С мащабна научна конференция ИПЖЗ - Троян отбеляза 100-годишнината си

* Директорът проф. д-р Марин Тодоров разходи участници и гости в историята на института – от началото през 1910 г. до днес

ПОРЕДНАТА ЕЖЕГОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ с международно участие „Екологични проблеми на планинското земеделие” - 13-та поред, се проведе на 27 и 28 май в Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) - Троян. Настоящото издание бе посветено на сериозен юбилей - 100-годишнината на ИПЖЗ.

ЗА УЧАСТИЕ В РАБОТАТА на юбилейната конференция пристигнаха учени от Факултета по цветарство и дендрология - Будапеща (Унгария), Института по животновъдни науки – Белград (Сърбия), Института по аграрна икономика – Осло (Норвегия), Изследователската станция по земеделие (Гърция), Националния изследователски център по земеделие – Сапоро (Япония), Изследователския институт по земеделие (Турция), Изследователския институт по пасищни култури – Брашов (Румъния), учени от Китай и Македония; както и ректорите на редица български висши учебни заведения - Лесотехнически университет (София), Аграрен университет (Пловдив), Селскостопанска академия, Тракийски университет (Стара Загора) и много представители от различни области на българската аграрна наука.

КОНФЕРЕНЦИЯТА БЕ ОТКРИТА С ПРИВЕТСТВИЕ
на кмета на община Троян Минко Акимов. Градоначалникът поздрави присъстващите с „Добре дошли в хубавия Троян!”, като подчерта важната роля на ИПЖЗ във вече 100-годишната му служба на планинското земеделие и животновъдство и изрази увереност, че настоящата конференция по екологичните проблеми ще има важна научна и практическа стойност.

ДИРЕКТОРЪТ ПРОФ. Д-Р МАРИН ТОДОРОВ - в доклада си, посветен на 100-годишнината на ИПЖЗ - направи интересна разходка в историята: от началото със създаването през 1910 г. в Троян на Държавен овощен разсадник през трансформациите в Опитно поле по сливовата култура през 1950 г., Опитна станция по сливовата култура (1953 г.) и Комплексна опитна станция по планинско земеделие (1960 г.) до актуалната и до днес форма Институт по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ, 1978 г.). Проф. Тодоров очерта също приоритетите и перспективите – разработки в животновъдството, фуражното производство, овощарството, икономиката на селското стопанство и екологията; и още – разработки по генетика, селекция, репродукция и генетични биотехнологии, както и създаване на нови хибридни сортове и нови хибридни породи плюс разработка на системи за селскостопански екопродукти.

В ДВАТА РАБОТНИ ДНИ
на конференцията бяха изслушани близо 30 доклада от наши и чужди специалисти в направленията „Животновъдство”, „Фуражно производство” и „Трайни насаждения”.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

2 коментара:

Полендачката каза...

Всичко това е добре,поздравление за д-р Марин Тодоров!!!Но искам да му пожелая да се пребори с Пловдив и Ст.Загора,да докара тук студенти и да придибие статут на Университет!

Анонимен каза...

Ти да не се друсашс гъби?
Другаря Тодоров и другарката Тодорва рабиах на пух и прах онзи колеж който беше тук и защо,щото "тук едни пари не можахме да разделим"...
Я ги питай тия юнаци с накривени калпаци колко народ изнудваха за да му дадат документите след като колежа се пръсна.Колко хора трябваше да плащат някакви измислени такси от по 400-500 лева...
И изобщо що не се самоубиеш а само ти гледам селските постове навсякъде из сайта...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |