Нощ в музея – що е то? (2)

* Изложбата „Българска следа в науката”, финансирана от Европейската комисия, представя 30 български учени със световна известност; сред тях и един троянец – акад. Ангел Балевски

МУЗЕЯТ НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИТЕ ИЗКУСТВА (МНХЗПИ) в е трескава подготовка за първата троянска „Нощ в музея”. Събитието ще се състои на 14 май 2010 г. (петък). Първата проява започва в 18:00 часа, а вратите на културната институция ще бъдат затворени чак в 1:00 часа след полунощ. Нощта в музея ще предложи много и интересни събития на троянската публика и гостите на Троян.

ПОСЕТИТЕЛИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ И ГОСТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА от Националния политехнически музей „Българска следа в науката”. Ако искаме да намерим истински аргументи за националното си самочувствие, това може да стане и чрез тази изложба, финансирана от Европейската комисия като знак на признание към българската наука.

ЧРЕЗ ИЗЛОЖБАТА СЕ ПОПУЛЯРИЗИРАТ ГОЛЕМИТЕ ЛИЧНОСТИ в българската наука и техника. Които със своите изследвания, проучвания, теории, изобретения са си спечелили признание по целия свят. Представени са 30 български учени, работили в областта на физиката, математиката, химията, биологията, медицината и техниката.

КОИ СА ПРЕДСТАВЕНИТЕ НАУЧНИ СВЕТИЛА? Редом с имената на Джон Атанасов са и тези на д-р Стамен Григоров – откривателят на „българската млечна бактерия”, акад. Георги Наджаков, чието откритие за фотоелектричното състояние на веществата е в основата на ксерографската и фотокопирна техника. Ще научите още, че България има учен, спечелил стипендия за Харвард от самия Рокфелер – акад. Дончо Костов, един от най-ярките представители на световната генетика от първата половина на ХХ век. Асен Йорданов – българският инженер, летец, конструктор, чието име е записано в „Златната книга на американските изобретатели”. Сред всички тези забележителни имена е и един троянец – акад. Ангел Балевски, основоположникът на българската научна школа по металознание и технология на металите; методът „Балевски – Димов” за леене с газово противоналягане е уникален при получаване на материали без дефекти в метала.

КАТО СЪПЪТСТВАЩА ЧАСТ НА ИЗЛОЖБАТА
са демонстрациите на пътуващото ателие „Наука в куфар”, от което ще научите още: Защо не пада наклонената кула в Пиза? Как може да си направим вулкан в буркан с вода? Можем ли да изпратим „тайно писмо”? Как се печата с дървени щампи?

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ информация за предстоящата (на 14 май) троянска Нощ в музея.

3 коментара:

Анонимен каза...

Защо не коментирате? Царе сте на тъпите бъзици, но сериозните неща са на светлинни години от акъла ви.

Анонимен каза...

Ще коментираме,как няма да коментираме!Академик Дончо Костов е поканен и преподава генетика в Ленинградския университет,но ето че се появява Ефим Лисенко с неговите псевдонаучни глупотевини,с неговата "клонеста пшеница",която ще ни дари изобилие при комунизма,но не дочакахме нито изобилие,нито комунизъм.Но този украински серсемин имаше пълното доверие на серсемите от ЦК на КПСС и лично на баш -серсемина Йосиф Висарионович,та добре че нашият човек е умен и през 39-та успя да се измъкне и май че участва в правителството на Багрянов!Но аз си спомням,че до 60-те години продължиха да ни шашкат с клонести пшеници,ръж като дини и т.н. И със кръстоските на Мичурин,който май щеше да гледа лимони зад Полярния кръг-проблемът беше само как ще ги увардят от белите мечки.Та тогава се роди вицът :Защо Мичурин нямал деца?-ами защото кръстосал ина жена си краката!И как загинал Мичурин-паднал от едно дърво,както си берел магданоз!Имоше и един за Чапаев,който,как ли,се напоркал яко една нощ,влязъл по погрешка в обора,набарал там някакво магаре и взел да го гали по ушите и да му дума"Заяц,заяц,что сделали с тебе мичуринцы ".Посетете музея-там ще видите и чуете останалото.Ай с-с-с-с.

Анонимен каза...

До първия,не се пени,щото и ти не си коментирал нищо а само злобееш.Хайде сега,вземи едно от сините хапченца и се успокой...
Проявата е страхотна,дори си мисля за няколко подобни събития в една вечер,свързани помежду си и на дата в която в Троян има туристи.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |