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |