УНИКАЛНО: отказват на съветничка информация за губеща общинска дейност

* Мариела Шошкова: Управителят Вълков или е некомпетентен, или грубо погазва управленските правила * Инж. Илиян Пеевски: Целта на питането е да се закрие „Троянски глас” * Минко Акимов: Трябва да има конкуренция
 
В Общинския съвет

ОСТЪР ДЕБАТ, в който бе набъркано и името на в-к „Троян 21”, се завихри на последната сесия на Общинския съвет (29 април) по точка 3 от дневния ред – приемане на информация относно финансовото състояние и дейността на 8-те общински дружества за 2009 г.

СЪВЕТНИЧКАТА ОТ ДЯСНАТА КОАЛИЦИЯ Мариела Шошкова (ДСБ), обяви, че управителят на общинското дружество „Общински пазари” ЕООД Николай Вълков е отказал да й предостави поисканата информация за финансовото състояние на в-к „Троянски глас” – печатно издание на Общинския съвет (ОбС), което обаче е зачислено (на издръжка) на споменатото общинско дружество. Съветничката наблегна на факта, че в-к „Тр. глас” е орган на Общинския съвет, т.е. всеки общински съветник има и право, и задължение да се интересува какво се случва с въпросното издание. И още – че всеки общински съветник, а и всеки гражданин по закон има право на достъп до отчетите на общинските дружества, тъй като информацията е публична.

Г-ЖА ШОШКОВА ИЗРАЗИ УЧУДВАНЕ
от двата аргумента на управителя, с които й отказал исканата информация: първият - че нямал данни за това перо от дейността на дружеството; и вторият – че тя (съветничката) работела за … конкуренцията (разбирай „Троян 21” – бел. Т21). Г-жа Шошкова обяви, че ако управителят Вълков наистина няма данни какво се случва в повереното му общинско дружество, е некомпетентен. Ако пък умишлено отказва да предаде публична информация на представител на принципала, грубо погазва управленските правила (принципал на общинските дружества е Общинският съвет – бел. Т21). И в двата случая аз трябва да поискам оставката на г-н Вълков, заяви съветничката от десницата. Тя отиде и по-далече – заяви, че никой не знае какво се случва в „Тр. глас” и че не е съгласна загубите на изданието да се покриват с парите на троянци (нещо, за което ние говорим от години – бел. Т21).

СЛЕД ТОВА ДУМАТА ВЗЕ
лидерът на 3-членната група на „Атака” инж. Илиян Пеевски. Той обвини колежката си в манипулация и заяви, че управителят Вълков не е длъжен да даде подобна разбивка за състоянието на отделните дейности в дружеството. След което хвърли поредната „бомба” – че целта на питането била да се закрие „Тр. глас” (според г-н Пеевски излиза, че не бива да се интересуваме от губещите общински дейности, които по един или друг начин бъркат в джоба на всички ни?! – бел. Т21). После г-н Пеевски обяви, че „Тр. глас” е марка, а другото днес го има, утре го няма”. Но атакистът припомни един важен факт – че именно той преди време е предложил общинските обяви да се разпределят по равно между двата троянски вестника (за което го поздравяваме – бел. Т21).

СХОДНА С ТАЗИ НА ПЕЕВСКИ бе и позицията на представителя на левицата инж. Станислав Съев (БСП). Г-н Съев обяви, че нямало законово основание да се предоставят данни за отделните дейности на общинските дружества, т.е. искането на Мариела Шошкова е незаконосъобразно (питаме се, какви закони е чел г-н Съев, който твърде често апелира към колегите си да се изказват подготвени?! – бел. Т21).

ДУМАТА ВЗЕ И ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ
Минко Акимов и заяви, че трябва да има конкуренция. Което се схвана като намек, че изданието на Общинския съвет „Тр. глас” трябва да бъде подкрепено. Или с други думи казано - „Общински пазари” ЕООД получи благословията да продължи да налива средства в губещата издателска дейност. (Ден след това, на пресконференция с местните медии, г-н Акимов категорично се обяви срещу всякакъв протекционизъм в икономическата дейност в общината, което, според нас, влиза в рязко противоречие с намеците му на общинската сесия – бел. Т21).

ПОСЛЕДВА РЕПЛИКА от Мариела Шошкова, която обяви, че е изцяло за конкуренцията и че колкото повече медии има в Троян, толкова по-добре – медийното качество ще е по-високо. Но конкуренцията изисква равни условия, а не толериране на един вестник и покриване с общински средства на постоянните му загуби и останалите разходи (за офис и т.н.).

ТОЧКА НА СПОРА СЛОЖИ друг съветник отдясно – председателят на коалицията „Избор за Троян” Даниел Сираков. Г-н Сираков подчерта, че става дума за ролята на Общинския съвет като основен орган на местното самоуправление в общината; и подобен отказ за предоставяне на информация, искана от общински съветник, руши управленските правила и статута на ОбС.

Т21

*******

Дали промяната ще е само на думи?

Миналата година, в бр. 2 на Т21 от 21 януари 2009 г. - по повод отчетите за дейността на общинските дружества за 2008 г. - публикувахме материала, извадка от който ви представяме по-долу. Позволяваме си този самоцитат по две причини: важността на темата (темата е не за вестници, а за правила и управленска воля) и актуалността на казаното и днес.

(…) НЯКОИ ЩЕ КАЖАТ – тези от Т21 ровят, защото искат да се справят с конкурентния вестник. Казвали сме го многократно, и ще повторим: „Глупости!”. Причината е от съвсем различно естество. А именно – от години, и през трите мандата на бившия кмет Дилян Енкин, и при сегашната нова кметска администрация упорито се говори за стриктно и ефективно управление на общинските финанси, за контрол, за правила. Но напук на тези приказки, повдигнеше ли се въпрос за „Троянски глас” (повдигал го е и не един общински съветник), следваше гузно повдигане на рамене, шикалкавене, дори откровени лъжи. Нещо повече – неведнъж е ставало дума, че е незаконосъобразно Общинският съвет и Общината като цяло да се занимават с несвойствената и отгоре на това губеща издателска дейност (не на собствен бюлетин, какъвто имат редица институции у нас, вкл. и родни общини, а на местен вестник, какъвто навсякъде в България, освен в Троян, би се издавал от частна или смесена фирма – бел. Г.М.). Още - че е напълно незаконосъобразно почти целият поток на общинските реклами (обяви за търгове, конкурси и т.н., новоприети наредби и др.) да се насочва към едно единствено местно издание, т.е. да му се наливат изкуствено средства от общинската хазна. И пак същата реакция: шикалкавене, гузност, лъжи.

ПИТАТЕ СЕ, ПИТАМ СЕ И АЗ, защо троянските управници – бивши и днешни – с такъв инат бранят в-к „Троянски глас” и с лека ръка си затварят очите за финансовите загуби и незаконосъобразността. При 12-годишното управление на БСП имаше лесен отговор – в-к „Троянски глас” е създаден като орган на ГК на БКП – Троян и наследникът, БСП – Троян, нямаше как, пък и сърце не му даваше, да го изрита от общинския коритан. Разбира се, по-важното бе друго – Община Троян, по стария ком-соц тертип, жизнено се нуждаеше от услужлива „своя” медия, която не само да тръби колко сме велики и успешни, но и да го тръби убедено, от сърце. Чудно е обаче, че в други общини, минаващи за „по-недемократични” от нашата (примерно съседната Община Ловеч), подобни рецидиви от миналото бяха преодолени още в средата на 90-те години на миналия век. При днешната троянска управа на ГЕРБ и коалиция, афишираща се като дясна и дошла в името на промяната и разрушаването на „модела БСП”, обяснението обаче е по-сложно. Единият възможен вариант е (дано не съм прав!) – че промяната ще си остане само на думи.

21 януари 2009 г., в-к „Троян 21”

Генадий Маринов

6 коментара:

Анонимен каза...

Викам си:той Генади сигурно засилва нещата -все пак конкуренция.Я да взема да пия аз вода от извора-сайта на Троянски глас.Отварям и що да видя-в началото все едно си отворил сайта на музея.Как римляните,па пробългарите,па българите,па айде турците.....След това стана интересно.В раздела Наблюдател-само писанията на г-н Пеевски от 1999-2000 година срещу Муравей Радев и Костов.И нищо друго!Но, все пак това ми обясни защо той така люто брани тайната на финансирането на "нашия" Троянски глас-че кой друг ще му държи глупостите на екран 10 години?Па сигурно му е дал и някой лев тогава!След това гледам-Галерия.Викам си-ще потопя взора в изкуство,още повече че дават имената на Милко Дачев и Милко Тодоров.И ....О,небеса!!!!!Нясреща ми изскочи гол пергиш,подстриган ,засмян,който с големи букви настоява да ми обясни "мъжките ерогенни зони"!Оле,оле,г-н Кмете-е-е-е-е,дори и за момент не съм го допускал-и ти ли вече си "разкрепостен"?Кметицата дали знае?Айде той Пеевски-сомотен,само политика и Интернет.....мога да простя.Па и примера на Болен,ония голи снимки от младини....То и сега само гейове и проститутки му в акъла и устата.Вече нещата почнаха полека-лека да се изясняват.Само не ми стана ясно защо в отдел Фирми ми излезе ТРОЯФАРМ АД.Имаше май такава фирма преди 10-12 години,ама вече май и викат дрогояче.А,сетих се-репортерката на Троянски глас го е преписала от надписа на водонапорната купа.Нема лошо.Вие им плащайте масрафа,па те там все някога ще се научат.Че сме полудели-полудели сме,ама биваше ли така право в очите да ни го кажете?АЙ с-с-с-с-с.......

Анонимен каза...

Апропо,набарах информация-някакви учени,ама доста учили,открили и току-що публи куваха,че слушането на Моцарт може да увеличи интелигентността с 9 пункта!Г-н кмете,нека из Общината да звучи Моцарт!На сесиите също!Ай с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ай-с-с-с-с,ние май мислим еднакво.Подкрепям те.Едно известно време си купувах двата вестника едновременно.И съм си мислела,че всъщност Генадий няма никаква конкуренция отностно"Троянски глас".Ако новините са едни и същи,то са разказани по различен начин.Във въпросния са скучни и делови,а на "Троян21"са предадени по един по специфичен начин,дори понякога леко ироничен ,грабващо веднага вниманието на читателя,написано в същия наш начин на изразяване.Случвало ми се е да се смея от сърце на начина на поднасяне на новините.Пример:голямото аки на ловешката пътна фирма.Това прави впечатление:разликата на поднасяне на новина.Генадий е безспорен професионалист в своята област.И винаги съм се чудила,защо той плаща 100лв,а може и вече да са повече за стая метър на метър,а вестника толериран от част от общината да не плаща никакъв наем?Не съм съгласна с моите,вашите данъци да се облекчава положението на вестник,четящ се само вече от доста позастарели пенсионери/нямам нищо лично срещу тях,да се изясня/.Не е редно,нито правилно.Браво на "Коалиция за Троян.Време беше.

Анонимен каза...

Апропо,конкуренция е само Ай-с-с-с-с......ПОЛ...А

Анонимен каза...

Относно г-н Пеевски-Който се прави на врял и кипял,обикновенно дрънка врели и некипели
ПОЛЕНДАЧКАТА

Анонимен каза...

Какъв Троянски глас кви 5 стотинки, бе хора? Кога за последно четохте Троянски глас? Аз нямам такъв спомен, а съм човек, който ежедневно чете пресата. Било на хартиен носител или през интернет. Та мисълта ми е, че изобщо не знам какво развитие има този вестник. Абаче със сигурност ще ви кажа какво ще се случи. Този вестник ще продължава да го има, и ние троянци ще плащаме неговата издръжка. Ще се опитам да ви обясня нещата с леко мое сравнение.

П.п Пука ли му на чорбаджията, че някой яде и пие на версия? Че как да му пука като той е този дето черпи и яде и пие на версия. Или иначе казано с чужди пари всеки е шедър!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |