Ремонтът на стадиона – по план, забавяне на Римския път

* На стадион „Чавдар” – пилотите са забити, предстои изпитване на крепежните елементи * Стойността на актуализирания проект за Римския път няма да се различава от първоначалната

След наше питане на какъв етап е изпълнението на европроекта за укрепване на свлачището на градския стадион „Чавдар” и на срутището по т. нар. Римски път (след Пътното) получихме следния отговор от PR-ката на Община Троян Маргарита Генкова.

ПРОЕКТЪТ

През 2009 г. Община Троян спечели проект по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, приоритетна ос І „Устойчиво и интегрирано градско развитие” (договорът бе подписан на 25 юни 2009 г., срокът за изпълнение е 25 октомври 2010 г., а общата му стойност е 985 550 лв. – бел. Т21). Пълното наименование на проекта е: „Изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура на територията на град Троян за предотвратяване на рисковете и щетите за живота и имуществото на гражданите, включващ обектите: свлачище на стадиона и срутище на “Римски път”. А общата му цел е изграждането на геозащитна инфраструктура и укрепване на споменатите две зони в град Троян. (Едно допълнително уточнение – свличанията на земни и скални маси са характерни за планинските райони; на територията на община Троян са регистрирани 9 свлачищни района, от които 7 са в активен стадий на развитие, а останалите могат да се смятат за стабилизирани – бел. М.Г.)

УКРЕПВАНЕ НА СВЛАЧИЩЕТО НА СТАДИОН „ЧАВДАР”

Обектът е за 503 хил. лв. и се изпълнява от „Транстрой – Варна” АД – фирмата, спечелила проведения конкурс за изпълнител. Срокът на изпълнение е 70 дни (от начална дата 6 април 2010 г.). Към 31 май 2010 г. са извършени 85% от строително-монтажните работи - отлети са всички пилоти и ростверките на 10 ламела (укрепването става по модерна технология, като със сонди в земята се вкарват бетонни стълбове /пилоти/ и допълнително се укрепва с мрежа /ламел/ от свързващи греди /ростверки/; пилотите, „забити“ за укрепването на свлачището на  

стадиона, са със средна дължина 12 м, като закопаването в стабилната почва в 
дълбочина е около 3 м; всеки един от пилотите е с диаметър 50 см, а укрепващата конструкция е поставена на 2 места – една част от нея, с дължина 99 м, е по продължение на разрушената пешеходна пътека над трибуните, а втората, с дължина 22 м – на нивото на игрището на стадиона - бел. Т21). Предстои отливането на последните два ламела, които до края на седмицата (6 юни) ще са готови. Очертава се леко изоставане с около 15 дни поради необходимостта от технологично време за изпитване на анкерите (крепежните елементи).

УКРЕПВАНЕ НА СРУТИЩЕТО НА РИМСКИЯ ПЪТ В ТРОЯН

Изпълнител на обекта, след спечелен конкурс, е същата фирма – „Транстрой – Варна” АД. Стойността на обекта е 197 хил. лв., а срокът за изпълнение – 53 дни. Обектът е спрян с Акт 10 по Наредба № 3 (влязла в сила през 2003 г.) за съставяне на актове и протоколи по време на строителство. Причината - възникнали геоложки проблеми при извършване на изкопните работи на фундамента на подпорната стена – т. нар. “джоб”. Извършени са нови геодезични замервания от проектанския колектив и се прави актуализация на технологичния проект, който трябва да е готов към 3 юни. За продължаване на работите Община Троян ще иска промяна в договора с управляващия орган на проекта. Подчертавам, че стойността на актуализирания проект няма да се различава от тази на първоначалния.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

11 коментара:

Анонимен каза...

1. И двата обекта се изпълняват от една и съща фирма. Или това е само случайност?
2. Нали Миньо Глъф се изцепи преди една година,че ще печели европроекти(изпълнявани от фирми, които ще използват троянци за работна сила). Нещо което наистина е невъзможно, но Миню упорито твърдеше, че ще се бори с кризата по този начин и си вярваше. Явно не е бил в час дори и по този въпрос.

Младежа

Анонимен каза...

А ако проекта се изпълняваше от Троянска фирма,воя щеше да е до небесата...Корупция,шуробаджанащина и прочие...

ARVi каза...

Младежа, прав си да се ядосваш и да негодуваш.
И обясненията на Марга Генкова в оправдание не пасват много. Уж има геоложки проблем, който замазват с нови геодезически измервания, като не са оповестени нови геоложки проучвания а геодезки измервания. Те нали при проекта следва да са направени? Проекта как е минал тогава? Как са правени геоложките проучвания и верни ли са те? Защо се явява чак сега проблем? Кой е виновен? Май, който дава баницата, нали?
Най вероятно не могат от фирмата да се справят, и за това се търсят оправдания. За проведената обществена поръчка ми е ясно какво е станало, но е трудно доказуемо. Те, от фирмата, ако се издънят, ще докажат дали са спечелили с подкуп или с дъмпингова цена. И от двете, все тая. Тук за мен се търси причина, а не начин. Нали ме разбирате.
Но за нашите фирми си напълно прав. Те не са спечелили и вероятно ще се намерят някакви философски оправдания за това.

Анонимен каза...

Няма ли някое по младо и представително момиче за PR на общината, а тази дърта кокошка, или това е някоя от любовниците на комунистическия хамелеон изпълняващ функцията на кмет в Троян

Анонимен каза...

Която и фирма да го изпълнява и от където и да е комисионни все има, така че.....

Анонимен каза...

Кво толкова философствате наще фирми та наще...Кои са наще фирми...Самичко или Димко 6 или някой друг от т.н. "строителни предприемачи"...че на тия офертите са такива че сигурно цял евро фонд ще трябва за да се разплатят с тях...я по-добре да са външни фирми щото тия папаха достатъчно,че Самичко май и БКС е папнал...

Миньо,с какви пари ходи в Банско и какво прави там?

Анонимен каза...

Приятел, пише се "нашите", а не "наще"

ARVi каза...

Злобата явно е голяма. Защо така се нападаме един друг троянците. Шопите, ряпа да ядат. Тези фирми, нашите мисля, че могат да се научат. Но защо не ги допускат да спечелят конкурса? Защото ще се разприказват вероятно за комисионните! Това е само предположение. О
бществото ни е някак си гнило. Ние не се поддържаме. Завиждаме си. Оплюваме се.
Вие дами и господа, ако сте в ролята на господ, какво бихте отредили на такива хора, като нас, ТРОЯНЦИТЕ?

Пол..... каза...

Ами Господ ако слуша повечето анонимни дами и господа,ще си каже:Каквито сте вие,такова ви е и положението.За да ни помогне Господ,първо трябва ние да сами си помогнем,ама не.Ние сме се хванали за приказката за Вуте."Не е важно аз да съм добре,важното е Вуте да е зле".И така ще си продължаваме и такова ще ни е мисленето,докато коренно не ни се промени манталитета!!!

Пол.... каза...

ARVi, това си беше мой коментар,но не мога да отговоря от тяхно име.Види се обаче,че те СТИХНАХА.:):)

ARVi каза...

Поли, добър си ти е коментара. Всичко, което си написала, си е точно така!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |