На 24 май в Троян

* Рано сутринта валеше като из ведро, преди началото на празненството дъждът спря, грейна слънце и така бе до пълното изчерпване на празничния афиш, след което пак заваля * Гвоздеят в програмата – въздушна демонстрация на възпитаници от Гимназията за планински водачи

ПОДОБНО АТРАКТИВНО ЧЕСТВАНЕ в Троян на най-радостния и най-български празник – 24 май, поне ние не помним. Показателна е и благословията свише – рано сутринта валеше като из ведро, преди началото на празненството дъждът спря, грейна слънце и така бе до пълното изчерпване на празничния афиш, след което пак заваля. Прелюбопитен знак!

КАКВО БЕ ПО-РАЗЛИЧНОТО на тазгодишния троянски Ден на българската просвета и култура. Първо – че повечето училища в общината, наред с градските и тези в Борима и Черни Осъм, се представиха със своя програма; като по-важното е, че в никой от номерата нямаше „отбиване на номера”. Много бяха впечатляващите моменти: изпълнението на химна „Върви, народе възродени” от училищна група под ръководството на педагожката Мариета Жекова (СОУ „Васил Левски”), певците, рецитаторите, танцьорите, музикантите (от СОУ „Св. Климент Охридски”, „ОУ „Иван Хаджийски”, НУ „Св. св. Кирил и Методий”, НУ „Христо Ботев”, ОУ „Васил Левски” /с. Борима/…).

ГВОЗДЕЯТ ПЪК БЕ ЕДНА ЕКСТРЕМНА ДЕМОНСТРАЦИЯ – възпитаници на СОУ „Васил Левски” (Гимназията за планински водачи) в с. Черни Осъм изградиха въжена връзка между сградите на Общината и читалище „Наука”; и няколко добре подготвени смелчаци, под ръководството на преподавателя Иван Мутафов, се спуснаха над смълчаната и възхитена публика. Много овации получиха и демонстрациите на състезатели от два спортни клуба, неспиращи да трупат медали и слава за Троян – клубът по джудо и самбо „Чавдар” с треньор Николай Матев и клубът по карате „Атнес” с президент Емил Атев. Както и изпълненията на общинския Младежки духов оркестър на маестро Илиян Тодоров и прелестните мажоретки (малките и големите) на хореографката Елеонора Петковска, представили се с няколко нови „парчета”.

ЕДИН ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ, даващи ни законно самочувствие, така в приветственото си слово определи Деня на светите братя Кирил и Методий градоначалникът на Троян Минко Акимов. Г-н Акимов подчерта и друго – че много велики народи не са наясно откъде идва тяхното четмо и писмо, докато няма българин, който да не знае, че нашата азбука са ни дали братята Кирил и Методий. В кметския приветствен адрес, изпратен до НУ „Св. св. Кирил и Методий” и прочетен пред децата, родителите и учителите, събрали се в двора на прочутото троянско школо, пък се казваше, че Троян може да е нямал някои нещо, но никога не е страдал от липса на добри учители и добри ученици.

Т21

2 коментара:

Петров каза...

Много зрители и много мили малки изпълнители.
Наистина отдавна не е имало такова тържество на площада.Даже и слънцето се показа из зад облаците да гледа.Само кмета и официалните гости се измъкнаха след краткото му слово и НЕ уважиха труда на многото деца и техните учители.Сигурно са бързали за сбора в кметското село.Това ,обаче не попречи на малките изпълнители и всички бяха на ниво.

Полендачката каза...

БРАВО,БРАВО,БРАВО.Такова честване жадувам от години.Да са ни живи и здрави всички ученици и учители направили всичко възможно празника да се почете подобаващо.И нека това да стане традиция и този ден да се празнува в Троян всяка година,като за национален празник.Защото в моята душа,този ден винаги го чувствам,като национален.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |